Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, July 7, 2010

Personal Wellness Pass

Pernah dengar tak perkataan atas tu?? Hikhik.. kat ofis kitorang ada doktor kesihatan yang tak bertauliah tau.. Dia ada jual Herbalife dan macam-macam la makanan kesihatan.. Tapi aku bukan nak amik tau or cite pasal tu.. Tapi nak cite pasal barang dia..

Weh, barang yang dia ada memang terbaek woo.. Woh-woh sila jangan fikir benda yang luc ok.. Hikhik.. Buat muzik doremon ski ..titititik!!!! Alat Penimbang Yang Boleh Membaca Kesihatan .. (sila baca dalam intonasi doremon yerr kengkawan)

Kitorang biasanya selalu berkumpul kat tempat dia tiap kali dia bawak barang tersebut kerana excited nak tau tahap kesihatan masing-masing. Dan semalam bila dia bawak, ramai laa yang serbu partition 'doktor' tersebut.

Aku orang ke-2 yang buat timbangan, see excited kan??? Ahahaha... Cuma letakkan umur & ketinggian then bila ada bunyi bip, naik timbang tunggu bunyi bip lagi sekali tuwon laa...

So alat tu akan bace 9 perkara pasal badan & kesihatan kita.. Moh aku listkan...

1. Berat kita
- berat yang tercatat nilah yang akan menentukan tahap kesihatan kita..
- berat aku maintain dari bulan Nov 09(last dlm rekod) ~ 48.5kg.. Ermnn naik balik, last 2 weeks 46 kg je.. Huwaaa...

2. Body fat range
- yang ni mengikut umur so terbahagi kepada excellent, good, medium or bad
- umur aku 26 & body fat aku 27.3.. kategori aku adalah medium.. Not soo good dah hampir ke bad (bad melebihi 29.8)
3. %Body Water Range
- air yang diperlukan dalam badan kita
- kadar air diperlukan bagi wanita 50%-55%, lelaki 60%-65% dan kanak-kanak 65%-75%.
- result aku 53.2%.. okla tu mencukupi...

4. Muscle mass
- muscle mass ni dia tulis dalam kertas ni "The Muscle MIndex is given in kg, the value belonging to it is the Physique Ratings" so kalau nak tau sesuai ke tak muscle mass kita tengok keputusan physique ratings laa
- owh katanya penting yer untuk monitor muscle mass sebab untuk setiap extra KG kenaikan muscle tubuh memerlukan kurang lebih 100 extra kalori sehari. (faham ker??)

- aku punye muscle mass 33.3

5. Physique Ratings
- dia ader bagi dari no 1 hingga 9.. hidden obese, obese, solidly built,no 4 takde, standard, standard muscular, thin, thin & muscular & very muscular.
- aku nyer no 5, so standard.. Ok la tuh(ikut intonasi saida yer)

6. Bone mass
- erk!! tatau nak explain yang ni tapi katanya untuk perempuan macam aku yang kurang 50kg, bone mass kena 1.95kg
- untuk 50 - 75kg, bone mass kena la 2.4kg
- aku nyer result 1.9kg... sesuai laa..

7. BMR
- ape ni erk??? kadar kalori yang perlu diambil dan tenaga yang kita perlu untuk hancus kan kalori yang kita amik setiap hari.. klu tak silap laaa.. hihihi..
- aku nyer kadar kalori perlu amik setiap hari 1073 & tenaga yang perlu 4491.. unit untuk no tu?? ntah kg, watt hikhik..tatau laaa

8. Basal Metabolic Age
- ok yang ni akak sukeee.. sebab dia bagitau umur kesihatan kita.. misalnya anda umurnye 50 tapi umur kesihatan menunjukkan umur anda 71...owh, anda perlu pencen jawabnya sebab anda tidak sehat.. Dan kalau..
- kalau cam aku ni umur 26 tapi umur kesihatan menunjukkan umur 23.. yah..itu sehat ok.. Ahahaah.. takat ni dah 6 kali buat.. masa mengandung dulu umur kesihatan aku tau bape??? 43 ok.. then pas 2 bulan bersalin umur 23, 3bulan 20, 4bulan 22, 5bulan 25.. dan sekarang selepas 1tahun bersalin umur aku 23.. adalah vangge saya ok.. Ahahah

9. Visceral Fat
- Yang ni plaks ok, ni lemak yang ada dalam organ
- ratingnye 1-4 good, 5-8 medium, 9-12 bad and more than 13 is alerting..
- and guess what.. hikhik.. aku nyer 4.. wahh good k.. dari mengandung dulu 7, 4,3,4,4,4.. SUke??? Musti laaaa

Ok tu ajer kuliah untuk hari ni.. Ader lak orang sebok-sebok nak tau link blog ni.. owh tidak..bukan dak2 ofis.. nanti takleh laa nak ngumpat-ngumpat... Kerna kiranya aku kantoi, kak fida jua akan kantoi.. ahahaha siap sedialah akak yer.. Miahahah..

2 comments:

eima said...

aku tak paham .. haha

LiErOSe~QiEmi said...

ahahha.. tulaa kena ader kertas tu n kena timbang sendirik baru tau.. miahahaah.... dak2 ofis je faham hikhik..