Jom klik

kENgkaWAn

Friday, December 24, 2010

Klinik kerajaan & aku

Semalam check up si tochek aku tu.. Pukul 12.45 tengahari aku dah gerak dari ofis balik rumah. Alhamdulillah jalan tak jem, sebab aku guna NPE. Pukul 1.15 sampai rumah, terus mandi sembahyang.

Pukul 1.55 kuar dari rumah dan sampai kat klinik 2.15 untuk daftar. Dan korang tau kol berapa aku siap check up anak aku???.....











Pukul 5 petang!!! The worst!!!! Sebelum ni paling lambat pun pukul 4.30 la busuk2 aku dah bleh start enjin balik rumah. Dengan anak aku mengamuknye nak tido, nak main, bosan, menangis, berlari satu klinik, baring atas lantai... Arrrgghhhhhhhh!!!! Memang mengundang stress gile semalam.

Kecian kat mertua aku.. Sumpah kecian, penat mertua aku tu tunggu. Aku agak kecewa dengan kakitangan klinik semalam... Orang yang datang sebelum aku dulu dipanggil nombor.. Main letak 1 nurse terus letak no 7090 - 7103, 7104 - 7114 pada nurse lain.. Lebih kurang gitu la sistemnye.. Tak adil ok.. Patutnye kad tu letak 1 tempat, mana yang dah siap panggil la nombor seterusnye.. bukan tibe tibe no orang yang datang lagi lambat dari aku dipanggil dulu.

Hai, nasib baik yang layan kitorang tu cakap elok2 dengan aku, takde la nak tarik muka sangat aku kan. Tapi bengkek dengan nurse yang jaga untuk cucuk2 tu. Eh, pesakit ramai okey kat luar, korang boleh sembang2 kan.. Padahal rekod2 pastu panggil patient yang nak kena cucuk, masuk ubat cucuk, dah kan?? Ni tak, sembang dia lebih kencang dari buat keje.

Korang2 ni takde anak ke blom kawin ke aku tak tau laaa.. Korang tunggu la turn korang nanti.. Mungkin la agaknye sebab korang staff so tak rase azabnye tunggu macam kitorang ni.. Anak kecil, mana nak tido, yang melasak tu lagi la..

Qimie pun, lepas kena cucuk, menangis tak hengat, puas aku pujuk.. Dah la dia mengantuk, bosan, tunggu lama sangat kan. Masa kena cucuk tu dia meronta, ermmm lagi sakit la rase kena cucuk tu.. Dia lak dah besar, memang tak terdaya aku nak kawal rontaan dia.. Cian anak aku..

Hajat awal nak bawak mertua pergi jalan2 dalam Mydin sebab nak beli susu Qimie terpaksa dilupakan sebab badan aku sakit + sakit kepala + rase kejang awal masa aku pegang Qimie tak pulih lagi.. ermnn.. Qimie pun jap je dah lena dalam kete.. Penat la tu berlari2, gelak2, nangis2, makan2 dalam klinik tu..

Sampai rumah, salinkan pampers dia, sebab berak then terus masuk buai bagi tido.. Kol 5.15 sampai rumah, 5.30 dia tido, kol 9.00 malam baru bangun.. Aku lak terus masuk dapur, goreng kopok, nuget & sosej, pastu makan dengan mertua. Masuk dapur balik terus kopek udang, perah santan, potong nenas, basuh ikan masin.. Tepon mak tanya resepi.. Owh takde lengkuas.. lantak.. Jadik la gulai nenas ikan masin+udang.

Hubby just amik ikan masin & nenas.. Aku dengan mertua je ratah udang.. Heaven dapat makan nasi.. Gile kebulur aku, breakfast je pagi tu, pastu takde ape dah masuk dalam perut ni.. Mana tak lapo, dengan sakit ati lagi..

Bulan 6 tahun depan, tengok la, even appointent kol 2, kol 3 baru aku nak gerak laa.. Tak kuasa aku nak tunggu lama2.. kol 4 gak paling awal leh siap...

Tak tau nak salahkan sape.. sistem diorang kah... staff diorang kah or pesakit yang terlalu ramai... ermnn fikir2kan lah dan renung2kan la...

8 comments:

mrs_zura said...

kalau klinik kerajaan gitu ler..asyik kena komplen je...kalau kt putrajaya pun gitu jugak...mmg xsah lau x berejam...

LiErOSe~QiEmi said...

nape ek zura??? tak faham bunga.. sebabnye masing2 jumpe nurse ke dokter ke kejap je.. bukan amik masa lambat pun.. tapi tetap lambat.. ape yg buat lambat tu erk???

.:mama dhia:. said...

mmg cam tu la klinik kerajaan..
x leh nak buat ape dah..kat putrajaya ni kate sistem canggih..tp kene tunggu berjam2 jugak..lg2 kalo jumpe dokter..penah sekali time dhia x sihat, lame sangat tunggu sampai hubby dah tak tahan, terus g swasta..dah ler lum gaji time tu..korek la yg mane ade..

kalo kat sini (putrajaya)..die ikut appointment..sape ade appointment didulukan..walopun ade yg dtg lg awal..

mrs_zura said...

tulah tak paham..kadang2 kasar tul bercakap dgn kita mcm dieorg tu bgs sgt..kalau byk duit lama ah wat check up kt swasta tp masalahnya tak cukup duit huhu

axelida said...

salahkan kerajaan (wahh kena tangkap kang cakap cenih gegege) tp mmg patutnya kerajaan kena adakan satu sistem kaunter kat klinik tu utk 'staff kerajaan sahaja' dulu.. barulah rasa ada kelebihan keje ngan dia.

pas tu barulah cepat sket staff dia masuk keje balik (sori to non-gov) korang boleh g klinik swasta pas tu claim ngan opes kan? mcm kami ni nak tak nak kena gak ngadap klinik gomen (almaklom le kalu g swasta terbang duit seniri huwaaaaa)


psstt : jom join GA akak ---> BJMM Lucky Number GA

LiErOSe~QiEmi said...

mama dhia: semalam ni pun ikut appointment la, tapi still lambat.. tak tau kenapa kan..

betul tu, sebab tu kadang2 pegi klinik swasta je bila anak tak sihat, puas ati skit..

LiErOSe~QiEmi said...

zura: hubby bunga ada klinik panel, tp biasanya guna tuk emergency jela.. sebab peruntukan tahunan tak banyak pun.. so check up biasa ni gi kerajaan je la.. hhuhuh

LiErOSe~QiEmi said...

axelida: salahkan kerajaan??? hahaha...akak, matik laaa kalau PM bace.. hahahaha perasan betul PM bace..

sokong gak.. patutnye buat kaunter khas kan tuk pekerja gomen hihihi.. kang ada yang tak puas ati kang marah bile buat pendapat camni ihihihi...

GA?? nak join.. jap lagi bunga tgk ekk