Jom klik

kENgkaWAn

Monday, August 2, 2010

Aktiviti Hujung Minggu

Last week hubby cuti, so we decide to go back to hubby's village.

Aktiviti si kecik bermula seawal kami balik dari keje then amik dia dari taska. Singgah mydin kejap beli barang-barang tuk mertua sebelum amik adik ipo & singgah rumah semula untuk mandi. Tengok la apa dia buat sementara tunggu pak cu dia sampai..


Haa..kalau nak tau, ni la antara makanan kesukaan si tochek. Pantang pergi mall, lalu tepi minuman sejuk siap laa tunjuk-tunjuk. Dalam kereta siap request nak makan sendiri.. tak kasik mengamuk.. Hai sayang, mane laa kamu belajar amuk2 ni..

Sampai rumah mertua dah lewat malam sebab banyak menyinggah, nak kucil la nak berak la ahaahaha.. Eee.. ayat tak senonoh disitu, abaikan.. Dari rumah lagi dah plan nak masak menu cam buat kat ofis tu, tapi hubby lak desak ikot dia pegi Tanjung Malim.. Mulanya tak kasik ikot sebab hubby ingat mak tak ikot, sekali, mak pun nak pegi.. (ooo mak pergi baru nak ajak orang ekk.. ni musti nak ngorat dengan adik ekk.. konon2 bujang, cakap je malas ajak sebab takot orang sopingg..)Bila aku takmo gi, mulalah buat drama.. Ahahaha.. ikot jelaaa~ Abang risau ekk org sorg2 kat rumah mak.. takot kena colek ek?? Ahahah sayang gak ek kat org..~ Gedik!!!

Otw ke Tanjung Malim, si tochek beraksi..



Kemain lagi kan??? Hikhik..nak tergelak ok tengok dia pakai spek.. Owh abaikan muka mama si tochek yang putih laksana makai tepung gomak!!

Balik tu gigih buat masakan yang aku sendiri tak tau nama ape.. Ngeh2.. Tapi nak cite la kat sini.. kesedihan melanda sebab mencongok aku dok depan microwave tu.. Masak 15 minit high, tapi cheese tak cair2 gak.. Nape erk.. pusing lagi ke 10 minit.. aik.. tak jadik ape gak.. Ghopenye.. cisss microwave rosak.. Ape ni?? Baru pakai 1 kali dah rosak??? Tulaaa akibat ditinggalkan di dalam stor mertua.. Ngeh2..

Cebek2 muka gi ngadu kat hubby cakap microwave rosak.. cane??? Guna oven (ke avon ke owen???) musti tak sedap.. But no choice la kan, sebok masuk stor mertua amik oven lak.. Huhuhu.. bakar.. 45 minit yey!!! Masak.. Tapi tak la sesedap masak guna microwave..tapi takla hangit cam kawan kitorang sorang ni ahahahaha.. Eh tak baekk!!!


Adik ipo tanya masak ape, hubby laju je cakap pizza.. Ngeh2.. Lawak la, ada ke pizza, tapi lebih kurang la kan..pizza versi kampong sebab guna inti kari kentang.. Huhuhu.. Tapi berbaloi masak benda ni sebab adik2 ipo & hubby especially yang jenis nye sangat laaa berkira nak makan ni, leh makan.. Ai vangge okeh!!! Air tangan tuuu...

Esoknye yakni Ahad, mintak hubby potongkan rambut si tochek.. Cian dia, rimas rambut panjang, dok nursery panas kot, sebab keliling leher dia naek ruam.. Rumah pengasuh lama dulu cam sorga, sebab pasang ekon+kipas manjang.. Diorang berdua plak tu je kat rumah..

Ni rambut seblom potong..


Pandangan sisi & atas rambut setelah ditrim oleh bapak nye sendirik!!
Owh, jangan tak tau, proses untuk gunting rambut dia, sangat laaa azab okeh.. Nenges laa, tak selesa kan.. Dari depan rumah ke tepi rumah papa dia ngekot dia nak gunting.. Suh dok atas kusi merengek, alih2 dengan aku2 gatal sebab kena rambut si tochek, apa tak nye dia nak aku pegang, bukan takat pegang tau.. tunjuk ayam, bird, semut.. nak bagi dia leka.. Opahnye pun sama, siap bagi ayam makan tengahari bute sebab nak kasik cucu dia nan sorang ni dok diam.. Adoiii.. siap akhirnya...

Ermnn not bad, hensem anak mama berambut ala2 askar erk!! Cam papa la.. Eh, puji suami sendirik pulak! Ahaha..

Ok berakhir sudah hujung minggu aku dengan sampai kat rumah kol 8.30 malam tak dan-dan, buka bekal mak mertua kasik, nyum-nyum makan.. Ahahah.. time kasih mertua ku.. sayang kat anak menantu ngeh ngeh!!

4 comments:

MRS. K said...

panjang nye la entry ujung minggu ko ni..hehehe

LiErOSe~QiEmi said...

ngeh2.. campur semua senang.. malas nak buat 2,3 entry

eima said...

kire nye ni summary hari weekend beliau la K ... haha

ingat tomei aku je payah gunting rambut .. tochek ko pun sama ek .. hahah

hadif juga terer gunting rambut kat mamak...

LiErOSe~QiEmi said...

tula pasal manje.. hebat aaa k, cane ko ajar anak ko k??? turunkan ilmu didada skettt