Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, December 31, 2009

Aku...

Ermn... aku tau..aku suke pk seswatu bende tu berat2.. pastu bile tak leh nak tanggung dh otak ni, aku akan sakit kapla.. pastu bile dah hubby tgk aku cam ke ape ntah dia lak marah..ahahha.. ape la kan.. nape la aku suke sgt pk byk2???

Sori la kt sume yang aku marah2... dalam entry lepas... tak sengaje.. yer la korang, saya kan emo orangnye.. so bile emo asik nak marah je.. tapi skrg saya dh ok... Ahahaah.. tgk dh gelak ni, ok kan dah maknenye kan???? Ahahha.. stress!!!!

Klu korang nk tao, punch card aku dh ader balik kt tempat dia ari ni... yg bestnye, pg td masa aku nk punch takde tao... tetibe member aku ckp dh ader...ehh, camner leh ader?? Sure ader yg letak.. Pastu ader la sorang kakak tu, mmg suke tau cek punch kad org, dh keje tak byk kan... suke la amik tao neh hal2 org.. Leh lak ckp,

Kakak TNM: Eh, bunga, tak punch kad ke ari ni??
Aku: Ape lak?? Dah laa kak
Kakak TNM: Eh ni tak punch pun (seraye pgg kad lama aku)
Aku: Eh dah ade dah?? Tadi takde pun, saya punch la kad baru
Kakak TNM: Ni ade ni, tak punch la tu..
Aku: Eh kak, ni ape ni?? Saya punch laa (smbil tnjuk kad aku, aku dh emo time tu)
Kakak TNM: Ooo mane akak tau..
Aku: Ahhh ni msti ade org nak sabotaj saya, saya mmg tak redha org buat saya mcm ni.. Saya teraniaya...saya mmg tak rehda!!! (Aku ckp kuat2, pastu blah dr tmpt yg buat aku sessak nafas bile ke situ buat masa ni!!)

Korang tgk laa camne aaa aku tak emo, nmpak sgt ader yg tak puas ati dgn aku.. ye aku tau... tak sume org suke dgn kite, tp aku rase, sejahat2 aku ni pun, aku tak penah nk kacau orang, aku kacau sesape yg btl2 baek dgn aku je... ermm... tingat smlm, bagai nak rak aku nk nangis, keje pun tak leh nk tumpu sbb pk kad ilang, alih2 ari ni ader..

Ok fine la, takde org nk ngaku kan..pasni leh la aku panggil malaysia book of record, bgtau punch kad aku leh jalan sndri.. smlm stat petang dia g mkn angin.. pastu lepas dah seharian g jalan dia penat kan, dia dok balik tempat dia..

Apepun time kasih la aku ucap pd orang yg buat tu, igt laa klu bukan dia, ank2 dia lak yg akn kena nnt.. aku tujukan buat yg terase jela erk!!!

Wednesday, December 30, 2009

Serabuttt!!!!!!

Ermmm.. hari ni aku rase macam hari malang bagi aku.. sampai je ofis, punch kad aku ilang.. yellowww ilang ok.. Ader org nak sabotaj??? Mmg bangang la org itu.... Ini bukan April fool oooiiii!!! Pulangkan la oiiitttt!!!! Sekian adenye drama sebabak yang mmg benar2 belaku pada aku...

Ermm... maybe ni bukan ari aku... benda buruk datang bertimpe2... macam janji2 lak dia mai pas se se... Memula, ank aku selsema, pastu dia demam, demam panas ok, tiap2 3 malam aku tak lena tido, selang bape minit lapkan badan dia bg suhu turun.. then, dh baik demam tu naik lak merah2 kt muka n badan.. nape sayang mama??? Kecian kan?? G hospital tgk dokto cucuk ank aku kaki tangan, rase cam nak lempang je dokto2 tu kan??? Weh!! Anak aku nangis dolll, ko tak leh ke cepat skit buat keje???? Rupenye kena alergic.. Ermm 2 hari 1 malam gak aku kt wad...nasib tiada benda yang misteriii....

Dah ank tak sehat tu, aku n hubby pon cancel kan la trip ke langkawi... uhuhuh.. bubuiii langkawiii tgu laa next year we all datang yerrr... demi ank kan...

Dah la, keja byk sebenoenye... yg pasti aku paling stress sbb punch kad ilanggg aaaa...aku takkan maafkan org yg buat aku camtu... aku teraniaya... kate orang, doa orang teraniaya akan dimakbulkan Allah... yeke???

Wednesday, December 16, 2009

Majlis Pertunangan Cik Aqillah & En. Hazrin

Ni ader gambar-gambar yang aku jnjikan.. sekitar majlis pertunangan cik qila.. Meriah u.. qila pun nmpak cantik & berseri2... dan gak nampak kurus skit.. dah lama tak jumpa dia.. last jumpe rase chubby skit, tp di hari bahagia dh kurus.. wa..

Enjoy the pictures..


Hantaran cinta kepada pihak pompuan

Pasangan merpati sejoli

Majlis sarung cincin kepada lelaki

Hantaran hati untuk pihak lelaki

Majlis sarung cincin kepada pempuan..

Apepun, tahniah yer cik qi.. moge ikatan ini berpanjangan & berjalan lancar tanpa ade dugaan dasat dalam hubungan korang.. Dan paling penting cepat2 kawen, pastu leh timang baby cam kengkawan kite yang laen.. eeheheh.. Wani, next!!! (yg akan boyot ehehe)

Tuesday, December 15, 2009

2 kehilangan dalam masa 1 tahun

Bace tajuk pun org dah bole agak kan??? Mesti pasal sesuatu yang menyedihkan...
Tanggal 2 Disember 2009, nenek hubby pergi, meninggalkan dunia fana ni... sebelum nenek, bapa mertua aku, dijemput dulu ke alam yang kite sendiri tak bole nak fikir macamne keadaan dalamnye.. Arwah abah pergi bulan 5, lagi sebulan aku nk bersalin... dan nenek pulak lagi sebulan kami semua cucu-cucu nk pergi melawat dia kt baruh... Persamaan kedua-duanya yang buat aku sangat ralat adalah, kedua-duanya tak sempat nk tengok wajah kesayang hambe, Muhammad Airel Hakimi yakni cucu & cicit diorang... Sedeh kan??

Semuanya bermula apabila aku & hubby masing-masing rase macam berat utk buat keputusan samada aku nak join liga bowling ofis, atau tak... Dalam pada berat hati tu, aku tetap join dan pergi ke Ampang Point untuk liga tu.. baru 2 langkah aku menaiki tangga handphone dh bunyi, suara sayu hubby memperdengarkan berita yang buat aku macam tak boleh nk percaya... nenek baruh dh meninggal ptg tadi, ida balik sekarang ye, kita balik bagan mlm ni gak... Nenek kan kuat, tak sakit, camne leh pergi??? Mmg rase tak pecaye.. Nak tak nak terpaksa gak mintak tolong member ofis hantarkan aku ke ofis balik, sbb pergi 1 kete, kete sendri letak kt ofis...(sangat2 terhutang budi pada En. Amrin & Selley, tp sorry sbb penat sgt hantar saya, markah bowlig drop!!)

Sampai rumah kemas2 mana yang patut..hubby ader kemaskan dah, tp, ahahaha tak bekenan..baju kena la longgar2 kan, nak g dgn family mertua..eheehh.. Kol 9 lebih bertolak dari rmh, dekat kol 11 dh smpai kt tapah.. gile laju hubby bawak..risau gak la kan, dh la fikiran dia ntah ke mane.. jmpe dengan abg ipo kt tapah then konvoi ke bagan serai.. kol 2.30 klu tak silap aku sampai kt kg nenek..

Sebab penyebab nenek meninggal sgt tragis bagi aku.. rase ralat, terkilan, sedih sume bercampur baur..Rupenye nenek meninggal sebb lemas, mungkin tergelincir masa nak basuh kaki.. Cerita orang2 kampong, katenye pagi ari tu nenek masih ader, jiran2 nampak nenek kt bawah rumah, kol 11-12 tghari tu ader orang anto baja ke barang, tak sure tp orang tu dh tak nmpak nenek, so diorang agak nenek g sawah. Klu korang nk tau,nenek hubby sgt kuat orangnye, wlupun bdn dh bongkok sbb tanam padi tp dia tetap kuat..dikerjakan bendang tu sorang diri.. Puas mak mertua aku pujuk tinggal bersama, bendang tu upah aje, tp dia berkeras tak mau, katenye nnt rugi.. Lgpun dia suke dok kt kg dia ajee..

Petang tu, jiran2 tgk rumah nenek tak berlampu, gelap je.. so diorang risau, cari2 mana nenek.. ke sawah, takde, dalam rumah takde, keliling kg, takde.. tak lama lepas tu, diorang nmpk arwah nenek terapung.. nenek lemas... Masa diorang angkat nenek, muka nenek berlumpur, badan pun... Sebenarnye jalan masuk ke rumah nenek, kiri kanan jalan tu ader air, diorang kate ader telaga kt situ, air mata air kuar membentuk alur, sbb tu nama kampung tu alor pongsu.. Masa diorang angkat nenek, nenek dh tak bernyawa.. So diorang agak, nenek tergelincir masa nk basuh kaki sbb parang bekas dia tebas2 lalang, ada kt tebing, then masa jatuh, muka terus tersembam ke tanah sbb tu nenek tak boleh nak bangun sbb tanah tu tanah lumpur.. aku tak dapat bayangkan betapa nenek seksa bergelut dalam lumpur.. Polis ader datang, bawak nenek ke hospital utk bedah siasat, tp ader orang pangkat beso2 kt situ yang baik dgn nenek halang, katenye watpe seksa mayat, dh mmg tau dia lemas tergelincir, rumah pun takde kesan samun... Nasib baik ader org bepangkat tu, so nenek tak perlu dibedah siasat, bawak balik ke rumah.. Esoknye diorang kebumikan nenek di tanah perkuburan alor pongsu gak..

Teringat cite kak ida, kakak ipo aku, katenye sblm raye tu ader kak ida singgah nk bawak nenek beraye kt kg, tp nenek tak nak, katenye anak lelaki dia nak balik.. tp ank dia tak jd balik, tunda ke minggu dia meninggal tu..kecian kan..pak ngah masa sampai tu menangis peluk dgn mak mertua aku, yakni kakak dia..sampai kitorang balik pun, dia nmpak murung & byk termenung, mungkin terkilan sbb tak sempat jenguk nenek.. Kak ida ader cakap lg, masa dia sembang dengan nenek,nenek orang banjar jadi aku pun tak tau nak taip camne dia ckp, tp aku translate la lbh kurang ke bahasa kite..

Nenek: Aku nak buat rumah batu nnt, atas tanah..
Kak ida: Rumah batu ek nek, buat la besar macam rumah sebelah tu..
Nenek: Tak nak la, aku nk buat rumah kecik je, aku je yang nak duduk, muat utk aku sorang dah laa..

Tengok korang, dia pun mcm bole rase je nak tinggalkan kite..rumah kecik yg muat dia sorang tu, kubur laa.. Ermmn..masa aku cium dahi nenek, terase sejuk sgt, airmuka dia pun tak nampak keruh, nmpk tenang, redha je.. Nenek pun baik hati, suka tolong orang, walaupun dia dh tua, tp dia tak penah pun dok diam, ade je keje dia nak buat.. Selama aku jadi menantu dalam keluarga hubby, baru 2 kali aku jmpe nenek, masa aku kawin smpai kitorang hantarkan nenek balik semula ke baruh (puas pujuk suh tinggal dgn mak & abah tp dia takmo) dan laie sekali time arwah abah meninggal.. Oye, masa nenek nk balik tu, nenek nangis, tangisan tu syahdu je...tp kitorang tak perasan.. ade banyak tanda..tp kite kan manusia biasa, tak bole nak jangka..

Ape pun bagi aku, nenek adalah seorang nenek yang sangat baik hati, tak pentingkan diri sendiri, tak suke menceceh, selalu risaukan kesihatan & keselamatan aku (masa aku tgh ngandung dulu..yela pas kawin terus ngandong) & terbaek la wook!!!

Ape pun korang yang bace ni, aku harap tolong la sedekahkan al-Fatihah pada arwah nenek kitorang, moge rohnye dicucuri rahmat & ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman & bertaqwa.. Aminn...

Wednesday, December 9, 2009

My x-housemate engagement day

Ahaha.. ader ker perkataan enagagement day??? ahhh pedulikkk suke ati la kan nk tulis aper... Kali ni aku nk story pasal x-dak umah aku... Dia tunang... 1day before dak wani tawen... acane ntah dok serumah tp sorang tunang, sorang kawin pada mgu yg sama..then dedua tak dpt dtg ke majlis memasing... takpe la, dh takdir nak sama kan.. masing2 kan terikat dengan kuarge masing2... takpe, aku maafkan.. eh!! ape kaitan dengan keampunan dari aku lak ni?? ahahaha... tak kisah laa..

Alaa.. apsal lak tak leh nk upload gmbar.. ehehh.. korang, esk jela erk upload.. Nnt aku mintak blk gmbr dgn tuan empunye badan.. Okla..nak bersiap nk balik... lg setgh jam neh nk balik.. ahahaha byk btl masa terluang ari ni dgn ketiadaan mr bos.. ahahaha... sukeee

Today my beday

Hepi bedey sayang..muahhh!!! Lembut, romantik... tu la ucapan bedey pertama aku dgr malam td dr suami ku tercinta.. eheheh... Oloh.. dah doploh lime... dh tuooo..tp ok kot dgn status sebagai ibu & isteri..tak la tue bangat kan??? Ahahah..

Zue, pepagi dh wish via phone, then kash via emel, wani via sms, bis masa jmpa pagi td.. eh thanks bis, bg adiah bunga kain.. eee.. tomey2... Kengkawan laen... ermmm tak wishh.. ahahaha...rupenye aku dh tak byk kawan dh lepas abis je belajar erk!!! Baru sedar.. ahahaha.. Anak2 sedara, ank along pun kol, ala tomey2 je, bile makcu ni mintak adiah, nk bg seposen, tak pun bg pampers tuk sepupu depa, si qimie.. bile aku tuntut.. mula la gelak, tkt nak cekau mane doit nk beli pampers..mahal tuuu pampers!!

Kengkawan kt ofis nyanyi lagu beday..olo so sweet.. ada yang peluk, tium (tu pangkat mak2 tao..bukan jejans) ahahaha... thanks all.. Tp yg best statement dr dorang dak ofis aku yg klu depa takde mmg bosan la hari2 aku kt ofis ni..

aku: Alaa..dh tue dh..dh doploh limo...dh tue,camne tu??
F: ala tak best la bunga baru 25, akak ni ha dh nk msk 30 tao thn dpn,
S: eh saya lg la..41 thn depan..Kitorang seronok per dh mcm2 kitorang tempoh, kiorang tao...bunga skit jee..

Alaa..lebih kurang la dialog..yer saye cepat lupe skrg, byk makn semutt so dialog yg baru je pg td aku dgr, aku dh lupe.. Tp kesimpulannye...tak payah la nk riso pasal pertambahan umo, yg penting sume org akan bertambah usianye takde sape pun akan jd muda balik yer.. so lalui hari2 dengan gembira & nikmatinye..

Apepun, hepi bedey to me.. ahaha.. hjg mgu ni nk tuntut hadiah yg hubby jnji nk bg.. eheheh...

Mane nak letak anakku???

Next week, pengasuh nak kena hantar hubby dia g airport, tatau laie kol bape smpai umah.. & hari yg sama gak, qimie nk kena g monthly cekup... ermmm acane erk!!! Cuti dah abesss...(sebab per cuti abes?? esk aaa aku cite..) Nak suh hubby cuti kang, mau dengan dia2 skali nangis..tak penah laie tgl berdua je dgn anak.. ermm... nak amik MC kang..takde sebb kukuh lak nk MC kang kena tangkap lak cam kes MC keje kt putrajaya tp dpt mc ngan klinik kt kl.. acane tu leh dpt.. jauh nye dia cari klinik..

Nak tak nak.. last choice is to bring my son to office.. ermm.. line dh clear pasal bos cuti senin ni.. tp.. qimie lom leh jalan, acane aku nk wat keje?? ermmm... kena pk panjang lg ni.. tp halfday je pun aku nk amik, pasal ptg nk g klinik... Ermm.. nak MC ke nak nk bwk je dtg ofis erkk!!!..?????

My x-housemate wedding day

Lamanya tak update blog.. Bz skit lately..bz ape??? Bukan keje2 kt ofis pun, tp otak ni yg penat...pasal ape, nanti la aku cite ek..Kali ni nk tunaikan janji, kan aku ader ckp pasal kenduri kt jengka tu kan.. Ahaa.. la ni nk buh la gmbar masa g kenduri tu... tapi tak banyak laa tangkap sbb pengantin lmbt siap.. Nikah hari yg sama.. Ermm..enjoy!!


Kitorang pergi konvoi 2 buah kete, zue & family, me& family + yoe..

Ni la pengantinnye~ Norwani Ab Ghani

Muke2 kepenatan, kepeningan (Hujan+anak meragam+pening)

Pengantin baru wani & pyan

Ni la rombongan dsk bersama anak2.. kira reunion la kan sbb dlu time belajar kt polisas kitorang berempat mmg ke hulu ke hilir berempat.. Miss that momment~

Sampai kt tmpt kenduri dh kol 1 lebih, time tu hjn gerimis.. so mcm sgt susah nk mendaki bukit, bawak ank lg, hadiah lagi, payung lagi..so sgt berterima kasih pada yoe sbb tlg bwkkn hadiah..ahahah.. Sampai2 pengantin tak siap lg mekap..ala, nak bergmbar pun terbantut la kan.. so trun, mkn dlu... tgu pengantin lama gak then member aku kol, ckp sesat.. Mmg dh pening time tu sbb keciankan diorang, dari kl ke jengka then sesat kan.. Puas cari org tnye camner jalan, nasib la bakal adik ipo wani tolong jawabkan..

Lepas dh amik gambar skit sebnyak dgn wani, hubby tnye, bila nk balik sbb dia sakit kepala... bukan dia je, aku pun sma..dengan ank lagi nangis nak susu.. botol susu bwk, tp susu tertinggal kt sh alam, boleh tak??? ermm pe lg meragam la sbb lapo.. Cian anak mama... Member yg sesat still tak jmpe jalan, tp, suami & anak harus diberi keutamaan kan..takkan la dia pening aku still nk berkeras tgu smpai member aku smpai.

Last skali terpaksa mintak wani handle, suh diorang contact wni..tp camne, diorang takde krdt..aku tau diorang takde krdt pun time dh dlm kete, nk bergerak balik...so aku mcm kecian la kan, sbb diorang takde krdt, harapkan aku la kol diorang tnye dh smpai mane bagai~ Call pengantin, tak berangkat, camne nk angkat klu dia tgh bersanding kan?? Aiyak!! Tgh pening2 tu terfikirkan kash~ mintak tlg dia call member tu then mintak ayah kash terangkan jalan... Tak sampai 15 minit member tu call balik, katenye dh jmpe dh jalan ke Jengka.. Alhamdulillah..time tu rase lega sgt kepala ni, macam batu yg hempap kepla dh dialihkan...

Tp, pastu aku kena ceramah dgn hubby sbb suke pk sesuatu benda berat2... ahahaha..nak wat camne, mmg camtu la aku.. Tp klu korang nk tau, hari tu kepala aku sakit smpai la ke malam nyee.. esk nye nk g keje rase mcm tak larat nk bangun.. nasib la g keje dgn suami..klu tak pengsan gak laa... Begitula berakhirnye journey to the east~ Pepun tahniah yer dak wani.. moge pasni ko lebih matang, tak jd cam bebudak dah k! Cepat2 timang ank cam aku, zue & gak kash ahahah...