Jom klik

kENgkaWAn

Friday, December 3, 2010

Kerana gigi, mukaku begini

"Ida, tak payah la pegi keje, gi klinik gigi je hari ni ye.. Abang tak yakin laa ida gi keje, nanti sakit pulak"

"Ermnn.."

Kol 9.10 gerak ke klinik pergigian Seksyen 18.. Aduiii lambat la plak nak tunggu dia buka.. Kol 9.40 baru buka klinik.. Terus aku serbu.

"Ye"

"Doktor, gigi saya sakit, tak tau kenapa"

"Ok, bagi ic, saya check dulu. Bengkak ni, adik ada cucuk2?"

"Takde pun doktor"

"Merah2 ni.. ok takpe, saya bagi ubat, lepas 3 hari baru cabut ye"

"Owh, tak boleh cabut hari ni ker???"

"Tak boleh adik, gigi bengkak, tunggu 3 hari ok. Adik keje ke?? Mau MC"

"Boleh ke?? Nak, nak!!" Hahahaha

Tengaharinye... Melalak2 sorang diri.. tak tahan.. Nak tido tak bleh.. Layan MANTERA ke MANTRA ntah, takde feel langsung sebab sakit.. Arrgghhhh!!!! Call mak tanya camne nak kirangkan sakit.. mak cakap tak tau. .Baca je Al-Fatihah katanya. Klu sakit tak baik pun, dapat pahala sebab bace.. Huhuhu.. baikk mak...

Tak sampai 10 minit, angah misscall mintak call balik.. Aduh, pehal ni.. dah la sakit ni.. nak cakap pun rase macam nak putus urat kentut.. Owh, nak bagitau petua kurangkan sakit gigi.. Amik cengkih ek.. Tumbuk2 letak kat tempat bengkak.. Owh ok, terus buat sambil sembang.. Arrgghhhh tak menjadik..

Hubby call suh minum air sejuk, bagi kebas.. Tak jalan gak.. Call lagi time rehat tu, aku dah nangis2... Tak tahan weh, mengongoii nangis dalam tepon.. Suara laki aku dah cuak dah.. dia bukan bole dengar aku nangis.. Mintak aku sabar.. Suh makan ubat yang dia beli kat kedai, tak pun gi cari gambir kat kedai, bagi gusi tu kebas.. Aku dah tension cakap, tak larat nak turun.. Kepala sakit, gigi lak denyut2.. Arrgghhhh susah nyee ati.. Aku cakap takpela nak tepon Doktor tadi nak tanya boleh tak cabut hari ni gak!!

"Hello, klinik pergigian Shah Alam.. Saya yang datang pagi tadi tu, pasal gigi bengkak, tapi tak boleh cabut tu"

"Ye"

Aku cam..ni suara doktor tu sebab dia peranakan cam anak mami penang tu. "Doktor, boleh tak saya cabut gigi ari ni gak.. tak tahan sangat dah" nanges2 dah time ni.

"Tak boleh adikk.. gigi adik bengkak, kalau letak ubat bius tak jalan. U pergi la mana2 pun, takkan boleh cabut"

"Tapi kenapa?? Saya dah tak tahan sangat ni, ubat tadi tu tak jalan"

"U jangan ingat u sudah cabut itu gigi, sakit sume akan hilang.. nanti lagi teruk adik. Sabar adik, u baru makan 1 biji, u makan ikut aturan ye.. Insyaallah sakit tu akan hilang."

"Ok, doktor" Nangis henjut2 bahu.. Hahahah macam ngadu sakit kat mak sendiri pulak aku ni.

Wei, aku baru tau eh, yang sakit gigi niiiii macam nak beranak dulu sakitnyeeee!!! Arrgghhhhh!!!! Tepon hubby ngadu2 lagi. Dia suh sabar, pastu suh tido supaya aku dapat lupakan sakit tu.

Sebab penat sangat nangis aku terlelap sendiri.. tapi masih mimpi pasal sakit gigi lagi dalam mimpi tu.. sempat lagi kan dia nak gak muncul dalam mimpi aku ni..tak cukup dengan realiti, enterpremmm je lebey tau gigi ni.

Kol 3 terjaga, hubby call lagi tanya sakit lagi ker tak.. Huhu musti la masih aku terasa seperti baru semalam kita berpisahhh.. sakit2 pun nyanyi ek.. Takde maknanya.. dengan hubby mesti la mengada lebeh.. sakit dah kurang skit la.. tapi still rasa denyut tu... Hubby suh bangun semayang pastu amik buku doa, cari doa tuk sakit gigi.. Baikkk ambe menurut perintah.. Aku bace doa tu dengan penuh kusyuk & yakin ayat2 Allah boleh sembuhkan sakit aku..

Alhamdulillah lepas baca doa tu, aku leh bangun sapu sampah dalam rumah, mandi.. Siap2 kol 4.30 terus kuar gi amik si tochek ku sayang tu.. Sekarang dia dah seronok bila aku ambil dia.. Sebelum ni asik nanges2 je.. macam tak puas ati sebab tinggal dia kat situ.. Sekarang siap lompat2 hihihi.. Comell!!!

Ada si Qimie ni, takde la aku rasa sangat sakit gigi ni.. Yela, layan keletah dia aje dah mampu buat aku senyum sambil tengok cite Putera Katak!!! Eeee.. pelik aku Nora Danish ni berani lak pegang katak ek.. Eh bukan katak getah laa... katak hidup.. Eeeiii geli tekuk aku ni nengok!!

Malamnye, hubby balik. Aku lepak kejap2 je kat luar sambil kemas barang tuk Team Building Jumaat sampai Ahad ni.. Hubby cakap tak payah pegi sebab takut aku sakit kat sana nanti.. Tapi aku cakap, klu gi at least ada aktiviti yang leh buat aku lupe pada sakit.. ermnn hubby cakap, kalau sakit gak kat sana nanti, tefon dia, dia gi amik.. Huhuu.. harap2 takdela sakit sampai kena susahkan hubby..

Malam sebelum tido tu, sakit datang balik.. ubat seterusnya kena amik kol 2.. badan aku dah panas2.. nasib Qimie, mummy dia amik bawak jalan ke Giant & makan.. Aku lak masuk tido awal.. Hubby masuk terus selongkar beg ubat.. amik air, suh aku telan pain killer masa dia tercabut kuku ari tu.. Alhamdulillah, lepas makan ubat tu, demam aku kebah & sakit tu dah kurang..

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bangun pagi tadi..... Sesuatu berlaku...

Ni gambar sebelum kejadian.. Gojes kan?? Hahahahaah *muntah* Selepas kejadian.. yakni pagi ni...Nampak tak bengkak kat pipi kanan aku tu????
Cisss padanla hubby gelak2 pagi tadi masa isi minyak moto.. Hampeh betul kamu hubby!!! Aku rase macam alien dah aku ni.. Tudung pun takmo centre sebab pipi bengkak sebelah..
Dak ofis aku lak dok gelak2 sambil pegang pipi.. cisss menganjing ko ekkk.. Ko jangan kena tulah aku lak.. cam aku kena tulah en Roslan.. 2,3 hari lepas aku asik dok gelak pasal gigi depan dia patah.. Elok je sehari lepas gelak, gigi aku terus sakit.. Weh, en Roslan, santau saye ek????? Eh, ada ke santau gigi??? Har har harr...
pppssssttt: sakit gigi ni leh la jadikan excuse tak mo buat aktiviti team building kan??? hahaahahaha...fuhhh harap sangat aku tak rasa sakit kat sana nanti... Puannnn bubur nasi tuk saya erkkk kat sana..

19 comments:

ciK mOt ©™ said...

sakit gigi memang sakit giler dik...
tu yang akak sanggup cabut bila sakit dan gigi tu no fungsi lagi...
so skang gigi tak sakit lagi...yippieee

mrs_zura said...

xpenah lg alami n kalu blh xnk alami...dulu kt asrama mmbr sakit mcm bungala...manangis2 dia...x rela rasa nk mengalaminya...semoga cpt sembuh ye...

LiErOSe~QiEmi said...

cik mot: tu la kak.. nyesal dulu tak cabut, mintak tampal je.. dok tu pun sengal... dah tau tak bagus tampal, pi tampal watpe.. klu cabut terus masa gi bulan pose tu kan ke takde saya sakit sekarang.. tak mo laa buat dgn gomen dah

.:mama dhia:. said...

siannyer die..tp memang x tahan kalo sakit gigi kan...
kalo gusi bengkak, mmg x leh cabot gigi..bahaye..
takut darah x leh benti..
dulu slalu kene gusi bengkak tp dokter cume bg ubat jer, x leh cabot pun gigi..

LiErOSe~QiEmi said...

mrs_zura: jaga la gigi lek lok.. jgn jadik cam bunga ni.. sumpahhhh sakittttttttt sangaattt!!!!

LiErOSe~QiEmi said...

mama dhia: ooo klu cabut darah tak stop ek??? alahai padan la dokter tu suh sabo.. uhuhhu.. 1st time kena ni sebab tu melalak tak hengat hihihihi

eLYies said...

sian kamoo dik...aqila skang ni gigi byk lubang...malam2 dok melalak..adui..bawak pi klinik takmo kasi doktor check..tension tul

Fida Ghazi said...

itu ari mak tiri ni pesan beli oral aid..dah beli ke belom??

simpan dalam beg..kalau2 sakit mengganas..

Yutaka Mushimura said...

emm..kalu pekena air kat Bukit Tinggiii....woollah..da bleh jadi bius daaaa....;0

*Miss Geli^ said...

memang kalu kita tengah sakit gigi, doktor takkan cabut..tunggu la lagi 2 3 hari baru doktor cabut..hehehe

btw, ada satu surah tu untuk kurangkan sakit gigi..tapi lupo la

eima said...

tak penah sakit gigi lagi .. eieie gerun ....

LiErOSe~QiEmi said...

elyies: la yeke.. kite yang beso ni pun tak tahan.. ni kan aqila yg kecik lagi tu.. ciannye kak...

fida: tak pun.. bawak ubat pain killer je bebanyak

yutaka: kannn air bukit tinggi mesti sejuk hihihi

miss geli: eh, ahkak jenguk blog saye??? hihihihi.. tu la doktor nak tunggu kecut dulu bengkak.. tapi masalahnye bengkak makin parah dah lani..

eima: doa laa ko tak kena manje.. sakit dia... Tuhan & orang yang alami je tau weh!!!

...mommy jue... said...

hehehe.. chubby giler pipi sebelah...
bunga, kenapa tak join reunion techsas aritu? kalau tak blh jumpa baby awk...

deelira@deeliraz said...

sian ko..
aku dah rasa hari tu.. tp xde la sampai tahap nangis henjut2 bahu.. sbb aku msh leh tahan.. agaknye sakit ko tu teruk sgt x..

nurkass said...

dahsyatnyer sakit sampai camtu skali..besarr punye lobang ke kat tempat tampal tu..ish..ish..

LiErOSe~QiEmi said...

mommy jue: jue, ko pecaye tak yg aku baru tau ko ni jue, dak teksas.. hahahahaahahahahha.. tadi aku buka fb pastu aku tgk eh budak blog ni, .. pastu aku tgk gambo ko.. larrrrrr kawan sekolah aku rupenye.. tu la ko dh cabi skit so aku tak perasan tu koo.. aduiii per laa aku ni

aku tak gi reunion tu sebab balik kampung rasenye.. lupe..

LiErOSe~QiEmi said...

zue, aku makan 2 jenis pain killer ni baru aku leh sengeh, gelak mcam biasa.. klu tak aku rase macam nak mati kot... selang 4 jam aku amik pain killer.. nk tgu 8 jam tak sanggup wehhh!!!! tak tau pesal bengkak teruk ermnnn

LiErOSe~QiEmi said...

nurkass: besar kot.. sebab ari tu dia siap korek2 bagai... patutnye klu rase gigi tu tak elok, cabut jela.. ni nak gak tunggu dia teruk.. dah abes duit kena gi swasta tau!!! uhhuhu emo emo hihih

...mommy jue... said...

hakhakhak.. sadiss betul... aku dah agak ko tak ingat.. hehehe.. ye, aku sudah kembang.. sangat2 kembang..