Jom klik

kENgkaWAn

Monday, September 20, 2010

Orang len syok 1st raye.. kitorang..

...kitorang lak beraya tanpa mak & ayah... Sedeh tak kalu di pagi raye korang sempat salam je tangan mak pak korang, pastu diorang dah pergi tinggalkan korang.. sedeh tak???

Ehh!!! Bukan laa.. mak pak aku gi Terengganu.. tokwan kitorang sakit.. Pagi2 raya dapat call dari adik ayah, cakap tokwan macam nazak, tapi tak berapa nak nazak.. Toki suh ayah balik, mintak ayah buat keputusan samada nak hantar tokwan gi spital ke berubat cara kampung... Apa ke... kalau ayah aku tu dok kat New York ate nak tunggu ayah sampai dulu baru nak buat keputusan??? Heran aku... masing2 dah beso panjang..takkan tak leh nak fikir cakap mana yang leh dengar, keputusan mana yang perlu diambil..

Owh, kitorang adik beradik tak ikot pun.. anak aku si Qimie tu tak sehat..demam.. dengan aku2 sekali berjangkit.. laki aku, sakit kepala.. Along pun susah gak nak gi sebab dia ada anak istimewa.. Abang aku beraya kat rumah mertua dia.. Angah lagi laa.. memang tiap2 tahun kat rumah mertua... Eh kejam ke kitorang??? Huhu.. takpe..apa cite disebaliknye tak perlu aku cite kat sini..

Tengahari ayah call cakap dah bawak tokwan gi hospital.. Darah tinggi tokwan cecah berapa ratus ek??? Lupe lak tapi tahap bahaya aaa.. Klu tak cepat bawak ke spital alamak nyeee.. Ermnn.. ape tah adik badik ayah aku..cakap tokwan kena buatan orang laa itu la ini laa.. Ishh.. cube bawak ke spital dlu, klu doktor takleh nak detect ape sakit baru laa nak bawak ke dukun ke bomoh ke.. Ermnn ni pendapatan aku laaa.. orang len aku tak tau...

Aku dengan along je kat rumah di pagi raye tu... pas je suami & anak2 balik dari semayang raye.. terus rumah kena serbu.. sedara mara.. sumpah tak tipu..rumah memang penuh.. Kat sini memang pattern diorang sekali beraya adik beradik pakat serbu sekali.. So macam ke apa la aku dengan along, dengan air panas tak masak lagi..maka pagi2 buta kena la depa pekena air batu hihhi..

Sampai ke kol 1 orang serang.. Nonstop..turun kuarge ni, naek kuarge tu.. Aku & abang ipo aku yang pagi2 buta tu gurau2 cakap nak buat close house sebab mak pak takde tergelak besar sebab tak dan nak close orang dah serang..

Petang tu lak memang kitorang close house sebab tak larat nak layan orang & nak pegi beraya rumah maklong, sebab dia nak gi Johor lak esok.. beraya dengan adik beradik dia lak...

Perut adalah penuh dengan lontong, mee calong, soto, ketupat nasi, ketupat palas, kuih muih, nasi minyak.. Hahaha sume kedarah kat rumah mak sedara boya.. rumah kitorang just buat rendang, kuah kacang & ketupat nasi yang aku anyam sendiri kat ofis.. Owh..thanks to kengkawan ofis yang sama naek dengan aku anyam ketupat 2 hari sebelum aku balik kampung tu..

Apa lagi nak cite ekk.. ntah.. yang pasti, raye tahun ni tak bape best.. sebabnya raye petama mak ayah takde kat rumah.. tokwan lak sakit.. Ermnn bile laa aku nak balik Ganu ntah nak beraye sana... Tokwan, toki.. maafkan cucumu ini sebab tak jengok pun raye tahun ni.. Insyaallah tahun depan ye..

10 comments:

MRS. K said...

selamat hari raya cik nge..

LiErOSe~QiEmi said...

slmt ari raye jue k.. salam2..hihi

Nur Hawa Mohd Zin said...

dugaan raya tu...tak pe...semoga semua cepat sembuh dan dapat beraya lagi...heheh

BUNGA said...

dugaan tuh.. tp dpt jugak merasa cium mak ayah di pagi raya kan.
kami kat sini ni.. sedih jer.. cuma dpt calling2 jer... sob2..

hehe..nway.. slmt hari raya! :)

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

sob sob...siapakah yang sudi...menghulurkan simpati..kepada nasibku ini...huwaa...sian kat kami...mertua takde...beraya ngan mak pun belum...lagi sedih kan...

LiErOSe~QiEmi said...

hawe: tu la.. call mak semalam, katanya tokwan dah ok

bunga: alamak!! lagi kecian.. huuhhu.. takpe2, berjauhan tapi pengorbanan yg berbaloi kan..

selamat ari raye juge..

izan: ala.. cedehnye.. dah menitik2 dah airmata ni.. sabo kak..sabo.. cepata pi balik pahang minggu ni jugak!! huhuh

Nur Hawa Mohd Zin said...

Alhamdulillah

deelira@deeliraz said...

dugaan tu nge. kena sabo. apa pon.. aku keciwa sbb x dapat dtg umah ko.puas dah ejas time. tp time x mengizinkan jugak.. waaaaaaaaa

eima said...

aku pun tak balik raya kg aku tahun nih ...
mak pak xdak pun mknan tetap meriah ... huhu

LiErOSe~QiEmi said...

deelira: hahaha.. tulaa penat mak aku masak nasik minyak tau.. tapi sebab menu sama dgn ko so takpela.. hihii

eima: nape ramai kawan2 aku beraye rmh mak mertua erk??? aku blk kali ni member2 sume pakat takde..mencik!!