Jom klik

kENgkaWAn

Monday, September 6, 2010

Aku blacklist kopitiam tu tau!!

Lokasi: Pok Li Kopitiam, Seksyen 18, Shah Alam
Masa: Time berbuka
Lebih kurang jam 6.50pm, kitorang sampai kat kedai tu. Alhamdulillah banyak lagi kosong, yang orang booking pun meja2 kat luar & bersofa.. Fine, amik meja dekat dengan kaunter air.
Waiter pempuan datang, tu pun lepas aku lambai.. Order hainan chicken chop 1, nasi ayam lemon 1, air barli limau ais & white coffee ais + air suam..
Kol 7.10 makin ramai orang masuk.. Meja kiri kanan & depan belakang meja aku memang takde sapa tempah memang kosong tadi dah berisi.
Kol 7.15, dah mula edar makanan.. Meja sebelah aku yang sampai lepas aku dah dapat order.. Meja depan aku yang sampai lagi 1 minit orang nak azan pun dah sampai order masa kol 7.25 tu..
Aku dah panas.. tahan 2,3 orang waiter diorang cakap ok..ok.. Tapi jangan kata makanan, air pun tak sampai.. Panas tak hati korang, berbuka just dengan kurma.. Kebetulan memang takde beli apa2 makanan.. Aku memang dah lama ngidam nak makan chicken chop dia sebab memang sedap! Tapi layanan, sumpah macam bangang!!!!

Aku aim waiter pempuan tu!!! Dia yang amik order, waiter lelaki lain cekap je, sebab tu meja sebelah2 aku dah dapat order diorang.. Sumpah aku marah.. Banyak kali aa aku ajak hubby blah! Cari kedai lain.. Wei kedai mamak lagi bagus la.. sumpah aku tak tipu!
Hubby sabarkan aku, tapi aku memang baran, mintak izin hubby nak g tandas.. ayat adalah.. "Abang nak ida mengamuk kat sini ke bagi ida tenangkan diri dalam tandas" Aku gerak je Qimie nanges.. nak patah balik, tapi baran tengah meninggi..aku terus je ke tandas. Lepas dah basuh muka aku patah balik ke kedai, aku tengok hubby tengah cakap dengan waiter pempuan tu cancelkan order..waiter tu tercengang2.. Gila bangang tak kalau keliling meja ko dah dapat makanan sedangkan diorang datang lambat dari ko, order lambat dari ko.
Tapi kami puas ati sebab waiter pempuan tu yang kena tanggung, pesanan kan terus masuk dalam mesin order ke apa tah nama dia, so dia tanggung laa.. sendri mau ingat laa.. Takkan tak perasan meja kitorang kosong takde apa2 sedangkan meja kitorang no 2 dari kaunter air tu.. & dia nampak aku pandang dia dok lalu lalang anto makanan orang.. Ok klu kate makanan kitorang susah..hello, meja kiri kanan pun order nasi ayam lemon laa.. asal lak diorang leh dapat???
Semayang kat ole2 tu then terus ke kedai mamak.. Owh, masa ni hubby dah sakit.. daripada rumah lagi dia sakit kepala.. aku yang drive dari mula sampai akhir. Kat kedai mamak, tak sampai 10 minit pun, makanan dah sampai.. Nampak tak bezanya??

Tapi kesian hubby, tak leh makan, gi toilet muntah2.. dah la kepala dia sakit, makan lak lewat.. Sudahnya aku sorang je makan..lalu ke makan sorang2 sedangkan hubby dalam toilet dekat 15 minit..
Sampai rumah, hubby naik dulu dengan Qimie, barang2 aku angkat sebab tengok hubby dah pucat dah.. Masa tu lak hujan..haa akibat hujan aku cite jap lagi..
Aku masuk rumah, letak barang terus ke toilet..tengok hubby dah lencun baju dengan air paip mengalir atas kepala.. Sumpah kecian.. Aku amik syampoo terus syampoo kan rambut dia, picit2 kepala.. Sebbaik head & shoulder tu ada menthol so sejukkan kepala.. & sebbaik gak Qimie dah tido time tu.. Klu tak penat aku terkejar2..
Kesimpulannya..memang aku blacklist laaa kopitiam ni dari kamus idup aku.. Memang la salah waiter pempuan tu je.. tapi kesan dia mendalam k.. sebab hubby aku sampai sakit bagai.. Buang masa 40 minit tunggu kat situ tanpa hasil..cuma kurma je.. tak berbaloi!!! Kalau la bukan sebab barang basah dah abes, takde makna aku nak makan kat luar okeh!!
Bukti kitorang kat situ..


Nampak belakang tu, kaunter air
Kurma yang tak tau zaman bile dia bagi..aku gigit semulut je, tak lalu.. Kot ye pun nak bagi kurma bio la elok skit..ikhlas skit memberi tu..
Cian anak aku..makan yogurt je.. Hubby siap sempat lari ke giant beli dia yogurt sebab dia dah mula meragam, lapo..

14 comments:

eima said...

tak yah pegi dah .. huhu ... sabo ye ...
ko maki je waitress tu len kali ...

LiErOSe~QiEmi said...

aku nak..tapi laki aku cakap.. sabar laa.. biasa laa pose, orang tak pasan..

sebbaik Allah temukan aku yang baran ni dgn laki yg penyabo..klu tak jahanam laaa hahaha

deelira@deeliraz said...

mengom punya kopitiam. aku pon dah naik darah baca nih wei...

Yutaka Mushimura said...

mungkin dioang yang lambat datang tuh da order awal2 kot...

~~mase kt Shah Alam pon pernah kene kes camni gak~~

~~haru biru, berpinar mata kebiruan~~

~~heheheh~~

LiErOSe~QiEmi said...

deelira: ko bace pun marah.. aku yg alami???? sebbaik azli cool ko.. klu abg han aku tu??? mau terbalik meja makan tu huh!

Intan Inn said...

erm napalah tak maki jer waitress pompuan tue mg salah dia..nak ikutkan dia mesti perasan..n kenapa yg lain tak perasan pulak?mcm pelik sedangkan dekat jer dgn tempat buat air..erm kalu intan mmg marah punya..kalau hubby gerenti dia maki giler lah budak mcm tue..mmg tak leh terimalah sbb org lain dapat dulu dari kita.. n the last part paling sedih lah sbb hubby bunga sakit2 bagai..yerlah buang masa kat situ n makan kurma jer...mmg sakt hatilah..nasiblah bulan posekan...

LiErOSe~QiEmi said...

yutaka: tak laa.. diorang sampai baru diorang order.. sebelah nyebelah meja je.. harusla saye nmpak.. klu dah order lama tak la naek darah.. yg order awal, dia tanda dgn satu kertas putih.. kertas order klu tak silap!

mrs_zura said...

hmm nasib dia baik hubby bunga suh sabar..kalu sy sy maki je dia tuh..sengal x kena tmpt..kena byr x kurma tuh? hihi

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe pernah gak blacklist restoren kak..time tu memang lambat giler...akak bayangkan kami datang 6.30 tapi sampai 7.30 makanan tak sampai lagi..kurma pun tak da..last2 pergi fastfood..en hubby (bf) awe dah la jenis buka nak makan nasik....tengok dia punya muka je awe dah takot..memang kami cari gak nasi kak...sabar je lah...sian akak sekeluaga...

LiErOSe~QiEmi said...

intan: bunga mmg baran intan, sumpah tak tipu sbb ikot pangaio ayah.. tapi Allah tu adil, dia antokan hubby yg suka toleransi & berlembut pada saya..jadiknye tak jadikla makian.. angkat punggung g tandas, basuh muka.. dah

zura: tula.. niat mmg ada tuk memaki, sebbaik disabarkan ihihhi.. kurma tu klu dia mintak bayar mmg nak kena la tu.. hihihi.. eh ke kena bayar?? sebb kitorang blah camtu je haahaha

LiErOSe~QiEmi said...

awe: huhuuhu.. tu la pasal.. dah mmg nak kena kat kitorang kan.. mmg ban aaa kedai tu tuk tahun ni..tahun depan klu tetibe ngidam acane??? haahhahah

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

sabar ye bunga...
sabarkan separuh dari iman...
meh datang umah akak, kita berbuka sesama...laalla

LiErOSe~QiEmi said...

izan: laaa nape tak ckp awal2.. klu tau saya dah serang rumah akak tau..hihihi

Nur Hawa Mohd Zin said...

mungkin bole pose ni kot..lebih2 lagi bile nak buka..perut dah lapar..lepas tu org buat kite marah..memang emosi tak stabil...heheh