Jom klik

kENgkaWAn

Monday, September 6, 2010

Masak2 bersama chef segera

Hari sabtu tu gi giant beli box yang rege RM9.99 tu.. Sambar la 5 box.. Nak simpan baju2 Qimie yang dah tak muat, baju preggy & hadiah2 kawin yang lom buka. Singgah kat bahagian rempah ratus, terus tanya hubby nak makan apa tuk berbuka esok.. ahahaha esok, sebab petang tu nak buka kat kopitiam (laa sgt). Tau ape hubby jawab, nampak rempah kari, masak kari la, nampak rempah kurma, ermnn kurma pun ok gak.. Aku tarik rendang.. rendang tak nak ke bang??? Ok set! Terus set koo..
So beli rempah rendang adabi & hasil bersilat dengan rencah segera tu dapat laa ni.. sedap! Tapi aku tak cukup letak garam kata hubby.. ish pemasin betul laki aku ni..
Pastu buat murtabak maggi.. owh ni aku tunjuk gambar je.. klu nak resepi klik sini. Aku penah tulis resepi dia masa aku buat ari tu tapi lupe nak snap gambar..
Close up mode skit!!
Cube la sumpah tak tipu.. memang sedap. Klu tak takkan cekodok pisang paberet hubby & adik ipo aku tak bape jalan.. tapi murtabak megi ni yang jalan dulu.. macam biasa laa.. harus la licin walaupun yang kedarah 3 orang je.. Owh Qimie pun suke aahahh..
Cekodok terlebih pisang dari tepung.. rupe kurang, tapi rase umphh!! Ahahaha puji diri sendiri plaks!
Owh, ni cek mek molek ari jumaat lepas.. eh tetibe nak tayang.. dah amik gambau dah kan..layankan aje.. licin asik ipo & hubby makan..

Air soya je.. tapi hubby tak puas ati sebab tak manis.. jap2 ni aku orang pantai timur ke dia ni.. kuat tol manis & masin tau!
Ok, diakhiri dengan muka budak yang dah start mendemamkan diri.. Owh.. tajuk chef segera, sbb semua guna bahan2 segera, rempah rendang segera, maggi segera, cekodok & ubi.. cepat je buat kan..so segera gak la kan... soya?? Harus la segera, param malii..

8 comments:

deelira@deeliraz said...

comel jug air soya tu. hehe..saje komen sakitkan ati ko. entry panjang2.. jug ko yg aku komen muahahah..

Yutaka Mushimura said...

cam sedap ja murtabaq maggie..

perisa aper ek??

~~maggie tOmyam ker????~~

LiErOSe~QiEmi said...

deelira: cisssss!!!!!! ko mmg tau.. cubit baru tau...

LiErOSe~QiEmi said...

yutaka: maggi kari laa.. tapi bunga tambah lagi serbuk kari daging adabi... tak kick laa klu tak berapa nak kari hihihi.. buat laa sedap woooo

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

bunga
buatkan murtabak tuk akak...nanti akak amik bila balik pahang ek...lalala

LiErOSe~QiEmi said...

izan: lorr gitu lak akak.. akak kat temerloh kan??? jauh tuu kontan dgn temerloh tau.. haahah alasang!!!

eima said...

izan ko pegi je umah bunga kat s.alam tuh .... pau suh dia masak ....

LiErOSe~QiEmi said...

hahah pandai la ko manje.. weh ko dok precint bape?? esk aku tgk ek ada ke tak perencah mee bandung tu.. klu ada leh aku kim kat kawan aku yg dok putrajaya