Jom klik

kENgkaWAn

Friday, May 28, 2010

A bit long holiday

Walla wei.. sekarang kat kampung hubby.. Tak tau nak buat ape.. Huhu..kalu kampung sendri kompem ajak hubby jenjalan d tepian pantai sambil berpegangan tangan..kengkonon romantik la kan..Muahahah bajettt!!

Tapi setakat ni memang dah ader program la yang diaturkan family belah hubby.. Ape?? Hik hik.. Esok laa nak g barbeku..kat ner??? Ntah aku pun tak sure..mybe kat air terjun kuala woh..wohohoh.. ktner??? alaa perak laa..area tapah.. cane jalan??? aku pun mmg tak tau..aku tau esok sampai mungkin nak mandi..tp yg pasti nk mamam..huii terus lapo perut ni..

Ape aku taip ni?? pening gak kapala..tak ckp tido.. ader benda aku nk cite..ermnn tp senin ni laa baru upload... skrg nak siap.. nak g pasar malam.. sopinggggg

Daa...

Thursday, May 27, 2010

Model Tupperware

Ellow..anti, ankel.. nama caye Airel (terus tukar nama glem skit)..

Ni saya nak tunjuk ni..


Ini adalah tupperware yang selalu sangat bagus.. Pelbagai guna yer anti ankel.. Biasanya mama saya buat letak bekalan makanan untuk lunch saya kt rumah pengasuh..


Tapi kegunaan lain adalah juga untuk melegakan gusi & gigi saya yang kegatalan.. eh tak main laa mainan yang budak2 baye saya suke gigit tu.. tak thrill.. Yang ni besttt!!!

See betapa seronok saya menggigit.. Syokkk.. Ok kepada pihak tupperware(ni bukan tupperware jenama glemer tu tau) sila bayar lebey sbb saya promote baekk punyeee (dalam nada abg cute si dafi)..

Alamak..mama dah datang nak marah latu..lariiiiiii!!!!

Penderaan demi penderaan kepadaku, pada sapa nak diadu

Siyes weh..aku kena dera.. ko tak caye tgk gambar bawah ni..


Nampak tak tangan aku berbirat u?? Gambar tak clear sgt laa.. Ermmm tau tak tu angkara sape?? Ni budak bawah nii

Tengok..

Budak tochek ni siap gelak kan.. Ni baru 1 dari penderaan yang dia buat kt mama dia.. Ader banyak lagi.. kat peha, betis, pengan, perut.. ermnn.. malas nk capture..

Nak tnye neh..kalu kena dera dengan anak nak report katner erk??? Huh!! Sakit wooo...

Wednesday, May 26, 2010

Perkembangan Anakku

Ermn.. tinggal lagi 15 hari si tochek nak masuk umor setahun.. Eee.. jap jer ekk masa berlalu..

Dah lama tak cite pasal perkembangan dia.. Lupe suda perkembangan bulanan dia... Huhuh... so cite perkembangan sekarang je la menjelang umor setahun..

1. Gigi dah banyak.. 4 atas & 3 kat bawah... Tapi ader 1 gigi tu terbelah tengah macam bentuk love.. ish berseni sungguh gigimu ye anakku

2. Sangat laju berjalan bila dipinpin tp malas untuk belajar bertatih sendiri.. kalau dipegang then nak lepaskan tangan cepat2 dia duduk, takut nak jalan sendiri.. kalau jari aku ni tak payah cakap laa sgt kuat genggamannye..tak mo bagi lepas dia jalan sendiri..adoii

3. Suke merajuk & cepat mengalirkan air mata.. kalau marah skit, bebel dgn serius kat dia, terus pandang muke kite dgn sayu, pastu nangis.. Sedey kan tgk airmata dia kuar, terus kite hug..pandai erkk tak kasik mama marah lama..

4. Suke buat suara manje supaya tarik perhatian kite suh main dengan dia

5. Suke nyanyi dalam lenggok dia sendiri.. lagu ape tu sayang?? Mama & papa tergelak2 dengar Qimie nyanyi tetiap hari sooo suweeettt tau!

6. Dah suke makan ubat.. dulu nak suap mcm nak kena paksa bagai, sekarang seronok plak dia makan ubat yang tak sedap tu..

7. Suke minum scoot emaltion(cane eje?? taram jelaa)yg wane oren tu..pantang buka botol, tuang dalam sudu, laju je datang nganga mulot.. Tapi alhamdulillah, lepas amalkan makan ini vitamin, dia jarang demam lama..

8. Pantang tengok orang asing (yg dia tak kenal) dekat dgn dia.. menangis macam kena dera.. Adoiiii yg ni buat aku sgt penat sebab kena pujuk+dukong dia.. tapi..akan cube sedaya upaya intai gak org yg dia takut tu pastu sambung nangis balik.. Qimie..qimie.

9. Dah mula pandai marah2 kalau rampas ape yg ada dalam genggaman tangan dia.. terutama benda2 kecik yg dia jumpa kt lantai, pastu dia nak masuk dalam mulot.. Kena mintak cara elok.. Ooo..nak ajar mama berhemah dalam meminta seswatu erk cayunk??

10. Pagi2 pantang ilang bau badan aku sebelah dia..akan bangun automatik.. nangesss aduyai.. so pagi2 mmg aku akan mandi dengan sangat rush.. Tak pun masak sambil ditemani dia dalam walker di dapur.. Sebab tu kadang2 terlewat kuar dari rumah.. Hik hik cian hubby, selalu kena pecut untuk elak lewat punch.

11. Pandai meminta2.. dengan aku & hubby dia tak berani mintak..sbb kalau mintak sure tak dapat.. tp dengan mummy & daddy dia (pengasuh) sgt pandai meminta, tunjuk itu ini.. klu tak dapat, merajuk.. Ermn.. pandai erk perabiskan duit orang laen..ikot sape laa ni.. Mama??? Muahahahah....

12. Suke panjat sume benda yg tinggi dalam rumah tu.. tp alhamdulillah pandai lak turun sendiri.. Pandai mama ajar kan sayang.. ehehehe.. (cepat tangkap pelajaran woo.. mcmana aku ajar dia turun katil, camtu laa dia buat tiap kali nak turun dari mana2.. Wangge..wangge)

13. Perkataan?? Ermnn.. ape erk.. sangat malas ini budak untuk sebut ape2 perkataan yg kite ajar.. adoyaii... Mama pun lom kuar dari mulot comel dia tuu..

14. Suke clap hand.. Pantang dengar muzik, terus tepuk tangan.. sometime tgh minum susu pun clap.. lawak laa kimi ni.. Mamai2 mata nak pejam pun tepuk tangan tu..

15. Minat gile dgn mana2 iklan kanak2.. Anmun essential tu tak payah cakap laa.. Memang peberet diaa laa.. tgh menyusu, mata nak pejam boleh bingkas bangun, tengok dulu iklan sampai abis, baru sambung balik perjalanan menuju ke alam tidooo.. Huhuh..

16. Dah pandai babai orang.. seronok tgk.. tp dia tak suke babai aku..sebab takut aku tinggalkan dia..

17. Sangat2 suke menggigit.. Ya Allah.. taktau nak cakap macamane.. sume benda dia nak gigit..kalu letak dlm babycourt, dia ggit pagar kayu tu, klu bg mainan, dia gigit mainan.. mainan yang sepupu dia hadiahkan..tak sampai 15 minit pun main, pussss bocorrr.. adoiii... Apa lagi tangan & kaki yg terdedah, cepat je menjadi mangsa gigitan cinta diaa.. So kawan2 kalu tgk kaki, tangan ai yg berbirat tu.. bukan love bite dr hubby tau..tp dari si tochek tu..

18. Paling suke dengan makanan... kalau nangis, sua je makanan pada dia, automatik diamlaaa anak kecil ku itew.. Ngikut perangai sape ntah??? Sekarang suke makan sendiri, tak suke sangat orang suap.. Dah beso erk??

19. Susah nak tido siang tanpa buai..tp klu dok dalam kete takpe, cepat je mata layu..

20. Suke mengemas rumah dengan aku..kalau baju tu, aku lipat2 cantik, dia akan buka balik, leraikan..yg lom berlipat tak mo sentuh..kena marah dia gelak.. baju dalam bakul nak jemur, dia kuarkan..nak tolong mama sidai kain erk??? Tunggu jalan dulu yer sayang..

Ermn.. dah banyak dah tulis ni.. hikhik.. asyik sangat bercerita pasal anak kan..eheheh.. tu jer.. Nanti Qimie dah umur setahun mama coret lagi perkembangan di sini yer..

Harapa mama, Qimie dapat laaa jalan walau selangkah dua dulu menjelang umo setahun ni..bole yer sayang..bole yerrr.. Huhuhu...

Feeling-feeling honeymoon..

Hik..hik..anak takde sekali kt Genting ari tu terus feeling2 cam teruna dara...


Ok meluat erk!! Ade aku kesah?? (Bab kate Azwan Ali)

Good Luck~

OK post ni ditujukan khas buat suamiku..

Good luck yer sayang for ur exam.. I'll pray for u..

Tuesday, May 25, 2010

Liga Bowling ~ Finale

Ok seperti gak tajuk..entry ini juga berkaitan liga bowling aku..

Last Saturday, liga bowling akhirnye nak menutup tirai dah.. Jap pulak rase, padahal masa pertengahan liga, rase dah give-up, malas nain.. Sebab banyak kena bagi komitmen.. Nasib la my hubby faham.. Siap galakkan lagi.. Thanks dear!

Untuk hari tu aku dapat tempat ke-8 dari keseluruhan.. eh yeke?? Ke ke-12 erk??? Lupe sudahhh.. Tak kisah laa yang fenting..seronok(seronok ehh??) Keseluruhan liga plak aku dapat tempat ke 13.. Okla tu.. Majlis penyampaian hadiah tak buat kat situ sebab Dato' nak buat majlis khas kt ofis, dia nak belanja kitorang nasi kukus.. Walla weiii tengah hangat nasi ni kt ofis aku sekarang..

So ape pun layan gambar dulu k.

Pose..masa ni baru nak setat! Depan aku fazir(still bujang~berminat?? & belakang tu anak Dato'.. terror budak ni wehh!!!
Nak nyebok gak (",)
Okeh, ni la Dato Pengarah kami.. Hensem tak??? Sporting tau.. tapi, sabotaj..gambar muka aku tak clear sbb tukang amik gambo tak pro



Aksi gedik lain yang harus aderr.. Eheh!! Gila glem la kooo pantang jumpa kamera kan bungeee


Ok baju merah tu la pemenangnye untuk game final ni.. & baju hitam yang sekondom tu..ehh sedondon.. tu la hubby ku peneman setia ku bersama adik busunyee..

Ok mesti tetanye2 mane gambo budak tochek ni.. tade kan kt Genting.. musti laa takde sobab si tochek tak g pong.. Kitorang anto kt maklong dia.. Bukan ape, takut Qimie demam lak sejuk kan kat atas, pastu final ni kena main sampai 5 game, sure dia akan meragam.. kalau hubby yang main & i yg jaga anak takpe laa, tapi i yg main..sure kelam kelibut my hubby..
Tapi letakla 1 gambar, pengubat rindu.. Rinduu woo masa dia takde sebab ader anak kak sue, yg mukanye seiras Qimie, meroyan aaa aku tengok sebab rindu~

Okeh, tak sabar nak tunggu 4 Jun sebab nak dapat hadiah~ Lalalaa..(nyanyi~)

Luahan rase ati

Bosan laa dok kat ofis..keje pun tak semenggah.. Ari2 ngadap menda yang sama.. Bos pulak sangat baek hati.. Tak banyak bagi keje pun.. yang lebih2 nak bagi arahan pegawai lain.. Tapi takpe laa..dari aku kebosanan kan..

Tapi.. kebosanan ni menjerat rase.. buat aku rase fed-up! Nak kuar dari ruang sempit ni.. Nak lari dari kepompong ni.. Teringin nak rase angin baru di tempat lain, di ofis lain.. Tapi kelompok kengkawan, semangat team building kengkawan kat ofis ni buat aku berat hati.. Tambahan dengan Pengarah yang sangat sooooosial.. So rase macam ahh.. ntah..berbelah bagi ini hati..

Pernah isi borang tukau..konon merajuk hati.. dengan keadaan sekeliling.. dgn hidup yg sama jee.. tak de perkembangan.. Tapi, berkat puujukan hubby, memember.. aku tarik balik surat tu.. Tambahan Pengarah KIV surat tu.. terus dengan bantuan PA Pengarah, amik curi2 surat tu.. Muahahaaha.. Nasib laa kebizian dia membuatkan dia melupakan surat pertukaran saya itew..

Ahhh.. senak laa kapla.. Tapi oleh kerna semalam dapat surat dari JPA pasal pertukaran gred tu.. bermakna adalah gaji tertunggak yang akan kami PA2 di JKR dapat.. jadi dengan rase yang amat senorok & beronok2 terus ngekol hubby.. ajak bercuti.. Huhuhu..gelojohh, tak nyempat sampai rumah..

Ahhh ape pun aku perlu ketenangan..nak bercutiii.. SAYE NAK CUTIIIIII!!!!!!!!
Dah tu je..ada pegawai lak depan aku ni..nk kim nasi kukus ayam dara.. huh, tak abis2..

Monday, May 24, 2010

Lepas Tukar-tukar

Bosan woh tgk templete blog sendirik.. Tak besh..dah la blog tak besh dah.. So tukar2 jela untuk sedapkan mata sendiri..

Apa?? Tak lawa erk??? Lantakkan.. janji tak amik masa nk download background.. Huhuhu... Ok tu je nak citer petang2 ni.. Sebab sakit jiwe orang audit datang.. Ntah ape depa nak ntah.. Aku masuk jap je ehehehe.. Tu pun kena paksa siap!!

Thursday, May 20, 2010

Tak gheti-gheti lagik ker???

Tajuk tu aku tujukan pada aku dan sesape yang terase jer k.. Ahaha.. semalam tak keje..pagi2 suami pengasuh anto sms ckp pengasuh demam, tak larat nak jaga si tochekku.. Ok fine, petang tu gak dah pk nak cari MC.. Muahhaha.. lantak..cuti aku padan habis tok cuti sebab pengasuh tak sehat aje.. bukan sikit k, dah 8 hari sebab pengasuh sakit, bukan sebab anak sakit.. Nasib aa diorang jaga anak aku dengan penuh kasih sayang.. So tak leh nak berkira..

Yer tau, dah lari topik.. Semalam tengah sonok 'berebah'(bahasa org2 banjar)kuar promo kat tibi.. Sepol Apek & Johan RL..nak bua rakaman raya.. Dalam hati aku berbisik 'Eh,eh.agak-agak la nak buat promo pun..sekarang baru.. eh.dah nak masuk bulan 6 ghopenye.. Pose bulan 8, patutu la dah nak buat rakaman raya.. HIkhik.. Tak jadik nak marah pada diorang, tapi marah pada diri sendri sbb dah dekat nak masuk bulan Ramadhan berikutnye.. ganti pose nan 1 tu, tak gak buat2 lagik!!!

Muhasabah laa diri.. terus nekad, esok pose(ari ni laa)... So sekarang tgh pikir.. nak masak ape balik ni.. Semalam dah kedarah mee goreng.. cemuih dah tgk mee semalam.. Tengahari, petang, malam, ngadap tu jee.. Tp anak aku tetap suke.. ngendeng2 je bile aku makan.. Huhuh..

Ok tu je nak cakap... nak suh sape2 yang belum bayar pose, segerakan laa.. dah tak lama dah ni.. pejam celik,pejam celik dah masuk bulan Ramadhan nnt tau.. Renung-renungkan & selamat beramal (kata Prof. Izi) hihi..

Gambar yang menyebabkan hubby OKU sementara

Huhuh..horror je tajuk kan?? Jahatnye mulot bini dia leh lak ckp hubby OKU.. ala sementara jee..gurau2 manjee.. hik hik..

Ok nak kongsi gambar kaki..jari kaki yang kehilangan kuku..

Ni gambar pada hari ke 5 dah.. hari 1st tuu..mmg tak hengat ngerinye.. aku pun takmo tgk..takot weh..rase cam kaki sndri yang kehilangan kuku..



ok zoom skit!


So.. untuk itu aje, hubby telah mendapat MC untuk 4 ari.. gigih tak ari dia kena tu, dia leh slumber bawak moto dari ofis blk rmh, pastu dh smpai subang baru teringat kunci rumah pada aku.. then tunggu aku sampai kt stesen komuter sh alam.. dan gak sementara tunggu aku sampai tu dia leh tukar tayar moto..

Aku sampai2 leh senyum lagi kat aku.. tengok kat balutan kaki dia..dah berlaku pendarahan.. Yela orang lain lepas dirawat, rehat.. hubby ku ini bole lak ke sana sini tanpa rasa ragu.. Ego tinggi mengatasi rase sakit.. Kalau aku dah meraung mintak dia dukung..tak mo jalan sendri.. Muahahaha..

So, sehingga ke hari ni, aku la jadik nurse jap untuk buh ubat lokaa dia.. Takot tu takot..tapi suami kan.. huhuh.. Tapi biasanya hubby letak sndri ubat sbb aku selalu sibuk dengan si tochek.. Ermn.. dose weh lebihkan anak dari keperluan suami.. Tu la Qimie..mama dah cakap, jgn dogil2..papa tu sakit..

Tuesday, May 18, 2010

Berdikari seperti dulu

Udoh 3 hari aku bawak moto sendri g keje.. Jauh??? Op coz laa Shah Alam ke KL patah balik Shah Alam.. Bayangkan montot aku.. sakit wohh!! Lom kira pinggang lagik!!

Minggu ni gak dh 2 kali aku lewat datang opiz.. Yelaa biasa hubby leh gak nolong tuka pampers si tochek tu..leh la wat benda2 lain..Tapi utk 3,4 hari ni sumer aku buat.. Ape nak buat..hubby OKU sementara.. Sebab ape?? Nantila aku cite..

Yang pasti..semalam kol 8.11 pagi sampai ofiss, ari ni kuar masa yang sama tapi kol 8.01pg smpai.. aku dah press smpai 100km/j.. tak dan gak.. Ni sume sbb pembinaan flyover kt bangsar tu laa.. Pastu minyak moto lak takde kena isik...

TU lom kira pagi2 tadi kimi nangis sbb aku takde.. g masak sup utk hubby hirup kt rumah & bekalan kimi ari ni.. Baru je nk anto kimi g kt pengasuh dia berak plak.. Pastu luka hubby darah balik pagi tadi.. Adoyaii..

Eh tak baik mengeluh.. Tapi takpe.. esk hubby dah tak mc.. sumernye akan kembali normal.. aku akan jadi pembonceng semula..tak payah bersengkang mata tgk jalan, nak takot2 pintas orang, nyelit2 celah kete dll..

Ahh..balik niii..kena nyelit2 lagi kt bangsar.. Adoiii..

Wednesday, May 12, 2010

Gemuknyeeeee..betul ke aku tuu????

Muahahahaah..gelak jahat dulu okeh kawan-kawan... Jangan kan korang nnt..aku yang tengok balik gambar2 lama aku ni masa pregnent pun nak tergelak bosa.. Masa ni kandungan aku dh 6 ke 7 bulan..luper aaa..masa jadi urusetia mesyuarat report for landslide Bukit Antarabangsa..tp bosa badak dah aku rase aku time tu.. Tapi tak sedo diri gambar2 aku ok.. Ok tengok je..jangan gelak k.. Muahahahaah...aku lak yang gelak!!

Dah sedia??? Ok saksikanlaaaa (sebut versi dangdut iwan k)

Ok, gambar ayu dulu laaa...


Sekarang gambar gedik k.. Tak sedo diri ko tu mengandong yee bunga???



Bile tgk balik gmbar2 atas tu terfikir..kalau laa aku jatuh masa buat aksi2 tu..tak pasal jee cari hospital muahaahaha...

Ok korang tgk betape bosa perot aku & betapa kembang muka aku.. Semangkok okkk.. semangkuk pun kecik lagi..aku sebaldi koottt! Muahahaahh




See..fungsi jaket tu adalah sebagai peng'cover' pewott aku okeh.. Berjaya tak??? Kuikuikui..



Ok penutup dgn gambar ayu balik yerrr.. muahahaha



Ok kawan2..motip saye mengepost gambo saye yang kombang lebam sumer tu sbb saje nk share.. walaupun ngandung semestinye pergerakan terbatas..kena laa ceria2 kan diri walaupun penat bawak pewott tuu.. Hik hik.. Ok tu je.. Saje nak bagi korang gelak..

p/s: Erk!! Pasni kena pk byk kali klu nk tambah baby..Ngeri wohh tgk gmbo sndri time preggy.. Ahaks!! Gedikk!!!

Monday, May 10, 2010

BENCIIIIIIIIII!!!!!!!!!

Baru je kojap, aku taippp kemain laju aku curahkan luahan ati aku kt papan kekunci..

Tapi tiba2... komputer aku bangang terus select all secara automatik & aku tertekan key 'i' so sumer benda yg aku taip ilangggg!!! Benciiii yg tinggal hanya huruf i.. Benciiii..

Dah takde mood nak cite balik.. dah la sakit ni.. tgk la klu rajin nnt2 baru taip balik..

Dah tu je.. Mood dah lari..

Thursday, May 6, 2010

Perkara yang takkan hubby tinggalkan.. hari2 mau kalau boleh

Tajuk punyer la panjang berjela.. Padahal nak bagitau hubby sekarang hobinyer berjogging.. Tetiap petang, confirm akan keliling seksyen 24 tu..takpun g padang seksyen 18 utk jog..

Rajin kan dia..kekadang kalu aku rajin aku teman laa..tp biasanya aku adalah malas..Panas la kat sana..tapi kalau nk amik angin teman gak..

Ye laaa klu tak teman kang, tetibe dia nmpak awek UiTM cun melecun jog ari2 kt situ..berkonan lak..huishhh payah..nangis airmata darah aku kang.. Hehehe...

Tapi hubby ku manje okeh..klu leh, tetiap ari nak aku teman..seronok katenye kalau anak isteri ader sama..kira cam riadah petang..walaupun isteri dia tak jog pun, just bawak ank main kt playground..suke naw Qimie main gelungsur.. Ehehe..

Layan gambar jelaa..

Alaa papa nii.. dah berpeluh pun nak pelukkk..usyukkk!!! ;p


Besa nnt nak jog macam papa laa..;p


Tgk, letak saya depan mama dah tutup separuh badan mama hihih


Buah ati pengarang jantung mama&papa :)



okey yang ni ader cite disebalik gambar ni.. Beriye my hubby cube tangkap gambar bagi mendapatkan @ menampakkan betapa besonye drumstik aku.. & yup!! Dia berjaya & dengan segera aku kena laa diet. .Tak paham2 lagik bile hubby ckp potongan dah lari??? HUwaaa...

Kanser Pangkal Rahim

Ni aku google2 cari.. ape tu kanser ni.. Soo just for knowledge..better read it!

Apa dia pangkal rahim?
Pangkal rahim adalah bahagian sempit yang terletak di bawah rahim. Rahim pula bertindak sebagai ruang tumbesaran janin. Pangkal rahim adalah bahagian yang menyambungkan rahim dengan faraj dan ianya membentuk saluran kelahiran.

Apakah jenis kanser pangkal rahim?
Keabnormalan sel pangkal rahim


Atypia - merujuk kepada sedikit perubahan pada sel. Boleh dikesan melalui ujian pap smear. Perubahan pada sel ini mungkin menjadi bertambah teruk atau pulih seperti biasa. Jika keputusan ujian pap smear menunjukkan perubahan atipikal, wanita itu akan dinasihatkan supaya mengulangi ujian "pap smear" dalam masa enam bulan lagi untuk melihat samada perubahan sel atipikal tiada.


Dysplasia - sejenis perubahan luar biasa dalam sel di pangkal rahim. Juga dikenali sebagai Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN) dan Squamous Intraepithelial Lesion (SIL).
Terdapat dua jenis utama barah pangkal rahim iaitu

Squmous cell carcinoma
Squamous cell carcinoma adalah barah pangkal rahim sering berlaku. Ianya bermula dari dalam sel skuamus atau kulit seperti sel di pangkal rahim.

Adenocarcinoma.
Adenocarcinoma adalah jenis barah pangkal rahim yang jarang berlaku; ia bermula dari dalam sel glandular. Selain itu, barah pangkal rahim boleh dibahagikan kepada microinvasive atau invasive.

Apa faktor risiko kanser pangkal rahim?
Risiko kebarangkalian seseorang wanita menghidapi barah pangkal rahim boleh dibahagikan kepada risiko yang boleh dikawal seperti merokok dan faktor risiko tidak boleh dikawal seperti umur dan sejarah keluarga. Faktor-faktor berikut boleh meningkatkan risiko wanita mendapat barah pangkal rahim:


Jangkitan Human Papilloma Virus (HPV) - faktor risiko utama mendapat barah pangkal rahim ialah jangkitan HPV. HPV dibawa dari individu ke individu yang lain melalui hubungan seks. Faktor yang meningkatkan risiko tercemar dengan HPV adalah aktif dalam aktiviti seksual pada usia yang muda, mempunyai ramai pasangan seks (atau hubungan seksual dengan lelaki yang mempunyai ramai pasangan seks) dan / atau hubungan seksual dengan lelaki yang ada ketuat di penis.

Jangkitan Human Immunodeficiciency Virus (HIV) -wanita yang dijangkiti dengan HIV berisiko untuk mendapat barah pangkal rahim.

Herpes - wanita yang mendapat jangkitan virus herpes pada bahagian kemaluan berisiko tinggi mendapat barah pangkal rahim

Ubatan - anak perempuan kepada ibu yang mengambil ubat Diethylstilboestrol (DES) semasa hamil untuk mengelakkan keguguran kandungan berisiko mendapat barah pangkal rahim

Merokok - meningkatkan risiko barah pangkal rahim sebanyak empat kali ganda.

[Atas]
Apakah gejala kanser pangkal rahim?
Kebanyakan wanita tidak mempunyai sebarang tanda atau gejala pada peringkat awal barah pangkal rahim. Gejala barah selalunya tidak dirasai oleh pesakit sehinggalah barah telah merebak ke tisu dan organ lain.

Berikut kemungkinan tanda atau gejala cervical dysplasia atau barah:


Tompokan darah atau sedikit pendarahan antara tempoh kering haid atau selepas haid

Pendarahan haid berpanjangan dan banyak daripada biasa.

Pendarahan selepas putus haid

Sakit semasa hubungan seksual

Penambahan lelehan dari faraj

Jika anda mengalami gejala ini, sila berjumpa doktor dengan segera.


Bagaimana anda diagnosakan kanser pangkal rahim?
Ujian pap

Dilakukan untuk mengesan perubahan sel yang luar biasa dalam pangkal rahim sebelum barah terbentuk. Contoh sel dari permukaan pangkal rahim dihantar untuk analisa patologi di bawah mikroskop. Keputusan selalunya boleh diperolehi dalam masa seminggu selepas ujian. Doktor akan memasukkan sejenis alat iaitu spekulum ke dalam faraj di mana ia membuka ruang faraj bagi membolehkan pangkal rahim dilihat. Doktor akan menggunakan alat seperti spatula untuk mengambil sel dari pangkal rahim. Wanita disarankan menjalani ujian pap sekali setiap dua tahun.

Colposcopy
Doktor mungkin melakukan prosedur colposcopy untuk memeriksa kawasan pangkal rahim yang luar biasa. Alat khas yang dipanggil colposcopy (alat membesarkan imej sel pangkal rahim dan faraj, sama seperti mikroskop) digunakan. Ia memberikan cahaya serta pembesaran imej tisu faraj dan pangkal rahim. Colposcopy adalah selamat digunakan pada wanita yang hamil. Walau bagaimanapun pesakit perlu memberitahu doktor jika dia berkemungkinan hamil kerana pesakit ini mungkin memerlukan rawatan yang berlainan.

Biopsi
Biopsi ialah pengambilan sedikit tisu untuk pemeriksaan di bawah mikroskop. Hanya dengan cara diagnosa dapat dibuat dengan tepat. Semasa prosedur, doktor mengambil sedikit sampel tisu dan dihantar ke makmal untuk analisa.

Cystoscopy dan proctosigmoidoscopy.
Pesakit diberi ubat pelali/ bius sebelum prosedur dilakukan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan samada barah telah merebak ke organ lain dalam abdomen.

Imbasan Computed Tomography (CT atau CAT).
Imbasan CT membentuk gambar tiga dimensi dalam badan dengan menggunakan sinar-X


Magnetic Resonance Imaging
Ujian ini sama dengan imbasan CT tetapi ia menggunakan kuasa magnet bukannya sinar-X untuk membentuk imej bersiri yang jelas dan lengkap



Apakah rawatan untuk kanser pangkal rahim?
Rawatan untuk dysplasia.

Jika pangkal rahim wanita disahkan menghidapi dysplasia, wanita tersebut mungkin perlu rawatan untuk pembuangan sel yang tidak normal dari pangkal rahim. Dalam kes yang ringan, hanya ujian pap berkala diperlukan. Manakala dalam kes yang teruk, sel yang tidak normal mungkin dibuang menggunakan kaedah cryosurgery (pembekuan), cauterization (pembakaran) atau laser.

Rawatan untuk barah pangkal rahim.

Rawatan barah pangkal rahim bergantung kepada saiz dan lokasi ketumbuhan, tahap rebakan barah dan tahap kesihatan wanita tersebut. Rawatan utama untuk barah adalah pembedahan, terapi radiasi dan kemoterapi.

Pembedahan
Dalam pembedahan, doktor membuang barah tisu. Untuk barah pangkal rahim yang tidak merebak melepasi pangkal rahim, prosedur ini kerap digunakan:

Conization menggunakan teknik yang serupa seperti cone biopsy untuk membuang tisu yang luar biasa. Ia boleh digunakan untuk membuang microinvasive barah pangkal rahim
LEEP menggunakan elektrik melalui cangkuk dawai yang halus. Tisu dibuang menggunakan cangkuk, ia boleh digunakan untuk membuang microinvasive barah pangkal rahim.
Hysterectomy - pembedahan untuk membuang rahim dan pangkal rahim. Hysterectomy boleh jadi simple hysterectomy, di mana pembuangan rahim dan pangkal rahim atau radical hysterectomy yang mana pembedahan melibatkan pembuangan rahim, pangkal rahim, bahagian atas faraj dan tisu di sekeliling pangkal rahim. Radical hysterectomy turut termasuk pembuangan kelenjar di pelvis. Jika perlu, bilateral salpingo-oophorectomy (pembuangan kedua-dua salor falopian dan kedua-dua ovari) dilakukan pada masa yang sama.


Radioterapi
Menggunakan radiasi untuk memusnahkan sel barah. Radioterapi mungkin disarankan sekiranya pesakit tidak sesuai untuk pembedahan. Ia mungkin juga untuk ketumbuhan yang telah merebak ke dalam tisu sekeliling pangkal rahim yang menyukarkannya untuk dibedah. Radioterapi mungkin juga digunakan selepas pembedahan atau digabung dengan kemoterapi. Kesan sampingan daripada terapi radiasi bergantung kepada dos dan bahagian badan yang dirawat. Kesan sampingan yang kerap terjadi termasuk letih dan lesu, reaksi pada kulit (kering atau kemerahan pada kawasan rawatan radiasi), hilang selera makan, loya, muntah, ketidakselesaan semasa buang air kecil dan cirit birit. Antara kesan sampingan radiasi terapi dalaman (internal radiation therapy) adalah termasuk sakit perut dan usus tersumbat. Kebanyakan kesan sampingan akan hilang selepas rawatan tamat.

Kimoterapi
Rawatan barah menggunakan ubat anti-barah. Tujuannya adalah untuk membunuh sel barah dengan menghalang sel barah daripada bertambah.

Kesan sampingan yang kerap berlaku loya dan muntah, hilang selera makan, cirit birit, letih lesu, bilangan sel darah rendah, perdarahan atau lebam selepas luka kecil atau cedera, kebas dan rasa mencucuk-cucuk di tangan atau kaki, sakit kepala, rambut gugur dan kehitaman pada kulit dan kuku. Kesan sampingan selalunya hilang selepas rawatan lengkap.

Rawatan paliatif
Rawatan mengurangkan sakit dan gejala penyakit yang lain. Penjagaan paliatif boleh diperolehi oleh semua pesakit barah yang mengalami kesakitan dan tekanan tanpa mengira tahap rawatan. Ia amat penting bagi penghidap barah di peringkat akhir yang mengharapkan kehidupan yang selesa tanpa kesakitan dan tekanan.

Kanser Pangkal Rahim??

Salam semua... apa khabar korang hari ni?? Ader yang tak sihat?? Kalau tak sihat, cepat2 la g klinik wat pemeriksaan yer..

Amacam?? Baik tak mukadimah aku ari ni??? Mukadimah ini sebenarnye mewakili hati aku yang walang saat ini..

Semalam, malam tadi la kiranya.. g klinik NIk Ishak kat Seksyen 18 Shah Alam.. Aku suke klinik ni sebab Doktor dia baik2 (Kecuali sorang tu, ya Allah pemalas gile..nak tnye sakit ape pun macam malas, ape lagi nak terangkan sakit kite tu camne..selalu doa bukan turn dia tiap kali g klinik huhuh) pastu ubat dia pun serasi dengan kami sekuarge..

Actually jumpe doc coz nak check so tochek ku itew yang dah 3 hari tak baik2 gak batuk nye.. (tula sape suh bawak dia mandi dalam sungai kuala woh..eh betul ke sungai tu?? kat tapah..ah lupeee) Then doc ckp Qimie ok2 je sbb dia lum tahap lelah and kahak dia tak terlalu banyak sehingga perlu disedut kuar.. It will be okey if bagi ubat & kerap bagi air masak + susu. Antibiotik pun dia bg coz bebudak tak elok kan klu kerap bagi ubat..nnt bakteria tu akan bertambah kuat..

Huhuh... then, dengan confidennye aku tanye (dah tak malu masa ni sbb doc ni nampak sgt berwibawa gitew)
Aku: Doc, kalau saya tnya soalan berkaitan perempuan, doc boleh jawab ker??
Doc: Terus muka serius smbil angguk kepala

Aku terus la tanye, kenapa:-
1. Aku baru je period 16hb April - 30 April then stop 2 hari.. pastu datang lak pada 3hb Mei sampai sekarang..
2. Warna period ni tak macam biasa..warna cokelat & macam berakar panjang cam benang gitew.. & tak bebau pun macam darah period biasa..
3. Lepas anak 7 bulan baru aku datang period tp selalunye amik masa 15 hari..
4. Lepas bersalin baru dapat senggugut sbb masa anak dara tak penah sekali pun kena.
5. Mudah penat & kerap gelap mata @ hampir pitam..

Doc pun jawab.. aku kena jalani ujian pap smear sebab banyak benda yang diragui berlaku pada aku sekarang.. Katanya kalau sebab perubahan hormon then it will be ok but if something else happen to me.. So why take risk, just do the pap smear test..

Bila aku tanya sakit ke buat ujian tu then katanya..tak sakit cume mungkin aku akan rase kurang selesa jela.. Ujian tu akan dimasukkan kt kite nyer bawah tu untuk tgk ada apa2 perubahan ke then akan amik sikit tisu untuk dibuat ujian.. Biar buat awal at least kalau ader apa2 boleh buat rawatan awal.. Ape2 tu adalah kanser pangkal rahim okk...

Adoii..lemah lutut aku dengat sumer tu.. Tak leh nak tumpu sekarang nak wat keje.. Dari malam tadi sampai sekarang, macam2 bersarang dalam kepala aku.. Macammane kalau betul positif ujian nanti??? Kecian anak aku.. kecik lagi dah takde mama nanti..

Hubby tak henti2 bagi sokongan katanya takde apa2.. insyaaallah.. Yang penting buat dulu ujian tu.. Ermmm...

Pagi2 smpai ofis terus google tgk ape itew pap smear..apa itew kanser pangkal rahim.. Ya Allah.. takut nyyee akuuu.. Terus decide nak buat ujian tu.. daripada aku tertanye2, baik aa buat ujian tu..at least da tau keputusan, tak la serabut lagi otak nak fikir..

Yang pasti jumaat ni balik kampung.. sabtu nak g jmpe bidan.. bagi dia tengok badan aku ni, betul ke tak betul.. kalu tak betul, betulkan ape yang patut.. ahahah..

Ok tu je.. aku dah tak leh nak pk.. tgh pk nak buat ujian kt klinik tanglin & bayar Rm1 je ke buat kat LPPKN Shah Alam.. Bayar Rm25 & buat ujian pap smear & gak tekanan darah bagai.. Ok gak buat ujian kesihatan ni sbb aku asik tak sehat je.. Mane tau ader tekanan darah rendah ke tinggi ke kan.. Tapi ujian tu ader hari2 nye..
Isnin: Pagi ajer
Selasa: Pagi & petang
Jumaat: Pagi

Klu jadik amik selasa laa petang..leh balik terus..tak payah pk nk keje dah. .Yang pasti, hubby kena teman..tak kiraa.. kena bagi semangat kan.. Macam nak pegi berjuang rasenye nii..tak mampu hadapi sensorang..

Ok balik ni baru bincang dengan hubby..Yang penting kena tunggu darah kering dulu baru boleh buat ujian ni.. Tu adalah syarat utama..