Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, August 26, 2010

KFC & Klinik

Hai semua, eceh feeling2 ramai orang bace hahaah.. Ari ni ai lambat sket hapdet sobab banyak keje.. Tetiba claim bos ada problem.. Aiseh, kena claim tnt tuk semua pakej under REAM tu pastu bos sendri bayar kat REAM tu.. Korang faham ke??? Tak faham takpe la sebab aku da anto kat Dato' tuk sign ihihihhi..

Ok nak cite, semalam gi berbuka kat KFC, nak celebrate kengkonon dapat duit raye dari najib eheheeheh.. Tapinye sebelum berbuka tu..adeh, si tochek sangat2 la notti okeh. Main hp aku la, main bedak baling ke bawka kusi.. Dok atas meja jengok2 kepala ke bawah meja tengok bedak yang dia jatuhkan.. Mengamuk nk makan ceziweges sndrik.. Loteh ok loteh..
Tapinya ajaib, masuk je waktu berbuka, dia behave sangat.. Hihihi bagus ekk tau mak pak dia nak makan.. Tapi kejap jela, pastu start nak turun jalan2 pusing kfc tu. Satu laa aku perasan pas anto dia gi taska, dia dah pandai nak berkawan dengan orang, tak takot sangat dah dengan orang.. ermm perubahan positif la tu.. klu tak orang ofis aku cakap anak aku orang dok dalam utan, sebab takut dengan manusia, sampai ati tau... Iskk..iskk
Lepas makan aku pusing2 bazar jualan, hubby gi semayang, aku kan cuti heheheeh.. Penat tol mendokong dak kecit tu... Nasib la suh jalan dia nak jalan la jugak, klu dukung manjang woh mau lengoh gile bahu.
Semalam hajat nak gi klinik sebelum berbuka, tapi klinik panel tu tutup plak, then malam lelaki lak yang jaga. So tukar ke klinik sebelah sebab doktor pempuan.. Ermnn masuk klinik tu haah memang ramai pesakit wanita jela.. Lama gak tunggu doktor tu rawat pesakit padahal sebelum aku ada 2 orang je.. Aku ke 3. Kol 9 gak la aku masuk.. Sekali aku lak yang lama dalam bilik tu ahahah...

Tapi bagus ok doktor tu, india, monica ke ape ntah nama dia. Dia tanya aku detail, tak macam sesetengah doktor, tanya acuh tak acuh. Then dia cek perut aku, scan perut katanya nampak rahim ok takde masalah. Then dia mintak kebenaran nak scan dari bawah sebab tak nampak sangat scan kat perut. Ok je tapi perut siyes kecut gigil.. Tapi bila tanya dok sakit ke tak, katanya tak sakit cuma rasa tak selesa skit tapi kalau boleh rilekskan diri kurang la rasa tak selesa tu.

Alat tu panjang macam alat yang pecahkan air ketuban aku masa bersalin tu, cuma dia bulat kat depan tu & lebih beso.. Dia suh aku baring & buka kaki cam nak besalin ahahahah.. teringat time nak bersalin dulu pastu pujuk diri sendiri, apa sangat la scan ni kalau nak banding dengan sakit bersalin dulu.. So rase la rileks skit..

Doktor tu jolok je aku dah rase aaaa.. takot, tapi nasib takde pepe.. cuma rase tak selesa la dah la dia tercocok ape ntah sampai aku cakap "aduhh" owh sorry2.. sakit okeh, aku tak tau ape yang dia terjolok.. Dia buat ukuran ape ntah pada image yang dia scan tu.. Rasenya ukuran rahim. Then katanya tiup folopio eh yeke eje tu??? Haa sume ok, rahim aku ok, normal.

So kesimpulannya kata doktor, setiap perempuan yang baru lepas bersalin akan mengalami perubahan hormon tapi bergantung pada individu. Pendarahan yang berlaku pada aku mungkin sebab darah tak habis keluar. So dia bagi aku pilihan makan ubat stop darah dalam masa 5 hari atau amik ubat perancang. Tapi sebelum amik ubat perancang aku perlu jalani ujian pap smear.

Setiap perempuan yang baru melahirkan perlu ambil ujian pap smear dan selepas 2 tahun buat semula sampai la akhir hayat... Ni penting yer bagi mengesan kanser rahim. Bahaya woh.. kalau peringkat awal bole la dirawat.. Penting yer tawan2, pi la buat. Aku insyaallah nak buat gak tapi bukan kat klinik tu sebab malam tu aje aku dah abes RM95.. scan+ubat tambah darah+ubat stop darah+konsultansi. Huhu..sebbaik dah gaji & baru je wat kuar gaji masa tu. Tapi takpela, biar habis duit daripada risau tak tau tahap kesihatan kan.
Jom pakat buat pas raye ni iiiihihihhi... Cegah sebelum terlambat yer kawan2ku tersayang.

11 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

teringat plak member awe kena cuci pangkal rahim sebab dia tumpah darah waktu pregnant...macam tu gak lah kena cucuk...huhuh..ngilu awe rasa bile bace n3 ni..ALhamdulillah sume ok..pil perancang tu ada kesan pape ke?

deelira@deeliraz said...

insyaAllah

eima said...

nape period ko tak benti lg ke ....
klu lebih dr 15 hari ust aku kate leh pose tak batal sbb itu bkn period dah tp penyakit....

MRS. K said...

tu kebaikan anta anak kat taska.. ada baik ada buruk.. biasa la tu.

eh, aku tak tau alat pecah ketuban tu camne coz aku belum sempat sakit nak bersalin dah kena belah!

LiErOSe~QiEmi said...

cik awe: ermnn.. tu la sebbek mmg tka preggy.. cuci?? adeh sakit tu.. ubat perancang tu kesan dia leh naek berat badan je, tapi selamat sbb takkan mengandung..nak ngandung, stop makan & dia akan stabilkan peredaran period cam biasa..

tapi kan, mcm tak sanggup lak nk gemuk haahaha

LiErOSe~QiEmi said...

deelira: insyallah.. buat tau..ko tu lagi lama pasang niat nak buat dari aku hihihhi

eima: manje, piyet dah stop tp just for 2 days. Then datang balik, tu dah kira period kali ke dua dah..kena kira hari 1st gak laa.. cumanyee nape nak datang 2 kali dalam bulan ni??? nape bukan bln depan ke bln lepas ke.. masak ok nak ganti..

LiErOSe~QiEmi said...

mrs. k: kan k.. tapi setakat ni kebaikan lagi la aku tgk, alhamdulillah bdk2 penjaga tu aku tgk senonoh je, baek, qimie pun ok dok sana.. tak tau la kan..hihihi

alat pecah ketuban tu warna putih, panjang lbh kurang dari jari ke siku camtu.. hihiih.. ko nak rase ke??? tak payah kot.. baek ko doa air ketuban pecah sndri je nanti hihihi..

Fida Ghazi said...

duit raya dari najib???
pelizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!

hyazz said...

penting tu...aii dah buat dah.... tunggu taun depan lak... xsakit pon...

Nur Hawa Mohd Zin said...

tak lah gemok pun..sebab cikgu awe pernah makan..maintain je awe tgk

LiErOSe~QiEmi said...

fida: alaa..bile lagik nak bodek najib..hihhihi

hyazz: tak sakit erk?? hihihih takot gak neh!

hawa: ermnn tapi huby ckp, tak payah laaa dia tak leh terima kenyataan klu bunga gemok hahaahaha