Jom klik

kENgkaWAn

Monday, November 1, 2010

1st eksiden

"Qimie, tido sayang" Meronta2 nak kuar dari buai.. "Meh la makan ubat, selsema tu"..

Siap je makan ubat aku ke dapur & Qimie ke depan & lari2 ingatkan aku kejar sambil lari sambil pandang belakang maka dia pun jatuh & melanggar ini
Yer, bucu kerusi mak mertua yang tajam tu.. Aku kat dapur dengar hubby jerit, ha, jatuh.. Pastu hubby jerit lagi kuat " Ida, ida darah.. darah!!" Cemas suara dia, berlari aku gi ke depan.. Gigil tengok dahi anak berdarah.. tak stop.. Bawak ke sinki cuci, terus tekan luka tu tak bagi darah.. amik kain lap2 & tekan lagi.
Dada ni berdegup usah cakap laaa.. Masa tu kami bertiga je, MIL gi kedai beli ikan.. Sebbaik darah stop skit aku bace surah ape ntah aku pun dah tak ingat masa aku tekan2 tuk bagi stop darah. Amik minyak gamat sapu, terus salin suar.. Masa tu pakai towel je sebab nak mandi.
Kelam kabut pegi klinik.. Alhamdulillah, sebbaik klinik buka, biasanya tutup.. Klu tak memang nanges la kena kuar dari Besout ke Slim dah la amik masa setengah jam nak kuar dari situ.. Sampai kaunter tunjuk terus dahi Qimie yang luka.
Guess what! Dresser tu leh lak buat muka terkejut & slow motion tanya, kenapa ni?? Bertumbuk dengan sape?? Sabo jelaaa.. Cuba la cepat skit tindakan tu, suh aku masuk emergency & buat action yang sepatutnye.. bukan kaku kejung macam tak tau nak buat ape..
Dia tanya ada pengsan @ muntah ke tak.. takde.. ok, dia panggil nurse tuk cuci luka.. At 1st amik injection dulu.. takde explain kat aku tuk ape inject bagai tu..(aku siap tanya itu ini lepas settle tu, baru tau tu inject tuk elak kancing gigi & bunuh kuman.. ooooo).. then baru cuci luka.. Meronta2 laa anak aku sumer dok keliling dia.. dah la panas tak pasang kipas.. Then berpeluh2 la anak aku, nak tampal dengan pita pelekat tak leh so jadila camni kepala anak aku

Cian dia.. dah la selsema lum sembuh laie, datang lak musibah len...Ni ubat len yang aku mintak.. Selsema, kahak, demam, antibiotuk & krim sapu.. Owh krim tu aku tak guna dah.. sekali pakai je sebab lepas pakai, luka tu berair.. bukan kering, tukar pakai minyak gamat je.. Alhamdulillah dah kering.. Korang tengok la baju dia penuh darah.. tu belum kain yang aku lap darah tu lagi... lum sempat aku amik gambar, MIL dah amik tuk cuci.. huuhuh..Suspek setelah makan ubat+kepenatan dipaksa tidur oleh mamanye yang garang hiihhi.. baju pun tak bersalin sebab takot dia sakit time nak cabut tu..
Tengahari tu dalam kul 2, dia bangun.. Owh lupe, dalam menidurkan dia tu, ibu suspek juga turut menidurkan diri.. hahahaha penat buat ape ntah... Bangun2 terus MIL suh makan.. Nyum2.. Suap Qimie makan.. uisshh lapo erk sayang, banyak tul makan.. dah la time makan sebok tunjuk ke luar pintu.. nak tengok ayam.. olo2.. jakunnye laa anak sape ntah...
Lepas dah makan mandikan dia, skit punye takot weh.. takut kena air kat balutan tu.. 3 orang mandikan ahahahaha.. Dasat tak?? Baru skit nyer hal dah gabra lebeh.. Kitorang gerak ke Tanjung Malim, amik adik ipo.. Ko tengok orang sakit dalam kete.. Macam orang sakit ke??
Aktiviti wajib dalam kete, main spek mata papa dia.. adeh!! Sebbaik yang takde jenama chokia cuba yang ori.. mau nanges papa tengok Qimie usik hihiihi...

Owh, ni la gambaran luka dia.. ni time tengahari ahad tu.. patut cabut balutan petang tu, tapi pagi2 buta dia sendri dah tarik2 balutan tu sampai tercabut.. ermnnn sebbaik tak darah.. cuma berair skit.. Luka dia dalam tau.. time ni dah bercantum skit laa luka tu tak terbuka sangat dah.. So takdela aku risau sangat.
Petang tu balik semula ke Shah Alam.. Ermnn malas plak rase nak taip2 lagi hahahah....Diakhiri dengan gambar comel dia tido jela erk.. Huhuhu..

Saya tengah mimpi sujud dalam semayang ni tawan2..

15 comments:

MRS. K said...

aii.. ganas dak qimie ni.. kan dah berparut tu.. kurang hantaran! hehehehe

Intan Inn said...

aduhaimmg sakilah qimie tue..tp hati kita sbgai ibu macam2 rasakan..intan anak pertama kepala luka kat belakang jahit 4 jarum,anak no2 luka kat kelopak mata langgar bucu kerusi..luka mmg besar ta pg jahit sbb kat mata kan..aduhai darah mmg byk kan..risau tgk anak2 lelaki mmg lasak...

nurkass said...

ciannye lah si kecik ni..sampai sembab mata dia nangis..
Bab spek tu mmg untie kass tak leh tahan..alahaiii...encemnyer dia...

PS > mama dia kembang la tu..haha

nurkass said...
This comment has been removed by the author.
eima said...

alahai kesian qimie...
sama cam fahim slalu bajet org nk kejar bagai ...pastu klu bw moto/beskal cam org gile...suka hati je ...
slalu jatuh ngan terhantuk bucu cume tak penah luka lagi...
yg slalu berdarah mulut je sbb slalu terjun/lompat bilik air....

bahya nye....
ko tak kena marah MIL ?? klu aku kompom la ...

Fida Ghazi said...

wa... dah berparut..barula machooo!!

ciK mOt (",) said...

bravooo...ini baru anak jantan...

LiErOSe~QiEmi said...

Mrs.K: mmg ganas weh.. naru lepas berbalut pun nak melasak lagi.. tu yg kena paksa tido tu.. ngantuk sgt, tu yg meraban je peginye..

intan inn: jahitt???? erkk!!! lagi dasatt.. takutnye.. sebbaik qimie tak payah jahit.. risau gak klu jahit sebb dalam lukanye.. kena tff ek jd mak orang ni huhuh

LiErOSe~QiEmi said...

nurkass: muahahhaahah... hensem ke??? suke melawa tu.. pakai spek mesti wajib tengok cermin dalam kete tu.. uhuhuh

eima: mmg bahawa manje.. qimie mmg selalu terhantuk itu ini tp mmg tak penah berdarah.. tak tau la kali ni nape teruk sgt smpai luke darah bagai..

fahim lompat bilik air??? uishhh bahaya tu.. bilik air licin.. jaga weh.. kang jd cam kimi lak kang..

MIL??? ngeh2... dia mane penah marah aku setakat ni.. baek je.. tak tau aa klu belakang aku, dia ada marah muahahaha....

LiErOSe~QiEmi said...

fida: kak weh, dia nak ikot papa dia... berparut kt dahi..

cikmot:bravo ek kak??? ni dada saya ni akak tak tau betape kecut huhuhuh.. haishhh

deelira@deeliraz said...

wei..sian qimie...
aku baca dgn sepenuh hati ko tau!!..
budak nak membesar macam ni la nge.. lepas ni macam2 lagi.. harap kita sbg ibu bapa lebih berhati2 kan..

pelbagai musibah boleh berlaku dan ada yg menyebabkan kecacatan kekal..
Nauzubillah..

LiErOSe~QiEmi said...

tu la zue.. risau, takut... mcm2 la.. tapi at least benda camni buat aku & azli lebih berhati2 & peka pada pergerakan Qimie.. mintak jauh laaa kecacatan kekal tu weh... cian..

mrs_zura said...

uish..sian Qimie...tp xpe hero kan..stakat darah2 tu biasala hihi...pasnie kena perhati je dia tkt terbabas lagik...

LiErOSe~QiEmi said...

tu la pasal zura, dia jalan mmg tak stabil lagi, cane oran gmabuk jalan, camtu la lagak jalannye tau huhu

✿....rossa alina....✿ said...

alololo...ciannye dia nangis..huhuhuhu...