Jom klik

kENgkaWAn

Friday, July 30, 2010

Satey

Last 2 days, pegi pasar malam.. tingin nak makan satey.

Aku: Bagi satey 10 cucuk
Adek manes: Satey ayam ke kak?
Aku: Ada satey daging ke?
Adek manes: Takde..(sambil sengeh simpul2 malu)
Aku: Ermn.. (senyum jela..)

Dah itu je yang ada..Lagi mau tanya ka???

Program memasak bersama Rafidah, Qasidah Jalan Dahh

Yer tuan-tuan dan puan-puan.. Hari ni saya nak bercerita tentang ofis kami yang berjimba-jimba akibat ketiadaan bos kerana masing-masing pergi conference di Chiang Mai, Thailand. Maka dengan itu, pada waktu rehat tadi kami telah pun membuat satu hidangan yang amat lazat yang ntah tak tau la ape namanye.. nanti saye tanya chef dia yer len kali..

Ok, alamak gambar bahan-bahan lupe pulak nak amik.. Tapi simple je bahan-bahannye pon..

Kita perlukan inti kentang cam buat karipap tu.. Tau kan buat kan??? Kan.. hahahaah ni saye boh gambo supaye anda semua tau camne ghopenye hikhik..


Nampak kan.. inti kentang tu perlu sedap yer tuan2 & puan2 supaya masakan tu jadik superb sedap nyum nyum.. Inti ni chef kita dah masak dari rumah dah.. malah bahan-bahan laen pun dia yang seponser, kami sume ni hanya seponser pewott saje yer tuan-tuan & puan-puan.. Ngeh ngehh

Ok step dia adalah camni~

1. Masukkan susu segar rendah lemak kotak cap dutch lady ke cap durian tunggal ke tak kisah janji susu segar.. Guna yang low fat kerna nak jaga badan yer.. Ehek! Macam laaa boleh kurus setakat guna susu low fat tapi tiap2 malam bedal fast food(ermnnn terase2 lagi kfc hot&spicy yg kami makan malam tadi hihihi). Masukkan separuh kotak je tau susu tu..

2. Then carik-carikkan roti, menurut kata ahli nujum, kena pakai roti "5 tinggi" kalau guna gardenier (btl ke eje??) tak sedap sebab roti dia penuh.. penuh ape aku tak tau, penuh dengan mil ke penuh dengan yis ke lantak pi.. Roti carik2 tu masuk dalam susu tadi. Owh roti tu amik yang panjang punye tau.. tapi carikkan separuh je dari roti tu.. pandai-pandai la ukur yer.. kalau 21cm.. bahagi 2.. (21cm??? ;p)

3. Masuk pulak telor 2 biji.. Telor ayam tau, jangan lak masuk telor laen.. Telor itik mungkin boleh dipertimbangkan.. Hehehe.. Tambah garam agak-agak 1/2 sudu. Kacau sampai hancur.. Kalau nak bagi hancur cepat guna je lesung batu. Eh, jangan.. guna tangan jelaa, nama pun air tangan masakan yang terbaekkk!!


4. Sementara tu griskan mangkuk pyrex ke apa2 la yang leh masuk dalam microwave.. Guna marjerin ye.. Minyak makan, minyak gas, apalagi minyak dagu tidak dibenarkan sama sekali ye.


5. Masukkan hasil ramasan(roti+susu+telur+garam) tadi ke dalam mangkuk yang telah digris, kate ahli nujum lagi, kena letak tebal skit sebagai base.. Kemudian selang selikan dengan inti kari kentang tadi.. Eh kat atas tadi saye tak tulis kari pun kan.. Hik hik..



6. Ulang langkah tu sampai korang puas ati.. Tapi kat sini disyorkan buat 2 lapis jela.. Tak la tebal sangat.. Kang susah korang nak nganga mulut.. Lom sempat makanan masuk mulot, lalat dulu masyuk..Ishh kotor di situ.. ;p


7. Sebagai hiasan dan penyedap lagi masakan ni, letak la sosej ke bebola ke parabola ke sukati laa kat atas sekali.. Pastu letak laa cheese.. Chef cakap cheddar mahal, so letak la cheese biasa tu yg rege dia pun mahal gak kan??? 6 keping pon dah Rm4 lebih.. (saye kan kedek, mahal tuu bagi aku ;p)



8. Hah, dah siap, ape lagi bakar la dalam microwave.. 15 minit pilih yang high ek. Ok ni dah siap dah.. harus ada gambar2 gedik.. Hikhik



Ko tengok betapa ramai pelanggan yang nak jamu selera..


Abaikan pempuan berbaju hijau tu.. suke sangat pose! Ntah aku pun tak faham nape.. Ahahaha.. Sabotaj lagik!!!

Owh lupe, ni nak tunjuk 2nd masakan ni.. tak bape nak molek bentoknye sebab kembang sangat.. tapi rase adalah tiptop okeh!! Menjilat jari kaki kalau bleh!

Ok, apepun saye nak ucap bebanyak terima kasih kepada chef@ahli nujum sebab sponser masakkan kami lunch tuk Jumaat ni.. Kak, minggu depan buat lagik ek!!! Ni dah buh gambo banyak ni tanda bodek..boleh ekk..ekk!!! ;p


Ermnn.. harus dicuba di Kontan nanti.. Family kuu tunggu makcu akan masak untuk korang!!!

Thursday, July 29, 2010

Bile susah ati..saya makan

Betul..tak tipu, bile susah ati saya akan lapo, pastu saya makan tak hengat dunia.. Sekarang pun atas meja saye ade kopok leko goreng, pisang goreng, pisang tak goreng, cekodok bawang..air mineral 1 botol.. Banyak tak??? Ni jap lagi berhajat nak bancuh milo panas lak..

Nape saye susah ati??? Tadi called angah, pastu dia cakap tepon laa mak.. mak tak sehat.. Tak sehat?? Baru je 2 hari lepas saye kol, ok lagi.. Rupenye semalam mak pitam.. Muntah-muntah, pening-pening cam orang nak mengandung je kan.. Tapi tak.. mak saye dah umo 63..

Risau ok.. Terus call mak.. Kata mak, semalam lepas beli ikan masuk je rumah terus rasa tak larat.. eh tak belum masuk rumah nak jalan ke rumah tu, rasa tak larat cam nak pitam.. Tak sempat nak naik tangga ke bilik, mak dah terbaring kat tepi peti ais.. Korang sedih tak dengar cite mak korang camtu?? Mak cakap, dalam pitam pun mak muntah.. mak tau mak muntah sebab masa mak terjaga nak ke tandas, nampak kesan muntah tepi dia.. mulut pun ada kesan muntah.. Lepas dah gi tandas mak masuk bilik tapi asik muntah-muntah lagi.. tak larat nak panjat turun katil, mak terbaring tapi katil je.. sedih ok..

Mak saya lagi kecik dari saya.. masa anak dara sampai anak 2 pinggang maintain 22.. korang boleh?? Boleh kot.. tapi anak-anak sorang pun tak mengikut. .paling kecik pun 24 je pinggang.. angah kot.. tapi pas beranak 2 dah lari dah.. Sama dengan aku kot 26-27.. Eh dah lari tajuk..

Oleh kerna dah lama berkawin, ayah saye yang keje tu rase tak sedap ati cam dapat kuasa deria ke nam, terus dia balik tengok mak saye.. Dipanggil-panggil nama, takde yang menyahut.. kata mak mak jawab, tapi ayah tak dengar sebab mak dah tak leh nak cakap kuat, tak larat.. Keliling rumah ayah jerit panggil mak.. ayah risau.. tiba2 ayah dengar suara mak sayu-sayu cakap "Abang masuk ikut tingkap laa, saya dah tak larat nak turun buka pintu" Even ayah aku ni berperwatakan kasar, tapi hati dia kecik k.. Mudah tersentuh, kalau tak, takkan masa saye & abang aku kawin, dia nanges.. Along & Angah kawin tak pasan lak dia nanges ke tak sebab saye kecik lagi..

Ayah kena gi keje balik kalau tak tokey dia marah so, dia kol Angah suh tengokkan mak.. Ayah kena gi jumpa tokey mintak balik separuh hari.. Nasib la angah dekat Kuantan je rumahnya.. dekat la dengan kampung.. Harapkan angah jela jaga.. Kata angah, sampai-sampai tengok mak dah tak bermaya.. Mata nak pejam je.. Ajak gi klinik tak nak.. Ish..kalau saye ada time tu, memang kena usung laa mak aku bawak je gi klinik, tak kira ok.. Marah kat saye nombor 2, janji mak sihat tu bagi saye lebih penting.. Tapi angah bekas nurse, so dia tau camne nak jaga mak.. Angah jeram kepada & badan mak dengan air daun bunga raya, masakkan mak bubur, bagi mak makan ubat.. Owh.. thanks angah..nasib angah ada..

Ayah balik petang tu, angah cakap, mak terus bangun.. rindu kat ayah ekk mak??? Dok kat dapur terus sembang dengan ayah.. Boleh???

Just now, when i called my mum still tired, still lying in her bedroom.. When i asked her don't do hard work with a little laugh she replied (eh tetibe nok skeeping pulop) "mak baru je sapu sampah pagi adi, baju-baju kotor ayah dengan abang pun mak dah basuh skit2 & dah jemur pun" Marahnyee eh bukan laa marah..cuma rase macam..ishhk mak.. kan ke mak sakit.. Suke tau..pantang sehat skit ada je keje yang mak nak buat tau.. Suh g klinik, mak cakap "takpe la dik, kang kalu mok rase sakit mok gi ye, mok dok macam semalam doh sekarang, rase penat je, pening ngang mutoh tadok doh" Bila aku setat2 nanges (well anak busu so manje lebeh sket2 nak nanges) katanya.. "Ni mok malas cite ke adik,kang adik risau, mok ok dohh.. tadok mende doh".. Yela tu..

Harap je minggu ni balik kampung hubby.. Dah dekat 2 bulan tak balik kampung hubby.. Kang klu saye pentingkan diri nak je saye cakap kat hubby jommah balik kontan.. Tapi nanti hubby jadik anak derhaka plak.. sebab dia dah jnji dengan mak mertua nak balik perok.. Ermmn.. saye taknak hubby dose ngan mak dia bila janji tak dapat ditepati.. Masa call hubby tadi pong hubby tanya keadaan mak sekarang ok ker tak.. Ok memang la ok yang.. tapi, selagi saye dop tengok dengan mata saye, mane saye nok puah.. Mok mesti rindu saye..saye tawu tu..

Ermnn..patut laa semalam rase cam nak sangat tepon mak..tapi bateri hp takde, cam tak best la cakap kejap dengan mak sebab biasa sembang dengan mak memang lama.. ermnn.. ke kami ni kena penyakit berjangkit ni??? Si tochek demam, muntah2, pastu saye.. pastu mak.. sekarang hubby lak.. ermnn.. musykil.. ke petanda sesiapa berbadan dua??? Teng-teng tenggg... oh ye, abang saye pong same, mutoh2.. ikhwan anok dia pong.. WErrmnn..

Kla.. tata..

Wednesday, July 28, 2010

Kernamu Azizah.. eh Hakimi laaaa

Senin & selasa yakni semalam & kelmarin aku MC.. Sebab??? Jom bace cite sedeh aku...nak?? Nak?? Tanak sudah!!! Eh tetibe efek cite 3 Abdul semasa isteri2 2 Abdul yang bodo sombong tu nak pujuk laki diorang yang merajuk.. Eh ape aku ni dah jadi kak fida lak suke lari-lari tajuk.. Kak fidaa.. tolong jangan pengaruhi sayee.. saya suci.. Ada kaitan ker??? huhuh..

Ok, alkisahnya si tochek dah sok sek sok sek setat rabu, aku dah bagi ubat penenang idong dia so dia jap ok jap tak idong tu. Then Jumaat tu semuanye bermula..balik je dari aktiviti makan durian secara tidak sehat aku tu.. ermm aku balik rumah lewat Jumaat tu sebab masa otw balik ke ofis tu boss ngekol

Bos: Bunga, awak kat mana?
Aku: Saya, saya kat Tol GOmbak dah ni bos (padahal baru je lepas turun highway dari Genting Sempah tu..bo'ong sunat ;)) Kenapa bos?
Bos: Ada urgent matter pasal Chaing Mai, nak kena buat cover form. Nanti awak naik ofis dulu ye
Aku: Ok..ok. (Tau tak masa tu dah kol 4.50ptg)

Tak ingat dunia punya PA, naseb la dah dapat APC, kalau camni punye perangai mimpi la ko bunga nak dapat APC.. Ehh dah melencong lagi.. Ok balik tu aku tengok si tochek ok lagi sehat je.. Malam nak tido tu aku rase badan dia panas.. Tido pun cam terganggu-ganggu.. ermnn.. bagi ubat ok skit.. Tapi tido memang tak lena laa..

Hari sabtu tu, nampak dia cam teruk je.. macam tak leh nak bernafas.. makan pun tak semenggah.. si tochek aku tu, selalunye pantang tengok orang makan ok, kalau tak suap siap aku dimarahnye.. siap tarik tangan aaa suh suap dia..

Tengok laa tido pun menonggeng, mane belajar ntah.. dari taska rasenya.. Tapi comel.. gelak-gelak aku dengan hubby..



Malam tu dia buat lagi..tak tido.. aku memang dapat tido sejam je kot.. tido skip-skip.. Cane nak tido kalau anak tak leh tido kan..

Ahad tu dia dah setat takmo makan, tak mo minum.. risau nya hati.. yang buat aku tambah sedih, susu eksklusif pun dia geleng bila aku sua.. Biasanya kalau demam, susu ni laa yang dia cari.. Pelik ni, yang masuk dalam perut dia cuma air masak.. Risau dah tak terperi.. hubby balik je dari kelas terus ajak dia gi klinik..

Jumpa doktor kena marah

Doktor: Ye, kenapa puan?
Aku: Anak saya, demam dah 3 hari, selsema..
Doktor: Lain macam je bunyi dia bernafas.. kenapa awak biarkan??
Aku: Saya bagi ubat yang dia biasa makan la, ubat klinik ni, biasa 2 hari dia dah ok.
Doktor: (cek pernafasan Qimie, mulut sumer, masa ni Qimie dah melalak dah.. takut)
Nak pergi hospital??
Aku: Hospital?? Kenapa doktor??? Teruk ker??
Doktor: Sebab teruk la saya cadangkan ke hospital. Tongsil bengkak, kalau dibiar, anak pn tak boleh bernafas.. dia tak mau makan, tak mau minum, kan??
Aku: Haah.. kalau tak pergi hospital, tak boleh ke?
Doktor: BOleh, saya boleh bagi ubat & Pn kena bagi anak pn makan ikut aturan, tapi saya nak tulis kat sini yang awak yang taknak ke hospital. (muka serius ok)
Aku: Jap ek, saya tanya husband dulu. (hubby kat luar dgn adik ipo sebab dia mengantuk, penat tak tido gak malam sebelum tu sebab Qimie tak lena tido kan..)

Well, then we decide to follow his suggestion. Hubby kena anto adik ipo balik kampus dulu sebab dah malam, susah dia nak balik sendiri kann... aku balik rumah dulu sebab nak kemas apa yang patut, mana tau kena masuk wad.. balik tu terus call mak, nanges-nanges ngadu.. takde sape nak luahkan masa tu kan.. yerlaa anak ok..tengok dia terbaring je.. Last week bace cite anak orang sakit, tetibe kena kat anak sendirik.. rase cam.. Ya Allah, bagi jela sakit tu pada aku.. aku boleh tahan, tapi anak sekecil tu.. tak tau apa-apa... Nanges-nanges aku peluk anak aku, cium2 dia, belai2 dia.. dia terbaring je..tak bermaya..

Kol 10.15 sampai hospital klang, cari2 parking kol 10.30 baru dapat daftar.. Punye laa ramai orang sakit kat kecemasan.. Gile.. aku ajak hubby dok jauh2 dari budak2 yang tak sehat, takut si tochek jangkit lak.. Kang makin teruk lak.. Kol 1.00 baru nombor kitorang dipanggil.. Gile lama tak??? Kalau nak jadi apa-apa pada anak aku dah lama dah.. Tapi yang peliknye si tochek ni, dia sehat ok masa kat spital tu, siap baling-baling roti, marah dengan kitorang sebab tak layan dia nak jalan-jalan dalam hospital tu..



Tengok laa..tak dok diam k.. Sampai penat hubby pegang dia..

Masa masuk jumpe doktor tu si tochek dah tido dah pun.. penat. Tapi memang tu pun doa aku.. bio la dia tido.. Takut gak kalau kena amik darah, dia sedar kang mau meraung tak hengat.. Doktor pempuan muda, cina.. dia cek pernafasan Qimie, badan.. Ermnn katanya bukan astma, cuma banyak kahak.. Tak perlu ambil darah sebab dia tengok Qimie ok, boleh tido, & sementara nak tunggu masuk jumpe doktor pun dia dah boleh minum air sumer.. Doktor nak bagi ubat H1N1 tapi aku cakap Qimie pernah alergik tak sure ubat ape, tapi lepas amik H1N1 tu laa.. then dia tak jadik kasik sebab takut alahan kali ke 2 berlaku yang mana akan lebih bahayakan dia.. So dapat la dia 2 ubat je malam tu.. Ubat demam & antibiotik yang kena bancuh sendiri..

Lepas dah makan ubat tu aku tengok Qimie dah ada perubahan.. dah boleh minum susu, makan.. Lega hati aku tak payah cakap laa.. Tapi isnin tu pagi tu aku memang tak larat nak bangun.. merangkak nak ke tandas kepala berat, tak cukup tido kot... Lepas hubby gi keje sambung tido sampai kol 9.45.. Sedar-sedar pun sebab si tochek pek2 aku suh bangun.. Lawak tau, bila aku tutup mata, dia pek lagi suh bangun.. Lega tengok senyuman yang terukir pada wajah dia..

Hubby balik g klinik sebab aku muntah2, tak selera nak makan, sakit perut, cirit & demam.. See.. pakej aku dapat hari Isnin tu.. Nasik so tochek banyak tido, penat barangkali sebab baru nak sehat kan.. Doktor tu tak abes2 cakap aku mengandung tiap kali aku gi klinik dia..tapi suke sebab dapat MC 2 hari.. leh rehatkan badan & dalam masa yang sama leh tunggu Qimie betul2 sihat sebelum anto ke taska.

Alamak.. mood dah ilang.. malas nk sambung.. yang pasti hingga saat aku anto si tochek pagi tadi dia masih sehat..dah sembuh dari sakit dia.. Tapi pepun esok tetap nak gi klinik, re-check kesihatan dia.. Hope paru2 dia dah ok la.. Really hope..

Joli katak tak hengat

Walaupun entry ni dh macam basi.. tapi tetap nak cite sebab hasad dengki terhadap cite dia nie makanya aku musti la cite gak walupun gambotak sebanyak entry dia.. hikhik gigihnyeee..

So cite bermula ari kamis minggu lepas di mana kakak yang up cite yang sama ni ajak aku ikut unit dia gi Bentong.. harusla aku bersetuju gile ape tak setuju klu membe tu nak ajak teman dia gi makan DURIANNN!!! Melompat cam monyeett laaa aku sebab seronok dan beronok ronokkk!!

Malam tu mintak izin sesiap dengan hubby bagitau nak gi Bentong, takpe, sanggup gi kerja sendirian berhad, janji dapat melampiaskan nafsu makan yang tak terbendung lagi tu (melampiaskan..ayat tatahan hikhik) Hubby bagi je izin janji klu ada lebih sila tapau.. ahahahahah

Pagi Jumaat tu dengan semangat waja merempit sambil ngendong tapauwe dalam beg sandang.. tapauwe yang beso okeh.. tak hengat konon nak tapau hikhik... Sampai ofis wat muka malu2 dengan Unit kak Fida.. hikhik.. ai malu tapi mau tau.. jangan lak tak bawak ai.. hik hik..

Kol 11.30 kak fida dah roger2 ajak turun dah nak gerak ke Bentong.. Alamak permission bos belum dibuat.. So aku masuk bilik bos, buat muka ayu+manje+kecian

Aku: Bos, petang ni bos ada apa-apa ker? (Harus tnya leklok)
Bos: Saya rasa takde
Aku: Tula, saya tengok diari pun takde.. Ermnn boleh tak petang ni saya nak keluar, ikut UKC pegi Bentong? (sambil buat muka kecian)
Bos: UKC?? Nak buat apa??
Aku: Err...nak ikot diorang makan durian (see tak pandai bohong kan aku.. jujurr)
Bos: (Gelak2) Sapa lagi pergi?? Bentong kat mane??
Aku: Tak tau la bos, adalah 3,4 orang UKC yang pergi, saya je Unit len yang gedik nak ikot.. saya antu durian.. orang ajak, on jela (bersemangat waja okeh masa cakap ni)
Bos: Hahaha.. ok.

See aku cakap dengan bos aku macam aku cakap dengan kengkawan je kan.. Ekekeek.. bos aku ni baek sangat.. so terus gerak laa lepas dah dapat permission. Alaa macam malas nk cite kronologi perjalanan ke sana.. Bace blog kak fida jela erk yakni link kat atas.. Bole??? Ahahaha gila keji entry camni.. Ok la letak gambar skit la bagi menyedapkan entry.


Sampai-sampai je terus ke sini, lemang ape ek tok..tok ape ntah tak amik tau pong.. Harus la gambar di atas gambar kami beraksi seperti kanak2 riang.. ahahah macam tak penah jumpa orang bakar lemang layak nyee...


Lemang & rendang dia memang terbaik ok.. Sedap gilerrr.. ker sebab aku lapo?? Ke sebab makan panas2??? Tak rasanye sebab aku tapau & bila makan kat rumah, still hot & spicy sedapppp!!! Amik kecik je sebab tuk aku & hubby je kan.. Bedua je usoh tamak haloba yer..lagipun free je.. hikhik..

Laaa tak caye?? Tengok laa akak ni makan.. Mata stim yang tatahan..aahhhaha (saboo saboo..)


Ok tamat cite pasal lemang, beralih kepada sesi makan doyan.. Gambar tak leh amik banyak sebab hp bateri tinggal 1 bar, kang ada emergency kang tak pasal jee..

Well 1 gambar pun dah cukup tuk gambarkan kesedapan doyan tu.. D24 & ioi sape nak kasik korang makan sampai kembung secara percuma pastu dapat tapau lak 1 balang tapauwe.. Wahh golek2 sekarang.. mari kita ke ladang hei! Eh salah lagu tema erk?? Ahahahah.. Owh gambar di atas, muka kak fida sebegitu kerna kemaluan dilihat apek2 cina tepi yang kopekkan buah.. Eh kak, sejak bile malu?? Ehekekek...

Ok tu je cite.. tengah chat dengan member aku pasal cite yang sedih ni.. ermmm tak sangka dia sekejam tu.. Ok dah lari topik ni.. Daa..

Nuffnang

Wehh.. sebelum up cite len nak panaskan blog kerdil aku ni dengan cite pasal nuffnang.. Ahahaah... tak sangka dah ada iklan yang nuffnang letak kat blog aku ni..

Blog kerdil ni pun depa pandang..wah terharu, sumpah!!! Ahahaha.. Tapi, cane pengiraan sume tu..skit pun aku tak tau.. Ekekekek... ni pun Zue la suh masuk.. Eh kak fida, masuk aaa blog akak besh wohh.. mau masyukkk lebey nanti..

Wah, ini adalah entry versi vangge aku sendirian berhad, tiada kaitan dengan yang idop atau telah tiada.. eh ada kena mengena ker?? Ahh lantak.. lalala bila rasa gembira minum milo. Eheheh mementang iklan milo.. Ehek!!

Thursday, July 22, 2010

GCB.. sedap ker???

Kebanyakan kengkawan aku dah makan GCB McD ni..zue, k & blogger laen.. Ermnn sedap sangat ker GCB ni???

Alang-alang dah janji dengan biras nak belanje dia makan sebab tolong jagakan so tochek Qimie di saat mama & papa dia ni berjimba-jimba(kak fida pinjam ayat erkk) tak hengat dunia di malam dinner sampai amik so tochek jam 1.15 pagi.. So bodek hubby ajak pekena GCB laa malam ni.. Mana tau kena dengan selera tekak aku ni..

Ok biras, abg ipo & qistina.. tunggu kedatangan kami malam ni.. Yeaahaaaaaa!!!

p/s: Tak mamam kat McD sendirik sebab anak buah tengah meragam kata mama & papanye.. So tapau & bawak ke sana jela jawabnye.. Ok ape kan???

Esok adalah hari yang hangat dari biasa

Kernaa.. esok ada kenduri.. ehh bukan kenduri biasa2 tu.. no,no ok tapi adalah kenduri duriann..

Wohhh aku adalah peminat tegar doyan okeh.. Kampung hubby tak menjadik doyan taun ni sebab masih berkabung lepas pemergian arwah abah.. So bila ada orang ajak.. dengan tak tau malunye aku nak la ikot, even yang ajak ni unit laen.. ada aku kesah??? Tak malu pun tak malu laa janji dapat makan doyan puas-puas.. free plak tu.. Ada orang nak kasik?? Ada??? Ada???

YUhuuuuuuuuuu..tak sabo nak tunggu esok.. Ermnn kak fida, jangan lupe tau.. ajak saye miahahahaah...

Tuesday, July 20, 2010

Perkembangan Qimie

Lama tak update pasal anakku nan sorang ni..

1. Umur sekarang dah setahun 1 bulan 9 hari.. Ermnn.. jap je dah setahun erk!

2. Dah mula seronok belajar berjalan walaupun dapat 5 langkah pastu terduduk, tapi gigih nak jalan lagi.. Suke mama tengok..

3. Gigi baru dah nak tumbuh.. lupe plak atas ke bawah.. Makin kuat laa menggigit pasni erk!

4. Manjeeee sangat-sangat sekarang, suka lentok2 kepala, badan kat kite..

5. Suka berjoget bila dengar lagu rancak ke pelan ker, janji lagu.. tapi bila aku menari, dia plak yang nak menari sama... hihihi

5. Suke main barang kat dapur, macam tudung periuk yang kecik2 tu, tupperware, cawan, piring.. Magnet kat peti ais pun sebok nak usik sama tau.. wadoiii

6. Suka nak picit2 suis tak kira la lampu ke, remote control ke, aircond ke semalam lagi laa bedak kompak aku tu dia tekan2 cam picit remote astro tu.. ehhehee lawak la anakku..

7. Suka main 'bird' dia bila nak tukar pampers ke, baru lepas mandi ke.. wadoii..

8. Suka mandi..dgn syarat air tak terlalu sejuk or terlalu panas.. mulala buat aksi berenang yang terlampai.. abis basah mama tau sayang..

9. Sukaaaaa sangat dengan bolaaa.. pantang tengok bola mula lah nak amik..tapi mama dia buat tatau je.. ahahaha.. gile ape kalau tiap kali gi mall nak beli bola, parah okeh!

10. Dah start hantar ke taska, tapi buat perangai,tak mo minum susu + tido tanda protes ke apa ntah.. Tapi semalam kata cikgu dia dah mula nak minum susu.. ermm lega skit, tapi amik semalam mata bengkak, tp tak merah.. tu tanda tak cukup tido ker terlebih tido??

11. Suka sangat minum susu eksklusif dari mama dia ni.. balik je dari taska buat sore manje, pastu tunjuk katil, tunjuk kat dada mama dia, tanda nak minum.. wadoiii...

12. Sangat takot naik moto.. asal naik, nanges, asal naik nanges.. ermnn...

13. Suka selongkar almari baju2 & seluar2 kecik mama.. Papa punye tak nak lak Qimie selongkar erk!!.. Owh, ketat laci papa erk?? Dah la selongkar, buang ke lantai, pastu bawak pergi jalan merata dalam rumah.. Malu weh kalau orang datang suar kecik bersepah2..

14. Suka kacau mama buat keje.. Iron baju, tarik baju, dah bagi pegang baju panas yang baru di iron pun dia leh gelak2 mintak nak pegang lagi, bukan dia takut pun.. Baju aku lipat, dia uraikan.. wahdoiiiiii

15. Suka selak baju aku untuk buat bunyi "puuhh" kat perut aku sampai aku gelak kelekek sebab geli.. Kadang2 dia gigit je kalau tak puas ati aku tak kasik.. Ngeri weh kena gigit kat perut..

Okeh tu dulu laa.. mama nak buat kerja... Emnn.. balik ni apa plak reaksi si tochek ni.. udoh2 la nanges yer sayang.. kan ramai kawan kat taska tu..

Monday, July 19, 2010

Sporting la u hubby

Hikhik.. nak tengok tak my hubby atas pentas??? Kami duet lagu Yang Mana Satu petikan dari Filem Labu Labi..




See.. sporting tak??? Miahaahah..

ok, ok ni rahsia tau.. untuk menjayakan karaoke tersebut.. hubby dh masuk tandas sebanyak tujoh kali.. ahahhahaa... gelabah tak??? Ok dia memang darah gemuruh.. Miahahaha... tapi..berbaloi kerna...

Ok dapat karaoke tempat pertama.. miahahaah..sokaaaaa... Dapat ape ekk..mini ape ntah.. lupe..yang pasti lebih kurang radio tapi ada speaker.. erkk ape nama itu benda??? Tatau aaaa..

Makan Malam KSCC

Aku tunjuk gambo jela erk!!

Ok ni tarian pembukaan.. ahahah.. sila gelak okeh~~




Ni persembahan Unit IT&Pengurusan.. unit ni yg aku ingat diorang buat cite labu labi part yang kickboxing tu..lawak gak! and last sekali buat tarian lagu wakawaka.. enjoy..



Ni lak unit kitorang, Forensik Tanah Runtuh.. kami buat Ali Baba Bujang Lapok dengan penyamun Forensik.. Kasik up lebey gambar k.. Jgn maraa aaaa..





Babak2, penyamun muncul dari belakang audiens, kasik pecah rumah tandas, perompak menari dalam lagu Habibi Ya Ali Baba, marjina siram penyamun dengan air panas & diakhiri dengan petikan lagu dari filem tu sendiri, Aiya Cik Siti.. live nyanyi ok..semput aku..

Ketua Penyamun bos kami sendiri..sarjan Hj. Anuar... woh gile sporting sume..tapi yang tak besh Haji leh cakap unit aku kena bad influence dari aku.. sebab tu masing-masing slumber jee berlakon.. hikhik..janji no. 1 hikhik..

Alamak unit keselamatan takde laa plak gambar.. ish.. tunggu kak fida upload jelaa nanti..

Ni pencabar terdekat.. Unit Kajian & Pembangunan.. Petikan dari cerita Seniman Bujang Lapok. Diorang miming memang superb okeh... Sama.. cuma ada 2,3 kesilapan kecik je..tapi kesilapan tu yang buat dioragn lagi lawak.. Best gilak!!




Okeh, ni Unit Korporat.. Diorang buat Pendekar Bujang Lapok.. Last year ader adegen antu, this year pun sama.. BOleh tahan jugak..




Ermnn.. tu dulu laa.. nanti upload laen lak..

Friday, July 16, 2010

Saya yang CUTE



Cute ker?? Ahahah.. sila jangan muntah ok.. bukan la saya sendiri yang meletakkan tajuk saya cute, tapi memang tajuk tag ini begini.. saya dapat dari MANJE

Ok terus ke soklanye...

1.Apa nama blog dan knape letak name tu?
~ URL boh nama "lieroseqimie".. pastu buh tajuk blog "hati berbisik..jari menaip..

2. Jelaskan knape bagaimana anda boleh dapat idea nk letak nama URL blog anda?
~ URL tu sebab gabungan nama hubby, aku & si tochek nama blog plak sebab..entah tu yang terbisik dihati lantas ditaip jari..wah jiweee...

3. Bila blog anda mula beroperasi?
~ 30 September 2009 ...

4. Siapa follower pertama anda?
~ ada follower ker??? ahaha.....ermnn zue kott..

5. Ucapan kpd si pemberi award
~ buat la GA.. aku nak merasa menang lak pasni..hihihih

6. Tag 9 org yg anda rasa patut terima award ni. :)

wahhh..takde kawan laa..malu...tapi bagi pada yang mcm biasa laa
~kau aku (deelira@zue)
~fida ghazi

Kalu korang rajin..buat aaaarrr

2nd day ke Skoll~nanges

Semalam, balik je dari ofis terus ke taska Qimie..dari pagar aku tengok muka dia cam blur tengok sorang-sorang parent amik anak diorang. Bila aku kat pintu n bagi salam, nampak je muka aku terus meraung, bukan nanges ok..meraung terus.. Oloo sayu gile.. Hubby datang amik dia dari aku cepat je dia nak.. macam nak cepat2 kuar dari situ.. Ermm normal erk budak camtu???

Arini anto dia, nanges2 takmo aku lari dari dia.. Bagi pada cikgu dia, nanges, melalak lalak.. olooo tak sampai ati aku.. Betul laa qimie tak mo minum susu kat taska.. Aku umpan buat susu dari rumah then sampai taska aku suapkan pun dia takmo.. Mungkin sebab persekitaran tu baru bagi dia...

Semalam amik dia dari taska mata dia adalah merah k.. kesan tak tido seharian.. Sedey hati aku tengok.. tengok ni..


Akibat seharian tak tido & tak minum susu..aku sempat nak salin baju lagi dia dah terkam aku untuk minum susu.. dia kan still BF dengan aku..so susukan dia tak sampai 5 minit..dah tetido.. Ngantuk sangat la tu..

Lama gak Qimie tido malam tadi.. kecian aku tgk tau... ermnn...

Tadi kol taska dia dah tak nanges katanya cuma tak mo minum susu je... Ermm takpelaa baru 2nd day kan..

Thursday, July 15, 2010

1st day to school

Hari pertama masuk taska bleh kira cam ari pertama masuk sekolah laa kan?? kan??

Ok oleh kerna ari ni first day si tochek ke taskanye aku sebagai mamanya gigih bangun awal bersiap sebab tak mo lewat anto anak... Bukan ape takut kalau main tinggal gitu je dia nanges lak..

Amboi hensemnyee anak mama... Hensem kan?? Hikhik..takpe laaa anak sendiri kan kenalah puji lebih ahhahah..

Ermnn..risau mama & papa sebenarnye sayang..tapi demi kebaikan mu mama papa pasrah.. Huhuhu..tapi nasib masa tinggal tadi tak nanges..

Oh ye, td pengetua taska call then dia cakap Qimie tak nanges pon, cuma tak mo minum susu..tapi makan kuat..eheeheheh... takpelaa nasib pagi tadi dah minum.. Risau tetap ada tapi..ok kot..

Oklah nak kena g sembahyang, kol 3 sat gi kena buat reahersal(btl ke eja?? hantam)untuk dinner sabtu ni..

Adioss..

Tuesday, July 13, 2010

Lagi-lagi senario.. ehh sukann daaa

Hikhik..oleh kerna tema dinner sabtu ni kenangan film-film p ramlee aku punye penulisan pun ada gaye-gaye film dia.. hikhik..

Ok nak bubuh lagi gambar sepanjang sukan.

Sukan dimulakan dengan volleyball.. Malas nak letak gambar unit len, buh unit sendiri & sudah tentu kena ada muka aku sajork!! Ahahah...

Ok mulakan dgn gambar masa YDP sebok berucap tapi UFTR sebok nak bergambo..

See..harus ada gambar anakku tersebut.. Tolong jangan tertipu dengan senyuman manis si tochek tu, sebenonye tengah melalak tu, tunjuk-tunjuk bola nak men..

Seterusnya gambar gedik sebelum nak setat lawan.. Unit aku ni aku je pompuan, so aku jela harapan bangsa untuk setiap game yang perlukan mix double player..


Ni aksi masa men volleyball..





Kalau korang perasan, aku ni macam dummy je k.. Dok lepak je kat hujung ke, kat tengah je sebab setiap bola yang datang ke arah aku akan diamik oleh bos ke, En. Asri ke, En. Ramlan ke.. Hikhik..sumer cover aku okeh..

Gaya seorang pen'serve' bola yang comey, manis lagi manje.. hikhik..

Abooo-kitttt!!!!!!!

Muka yagn kepenatan & kepanasan..macam nak makan orang je rasanye..Takot tak?? Takot tak???



Muka sangat buruk masa men karom.. Malas nk cite pasal ni sebab kalah tipis..So buh gambo menempel masa lawan dart udoh laa.. Owh ni la boss akoo...


Bersama anak yang setia disisi.. Owh.. ramai nanny dia time ni.. Hikhik..mama sebok men kan.. anak pun cam terabai..tapi aku mandikan dia 2 kali k, masa kat situ... Tak terabai pong..



Last but not least, hadiah laaa.. 2 acara je menang.. Volleyball juara & ping pong naib juara.. Tu sajork..



Sekian berita sukan dari tibi seploh.. Daa..

Sekitar Sukan KSCC

Baru dapat gambo sukan ari Sabtu baru-baru ni.. Buat kat Kelab DBKL Brickfield (eja camne??? hantam je erk!!)

So layan gambor2 jela erk dulu..

Ok masa ni setiap unit kena beratur untuk dengar ucapan perasmian dari YDP.. Tapi korang perasan tak ader 1 minah dok tepi padang tu???


Haa nampak tak??? Orang len sebok dengar YDP berucap, pempuan tu sebok melayan anak dia nak men bola.. Kalu tak layan dia melalak..

Haa nilah pempuan dengan anaknye tersebut..

Gigih tak kami anak beranak??? Ahahaha.. bersukan pun bawak anak okeh.. No nanny for that day.. Cian anak aku...

Sekarang aku tunjuk lak kontijen-kontijen wakil setiap unit erk!!!

Ok ni Unit Korporat yang mana kitorang gelarkan jugek pekerja Ambang Wira disebabkan warna baju diorang sama cam orang service kt JKR.. ahahaah.. Tapi jangan tak tau..pasukan depa la dapat Juara.. hikhik.. sebabnya depa menang untuk Karom & Dart.. Isk..iskk!!!


Ok ni lak Unit Kajian & Pembangunan.. Sikit je orang depa, ntah mana pergi yang len.. Ni kami panggil Unit caca marba, sebab boleh plak diorang nyer ketua beli baju len-len warna.. Isk.. sangat takde semangat kekitaan okeh!! Tapi.. diorang menang teruk.. huwaaaa hadiah penuh 1 meja untuk depa ajee.. Isk..isk..


Okeh ni lak Unit IT & Pengurusan.. Bos depa bek nyer target.. last 2 years depa dah penah jadik juara, so boss depa target tahun ni nak dapat tempat ke 3.. Well memang mencapai target la.. So tahun ni anak buah sume dapat cemerlang yerr... Hikhik.. Cute tak perangai bossnyer??? Ehehe..


Ni la Unit Forensik Tanah Runtuh..Okeh, atas sampai bawah adalah tajaan (adidas)semata-mata..sib bek yang dalam-dalam tu depa tak offer nak taja..ahahaha... Owh, kasut tajaan YOnex..

Harus laa gambar unit sendiri di show op sebanyak mungkin hikhik.. Tak menang banyak, menang gaye udohlaaaa...

dan tempat kelima, yakni last sekali..ops!! memang unit ni target nak dapat tempat last sekali kan kak fida kan..kan??? Eheheh.. Unit Keselamatan Cerun..


Okeh, orang2 unit aku dah mula kumpul kat sini.. Buat post morterm nape kalah..hikhik.. nanti upload gambo len lak.. Kali ni citer sape menang sape kalah je dulu k..