Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, October 12, 2010

Dilema

Baru je sat, hubby x-pengasuh tanya aku.. soalan cepu mas dari wife dia
"Adik ok ke dok kat nursery? Awak satisfied ke dengan penjagaan dari nursery?"

Bila aku tanya nape, dia suh aku tanya wife dia sendiri.. Then bila desak.. dia cakap, wife dia cakap:
- qimie makin kurus
- selalu klu balik dari nursery, bagi makan mesti qimie akan makan macam tak dapat makan seharian
- nampak qimie makin teruk, bukan makin baik

Then katanya lagi.. mungkin wife dia nak jaga balik anak aku.. tapi camne pun dia suh aku tanya balik wife dia... Nak tanya pun bukan simple camtu je.. aku kena bincang dengan hubby dulu..

Then aku akui, qimie memang makin kurus sekarang.. pendapat aku n hubby,
- dia makin melasak & dia baru lepas demam.. mungkin tu faktor dia tak chubby cam dulu..
- dia mmg balik rumah je mintak makanan.. nanges2 macam tak cukup makan... ermmnn ni balik ni aku kena tanya cikgu dia laa.. berapa kali dia bagi makan.. susah ati aku camni...
- aku tak rase qimie makin teruk.. malah dia dah boleh kalu letak kat tengah orang ramai.. cuma jangan serbu dia, dia memang takot.. n dia pun dah pandai berkawan.. lebih terbuka minda dia..

Then aku rasa macam dalam dilema.. kalau la betul x-pengasuh nak jaga balik anak aku.. haruskah aku terima??? Sebab ni bermakna, aku perlu amik banyak cuti.. sebab wife dia selalu sakit.. n kerap ada appointment doktor...

Tapi dari segi kebaikan.. anak aku akan lebih terjaga.. tapi tanpa kawan.. sebab dok rumah dia takde budak laen selain dia.. macam kecian pun ada... Ntah la.. Korang rase??? Bole tak bagi pendapat??? Aku blom call sebab aku perlu kekuatan..

13 comments:

deelira@deeliraz said...

hm perkara pertama ko tanya taska dulu..dia mkn camne? berapa kali sehari.pastikan dia kurus tu kenapa.kl sbb dia demam xpe. tp kenapa dia balik umah minta makanan sampai gitu sekali?

n.. kl ko bgkat pengasuh lama ko tu.. ko kena spend cuti la wei..

eima said...

bg aku cuti penting ..sama la cam aku anto kat pengasuh aku tuh ..anak aku slalu sakit2 sampai kena import mil aku suruh dtg jg cucu sakit ....

dok taska risiko besar ..tp dok umah org yg dipercayai ok cuma ko kena spend cuti la ...

LiErOSe~QiEmi said...

tula.. dok timbang tara ni... tu la kan. .pepehal pun kena tanya dulu taska tu kan...risau weh.. aku perasan dari minggu lepas laa balik je mintak makan cam kelaparan sangat! ermnnn sebelum ni tak pun...

LiErOSe~QiEmi said...

manje, pengasuh lama qimie mmg terbaek weh.. cuma aku tak tahan kena amik cuti jela.. pastu kadang2 kena dengar dia bebel hihiihi.. bebel tuk kebaikan anak aku.. cuma kengkadang garang & keras sgt.. dulu selalu kena smpai aku naik imun hahha

Intan Inn said...

erm cuber tanya taska mcm mner pemakanan..may b qimie tak brminat ko diorg masak..hehe...

kalau bg org jaga mmg risiko asik nk cuti lau ada hal kn...cuberlh tanya dulu..may b kurus sbb demam...iasalh tue...

Anonymous said...

aku rase qimie pon dah besar.. skang masa dia berkawan! belajar macam2.. kat umah kite tak sempat ajar die, tapi kat taska dia blajar macam2 wei.. mcm hadif, dah boleh count one two three padahal aku takde ajar sangat. tu kebaikan dok taska.. yang lain2 ko kena tengok la cane

Nur Hawa Mohd Zin said...

taska tu akak kena check semua kak..skunk macam2 kes kat taska..kalu nak bagi ex-bby sitter jaga tak perlu sepenuh masa lah...just sekali sekala...

LiErOSe~QiEmi said...

intan: dah tanya petang smlm.. qimie bukan aje berminat.. malah dia & sorang mcm kembar dia tu paling kuat makan.. huhuhuu

k: tu laa, aku nak suh dia pandai berkawan & cepat belajar.. takde la macam sensorang je takde kawan. len laa aku bagi dia adik dah, ada la kawan huhuhu

hawa: eh, macam sama je dengan pendapat hubby akak, dia pun cakap nak teruskan hantar ke taska cuma kalu sekali sekala x-bby sitter nak jaga, bagi je.. ihihi

Ok sume.. thanks erk bagi pendapat.. amat membantu..

Whoopz said...

Qimie tgh melasak kot.. Busy main ngan kawan2 baru.. Sampai lupa makan..

LiErOSe~QiEmi said...

tak la whoopz, anak aku tu, klu main macamane pun, beri makan je msti stop main, tgh nangis pun bleh diam tau!! huhuh

eima said...

wahhh K jd anony la .....
sejak bila ??

bunga
wahhh sampai camtuh ... mmg kuat mkn la ni ek ...
tah la ... aku pun tatau la...

LiErOSe~QiEmi said...

eima: tau takpe.. anak aku mmg kuat makan.. dok dgn pengasuh dia lagi laa surgaaaaa... leh manje2 sbb mmg dia je sorang

Fida Ghazi said...

budak tengah nak besar.
Lagi baru belajar berkawan.. seronok..aktif..tenaga abis kat situ.. tak simpan jadi lemak.. so kurus la.. badan susut sikit. Bila dah lasak.. cepat la laparnya.. untung dia nak makan kat taska ..kat rumah cpt32 mintak makan..dari tak mau makan langsung. Riso ati makpak kang.

Sakit2 tu adatla budak nak membesar.. setiap budak pon akan selalu sakit2.. itu kan untuk tingkatkan sistem imun badan..

mungkin dulu dia baik sebab dia tak campur sape..takkan nak loncat2 or jerit2 sorang2kan? sekarang dah berkawan.. dah belajar macam2..bagusla tu bersosial..maknanya otak dia berkembang.. tak terkepam aje.

Selagi Kimi sihat, gembira.. tak nampak apa masalahnya kat situ. Lainlah kalau dia melalak je bila nak hantar or masa kita jemput. Kalau dia jadi nakal.. adatlah budak2 nakal.. tu la salah satu dugaan jadi mak bila anak nakal..kenang2 balik..manis tau!

Nak hantar pengasuh lama.. sanggup ke tahan perasaan?

Sekian bebelan mak tiri yang macam tumpang buat entry plak kat sini.