Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, October 6, 2010

Sama-sama tak sehat

Salam semua.. Semalam aku EL.. bawak Qimie pergi hospital.. Suhu dia pagi tu tiba2 naik mendadak.. 40.1 darjah.. Siap dengan ketar2.. Kitorang terus pecut pergi Hospital Klang.. sebbaik tak ramai orang so tak sampai 30 minit kitorang dah dipanggil masuk jumpa MA.. Check suhu badan tu yang dapat 40.1... terus masuk ke wad separa kritikal, label kuning..

Masuk2 terus diorang suh letak Qimie atas katil & bagi ubat bontot.. suhu badan dia terlalu tinggi, takut kena sawan.. Ermnn risau aku weh... Then amik darah lak kat tangan. Mula2 tangan kiri, dah cucuk tapi darah tak kuar.. Rase macam nak marah, tapi tak leh salahkan diorang sebab tangan Qimie chubby sangat so diorang susah nak cari urat. Qimie menangis tahap.. adeh.. sampaikan aku pun nak nanges sama.. Hubby bisikkan zikir & bace ayat2 Quran kat telinga dia baru dia tenang skit tak meronta..

Sebbaik laa MA ke 2 tu leh cari salur darah.. tapinye tetap darah tak kuar sangat macam tak kena urat sangat la.. Diorang sampai terpaksa cabut tiub yang kawal darah tu then tadah je darah kimi.. Darah tak mo kuar..

Sedeh wohh tenghok muka anak aku yg mintak simpati aku tu.. Aku cuma leh tenangkan dia je.. Dia nanges sampai muka naik merah.. riso ok..riso...

Tengah2 kitorang tunggu keputusan ujian darah, dengar orang berteriak.. Ingatkan histeria ke apa.. rupanya nanges sebab someone meninggal.. yela sebelah wad kuning tu wad merah..kritikal kan.. India.. lagi la mengongoi nangesnye..

Doktor datang kat kitorang suh lap2 kan badan Qimie, suhu tinggi kan, takut kena sawan katanya. Dalam kol 9 lebih camtu doktor datang bagitau keputusan darah ok.. takde denggi, cuma ada jangkitan kuman skit, so diorang akan bagi antibiotik & ubat demam.

Syukur gile sebab anak aku tak kena tahan wad. Semalam pun plan tuk pose ganti tak kesampaian sebab aku pun kena makan ubat.. dah jangkit dengan anak dari senin lagi.. tapi semalam become worst..

Sekarang pun sebenarnya aku risau, sebab malam semalam Qimie dah ok.. memang panas takde langsung & dia sangat aktif main bola, tendang2.. tibe2 kul 5 pagi aku bangun minum air, pegang badan dia.. Ya Allah.. panas balik... Terus gerak hubby mintak tolong amikkan ubat & towel basah nak jaram dia... Dalam 30 minit suhu dia turun balik.. tapi dia still merengek2..

Masa nak hantar dia gi taska tadi dah elok.. cuma.. still risau.. takut dia demam.. sekarang macam2 kes kat taska.. Jap lagi nak kol la..

Ok dah laa.. badan betul2 tak sehat ni.. orang tengok aku pun takde selera nak tengok sebab pucat & lemah gile.. sore pun nak tak nak kuar.. ceria?? lagi laaa mandom je..

Eh korang, doakan anak aku sehat ek.. & doakan jugak aku sehat sama.. sebab klu aku sakit, tak tau la cane kuarge aku... ermnn.. penting gak aku rupenye erk!!! Huhuhu

12 comments:

eLYies said...

akak doakan semuanya sihat yer..mmg seorang ibu dan isteri kalo sakit..kena gagahkan buat semua keje..kalo tak sape yang nak buat kan??

bunga..nanti tunggu yer hadiah dr akak..dah sampai kasi tau..harap bunga suka...

eima said...

ye la smlm die ok sbb ubat still ade lagi dlm bdn tuh ...ko kena bg die ubat ikut time tau ..setiap 6 jam ...
cek suhu die slalu ... wlupun demam lite²...bahye la demam nih ...
mmg tak tahan wad klu demam 40'c cam tuh diorg cek darah .. ok ..suhu trn pas lap²...suruh balik ...
fahim dulu cam tuh gak .. 3 kali emergancy... last² warded kan die kat pusrawi sbb dah aku ckp nk admit kan anak aku ...demam tak kebah jugak ...

pesal qimie slalu demam nih .. risau tul aku la...

deelira@deeliraz said...

semoga 2-2 sehat sentiasa. sabar nge. dalam membesarkan anak mmg banyak dugaan. ko kena KUAT k.

qimie sll demam. ko kena bg lebih vitamin kat dia kut nge. kurang antibodi. xpon.. cube ko tgk dalam tekak dia..entah2 ada tonsil. dulu umie sll demam.rupanya ada tonsil. budak tonsil mmg sll demam nge

Intan Inn said...

alahai siannyer mama ngan qimie tak sehat..aduhai..makan ubat eh biar scepat sembuh..susah juga kalau tak sehat kan..samalah macamintan baru baik selsema migrain pulak dtg menjelma...erm almaklumlah raya kan cuaca tak menentu..makan macam2...

LiErOSe~QiEmi said...

elyies: tu la kak.. suami saya pun ckp.. kalu saya sakit mmg ssh laa dia.. takat nak jaga saya ok la lagi.. tp anak.. dia surrender sbb anak manje dgn saya

ok nanti dah dapat saya bgtau erk! hihihi.. mesti suke punye dah orang kasik hihhi

LiErOSe~QiEmi said...

tu la manja.. bln lepas dah 2 kali gi klinik.. bln ni sbb tak mo baik2 tu yang nekad bawak gi spital..

klu ko risau.. aku ni lagi laa berganda2 manje.. laki aku ckp klu takde perubahan gak dlm minggu ni nak bawak gi darussyifa'.. mane nak tau time kuar malam ada yang tegur...

LiErOSe~QiEmi said...

deelira: smlm dah jmpe dok.. rasenye takde tongsil sbb dia boleh je makan, cuma kurang je.. klu bengkak mmg dia tak lalu makan langsung la..

tu la aku rase sebab 1 mgu kat kg, aku lupe bawak vit skali.. tu yang dia jadik kurang antibodi kot.. taktau laa..

LiErOSe~QiEmi said...

intan: laa intan pun sama.. bunga selsema tak mo baik dah.. dok terbersin2 dah tadi.. tak larat dah.. sebbaik hidung tka merah cam badut huhuhu... intan pun mkn ubt k..

mrs_zura said...

semoga cpt sembuh ye puan bunga n Qimie..

LiErOSe~QiEmi said...

thanks zura, moge2 ;)

hyazz said...

makan la ubat chek bunga...ti xlarat lak nak jaga Qimie...mintak2 dia cepat sembuh

Whoopz said...

Semoga cepat sembuh ye cik bunga n qimie..minum air masak byk sket