Jom klik

kENgkaWAn

Friday, July 30, 2010

Program memasak bersama Rafidah, Qasidah Jalan Dahh

Yer tuan-tuan dan puan-puan.. Hari ni saya nak bercerita tentang ofis kami yang berjimba-jimba akibat ketiadaan bos kerana masing-masing pergi conference di Chiang Mai, Thailand. Maka dengan itu, pada waktu rehat tadi kami telah pun membuat satu hidangan yang amat lazat yang ntah tak tau la ape namanye.. nanti saye tanya chef dia yer len kali..

Ok, alamak gambar bahan-bahan lupe pulak nak amik.. Tapi simple je bahan-bahannye pon..

Kita perlukan inti kentang cam buat karipap tu.. Tau kan buat kan??? Kan.. hahahaah ni saye boh gambo supaye anda semua tau camne ghopenye hikhik..


Nampak kan.. inti kentang tu perlu sedap yer tuan2 & puan2 supaya masakan tu jadik superb sedap nyum nyum.. Inti ni chef kita dah masak dari rumah dah.. malah bahan-bahan laen pun dia yang seponser, kami sume ni hanya seponser pewott saje yer tuan-tuan & puan-puan.. Ngeh ngehh

Ok step dia adalah camni~

1. Masukkan susu segar rendah lemak kotak cap dutch lady ke cap durian tunggal ke tak kisah janji susu segar.. Guna yang low fat kerna nak jaga badan yer.. Ehek! Macam laaa boleh kurus setakat guna susu low fat tapi tiap2 malam bedal fast food(ermnnn terase2 lagi kfc hot&spicy yg kami makan malam tadi hihihi). Masukkan separuh kotak je tau susu tu..

2. Then carik-carikkan roti, menurut kata ahli nujum, kena pakai roti "5 tinggi" kalau guna gardenier (btl ke eje??) tak sedap sebab roti dia penuh.. penuh ape aku tak tau, penuh dengan mil ke penuh dengan yis ke lantak pi.. Roti carik2 tu masuk dalam susu tadi. Owh roti tu amik yang panjang punye tau.. tapi carikkan separuh je dari roti tu.. pandai-pandai la ukur yer.. kalau 21cm.. bahagi 2.. (21cm??? ;p)

3. Masuk pulak telor 2 biji.. Telor ayam tau, jangan lak masuk telor laen.. Telor itik mungkin boleh dipertimbangkan.. Hehehe.. Tambah garam agak-agak 1/2 sudu. Kacau sampai hancur.. Kalau nak bagi hancur cepat guna je lesung batu. Eh, jangan.. guna tangan jelaa, nama pun air tangan masakan yang terbaekkk!!


4. Sementara tu griskan mangkuk pyrex ke apa2 la yang leh masuk dalam microwave.. Guna marjerin ye.. Minyak makan, minyak gas, apalagi minyak dagu tidak dibenarkan sama sekali ye.


5. Masukkan hasil ramasan(roti+susu+telur+garam) tadi ke dalam mangkuk yang telah digris, kate ahli nujum lagi, kena letak tebal skit sebagai base.. Kemudian selang selikan dengan inti kari kentang tadi.. Eh kat atas tadi saye tak tulis kari pun kan.. Hik hik..



6. Ulang langkah tu sampai korang puas ati.. Tapi kat sini disyorkan buat 2 lapis jela.. Tak la tebal sangat.. Kang susah korang nak nganga mulut.. Lom sempat makanan masuk mulot, lalat dulu masyuk..Ishh kotor di situ.. ;p


7. Sebagai hiasan dan penyedap lagi masakan ni, letak la sosej ke bebola ke parabola ke sukati laa kat atas sekali.. Pastu letak laa cheese.. Chef cakap cheddar mahal, so letak la cheese biasa tu yg rege dia pun mahal gak kan??? 6 keping pon dah Rm4 lebih.. (saye kan kedek, mahal tuu bagi aku ;p)



8. Hah, dah siap, ape lagi bakar la dalam microwave.. 15 minit pilih yang high ek. Ok ni dah siap dah.. harus ada gambar2 gedik.. Hikhik



Ko tengok betapa ramai pelanggan yang nak jamu selera..


Abaikan pempuan berbaju hijau tu.. suke sangat pose! Ntah aku pun tak faham nape.. Ahahaha.. Sabotaj lagik!!!

Owh lupe, ni nak tunjuk 2nd masakan ni.. tak bape nak molek bentoknye sebab kembang sangat.. tapi rase adalah tiptop okeh!! Menjilat jari kaki kalau bleh!

Ok, apepun saye nak ucap bebanyak terima kasih kepada chef@ahli nujum sebab sponser masakkan kami lunch tuk Jumaat ni.. Kak, minggu depan buat lagik ek!!! Ni dah buh gambo banyak ni tanda bodek..boleh ekk..ekk!!! ;p


Ermnn.. harus dicuba di Kontan nanti.. Family kuu tunggu makcu akan masak untuk korang!!!

5 comments:

Fida Ghazi said...

Ah mencik ah. Yang buat 2nd time tuh.. macam tak cukup sipat... pecah perutnya! Mencik ah! Pelanggan tak nyenyabo.. soh tunggu sejuk tamohnye!

Fida Ghazi said...

Hahahaha.. aku lagi nak komen.. tamak la katakan..

Hoh! ape sebut 21 cm? pastu sebut telo 2 bijik? hape nih? sila jelaskan? lepas tu sebut sosej.. ihhhhh...penasaran je!

Munge, blog ni bagi kat ai ajelah. Gambo ai je penoh. pastu sabotaj2.. cit!! padayappa!

Oit korang2!!
Bungarosmaida dah pandai buat air teh o panas manis nipis oit!! sedap wokkk!

LiErOSe~QiEmi said...

Ahaahhaah..sape yang pk laen, laen la jadik maksudnye kak oii..

Alaa.. nama pun ai tukang amik gamboo.. so harus la gambo orang yang fenuhh..

Eee.. jgn la kasik tau worang, mcm tak penah buat air je bunyi nye tau..Hikhik...

eima said...

wahh .. rajin nye korg ....

LiErOSe~QiEmi said...

eima: heheh.. ofis kitorang memang camni manje, meriah sokmo.. tu yang sayang nak mintak tuko tu..