Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, July 29, 2010

Bile susah ati..saya makan

Betul..tak tipu, bile susah ati saya akan lapo, pastu saya makan tak hengat dunia.. Sekarang pun atas meja saye ade kopok leko goreng, pisang goreng, pisang tak goreng, cekodok bawang..air mineral 1 botol.. Banyak tak??? Ni jap lagi berhajat nak bancuh milo panas lak..

Nape saye susah ati??? Tadi called angah, pastu dia cakap tepon laa mak.. mak tak sehat.. Tak sehat?? Baru je 2 hari lepas saye kol, ok lagi.. Rupenye semalam mak pitam.. Muntah-muntah, pening-pening cam orang nak mengandung je kan.. Tapi tak.. mak saye dah umo 63..

Risau ok.. Terus call mak.. Kata mak, semalam lepas beli ikan masuk je rumah terus rasa tak larat.. eh tak belum masuk rumah nak jalan ke rumah tu, rasa tak larat cam nak pitam.. Tak sempat nak naik tangga ke bilik, mak dah terbaring kat tepi peti ais.. Korang sedih tak dengar cite mak korang camtu?? Mak cakap, dalam pitam pun mak muntah.. mak tau mak muntah sebab masa mak terjaga nak ke tandas, nampak kesan muntah tepi dia.. mulut pun ada kesan muntah.. Lepas dah gi tandas mak masuk bilik tapi asik muntah-muntah lagi.. tak larat nak panjat turun katil, mak terbaring tapi katil je.. sedih ok..

Mak saya lagi kecik dari saya.. masa anak dara sampai anak 2 pinggang maintain 22.. korang boleh?? Boleh kot.. tapi anak-anak sorang pun tak mengikut. .paling kecik pun 24 je pinggang.. angah kot.. tapi pas beranak 2 dah lari dah.. Sama dengan aku kot 26-27.. Eh dah lari tajuk..

Oleh kerna dah lama berkawin, ayah saye yang keje tu rase tak sedap ati cam dapat kuasa deria ke nam, terus dia balik tengok mak saye.. Dipanggil-panggil nama, takde yang menyahut.. kata mak mak jawab, tapi ayah tak dengar sebab mak dah tak leh nak cakap kuat, tak larat.. Keliling rumah ayah jerit panggil mak.. ayah risau.. tiba2 ayah dengar suara mak sayu-sayu cakap "Abang masuk ikut tingkap laa, saya dah tak larat nak turun buka pintu" Even ayah aku ni berperwatakan kasar, tapi hati dia kecik k.. Mudah tersentuh, kalau tak, takkan masa saye & abang aku kawin, dia nanges.. Along & Angah kawin tak pasan lak dia nanges ke tak sebab saye kecik lagi..

Ayah kena gi keje balik kalau tak tokey dia marah so, dia kol Angah suh tengokkan mak.. Ayah kena gi jumpa tokey mintak balik separuh hari.. Nasib la angah dekat Kuantan je rumahnya.. dekat la dengan kampung.. Harapkan angah jela jaga.. Kata angah, sampai-sampai tengok mak dah tak bermaya.. Mata nak pejam je.. Ajak gi klinik tak nak.. Ish..kalau saye ada time tu, memang kena usung laa mak aku bawak je gi klinik, tak kira ok.. Marah kat saye nombor 2, janji mak sihat tu bagi saye lebih penting.. Tapi angah bekas nurse, so dia tau camne nak jaga mak.. Angah jeram kepada & badan mak dengan air daun bunga raya, masakkan mak bubur, bagi mak makan ubat.. Owh.. thanks angah..nasib angah ada..

Ayah balik petang tu, angah cakap, mak terus bangun.. rindu kat ayah ekk mak??? Dok kat dapur terus sembang dengan ayah.. Boleh???

Just now, when i called my mum still tired, still lying in her bedroom.. When i asked her don't do hard work with a little laugh she replied (eh tetibe nok skeeping pulop) "mak baru je sapu sampah pagi adi, baju-baju kotor ayah dengan abang pun mak dah basuh skit2 & dah jemur pun" Marahnyee eh bukan laa marah..cuma rase macam..ishhk mak.. kan ke mak sakit.. Suke tau..pantang sehat skit ada je keje yang mak nak buat tau.. Suh g klinik, mak cakap "takpe la dik, kang kalu mok rase sakit mok gi ye, mok dok macam semalam doh sekarang, rase penat je, pening ngang mutoh tadok doh" Bila aku setat2 nanges (well anak busu so manje lebeh sket2 nak nanges) katanya.. "Ni mok malas cite ke adik,kang adik risau, mok ok dohh.. tadok mende doh".. Yela tu..

Harap je minggu ni balik kampung hubby.. Dah dekat 2 bulan tak balik kampung hubby.. Kang klu saye pentingkan diri nak je saye cakap kat hubby jommah balik kontan.. Tapi nanti hubby jadik anak derhaka plak.. sebab dia dah jnji dengan mak mertua nak balik perok.. Ermmn.. saye taknak hubby dose ngan mak dia bila janji tak dapat ditepati.. Masa call hubby tadi pong hubby tanya keadaan mak sekarang ok ker tak.. Ok memang la ok yang.. tapi, selagi saye dop tengok dengan mata saye, mane saye nok puah.. Mok mesti rindu saye..saye tawu tu..

Ermnn..patut laa semalam rase cam nak sangat tepon mak..tapi bateri hp takde, cam tak best la cakap kejap dengan mak sebab biasa sembang dengan mak memang lama.. ermnn.. ke kami ni kena penyakit berjangkit ni??? Si tochek demam, muntah2, pastu saye.. pastu mak.. sekarang hubby lak.. ermnn.. musykil.. ke petanda sesiapa berbadan dua??? Teng-teng tenggg... oh ye, abang saye pong same, mutoh2.. ikhwan anok dia pong.. WErrmnn..

Kla.. tata..

3 comments:

Fida Ghazi said...

Saya undi untuk:

'ke petanda sesiapa berbadan dua???'

Alhamdulillah mok dah sehat!

Tapi orang itu..tu..tu.. tak payoh la nangehh ket dalam lif lagik.. buwok ohhh!

deelira said...

wei sabar erk..
berderau darah aku baca pasal mok kau.. harap dia sehat k nge

LiErOSe~QiEmi said...

Fida: Oitt kak!! Jgn la bgtau owg pasal kejadian di lif.. Miahahaha.. Owh.. petanda Selley berbadan 2 rupenye.. hikhik..

Deelira: Tula zue, aku pong risau gak.. nasib raye ni turn kampong aku ko tauu..