Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, June 10, 2010

Dedikasi buat si manjaku yang memasuki usia setahun

Anak mama..
Hari ni.. mama teringat semula pada detik indah yang berlaku pada mama tahun lepas.. Biar mama ceritakan disini supaya anak mama tahu peristiwa disebalik kelahiran anak mama & papa ni..

8 Jun 2009 - Mama dimasukkan ke wad, sebab kandungan dah melebihi tarikh.. due date sepatutnye pada 1 Jun 2010.. Masa masuk, baru 2cm bukaan.. Papa ambil cuti untuk teman mama pergi Hospital Kuantan. Atok & nenek pun ada sama..

9 Jun 2009 - Masih tiada perkembangan.. mama masih boleh melompat2, berlari, jalan laju2, gelak2.. takde sebarang tanda sakit.. walaupun pagi tu selepas subuh doc dah masukkan ubat kasik cepat bukaan.. Anak mama suka yer dok dalam perut mama lama-lama...

Papa semakin risau.. kena balik KL, cuti takde nak amik..nak amik MC tak leh lebih 2 hari.. Udah laa papa baru je lapor diri tempat keje baru last week.. Sama-sama berdoa agar baby kuar gak pada tarikh ni.. cantik skit IC.. 090609-06-xxxx.. Tapi takde jugak, tanda yang ada cuma darah..tu pun skit je.

Papa balik KL lepas Isyak.. Sedehnye rase hati mama ni sayang.. papa tak dapat tunggu bersama di saat kelahiran anak mama yang semakin dekat.. Mama nampak papa pun nak nanges masa nak tinggalkan mama & kamu dalam perut mama ni..papa cium dahi & cakap "abang ampunkan semua dose2 sayang.." Mama nanges...sepanjang malam..

10 Jun 2009 -
5.30 pagi: Doc cek jalan.. dah buka 3cm.. Tak boleh tangguh lagi mama kena paksa bersalin hari ni jugak, special case overdue tertulis pada kad mama.. Then mama call papa bagitau kena masuk dewan bersalin pagi ni jugak.. Papa apa lagi sayang, cuak laaa..

7.30 pagi: Mama makan sarapan yang disediakan.. 2 keping roti + air milo.. Alahai cukup ke??? Mama bancuh plak nestum coklat sebagai persediaan untuk tambah tenaga.. Mama takut takde tenaga untuk teran kuarkan anak mama nanti.. Call papa lagi bagitau kol 8 lebih depa nak tolak masuk dewan dah.. Papa dh sampai ofis masa ni, tapi orang ofis tak bagi balik lagi sebab kata mereka tak semestinya bersalin hari ni.. Mama hampaa sangat takut papa tak sempat nak tengok anak pertama kami keluar... Mama call plak family mama bagitau dah nak masuk bilik bersalin..

8.45 pagi: Nurse panggil nama mama, iringi mama masuk dewan bersalin.. mama rasa mama je yang berjalan dengan gagahnye ke dewan bersalin, sedangkan pesakit lain ditolak atas kerusi tolak.. Lawak pun ada terasa.. tapi debaran menunggu kelahiran anak mama lebih lagi terase...

9.15 pagi: Doc datang untuk periksa jalan, masih terbuka 3cm, tak gerak2 so katenye kena pecahkan air ketuban.. Huwaaa masa ni nak nanges dah, tengok plak dia kuarkan batang warna putih panjang ada laa dalam 3 jengkal..
"Tarik nafas ye puan" Pap, cussss.. terasa air panas kuar dari celah kangkang..
Owh dah siap?? Eh, kejap je ekk.. nasib laa tak sesakit yang mama imagine, cam kena gigit semut gitu laaa...

.. Mintak izin doc untuk call papa..mama buat muka kecian, sebab once dah masuk bilik bersalin, hp tak bleh guna dah.. Nasib doc muda tu baik.. Bagitau papa, doc cakap memang akan bersalin hari ni gak, paling awal tengahari & paling lewat petang. Papa janji dia akan datang secepat mungkin.. Leganya..

Perut mama dah mula penuh dengan wayar..untuk amik kadar degupan jantung & pergerakan anak mama ni.. Pastu kat tangan mama kena cucuk, 1 wayar untuk air, satu untuk ubat.. Keje mama baring je.. sambil dengar nurse2 sembang. Jap kena ngiring ke kanan, jap ke kiri sbb tak dapat nk kesan degupan jantung anak mama ni..aktif bebeno yer.. bagus, cepat laa cari jalan keluar yer sayang, doa mama..

1.00 ptg: Papa sampai.. mama nanges sebab happy, cinta hati mama dah sampai dan akan berada disisi sepanjang masa untuk mengiringi kelahiranmu anakku.. Oh yea, mama dah kena cucuk ubat penahan sakit masa ni.. sebab kata doc, kalau dah amik ubat tahan sakit ni pun boleh rase sakit melampau ni kan pulak tak amik.. So tak mo amik risiko, mama time la suntikan tu.. Ntah mana Doc cucuk, kat peha ke punggung mama pun dh lupa.. Tapi penangan ubat tu adalah berupaya membuatkan mama lalok..

Banyak kali papa kejutkan tak bagi mama tido, sebab bile tido anak mama ni taknak cari jalan keluar.. Ish..demimu sayang..mama rasa macam nak letak batang mancis buat penahan mata dari tertutup..

2.oo ptg: Papa keluar untuk solat Zohor disamping beli sedikit makanan untuk alas perut kerana sebaik tiba di rumah kita hingga patah balik ke Kuantan, tiada apa-apa pun papa makan.. Mama relakan kerana mama dapat rasakan anak mama masih belum mahu keluar..

2.15 ptg: "Sayang, bangun..jangan tido" Bisikan lembut papa ke telinga mama menyedarkan mama.. Terasa terlalu pantas papa keluar..rupanya papa cuma tunaikan solat yang wajib.. masih tak jamah sedikitpun makanan kerana tak sampai hati tinggalkan mama sendirian menahan kesakitan..

Masa ni sudah berapa kali tangisan bayi kedengaran.. Hampir 10 bayi sudah selamat dilahirkan sementara mama masih menunggu dah terus menunggu..

4.00 ptg: Mama mula rasakan sakit menyerang.. Tidak terlalu kerap..tapi lebih kerap daripada yang mama alami sedari jam 2petang tadi..

5.00 ptg: Mama mula rasakan sakit setiap 10 minit.. Sakit..sakit sangat... Mama cari tangan papa, mama genggam.. "Sakit abang..tolong panggilkan doc, cek..rasa macam baby nak keluar.." Papa panggil nurse.. "Sabar yer dik.. belum lagi ni.. tarik nafas, hembus.. tarik.. hembus.. jangan teran ye..bahaya" Mama buat macam yang diajar.. Papa tak putus2 berzikir di telinga mama.. Mama paling ingat ayat 'Lailahalla anta subhanakainni kuntumminalzalimin..' Paling banyak papa bisikkan ditelinga mama..

6.00 ptg: Mama tak dapat nak tahan lagi sayang.. sakitnya mencucuk-cucuk.. Terasa sesuatu nak keluar dari rahim mama ni.. Mama merayu mintak papa panggilkan doc..mam tau ank mama dah nak keluar.. Sakit dirasakan takde behenti..setiap saat sakit.. Lengan papa makin kuat mama cengkam..

Nun dibilik sebelah, mama dengar perempuan menjerit.. Apalah pempuan tu..doc suh teran kat bawah macam nak buang air..itu pempuan teran dimulut.. Macamana lah baby nak keluar kalau teran dimulut bukan ditempat sepatutnye.. Mama marah..sebab dia doc tak datang-datang ke tempat mama..mama menunggu turn untuk lahirkan anak mama ni...

Mama dah tak boleh nak tarik & hembus nafas..mama dah mulakan proses teran sendiri.. mama tau anak mama dah nak keluar.. Tapi mama tak berani nak teran kuat.. Mama takut anak mama lemas..cuma mama tak mampu lagi nak hembuskan nafas.. Mama risau..mama dah tak larat..mama takut tak mampu lagi untuk teran keluar anak mama.. Mama takut mama kalah dalam perjuangan ini.. Papa masih setia disisi memberikan mama kekuatan..

6.45 ptg: Doc & nurse mula mengerumuni mama.. Jalan diperiksa.. "Eh,dah rasa kepala la.. cepat sediakan peralatan, pesakit ni dah nak bersalin"
"Ok,awak tarik nafas panjang-panjang kemudian teran sekuat hati ye"
"ErrhhhgggggHHHH!!!!!"
"Ok, bagus, pandai tak payah nak susah-susah ajar teran..dah keluar kepala.. Suami tak nak tengok baby ke?"
"Eh, boleh jugak" Cepat2 papa tengok kendian datang balik pada mama
"Sayang sekali lagi teran..kepala dah keluar tu"
"Ok..tarik nafas lagi sekali, dalam-dalam kemudian teran ye.. Ingat, jangan angkat punggung"
"Errrrghhhh!!!!!!!"
"Sikit lagi-sikit lagi.. okehhh.."
"Abang..dah ke??" Mama sendiri macam tak pecaya yang mama telah pun lahirkan anak mama.. Kita berjaya dalam perjuangan ini sayang..
Papa cium dahi mama, "Dah sayang, baby dah keluar"

Mama bersyukur.. walaupun Allah bagi dugaan hebat sebelum nak lahirkan kamu sayang...tapi Allah bagi kesenangan untuk keluarkan kamu.. Mama sendiri dapat rasa.. teran kali pertama kepala sayang mama keluar.. Teran kali kedua bahu keluar beserta badan...

Masih terngiang tangisanmu saat doc tepuk lembut punggungmu supaya tangisan mu kedengaran.. Merdu suara mu tatkala itu kedengaran..Menangis mama saat doc tunjukkan rupa kamu sayang, pada mama... "Baby boy yee"

Papa azankan kamu sayang selepas kamu dibersihkan... Mama saat tu masih dikatil..masih lemah.. Mama dapat tengok nurse cedok darah mama seperti cedok air.. Mama kehilangan banyak darah..sehingga 4 pain demimu sayang.. Mama juga alami koyakan besar@extended tear kata doc sebab mama angkat punggung sikit disaat akhir.. Takpe..mama redha sayang, demimu..

Saat koyakan dijahit..terase ngilu..tapi semua tu berbaloi dengan kehadiranmu dalam hidup mama & papa malah seisi keluarga kite..

Saat kamu anakku, nurse letakkan disisi mama untuk disusukan..terbit satu perasaan janggal & risau.. Risau jika tiada susu untuk diminum kamu.. Tapi nurse menyokong mama dengan mengatakan susu ada.. kena yakin.. bila mana kamu mula menghisap&bibir mulai basah dengan air susu, terbit satu perasaan indah & kagum.. indah kerana mama telah menjadi seorang ibu & kagum dengan ciptaan Allah dimana kamu boleh mennyusu tanpa diajar.. Tak dapat digambarkan dengan kata-kata perasaan itu..subhanallah..

Jam 9pagi mama masuk bilik bersalin, 9.45 malam baru mama ditolak keluar.. Lama..lebih 12jam mama disitu..kudrat semua hilang.. Tapi berbaloi nak, dengan kehadiranmu..

Apepun... hari ni mama nak ucapkan selamat ulangtahun pertama buat anak kami tersayang MUHAMMAD AIREL HAKIMI. Semoga sayang membesar dengan sihat tanpa dihinggapi sebarang penyakit.. menjadi seorang anak yang soleh dan patuh pada suruhan agama, berbakti kepada keluarga & negara.. Dan mama harap anak mama boleh hadiahkan mama hadiah terindah bagi kanak-kanak berusia setahun iaitu berjalan yer sayang..

With luv,
Mama..

3 comments:

eima said...

terharu + sedey plak aku baca ...
Happy birthday Qimie ...
semoga dimurahkan rezeki, panjang umur dan achik eima doakan kamu jadi anak yg baik, dengar ckp & soleh...amin

Deelira @ Deeliraz said...

hmm nice story..terasa seperti berada di situ..

Hapy besday qimie :)

LiErOSe~QiEmi said...

eima: huhuhu..sedih ker?? jgn la sodeh..ni cite gumbira laaa.. eeheh.. qimie ckp "time kaceh achik manje"

deelira: woh, sampai seperti berada di situ ke? ehek..
weh, thanks datang gak ke cowboy ptg tu..hikhik..lama wohh tak jupeee..
btw, qimie ckp "acheh acik zue" ;p