Jom klik

kENgkaWAn

Saturday, August 28, 2010

Cerita nasi beriani

Hahaahahaah...hikhik...huwaaaaaaaaaaaa

Napenye mengong bunga ni kan jap gelak, jap nanges.. hihihihi Sebenonyeer.. aku kat rumah mertua.. Konon nak tunjuk skill masak la kan.. KEbetulan ada beli perencah nasi beriani.. Cakap kat mertua, nak buat beriani.. Mertua cakap ikut suka laa..

Then semangat la kuar dengan hubby beli segala barang yang perlu ditambah dengan perencah adabi tersebut. Haip hiyah hip bersilat la aku kat dapur sambil ditemani mertua..

Siap tumis semua, masuk dalam dapur karen kate orang lama kan, bio dia masak sendiri. Selepas beberapa minit jengok dalam periuk. HUwaaaaaa tak jadik.. acane????

Terus cakap kat mertua sambil mood lentok kemaluan yang besar, mak.. macam tak jadik je, bunga rase macam kena masak nasi biasa je, standby... hihhihii..

Terus ke depan mengadu kat hubby, tergelak dia.. Hihihi.. dulu pernah buat, tapi guna perencah jenama laen.. menjadik, habis gak la kami laki bini makan..

Tapi.. kenapa..kenapa mesti masakan ni tak jadik di depan mertua..huwaaa kantoi sudahhhhhhhhhhhhh.......

Hahahaha...muahhahahaah..yer teruskan gelak korang..kerna malu aku dah teramat ni..ahahahaaha huwaaaaaaaaaaa...

Thursday, August 26, 2010

KFC & Klinik

Hai semua, eceh feeling2 ramai orang bace hahaah.. Ari ni ai lambat sket hapdet sobab banyak keje.. Tetiba claim bos ada problem.. Aiseh, kena claim tnt tuk semua pakej under REAM tu pastu bos sendri bayar kat REAM tu.. Korang faham ke??? Tak faham takpe la sebab aku da anto kat Dato' tuk sign ihihihhi..

Ok nak cite, semalam gi berbuka kat KFC, nak celebrate kengkonon dapat duit raye dari najib eheheeheh.. Tapinye sebelum berbuka tu..adeh, si tochek sangat2 la notti okeh. Main hp aku la, main bedak baling ke bawka kusi.. Dok atas meja jengok2 kepala ke bawah meja tengok bedak yang dia jatuhkan.. Mengamuk nk makan ceziweges sndrik.. Loteh ok loteh..
Tapinya ajaib, masuk je waktu berbuka, dia behave sangat.. Hihihi bagus ekk tau mak pak dia nak makan.. Tapi kejap jela, pastu start nak turun jalan2 pusing kfc tu. Satu laa aku perasan pas anto dia gi taska, dia dah pandai nak berkawan dengan orang, tak takot sangat dah dengan orang.. ermm perubahan positif la tu.. klu tak orang ofis aku cakap anak aku orang dok dalam utan, sebab takut dengan manusia, sampai ati tau... Iskk..iskk
Lepas makan aku pusing2 bazar jualan, hubby gi semayang, aku kan cuti heheheeh.. Penat tol mendokong dak kecit tu... Nasib la suh jalan dia nak jalan la jugak, klu dukung manjang woh mau lengoh gile bahu.
Semalam hajat nak gi klinik sebelum berbuka, tapi klinik panel tu tutup plak, then malam lelaki lak yang jaga. So tukar ke klinik sebelah sebab doktor pempuan.. Ermnn masuk klinik tu haah memang ramai pesakit wanita jela.. Lama gak tunggu doktor tu rawat pesakit padahal sebelum aku ada 2 orang je.. Aku ke 3. Kol 9 gak la aku masuk.. Sekali aku lak yang lama dalam bilik tu ahahah...

Tapi bagus ok doktor tu, india, monica ke ape ntah nama dia. Dia tanya aku detail, tak macam sesetengah doktor, tanya acuh tak acuh. Then dia cek perut aku, scan perut katanya nampak rahim ok takde masalah. Then dia mintak kebenaran nak scan dari bawah sebab tak nampak sangat scan kat perut. Ok je tapi perut siyes kecut gigil.. Tapi bila tanya dok sakit ke tak, katanya tak sakit cuma rasa tak selesa skit tapi kalau boleh rilekskan diri kurang la rasa tak selesa tu.

Alat tu panjang macam alat yang pecahkan air ketuban aku masa bersalin tu, cuma dia bulat kat depan tu & lebih beso.. Dia suh aku baring & buka kaki cam nak besalin ahahahah.. teringat time nak bersalin dulu pastu pujuk diri sendiri, apa sangat la scan ni kalau nak banding dengan sakit bersalin dulu.. So rase la rileks skit..

Doktor tu jolok je aku dah rase aaaa.. takot, tapi nasib takde pepe.. cuma rase tak selesa la dah la dia tercocok ape ntah sampai aku cakap "aduhh" owh sorry2.. sakit okeh, aku tak tau ape yang dia terjolok.. Dia buat ukuran ape ntah pada image yang dia scan tu.. Rasenya ukuran rahim. Then katanya tiup folopio eh yeke eje tu??? Haa sume ok, rahim aku ok, normal.

So kesimpulannya kata doktor, setiap perempuan yang baru lepas bersalin akan mengalami perubahan hormon tapi bergantung pada individu. Pendarahan yang berlaku pada aku mungkin sebab darah tak habis keluar. So dia bagi aku pilihan makan ubat stop darah dalam masa 5 hari atau amik ubat perancang. Tapi sebelum amik ubat perancang aku perlu jalani ujian pap smear.

Setiap perempuan yang baru melahirkan perlu ambil ujian pap smear dan selepas 2 tahun buat semula sampai la akhir hayat... Ni penting yer bagi mengesan kanser rahim. Bahaya woh.. kalau peringkat awal bole la dirawat.. Penting yer tawan2, pi la buat. Aku insyaallah nak buat gak tapi bukan kat klinik tu sebab malam tu aje aku dah abes RM95.. scan+ubat tambah darah+ubat stop darah+konsultansi. Huhu..sebbaik dah gaji & baru je wat kuar gaji masa tu. Tapi takpela, biar habis duit daripada risau tak tau tahap kesihatan kan.
Jom pakat buat pas raye ni iiiihihihhi... Cegah sebelum terlambat yer kawan2ku tersayang.

Wednesday, August 25, 2010

DUIT RAYE TUK GOMEN

Berita terkini!!!!

Pekerja kerajaan akan dapat DUIT RAYE.. RM500

sYOKK!!!!

Sila rujuk Berita Harian Online

Sekian hihihii

Takot la weh..

Hari ke-2 pose aku dah tak leh pose..

Hari ke-10 pose aku dah leh pose

Hari ke-11 sahur, jatuh bilik air

Hari ke-12 pose, tiba2 ada darah kat suar tapi skit cam 2 calit

Hari ke-13 pose, ada darah kt panty selebar ibu jari, batal pose

Hari ke-14 pose, takde darah sampai asar, semayang & pose cam biasa.. Kebetulan buka kat kedai mamak, so tak cek suar, sampai rumah, dah penuh panty

Hari ke-15 pose aka ari ni.. Darah still ada malah makin pekat warna coklat dah nak ke warna itam...

Weh, takot weh.. Sebab aku makan maajun ke? Sebab aku jatuh ke? Ke sebab aku penat sangat minggu lepas ke? Ke sebab period aku tak abis lagi? Ke hormon aku tak stabil??? Arrggghhh!!!!

Balik ni dah decide jumpa doktor.. Takot la.. takot pendarahan dalaman.. Maajun pun nak stop dulu.. Ermnn..

Senyuman Manis Si Manis Si Comel Giveaway

Ok nak join giveaway ni..
Comel kan Nik Irfan ni cenyum..ololo.. geram nengok..Ok nak join sila klik kat sini
**************
Ok ni la gambar yang aku pertaruhkan..tara... Aci tak letak gambar masa Qimie 10 bulan?? Aci kan puan pengajur, sebab kat syarat takde tulis kan kena gambar terbaru..hihihhi..

OK, gambar ni diambil masa mak uda qimie belanje kfc. Qimie senyum malu sebab kitorang kantoikan dia main2 mata dengan aweks kat belakang dia tu.. gatal ekk anak mama baru ada nam gigi dah pandai ngorat aweks! Hihih..

Nama Penuh Sicomel: Muhammad Airel Hakimi bin Mohd Azli

Umur Sicomel: Setahun 2 bulan

Status Sicomel:Anak Sendiri

Nama Pengirim: Bunga Ros Maida binti Md Daud

Ok jom la kengkawan join ini GA, hadiah nya lumayannn ihihih...

Btw, happy coming soon birthday anak yang comel NIK IRFAN..

Tuesday, August 24, 2010

Musibah beli Makanan di Param

Yerrr musibahnye adalah aku sakit perut dari malam tadi sampai la ni... Perut mulas2 lagi sekarang, tapi tak seteruk pagi tadi..

Semalam tak larat+malas nk masak.. Kesan jatuh bilik air tu still terasa sampaikan aku turun darah ke period ke aku tak tau.. so cuti lagi pose 2 hari, ahad & semalam..

Singgah param beli nasi kukus, burger apa ntah mcm burger mcd tu gcb, kueh muih sket. Ni first time beli makanan berupa nasi kat param, sebelum ni masak je.. Ingatkan ok la makanan dia sebab tengok ayamnye goreng kat situ jugek, nasi pun still panas.. tapinye mungkin sayur dia la kot.. nmpak kuning semacam..

Akhirnya peristiwa sakit perut cam tahun2 lepas berulang.. Serik?? Haah aku dah serik untuk tahun ni tuk tapau nasik2 ni.. Hubby pun cakap dia prefer aku masak daripada beli kat param.. Perut dia sebu sampai masa sahur tadi.. Sama2 sakit perut & cirit..

Adoii.. serik..serik.. memang musibah la ni.. Adeh!!

Monday, August 23, 2010

Libresse

Sukacita dimaklumkan aku dah dapat sample libresse ni. Kejap pulak dia anto.. ingatkan bulan 9 baru dapat.. sebab aku baru jugak la mintak.. Hihih

Model pero..perosak..hihihihhi..tak la sayang mama nii..
Ok, tu je. Thanks libresse, bulan depan aku terai ko erk!!

Jari Berinai

Macam yang aku janji, aku cube snap gambar jari montok si tochek kesayangan ambe tu..
Ok ni gambar intro, kena bagi senyuman manis dulu..
Ok nampak tak jari dalam image gelap, owh sedikit menakutkan
Ok cube tengok image ni plak..
Masih tak jelas kan.. Ok yang ni nampak tak??Payah ok nak snap gambar dia, tak mau bagi kerjasama langsung. Tapi nasib baek laaa inai ni inai Mekah, so warna dia turun cepat. Jap je dah oren jari dia tu.. Ni gambar hari Sabtu lepas.

Ok, diakhiri dengan gambar nakal. Peace!!!

Murtabak Maggi

Well sekarang tengah mood happy.. ngeh2.. jadiknya aku nak share resepi yang aku masak & licin dalam sekelip mata.. Sedap tau hihihih klu tak sedap, tak licin kan??? Kan???

Resepi asal aku tengok kat tibi.. ntah rancangan masak ape ntah tapi aku alter.. Huhuhuh..

Ok ni bahan2:

1 bungkus megi segera perisa kari (sukati la, maggi ke, mamee ke, ikot selera tekak)
3 biji telur (aku suka boh telor banyak2 hiihi)
Daging cincang ke hancur nama dia??? Sukatan sukati..ikot tekak
1 kiub ayam knorr/maggi sukati gak nk guna jenama apa
1 biji ubi kentang - potongkan dadu (klu kecik saiznya boh la 2)
1 biji lada besar (hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
Sikit hirisan daun sup

Ok sekarang cara masak:

Aku goreng dulu daging & ubi kentang tu bagi dia masak skit. Owh masa ni aku goreng atas kuali bekas buat ayam masak merah, so rase dia sedap skit la. Pastu tambah perisa maggi+kiub ayam. Tak payah masuk air sebab daging cincang tu sendiri akan kuarkan air. Dah kering air, angkat.

Sementara tu celur mee maggi tu dengan air panas, bagi lembut tapi jangan sampai kembang. Then tos kan.

Pukul telor2 dalam bekas then masukkan daging+kentang yang dah goreng, hirisan daun sup bawang & lada dan last sekali mee maggi yang dah siap tos tadoi. Gaul sebati.

Pastu panaskan sikit minyak atas kuali leper non stick kalau ada.. sebab senang nak terbang2 kan bila nak terbalikkan. Ok tuang je hasil sebatian tu atas kuali tu. Amaran, murtabak ni besar nanti so perlukan kepakaran untuk membalik2kan ia.

Goreng sampai masak / garing . Aku suka klu garing.

Siap dah, sedap dimakan ketika masih hangat.. Owh hiaskan bahagian atas dengan sos cili+mayo+hirisan daun bawang, maka anda tentu lebih berselera..

Ngeh2.. gambo takde..klu aku buat lagi nanti aku tampal sini.. Daaa

Gaji+tunggakan Masyukkkkk

YEaaaahaaaaaa..... baru je dapat slip gaji... Duit tunggakan dah masuk RM1141.. banyak tuuu.. Bagi aku laa bagi orang len aku tak tau..

Claim bos pi Chiang Mai dah settle, sekarang nak buat list ape nak beli dengan duit tu.. Waaahhhh shopping time!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Psssst.. korang dah dapat ker??? Ngeeeeee ;)

Hari minggu yang panjang

Sungguh weh, aku rase macam ari Sabtu Ahad baru ni lamaa sangat. Tak tau la nape.. Tapi aku rase mungkin sebab hari Sabtu time nak sahur tu aku jatuh bilik air lantas 1 badan aku rase lemau cam biskut masuk angin..

Sabtu tu merajinkan diri masak nasi minyak, ajak abang ipo+biras+baby gurl dia berbuka kat rumah kitorang. Nasi minyak dipadankan dengan acar mentah, ayam masak merah & papadom. Kuah dalca memang tak buat sebab kurang arif. Then rajinkan diri lak belek buku resepi buat murtabak megi.. Tapi aku tak ikut betul2, alter gak la.. Eh jangan tak tay, licin ok ngeh2.. Air lak tebu beli kat param & air tembikai laici buatan hubby..ni buat lagi sebab kes tak puas ati last week hubby buat dia bantai dengan adik dia sampai licin, aku sempat 2 gelas je.. Weh, mana cukup..sedap wooo makanan buatan laki sendirik.

Owh, harap maaf, gambar tidak diambil akibat aku kepenatan bersilat di dapur & berkungfu kemas rumah & mop lantai. Baby nak datang rumah kena la buang abuk lebih skit huhuuh..

Malam tu aku dah setat rase sengal badan, masa mula2 jatuh pagi tu okeh lagi tak sakit lagi kat punggung, kat lutut je, so mintak hubby letak minyak kat lutut je. Tapi malam tu memang dah start sakit. Hubby gak la mangsa kena urut badan aku.

Pagi tu bangun lewat okeh, kol 11..tu pun sbb tochek dah tampar2 pipi aku suh bangun. Bertuah punya anak. Hubby pagi2 dah gi skoll. Adui nak bangun memang tak boleh, sakit badan tu yang amat sampaikan aku tak leh nak dukung tochek. Lepas mandi baru rasa segara. Suapkan tochek nasi then terus ke Giant. Tochek aku tinggalkan dengan Pakcu dia. Malas la nak bawak kete, kat area 18 tu selalu jam.

So berbuka aku buat daging blackpapper, sayur kacang buncis & telur hancur. Dessert lak buat cekodok kurma+labu & pengat labu. Gambar??? Hahahha badan adalah penat & aku bukanlah blogger tegar, jadik risiko untuk lupe men'snap' adalah tinggi. Hihihi..

Dan.. kalau korang nak tau pagi ni aku lewat bangun tuk sahur.. tinggal 10 minit sebelum orang azan, makan laju2, sampai tercekek.. Owh sebab lewat bangun??? Si tochek telah membuat onar dengan merengek2, menangis2.. Menggobeng aku sampai aku sakit & ilang sabar. Klu isap susu elok2 diam macam biasa boleh dimaafkan tapi.. Nekad, bangun kol 3 pagi akibat tak tahan, pegi bancuh susu formula tuk dia. Masa aku kuar tu tak payah cakap la dia punya melalak, macamkan kena lempang & dera okeh. Papa dia pujuk pun tak jalan, aku masuk dengan susu di tangan baru stop nanges, habis 1 botol susu terus tido..

Ok kesimpulannya, susu aku dah tak banyak, jadik kena la bangun malam tuk bancuh susu untuk dia pasni.. Ye lah dah 1+2 umurnya aku bagi susu badan, mustila production dah kurang. Owh simpan tuk adik plak ye.. muahahaahah.. Sekian, cerita hari minggu yang aku rase panjang..

Friday, August 20, 2010

Orang len tak pose gak tapi...

Tengahari tadi, turun cafe bawah, nak tapau kueh tuk berbuka nanti.. tengah sedap sembang tetiba mata kitorang tertancap pada sorang pempuan yang muda yang tengah rakus makan nasi kat dalam kantin. Bertudung baekkkk punya ngap.. Baru lebih kurang kol..1 kot orang laki still ada pusing2 kat area tu nak pergi kat parking moto gi sembahyang.

Gile dasat ok, nak je aku snap gambo dia, tapi ishh... Ni nak pesan skit
~Akak cleaner, kot yer pun tak leh pose kaber2 la skit nk makan tu.. Macam la tak leh nyorok dalam bilik yang khas tuk cleaner. Nak kate ko bukan Islam, pakai tudung.. Malu laa skit kat bangsa asing, diorang nak makan pun sorok2 kat tepi tau, kamu tu elok je kat laluan utama makan.. hissh!!!

Wei, aku pun tak pose gak semalam, kelmarin tapi aku makan sembunyi2 dalam bilik. Malu ok.. Hishhh..

Santau keramat

WEh, sape tengok cite ni semalam.. Aku tak puas ati laa dengan ending dia semalam.. Ape ni, suka buat cite yang suruh kita pikir sendirik.

Last dia rupenye pakcik drebar teksi tu besubahat dengan adik sepupu x-gurl dia bersubahat dgn x-gurl dia subahat dengan kawna baek dia bersubahat dengan doktor yang rawat dia dia bersubahat dengan bomoh yang dia jumpa tuk pulihkan santau.

Jadik, dia disantau tuk ape?? Bagi dia insaf??? Dahtu pakcik teksi tu kan ke asik berhenti masjid sembahyang, dah tu nape subahat sama???

Weh mencik tau, aku punye la terjengok2 dari dapur ke depan nak tengok jalan cite dia, tapi ending cam hampes.. Hubby yang tengok separuh cite tu pun tanya aku.. semua berpakat, dahtu ape dia nak cite sebenarnye?? Tula tak tengok dari awal lagi..

Tapi aku yang tengok dari awal pun tak faham apa lagi dia yang tengok part tengah je. Huhuh.. tapi aeron aziz, masa u berdoa tu, ai nanges ok, sebak.. huuhuh ai kan jiwe sensitip hihihih

Jap2..ke korang paham cite ni?? Dan hanya aku je yang bengap sangat yang tak faham cite ni???

Sunyi bila..

Bila anak yang biasa depan mata takde..

Ehh, jgn fikir bukan2.. semalam pengasuh lama Qimie nak pinjam dia bawak jenjalan.. Diorang pun dah macam mak pak angkat Qimie kan so, rase bersalah pulak nak tolak permintaan diorang. Aku call nursery then bagitau pengasuh lama qimie nak amik dia dalam kol 4. Then aku aku bagitau la ciri2 pengasuh dia, kang tak pasal orang laen datang amik anak aku pulak. Tapi.. Haihh aku pun tak faham, waktu keje tak habis lagi tapi diorang dah nak gi jalan2..

Kol 4.05 petang camtu diorang call cakap dah ada kat nursery, nak amik Qimie. Okey.. Aku pun tak tau mana diorang bawak anak aku tapi rasenya kat Klang, rumah umi diorang.

So petang tu aku dengan hubby bercinta la cam orang2 bujang, pegang tangan bagai, tak lepas, biasa kan ada si tochek Qimie tu takde makna nak pegang tangan lagi, susah.. Huhuhu.. pegi param beli rojak dengan roti bom pastu terus pergi giant beli barang-barang dapur skit.

Balik tu terus masak apa yang patut. Masak cepat siap sebab takde si tochek yang merengek nak menyusu dulu, nak berdukung dulu, nak mama layan itu ini. Sambil tunggu azan tengok tibi.. Terase laen.. Biasanya rumah meriah dengan suara tochek..

Lepas berbuka hubby mintak picit kepala, kecian dia sejak balik dari Temerloh, kepala tak ilang2 lagi peningnya, dengan badan penat travel keje jauh kan, Shah Alam - Ampang - Shah Alam tetiap hari. Sembang2 gurau2 manje kejap pastu aku masuk dapur, nak masak untuk sahur nanti. Sambil masak jengok2 gak hubby tp lorr dah tido kat depan tibi ghopenye.

Dalam kol 10.30 tochek balik. Ceria dihati tak usah cakap la. Sumpah ok, rase kehilangan, skit2 aku selak langsir tengok kete pengasuh dia tu dah sampai ke tak. Dulu masa baru2 diorang bawak qimie kuar, aku cam pempuan meroyan, asik amuk je sume benda tak kena bila anak takde kat depan mata, rindu bau dia, rindu gelak dia, rindu tangis dia, haishh sume laa.. Huhuhu..

Sebenarnye si tochek dah tido masa balik tu, so aku terus letak dalam bilik & bagi dia susu sebab dia tak lena sangat. Mata dah pejam ok masa aku susukan tu, tibe2 dengar suara papa dia masuk bilik, terus celik mata, turun katil jalan ke depan macam orang mabuk capai suku buat2 macam nak makan, aik, sayang, takkan mummy daddy tak kasik makan kott... Nampak bola terus capai, pastu pandang papa. Ermnn dah tau dah, ajak papa dia main bola la tu.

Tapi yang aku geram korang tau ape... masa bagi Qimie kat aku tu hubby cakap "Yang tgk jari Qimie ni, pakai inai" Whatt!!!!!!!! Aku bengang sebenarnya.. weh anak aku laki weh, pakai inai pun time nikah jela.. Ni abis 5 jari tnagan kiri dia pakaikan.. Comot plak tu.. HAiishhh!!

Sampai ofis ari ni aku amik pembaris pegi kat husband pengasuh aku tanya sape pakaikan inai tu dan seperti aku agak, memang kerja dia. Hampes ok!!

Thursday, August 19, 2010

Da kawen pun nak menggosip???

Ni citer pasal gosip yang tetibe kena kat batang idung aku..

Bos: Bunga, nanti printkan saya direktori cawangan ye
Aku: Ok

Terus buka direktori yang dah bersawang, last 2 month kot aku update. Kebetulan ada 2 staff lelaki baru masuk cawangan kitorang, alang-alang nak print, aku update terus la budak2 baru kan. So call admin mintak no hp, nama penuh bagai. Sekali tu groupwise messenger berkelip "Ooo bunga.. budak hensem baru masuk terus update no. telefon" What de fikiran???

Terus aku jerit, "wei, bos mintak aku senarai la, takkan nak bagi dia yang tak update. Lagipun, hensem ke mamat tu???? Ish pas kawin ni takde maknenye lelaki laen dalam idup aku ni lagi laa, len la ko, pantang dahi licin, sume terjatuh chenta"

Haa kan dah di laser.. Ok aku memang geram, macam disalahertikan pulak. Gile ape takkan aku terpaut pulak dengan budak hingusan, kot yer pun nak gosipkan aku biorlah dengan FT ke Adam ke Anuar ke.. haaa ok la gak ni budak hingusan.. Ishhh no way okeh!

Eh, jap2 patut ke aku hangen??? Ahahah.. tego lagi time aku piyet, kang dah angin satu badan.. hihihhi.. to Miss S, forgive me erk!! Hihihi...

Tula ko munge, gosipkan orang suke, bila kena tang batang idung mula la menjerit haahahahaha... Manusia, gitulah.. ops!! Ke aku je camtu ahahaha..

Hubby, don't worry, u tetap dihati tau, takde maknenye nak cair2 dengan lalaki laen.. Ishh cukup la sorang, tu pun dah tak larat nak jaga.. Ops!!! Hahaha

~Happy 2nd Anniversary~

Diam tak diam dah 2 tahun rasminya ikatan kasih antara kita.


5 Mac 2003
- Masih tak luput dalam ingatan ini saat kali pertama memandang wajahmu, sejuk dan damai terasa hingga ke lubuk hati..

31 Mac 2003
- Salam perkenalan dihulur bersambut lalu tercipta satu ikatan kasih antara kita..
20 Oktober 2007
- Termetrai ikatan pertunangan. Ingat tak bermacam onak, ranjau, duri kita perlu tempuhi sebelum bertunang. Tapi semuanya tidak melunturkan cinta kita, malah mengukuhkan lagi perasaan sayang antara kita, kan??


16 Ogos 2008
- Akhirnya cinta kita bersatu jua. Kita menang, syaitan pun turut menangis di hari bahagia kita

Abang, terima kasih sebab muncul dalam hidup ida, sentiasa disisi tiap kali memerlukan, sanggup korbankan diri sendiri untuk menerangi hidup ida, sanggup dengar bebelan ida setiap masa, sanggup bersabar dengan karenah ida yang hadoo ni dari mula kenal sampai sekarang & harapnye sampai bila2, dan time kasih sebab tak putus asa meraih cinta ida disaat hati ini diguna2 kan lelaki lain dulu..

Ketahuilah bahawa Abang lah segala-galanya bagi diri ini, tanpamu aku ibarat kapal tanpa nakhoda. Love u deep2..

Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke-2 senin lepas.. Sama2 lupe kan.. ahaha baru 2 tahun kawin dah lupe
Moga cinta kita berkekalan bukan setakat ke anak cucu tapi hingga hujung nyawa ini..

Bocor

Semalam adalah saat yang menakutkan bagi aku. Tengah syok2 bawak moto laju2 tibe2 rase macam ilang imbangan. Nasib tak eksiden.

At first, aku ingatkan tayar depan moto aku ni gewang(goyang). Aku teruskan gak la perjalanan tapi tak la selaju tadi. Then kat selekoh bila nak lap, rase macam nak jatuh.. Eh ni bukan tayar depan ni, tayar belakang problem.

Sudahnye semalam pecah rekod, aku bawak moto 30-50km/j je. Gile slow, moto laen main pintas je, berapi aku. Dah la tekak dahaga, pastu matahari betul2 depan mata. Kalau nak balik ke Shah Alam kan hala matahari terbenam. Dah dekat dengan Shah Alam dah, aku rase nak jatuh2 tapi teruskan gak, dalam ati usoh cakap la, debo gile.. Lagipun aku ingat cakap hubby moto aku tiubless(btl ke eje??) so klu bocor dia tak kempis terus amik masa sebab tu aku berani lagi teruskan perjalanan.

Sampai rumah dah dekat kol 6, padahal kalau hari cerah aku leh sampai kol 5.35. Hubby pun dah pelik nape muka aku pucat. Cek2 tayar memang takde angin, tayar pun macam nak pecah je. Hubby tegur, nape tak stop kat petrol pump, pump dulu tayar.. Ahahaha tengah cemas, weh aku tak ingat ape dah, ingat nak sampai rumah selamat je.

So kat sini aku nak cakap la, kepada mana2 moto yang bengang terpaksa follow moto scoot itam yang bawak secara berhemah semalam, harap maapkan saye, kekhilafan adalah tidak disengajekan.. Huhuhu..

Scootku sayang, esok ek baru anto bengkel.. Bulan pose ni tak sempat la nak gi bengkel bagai.. Cian moto yang banyak jasa kat aku ni.. Dah sezeng sebab dah 2 tahun tak basuh.. Ahahaaha..

Wednesday, August 18, 2010

Kembali Normal

Yey, petang ni hidup aku dah kembali normal. Call hubby tadi, dah selamat sampai ofis, suara penat tu pun tak sempat nak cakap banyak sebab dia kena angkat barang, ye la sumer 20 lappy tu bawah tanggungjawab dia.. hahahaha sape suh jadik urusetia??? Eh nak gak cari pasal padahal bos suh kan, bukan kemahuan fikiran kan.. ops!!

Ok, dah fikir, balik ni nak masak bihun goreng pastu buat cekodok pisang yang mak kirim via BIL last Sunday, pastu goreng kopok lekor yang BIL kasik masa dia gi Terengganu last Sunday gak. Sume tak sempat masak sebab dok berdua je, tak best makan sensorang, kena ada teman melantak baru la kolestrol naek mencanak2.. sumer menu goreng2, ape daa..

Sahur goreng nasi goreng jela.. Pastu goreng ayam+ikan masin.. ermnn okeh sett!!! Wahh semangat masak bile laki balik ek, kemain koo.. Padahal dok berdua dengan tochek buat sup ayam je kat dia pastu buat sambal sotong je hihihih.. berat sebelah disitu... Alaa.. tochek kecit lagi, makan skit2 je pastu klu terlebih nak muntah.. ish versi pujuk anak balik haa tapi dengan papa best.. papa makan laju+bertambah, baru geng!!! Aahahah

Fuhhh harap esok boleh pose.. Dah 7 hari dah ni.. plezzzz..plezzz, tak larat nak bayo balik ni kang!!

Slow

Dari minggu lepas aku asik tukar template. Ari tu yg macam air tu, pastu mcm rumah pulak.. cantik di mata aku, tapi bila nak view, slow la plak.. Yang ni tak tau laa ok ker tak..rase mcam tak berat sangat kot.. Ah lantak la dah malas nak ubah lagi hahaha.. macam kan orang peduli..

Dak ofis aku ada jual sari.. Meh la sape nak beli RM30-50 satu pasang, 6 meter ko..kain lembut.. Orang ofis aku sambar 2,3 pasang gak la.. Aku je yang tengok je.. kain yang ada pun tak terbuat.. Adoiii... Ni antara kain yang dia bawak arini..
Jap2.. kain ni takde kaitan dengan tajuk ye..

Two faces

"Qimie, papa nak pergi outstation 3 hari tau.. jangan nakal2 ye.."
"Rindu la Qimie pada papa nanti.. sob..sob.."
"Qimie, papa pergi dulu"
"Yahoooo, freedom at last, jom kecah kan rumahh, takde sape nak marah, yeaaahaa!!!!"

Marah laa papa, mama buat entry cam ni hihih..

Qimie's cap

Layan jela gambar si tochek ni semalam..

Hi guys! Qimie's here! I try to promote my drypers while dancing?? Yale yalle.. yeaahaa..
Syyhh I tell u guys my secret k, I like to play with talcum.. heheheh ..Love the smell..ermnn nice..
Actually i wanna show u guys what small basket can do rather than put things.
Ok, this is the basket, pink colour okeh!
At first hold this basket with ur 2 hands.
Then put this on your head, like this
What? No very clear aa?? Ok I'll show u again ya!
See, like this. We can use the basket as our cap. Nice ya??Hope u guys try this at home.. ;p
Bye, see u in the next episode.

Tuesday, August 17, 2010

Kelam Kelibut Sorang Mama

Tajuk pun dah menggambarkan hari aku semalam dan pagi ni.. Hahaha..

Semalam merempit agak sopan kerana angin bertiup agak kuat hingga menyelakkan kain aku.. gile seksa tahan kain tak bagi terangkat sambil kawal handle moto.. nak bawak laju takut ribut cam kat Melaka tu, wuh takot weh, sumpah, buatnye aku terbang dengan moto tak pasal. Jadiknye sampai kat Shah Alam dah kol 5.45.

Terus gegas2 start kete nak pi amik si tochek. Jem dah jalan kat depan ole2 tu, ada param.. Stress tapi cool, mencilok2 dan alhamdulillah dipermudahkan. Dah amik si tochek terus balik. Tochek pun satu hal, aku sampai tu nengok elok je dia main, aku bagi salam, terus nanges, cubit baru tau.. Manje beno.. Dah ada dalam pelukan aku terus diam siap lambai teacher dia.. Hadoi..

Sampai rumah je perkara pertama buat harusla cuci tangan tochek & aku pastu balun kueh2 yang aku tapau kat ofis.. Hahahaah, kedarah lapo dari ofis lagi kan.. Amik soya dalam esbok terus gulp,gulp..huh, legaa...

Main2 bola dengan si tochek kejap bagi dia lupe papa dia jap.. kang melilau lak cari papa.. Bagi susu, lepak2 tengok tibi. Elok orang abis azan terus aku mandi. Nak mandi kena pesan siap2 dengan tochek kalu tak dia nanges cari2 aku.

Siap mandi lapo plak, tengok tochek pun cam ape ntah, dok pegang2 perut laksana tak makan 3 hari hihhi... terus ke dapur, ingat nak buat sup, bihun sup, tapi teringat ada sotong, buat sambal sotong pun sodap.. Makanya bersilat la aku dua beranak kat dapur tu, aku masak, tochek pulak sepahkan sudu anmum yang aku kumpul & tapawe2 kt rak.. Sabo jela aku nengok. Dalam kol 8.30 gak la baru aku dengan tochek makan. Sebok tochek tu aku wat kuar agar2 nak makan sendirik, takmo aku suapkan bile dah suap sendiri tak hengat dia tu kecik lagi, makanya nak termuntah sebab tercekik, cepat2 aku amik air kasik dia minum. Adui..

Kol 9.30 aku tengok tochek dah mengantuk dah, tapi dia paksa diri dia main. Aku dah kat dalam bilik sebab dah penat melayan dia main dari petang, dengan penat mendukung dia lagi. Tapi dia lak sensorang kat ruang tamu tengok tibi la, joget2 la bila iklan lagu, amik bola baling kat aku bagai. Bila tengok aku terlelap, cepat je datang kat aku hug aku, cium aku, tak kasik tido. Ajak tido tak dilayannye.

Sudahnye kol 10, aku tengok dia dah macam orang lalok, jalan jatuh, jalan jatuh, terus dukung dia, tutup tibi, tutup lampu bilik paksa dia tido. Tergelak2 dia, sabo je aku. Last2 aku pun tak sedar kol berapa dia tido, kul berapa aku tido.

Pagi tu yang aku sedar, aku nak bangun mandi, dia merengek2 nak susu, dah bagi susu tido jap, siap je aku mandi, merengek lagi. Baru je aku nak panaskan lauk.. Bagi dia susu dengan harapan dia tido jap, leh la aku buat keje laen. Ehh takde maknenya, merengek gak, haihh jam dah kol 6.40, sudahnya aku angkat dia suh dia bangun, bole, tadi merengek2 ni tersenyum kambing plak.Saje je dera mama tau..

Panaskan lauk, cedok nasi, makan la dua beranak, janji alas perut udoh laa. Kol 7 baru kuar rumah. Start kete nak anto dia dulu, adeh, kete dah banyak ni, syukur dipermudahkan, cepat je sampai. Kalutnyer pasal sebab aku dah lewat nak gi kerje, beg tochek pun aku lupe nak kasik, nasib teacher dia panggil, mintak beg. Haahhaah.. Ngek la aku ni..

Balik rumah, park kete, setat lak moto.. Weh tak kose aku naek kete bulan2 pose ni. Rela la berpanas, berhujan dari sakit otak tersekat jem. Bawak pun tak leh laju, sebab ngantuk & moto banyak, udahnya 80-90km/j je la aku press. Udahnye sampai ofis pun kol 7.57pagi. Sebbaik pagi..

Adoii mama, macam tak biasa lak papa takde.. Hihihi.. kesimpulannye memang aku susah laa kalau hubby outstation. Serba kelam kabut tau.. Abang, balik cepat okeh!! Qimie rindu tu.. hikhik..

Monday, August 16, 2010

Betul laa

Tadi hubby call, katanya dah sampai ke Temerloh.. Then ada kata2nya yang buat aku berfikir, kenape..

Aku: Abang, cian Qimie, mesti dia tercari2 papa dia.. Kan papa yang selalu main dengan dia.
Hubby: Syg main la dengan dia, baru la dia tak terasa sangat.
Aku: Tak pandai la nak main dengan qimie, dia kan kalau nak main dengan abang, dengan orang tuk manje2 je
Hubby: Pelik la syg ni, dengan ank sendiri tak mau plak gedik2.
Aku: Mesti la, kena la tegas dengan ank, takkan nak tunjuk ngade2
Hubby: Tak la, layan la dia macam syg kat ofis, happy2, gila2
Aku: Ermn.. haah kan, nape tak bleh camtu kat rumah ek..
Hubby: Entah syg ni..

Ermnn.. then aku terfikir & tertanya2 gak la.. nape aku tak leh camtu erk?? Nape aku cam serius je kat rumah.. Betul laa, jarang aku nak gila2 kat rumah.. Nape ek?? Kalau antara aku & hubby, hubby lagi gila2 kat rumah, sumpah, laki aku tu nampak je cam pemalu, tapi kalau kat rumah, perangai kami bertukar.. AKu jadi serius & agak pendiam tapi dia yang hyperactive & talkactive..

Ermn.. apakah tu tada2 penuaan??? Weh, tak mo laa.. Okla aku nk berubah la.. balik ni aku nak manje2 dengan anak aku, cian dia, mesti dahagakan kash sayang mama dia.. Eh nape, selama ni aku tak bagi dia kasih sayang ker??? Hahahaha

Takde la camtu, cuma aku kurang manjakan dia.. Cian anakku.. Ok abang, pasni orang jadik cam kite bencinta dulu la ek banyak cakap sampai abang tak larat nak layan.. Ok???

~blushing~

Sedang aku berjalan berlenggang-lenggok nak nganto surat untuk fail ke admin kelihatan Dato' di hujung pintu sedang berjalan-jalan menuju ke lif. Tiba2 dia berhenti sambil memandang ke arahku. Aku masih meneruskan perjalanan, sambil menoleh2 ke belakang, dalam ati tertanya2 ape yang Dato tengok ek, ada orang ke belakang aku.. takde.. ish2..

Menghampiri dia je terus dia bersuara sambil bercekak pinggang

Dato' A: Tak join ke??
Aku: Join? Join ape tok?
Dato' A: Tuu.. orang ngaji tu..
Aku: Sambil gelak2 buat bahasa isyarat "C-U-T-I"
Dato' A: Ape tu??
Aku: Ahahahahha cuti la tok.. Ala tok ni, klu orang tak join, jangan aa tanye, malu.. hihihi (sore adalah manje+malu okeh)
Dato' A: ooo cuti, takpela klu cuti..

Aku terus blah!!! See dah kantoi aku tak pose ari ni.. Sebbek dia tak cakap oooo tak pose la ni.. & sibbaek masa tu takde sesape kat lif tu klu tak.. Oh tidak malus maluss!!

Nota: Cawangan aku ada buat tadarus setiap hari time rehat..

Cite orang tak pose

Yerrr ni cerita orang tak pose...

Orang tak pose ni sekarang tengah kelaporan.. Rase macam nak terjah gerai kueh kat bawah, pastu nak makan secara berjemaah.. oh tak bleh, kak fida cuti..

Weh baru kol berapa ni dah lapo.. lambat lagi ni nak sampai rumah... Gi pantry teguk air barang seteguk dua aci tak??? Aci????

Ahhh balik ni masak roti john laaa.. lapoooo.. Si tochek, kite makan roti john je erk petang ni... Kalau mama rajin, mama masak sutun.. Makan pun bedua je.. cam takde selera la mama mu ini..

Sedey~

Baru je khatam baca fotopages kak Jemah, pasal arwah Alesha.. Mata dah bengkak gile sebab nanges.. Yer, cite ni dah lama, tapi baru hari ni berpeluang bace...

Aku rase aku tak punya ketabahan cam akak tu.. Banyak gak dah blog cite2 anak istimewa aku bace.. semuanya meruntun perasaan.. Mata bengkak, baju basah.. Ish, mesti orang lalu lalang ingat aku bergaduh laki bini ni, pepagi dah bengkak2 mata nanges..

Owh, hubby pun dah nak berangkat.. Hati2 yer syg, jangan pulak main mata di sana. Eceh, macamkan suami nak ke oberse hhihihi.. Temerloh, Pahang jelaaa.. Negeri koi gak.. Haishhh!!!

Dah la, nak gi cari balik mood ceria.. Sedih lagi ni~

3 hari 2 malam

Malam tadi kemaskan beg hubby. Letak baju kemeja, suar, towel sume2 la.. Dalam hati udoh sedey..

Abang, napenye kejam sangat orang ofis tu??? Bulan2 pose pun nak buat kusus ker??? Benci laa, kena gi keje sorang2, balik keje sorang, anto anak sorang, amik anak sorang2.. dah la jem kat nursery tu, ada param, tido dua2 orang je dengan Qimie.. nasib ada anak mama ni tau, klu tak mama nangis 3hari 3 malam hihihi..

Tapi terpaling sadis tu, kena bangun sahur sorang2, buke sorang2.. Huwaaaa... Eh, jap2.. aku pose ker??? Ahahaha dah 5 hari dah monteng pose ni.. sibbaek tau..klu tak, kompem nanges sowang2 hihihi...

Korang, kalau nak berjauhan dengan hubby, musti romantik je kan sebelum dia pegi.. eleh tipu la tak, sure romantik lebih dari biasa.. Muahahaha..

Friday, August 13, 2010

Akhirnyaaa

Yuhuuu, yahoooo.. Seronok okeh.. Akhirnya dengan tekad yang bulat, takde segi2 lagi dah, aku gi klinik Tanglin pagi tadi. Dengan semangat waja sampai kat klinik tu jam 7.40 pagi.. Aku dapat la giliran ke ompek.

Tak sampai berapa minit duduk, nombor aku dah naek. Debar okeh, tapi buat muka macho hhiih. Nampak mood doktor ok, bila dia tanya aku sakit ape aku cakap la gigi bawah ni, berlubang kot, sebab rase ngilu2. Lembut je dia cakap ok bagi doktor cek keseluruhan gigi dulu ye. Wah banyaknye bahasa pergigian dia cakap kat pembantu dia, nampak sangat la gigi aku ni dah second hand.. Muahahaha.. tu la ada gigi tak mo jaga, sebok jaga muka berjerawat aje.. Ngeh ngeh..

Ok, prosesnye???? Sakit weh.. aku genggam tangan dengan kaki sekali haahaha... Udoh la 2,3 kali nak termuntah sebab nurse tu jolok alat sedut air liur tu sampai anak tekak, ish sekeh baru tau. Nasib la doktor ni tak kasar, cuma adat lah dah gigi tu memang sakt, dia tekan2, korek2, gerudi2 tampalan lama, pastu cocok2 tu isi tampalan baru, hasilnya memang laa macam nak nanges.. Sakit la weh!!! Aku ni kan manje, sakit.

Tapi yang lawaknya tengah doktor cek2 gigi aku tu lagu Jahat Stacy kuar. Muka doktor tu dah pandang nurse, ingat hp diaorang miahaahaha woi hp aku laaa, hubby call. 3 kali lak tu. Takot naw aku tak tak selamat sampai yer yang.. Hikhik.. tu la suh anto takmo, nak kena set up server la itu la ini la, kan dah wisau.. Hheheh..

Ok apa rase sekarang??? Dah tak sakit.. hihihi berbanding lepas je dia siap, wah aku rempit pun rase terawang2 okeh. Dah la lori ape ntah dok hon2 pastu kejar aku, dok hai-hai!! Lempang nak??? Aku ni mak orang dah woiii!!! Agak2 la.. Tapi takde la aku rendahkan martabat aku nak maki orang camtu, buat macho gak la. Lantak korang la, nak cocok angin pun cocok la, janji tak langgar aku udoh. Huhuhu

Ok tu je nak cite. Besok bole makan sedap2 dah, aiskrim, coklat.. yeay!!! Oh ye, doktor tu cakap gigi aku gigi sensitip, owh kena pakai sensodine la pasni. Sensodine, cepat lantik aku jadi duta!! Hahahhaah ko ingat ko artis???? Hikhik...

Ni ZULIRA sila pegi klinik petang ni. Seksa aku dah lepas.. Ahahahaah

Thursday, August 12, 2010

WARDAHWARDROBE 1ST GIVEAWAY ::

Mrs. K tag lagik.. n aku nak buat gak hihih..

Ok kali ni dari Wardahwardrobe, kalu nak join meh klik sini deh. Comel kan gambo katun tu..



saya nak menang blaus dari wardahwardrobe kerana imej kefemininan/ ciri2 kewanitaan saya akan lebih teserlah dan harapannya menjadi inspirasi kepada wanita lain untuk tampil lebih anggun...



Over tak?? hahaha..Ok tu je.. Harap2 leh laa menang.. Heheeh

Alamak lupe nak tag 3 orang.. ok nak tag
fidaghazi
deelira
hyazz

Buat ek korang, ner tau menang, dah dapat baju ghaye nanti..hihii

Black and White Contest

Ok aku kena tag lagi dengan Mrs.K.. Join je la kan, mane nak tau kot2 ada rezeki.

*This contest begin from 26th Julai till 6th Sept. 2010 and the winner will get "money".

If u wanna join just click here

Well come and join this contest friend.. Everyone can fly eh, can join n i want to tag zue, fida & hyazz.

Well i choose this pic. Well just try my luck! A photo of my son at Tasik Shah Alam, waiting for his father jogging.

Ok laa, k cakap tokey contest nak kena letak gambar sendiri ek.. Pastu fidaghazi lak tanya kena tulis dalam bahse omputih ke klu nak join ini contest.. Baekk.. saya buat bahasa Melayu tak berapa baku ye kak.. hihihhi
Ok la klu gambo atas tak laku, aku letak gambo ni ek.. Janji dengan si tochek tu.. Ni masa raye tahun lepas.. ok tu je.. harap2 betul menepati tema.. Hihihi..

Mok Aku

Semalam sementara tunggu hubby sampai, nelepon mak kat kampung dulu. Aku memang boleh dikatakan setiap hari calling2 mak, klu tak aku, mak yang akan call aku.. Anak bongsu laa katakan. So semalam sembang la dengan mak...

Mak: Adik dok balek lagi ke? Dang ke masok?
Aku: Insyaallah dang kot. Nak masak senang2 je, sambal ikan, ikan goreng sayur dah la.
Mak: Samba ikang? Guane tu?
Aku: Ahahahh. Ala mak kite pangge ikan masak merah tapi orang2 kat sini panggil ikan masak sambal. Hihhiih
Mak: OOhh. Macang2. (Gelak2)
Aku: Mak masak lauk ape buke pentang ni mak?
Mak: Tau la dik, tadok laok ghumoh ni. Pokli(org jual ikan) dok datang pong tadi. Nepong ayoh, dia dok pekang pulok. Sughoh abang.. emmm mu tau la dia dik.. susoh, banyok keje sokmo balik puko begrape tau.
Aku: Hihihi..dah tu mak nak makan ape buke kang?
Mak: Mok goreng jela telo. Ayang tu ade sikek mok buat jela kuoh2. Nok makang, makang, tak mboh makang pong makang.
Aku: HAhaahaha.. ciannnye mok.. ala mak masak je nasi nanti mesti abang beli lauk dah siap kat pasar tu, kak nurul pun mesti beli gak mak
Mak: Yela..

Hihih... lawak la mak aku ni. Lepas kawin dengan ayah pekat lak ganu mak.. Hihhihi Tapi memang la belah kampung aku ni orang kampung memang cakap lebih kepada dialek Ganu sebab sempadan dah kan..

Mak..mak, bakpe la dok beli awa2 barang2 nok masok. Kang peti ais beso ade blakang gumoh, mok beli banyaok2 mok boh dalam peti tu bio beku, nok guna je baru wat kua deh.. Hihihii

Makkk adik rinduuuuuu... Dok sabo doh nok balek kaponggg Sg. Karangggg tungguuuu aku datangggg!!! Lupe boh gambo.. haa ni la mak aku.. comey kan..lagi kecit dari aku ni ha. Cayangg makk. muuuuahhhhhh!!!!

Selamat suda

Dengan ini adalah dimaklumkan bahawa keputusan adalah negetif. Jadi segala kabar angin yang bertiup kencang sebelum ini disahkan tidak benar. Maka, Pn. Devi u boleh la teruskan hasrat tuk membesokan pewot.. takpe2 ai tanggung kerja u & Pn. Selley.. Muahahaaha.. Kayo den, kayo..

Production house akan beroperasi next year.. Ahahaha.. Ops!! Ye ke hubby??? Hikhik..

Wednesday, August 11, 2010

Lubang

Sape suke lubang?? Sila jawab.. Banyak kan jenis lubang, lubang pintu, lubang angin lubang jalan.. tapi aku nak cakap pasal gigi lobang..

Huwaaa dah lebih 1 minggu dah aku derita sakit gigi ni.. Ingatkan kalau berus tahap gaban, sakit tu akan kurang, tapi tak.. makin teruk sampaikan aku rase bukan gigi geraham bawah je yang rase ngilu sekarang, hak yang atas pun sama..

Last week ok lagi, bila makan sejuk je rase ngilu, tapi minggu ni dah tahap tak leh nak tido, minum air masak pun rase ngilu.. "Oh no! Cuba kau merasa apa kau gila katakan pada semua dengan bangga".. dah mila nyanyi lagu kat aku

Semalam ngadu kat hubby..

Aku: YG, gigi sakit laa.. tak tahan dah ni. Bawak gi klinik ek.
Huby: Bila?
Aku: Petang ni laa, pas amik Qimie..
Huby: Alaa, abg nak jogging ptg ni..
Aku: (Muka dah sebek ok, pentingkan joging dari bini, huh!) Takpela bagi je peta, klu orang tau tempat tu org gi sendiri, tapi tak tau. (see dah guna org, majuk ok)
Huby: Ermnn kita sama la,malam ni.
Aku: Ermn..

Sampai je kat rumah.

Huby: Jomlah kita pergi terus
Aku: Kata nak joging..tak jadi??
Huby: Jomlah..
Aku: Ahahah.. ingatkan tak sayang, rupenye sayang ekkk...

Sebbaik ok, sebbaik dia utamakan aku semalam, kalau tak, abang tido luar ok.. hahaahh. Tapi penah tau dia cakap, "Tido luar? Boleh, luar bilik je kan?" Terbeliak mata aku& jawab, "Sanggup ker tak tido dengan orang, dgn Qimie??" "Tak sanggup, tak sanggup!" Ahahahah tau pong!!!

Tapi semalam gi klinik Chong & Goh tu dia dah tutup dah.. Haih.. tapi nasib gak laa, klu tak melayang RM$$$.. Ratus gak kan kos dia.

Tadi dah call klinik gomen, walk in je katenye Jumaat ni.. Fuhh..fuhh tak ramai laaa orang Jumaat ni.. Eh, tampal gigi time pose tak batal kan??? Kan???

1+2

Semalam si tochek dah masuk 1tahun 2 bulan.. Dan dia buat aku rase amat bangge dengan dia semalam..lupe nk cite smlm.

Semalam dia dah pandai tau.. Aku hantar dia pi taska, dia dah tak nanges, pastu amik dari taska pun dah tak nanges, pastu siap salam cikgu dia & tak payah disuruh babai dah, dia terus buat sendiri, pastu masa gi pasar malam semalam beli mee goreng mamak wohh terbaekk!! dia dah tak amuk2 bile dia nak sesuatu, tapi aku tak kasik kalau tak menggeliat sana sini menggelupur dalam dukungan taoo, pastu dah takde nak hentak, guling2 atas lantai bile majuk, senang dipujuk cam dulu dah.. Pendek kata semua perangai yang dia buat masa sebelum masuk 1+2 ni dah takde..

Weh mungkin bagi sesetengah orang, biasa je, tu pun nak bangge.. alah, anak aku musti laa aku bangge okeh!! Rasenye semua perangai yang dia buat sebelum ni aku rase cam tanda protes sebab masukkan dia ke taska+peralihan bulan.. Kan selalu orang cakap budak, nak beralih bulan mesti wat perangai..kan..kan???

Tapi aku rase, berkat doa+bisikan aku ke telinga dia jugak la kot. Dah 2 malam aku buat, memang nampak hasilnya. Ada akak kat ofis aku la, dia suh aku bisik lembut kat telinga anak, bagi kata-kata nasihat, ikot la nak cakap jangan nakal ke, esok g taska jangan nangis2 ke, dengar cakap mak pak ke, rajin2 belajo ke, tak kisah janji postitif.. Insyaallah ada kesannya. Tapi buat time anak tengah lena tido tau, korang akan perasan mata dia bergerak2 masa korang cakap dekat telinga dia tu.. magic kan?? Bace surah Asy-Syarh yg ayat dia mula, Alam nasyrohlakasodrok.. pun bole, cam doa laa erm... Kuasa Allah, kite berikhtiar je..

Owh, nak buat kat suami pun boleh tau.. bisik kat telinga time dia tido, mintak diorang jangan curang ke, sayangkan rumahtangga ke ape2 la ke arah kebaikan.. tapi korang jangan lak bisik kuat2 sampai dia sedar.. kang diorang ingat korang bomoh2 kan diorang lak.. haahah.. Aku takmo campur k.. Hikhik!!

Ok tu je nak kongsi di pagi yang mulia ni..

Owh, lupe nak cakap, aku ada bagitau hubby pasal ni, aku cakap aku nak bisik2 gak la time dia tido, nak cakap jangan curang pastu duit sume bagi kat aku.. Tau ape dia jawab.. tak baik tau buat camtu, macam tak galakkan abang nak berpoligami lak!! Pastu dia gelak2. Huh!!! Hampeh tak???? Mau tarik mucung patblas cani tau!!! Hhihihi

Tuesday, August 10, 2010

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Esok dah setat pose dah. Jap je erk dah nak pose, pastu dah nak raye pastu nak kena buat rumah terbuka la, ofis terbuka laa, poket terbuka??? Owh tu sebelum raye dah setat dah.. Dengan kueh raye, baju raye, langsir raye, perabot raye.. Hikhik cam2 la..

Ape ko bebel ni bunga??? Ok sebenarnye tengah runsing ni.. Dah 5 hari piyet tak datang ni.. Biasa 3 bulan kebelakangan ni dah ontime balik dah.. yela selama ni breast feeding so awal tahun ni baru piyet datang balik tapi tu pun take time nak normal.. Tapi setelah 3 bulan normal... Eh tibe2 dah 5 hari tak mai lagi..

Adakah??? Adakah ada berita gumbira laen yang nak datang bersama mood puasa???? Hubby, jom balik ni beli pregnentacy test!!!!! Ayokkk!!!!

Monday, August 9, 2010

Dah takde rezeki, nanges airmata darah sekalipun tak guna

Terimalah medley lagu ratapan pilu

Di mana.. kan ku cari ganti.. serupa dengan mu..

Duniaaa terang menjadi gulita
Saat ku sedar, kau tiada di lengan
Keluhan hatiku menambah derita
Kini kau jua tak kunjung tiba

Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah boleh kutempah
Tapi modal haruslah beribu
Mane ku nak cekau duit..
******************
Hanyalah satu.. yang bertakhta dihatiku
Hanya dirimu yang ku sayangi
Oh rantai tangan
Hanyalah satu rantai tangan emasku
Dan jangan kau sangsi deritaku
Kerna kehilanganmu....
*******************
Ku ingat kamu
Ku rindu kamu
Bentukmu bunyimu terbayang
Cepatlah jumpa
Aku menanti
Aduh-aduh aduh
Kenape hilangggg????
*********************
Kenapa harus kau menghilang
Kenapa ku tak sedar
Kenapa harus kau yang hilang
Kenapa bukan benda lain
Kenapa mesti barang paling aku sayang
Kenapa harus ku kehilangan mu???
Rantai tangan wooooo
Huwaaa... dah tak sanggup dah buat medley.. Kenape??????????????? Barang kenangan takkan sama lagi walau diganti baru... Sob..sob.. adakah ini ujian menjelang Ramadhan??? Aku redha ya Allah..

Friday, August 6, 2010

Boleh ke manusia berubah sekelip mata??

Boleh tak terjadi sekelipan mata??? Bagi aku, kalau terjadi sesuatu yang sangat dasat dalam hidup seseorang, maka aku yakin seseorang tu boleh berubah daripada seorang manusia biasa kepada sailormoon?? Eh tak la, biasanya orang yang baek kepada buruk dan sebaliknya..

Ok tu, mungkin bagi orang laen, tapi kalau aku.. Owh, sangat susah untuk aku berubah sekelipan mata... Tadi sembang dengan kak fida, cakap aku nak berubah... aku nak low profile, yela selama ni aku ni mulut bising, sape tak kenal bunga, even Pengarah aku pun panggil aku "gedik!!" manje tak??? Pengarah korang ada baek dengan korang sampai panggil korang gedik??? Takkan.. tengok la anasir yang aku bawak.. sebab tu kadang-kadang orang cam tak percaya pada kredibiliti aku.. Lebih banyak kepada main2.. Susah nak tengok aku serius..cam kanak2 riang.

Tapi tu la, kadang2 aku rase aku nak berubah, aku nak low profile, tak nak cakap banyak/bising2, tak nak gedik2, tak nak melaser.. Macam2 la..tapi semua yang aku nak tu, tak penah kesampaian.. Aku banyak kali nak berubah, tapi aku tetap aku.. susah nak jadi orang laen..

Even hubby pun cakap, kenapa perlu jadi orang laen untuk jaga hati orang laen kalau itu boleh menyakitkan perasaan sendiri.. Ermnn betul gak kan.. Ok tak jadik la berubah kepada low profile, jadik je diri sendiri.. nama pun anak bongsu, memang pencetus gamat kuarge kan..kan??? ;p

Berdukacita, bermuram durja

Yer.. ambe amat bermuram durja, berdukacita hari ni.. Mood terus tercampak ke laut..

Tengah asyik tekan2 keyboard ni, tibe2 terpandang pada pergelangan tangan.. Homaigod!!!!! Mana gelang???? Mane??? HUwaaaa terus bergenang air mata.. Udoh dicari sekitar pejabat..tak bertemu jua..

Ngadu pada hubby ambe, katenye sabo, cube cari dulu..dah cari tadop! Ada tuu kat rumah kot, kot Qimie tarik masa tido.. Sob..sobb.. kalu ada laaa.. aduiii susah ati..

Ngadu pada kengkawan ofis, pun suh bersabo.. Tapi ada satu kakak tu cakap, "jap, owh, insyaallah jumpa, ada tu kat rumah" sambil telek kalender.. Kak, akak ni nujum erk??? Hihih tapi kata2 dia buat ambe sedikit lega... Tapi lega camne pun tetap gusar dihati...

Nape gusar??? Selain dia gelang mas.. dia adalah tanda ikatan ambe & hubby.. Tak kira berapa harga dia, bagi aku nilai sentimental tuuu penting.. Weh.. sedih wehh.. Rase cam nak balik sekarang gak cari kat rumah.. hati tak tenang.. Owh gelang di mana kau.. sob..sob..

Thursday, August 5, 2010

Kreativiti berblogging hilang bile..

Mood sakit sekarang so aku nak cakap pasal blogging! kreativiti berbelog akan ilang bile

1. Mood takde, tak ceria
2. Sedih terlampau sampai tak leh nak hapdet
3. Rase rendah diri tengok blog orang ramai follower aku ada tak sampai seploh pon (dasar nak kaye cepat!!)
4. Penat sangat tak kisah la sebab apa
5. Membizikan diri, samada dengan keje atau bergosip

Ok dah2 bunga cakap je apa ko nak cakap sebenonye..

Ye sebenonye.. aku sentap nih!!!! Orang ofis tau pasal blog kak fida.. bila tau pasal blog kak fida otomatikla musti tau link aku.. Dah tentu-tentu kitorang banyak menggosip. Bila dah tau pasal blog kami, tak bleh la nak ngumpat-ngumpat orang ofis, tak leh nak cakap apa aje yang kami rase.. kena tapis2, kalau tak merebak satu ofis.. Ni pun tau dari kak fida ni, dia pergi serang mamat yang sebarkan link blog beliau.. Tanya beliau siapa lagi yang dia tag(tag tatahan). Bengangg!!!!

Kesian kami kan??? Oh.. sangat sentap aku rase sekarang.. tapi agak2 yang bace tu, sentap tak???

Coretan Bonda

Anakanda,

Setiap pagi, tatkala bonda menghantar anakanda ke pintu taska,
anakanda pasti akan menangis, memandang bonda sayu,
seperti mengharapkan seribu pengertian dari bonda supaya tidak meninggalkan anakanda disitu

Luluh hati bonda mendengarkan tangisan anakanda, pelukan kuat anakanda pada tubuh ini bonda terpaksa leraikan, bukan kerna bonda tak sayang, bukan kerna bonda kejam, tapi bonda terpaksa anakanda

Anakanda,
Bonda harus bekerja bagi mencari rezeki tuk kite sekeluarga, kalaulah kita datang dari golongan berada, tidak mengapa, bonda rela berhenti kerja, dan menjaga anakanda sepenuh masa, mendidik anakanda, membelai dengan penuh kasih sayang, tapi.. kita hanya golongan biasa perlu untuk bonda bekerja bersama papa demi masa depan mu anakanda

Tolonglah bonda anakanda, cepat-cepatlah biasakan diri dengan persekitaran baru di taska supaya bonda tidak risau memikirkan keadaan anakanda disana sudah berhenti menangis kah, sudah tidurkan, sudah makan kah.. bagaimana layanan cikgu-cikgu, bersabarkan mereka dengan karenah mu anakanda

Ketahuilah, semuanya menerjah masuk fikiran bonda saban masa.. bonda khuatir.. niat bonda dan ayahanda hanyalah mahukan anakanda untuk berdikari, pandai berkawan supaya anakanda tidak merasa sunyi atau takutkan pada manusia lain semuanya untukmu anakanda

Anakanda,
Bonda perasan, sejak masuk taska anakanda mula pandai berkawan dengan orang, kurang takutkan orang tapi anakanda, anakanda menjadi sangat manja dan pandai memberontak jika tak dapatkan sesuatu.. tapi tak mengapa anakanda, bonda sudi mengajar dan melayani karenah anakanda

Cuma kecian pada ayahanda, ayahanda kadang-kadang berkecil hati bila mana anakanda tidak mahu bermanja dengan ayahanda.. Kadang-kadang anakanda terlalu memberontak hinggakan bonda tak boleh berbuat apa-apa selain melayan karenah anakanda, jika tak dituruti anakanda akan berguling2 atas lantai sambil melalak.. oh anakanda malulah pada jiran-jiran anakanda

Ayahanda ingin memujuk, anakanda tolak, mahukan pujukan bonda jugak.. bonda tau, biasanya anakanda bersikap begitu pabila mahu beradu ataupun bersantap, tapi anakanda, belajar lah bersabar, bukankah sabar itu separuh dari iman anakanda

Anakanda,
Bonda perlu berhenti disini dulu, bonda nak pergi bancuh air milo, tekak bonda kering akibat makan banyak durian dan rambutan dalam minggu ini.. Moga anakanda memahami coretan bonda dan berubahlah menjadi otromen..eh berubah menjadi anak yang sabar, soleh, taat.. semua yang ke arah kebaikan laa yer anakanda..

Babai, tata, dada..

Wednesday, August 4, 2010

aYu LiTtLe CoTtAge gIvEaWaY

Dapat tag dari Mrs. K, thanks K. Ermnmm memang nak pun cube nasib kot2 ada rezeki kan..

Ok simple je GA ni, sape-sape pun leh join!!
Aku copy je ni, nak join klik sini


Syarat-syarat GA...
Macam biasa larr..
~Sapa-sapa boleh join...cik Kiah x kesah..
~ LINK kan ler http://ayulittlecottage.blogspot.com/ di blog anda...

Ok dah buat!

~ Pastu..TAG kengkawan untuk join GA ini...the more..the merrier!!
(klu boleh tempeklah GA nih kat blog memasing...bru leh ramai yg join..)

Ok nak tag


* zue







~ Pastu...Leave a comment in this n3...

Okeh kompem tinggal jejak, nanti tuan rumah tatau plak kan??? Ngehngeh!!


~ Pastu..Jawab soalan nih dalam comment anda :~
Jika anda mendapat quilt bag ini nanti, apa yang anda akan masukkan kedalam beg tersebut dan kemanakah anda akan bawanya?
(what kind of question???)

Owh, kak ayu, beg tu sangat la cute, sangat comel jika saya bawak ke mane-mane aje saye berjalan, musti mata-mata orang menjeling-jeling jeles demi terpandang quilt bag yg verry the cute! Bila akan bawak ke mana2 harusla diisi dalam nye purse, henpon cap hayam ku, beg mekap, pampers anak, eh! Sume la kak.. Ape yang leh sumbat, saye sumbat!


~Pastu...dah ler, gi tido...

Owh, dah abes??? Senangnye kak ayu buat GA.. Sukerr!


GA Bermula pada malam ini (1:27AM) 23RD JULY 2010 till 20TH AUGUST 2010




So kengkawan jommah join.. Cute tol hadiahnye tu..

Ingatan tulus ikhlas dari boss

Skema tak itu tajuk??? Sebenarnye hati ni dah berbunga-bunga sebab dapat cenderamata dari bos.. Ahahaha.. speselnye PA kan...kite jee dapat hadiah spesel ni, staf len takde.. Ahahaha..

Bos petang ni tak masuk dah dia gi hospital, sebelum gerak dia letak something atas meja aku.. Pastu sambil berlalu katanya..

"Harap-harap berkenan & sesuailah dengan bunga"

"Wahh!!!! Sukeeee!!!! Time kasih boss!!!!" Unsur bodek yang terlampau.. Tapi memang aku happy weh.. Ahahaha..


Aku dapat ni..

Kain pasang.. comel kann?? Cam aku gak!! Ahahaha.. ermnn bole buat baju tok raye nanti.. raye ape erk?? Haji??? ahahahaha... dah ada 2 kain free ni lom buat2 lagik.. Ngeh2 sukeee!!!
Boss len kali gi jalan2 bawak mem lagik erk!!! Mesti saya dapat barang yang best2 lagik!! Ahahaha..
Owh entry kali ni sangat gumbira~ ++ tiru entry zue jugek!!! Hikhik..

Sambungan ajaran sesat

Huhuhu..ramai yang nasehat aku supaya tinggalkan je kelas tu.. Hikhik..baru je masuk kelas semalam, tu pun secara diperangkap.. Ai terpakse yuuu

Oyer, ada gak yang suh aku repot kt jabatan agama.. Ermnn masalahnye, yang keje jabatan agama tu la yang pelawa kami tu.. huhuhu..dia tau pasal ni pun lepas tukar ke jabatan tu & ada orang perkenalkan kat dia.

Tapi yang aku tatahan, masa orang yang katenye dia tu penyampai aje tu tanya kat kitorang, camne tau pasal kelas ni.. Jiran kami jawab "Yela, diorang (kami laa) dok tanye2 ape abang **** buat tu, tiap2 malam ada orang datang rumah. So ajak diorang join sekali la. Supaya diorang tak la tertanya-tanya.

Sumpah!!! Aku & hubby tak penah amik tau pun sape datang rumah dia, berapa orang datang, diorang buat ape.. Weh bukan jenis kitorang laa nak amik tau hal dalam kain orang. Boleh pulak cakap kitorang tanya2 dia. Aku siap tanya hubby "abang ada tanya abang **** ke pasal ni??" Hubby jawab "mana ada, tak pasal nak campur urusan diorang"

Betul weh! Aku memang sombong kat kuarters tu. Jumpa orang senyum je, nama nak lepak, sembang, no!! Not so me!! Memang aku dasar sombong, sebab pernah aku nak ramah, tetibe macik tu ajak ngumpat.. ishhh tak suke okeh!!! Sebab tu aku terus blacklist wah blacklist tuu ayat tatahan.. tapi sungguh aaa kalu lepak musti nak ngata orang tu, orang ni... tak suke, kang tak pasal gaduh sesama tetangga.

ERmnn.. ape pun kesimpulannye, kompem kami takkan join dah itu kelas.. Macam udah terang lagi bersuluh dengan spotlight ajaran tu cam tak betul kheennnn!!! Ok thanks utk sumer nasihat!!!

Korang rase ni ajaran sesat ke tak erk???

Tengahari semalam, jiran kitorang call ajak makan malam kat rumah dia. Tanpa sebarang keraguan, aku on kan aje sebab dia memang selalu buat makan-makan. Katanya tak buat besar, just panggil aku sekuarge & jiran atas kitorang sekuarge. Ok, terus koling2 hubby bagitau pasal ni.

Hubby sampai rumah dekat kol 9 malam, malam tadi so agak lewat la kami datang rumah dia..takpe la dekat je, jalan kaki je pong!!

Sampai tu nampak akak tingkat atas tu dah ada..sorang je sebab anak tido, so mak dia jaga kat atas & hubby nye pule ada game badminton.. elok laa hubby aku baru je balik dari game, hubby dia lak baru nak start game.

Tengah-tengah makan tu, tetiba hubby jiran ku ini buka mukadimah pasal pemahaman Al-Quran.. Aku tetiba rase tak sedap hati.. bukan sebab tak mau dengar, tapi wife dia penah cite kat aku masa aku mc tu dia datang rumah cakap nak join tak dia dalam kelas pemahaman Al-Quran. Takde bayaran, orang ni datang rumah ke rumah, pastu sampaikan pada kita. Katanya pula, nanti dia jadi pendamping aku & hubby dia jadi pendamping hubby aku.. Eh nak belajar pun kena pakai pendamping ke?? Aku rase tak sedap hati.

Kata jiran aku ni lagi, jap lagi ada orang nak datang, beri sikit penjelasan pasal pemahaman ni.. Katanya "dengar dulu, kalau rase nak teruskan boleh datang kelas seterusnya tapi kalau rase ni mengarut, ape la sesat ke apa ke just ignore, tapi abang tak nak sebab ni kita putus silaturahim. Tego cam biasa je."

Elok-elok kami nak habis makan, datang 2 orang. Sorang lingkungan umur kami & sorang lagi dalam 30an. Pakaian biasa, bukan jubah, takde jambang bagai. Siap aku basuh pinggan diorang nak mulakan kelas. Aku masa ni memang bengang dah dengan tuan rumah sebab takde pun diorang kasik tau nak buat benda ni sume. Apa lak nak atur hidup kami ni??? Ok takpe, dengar dulu.

Lelaki yang umor 30-an tu mulakan dulu.. cara dia agak kasar & berlagak pada pandangan mata aku, akak jiran atas aku tu pun dah siku2 aku tapi aku buat tak tau. Lelaki tu bagi mukadimah je, lelaki yang baye kami tu yang buat penerangan seterusnya.

Ok, katanya dia bukan ajar, dia sampaikan je. Semua kata-kata dia, dibuktikan dengan ayat Al-Quran. Antara intipati yang aku ingat, katanya

1. Kitab Al-Quran = Buku bacaan
2. Sunnah tu adalah praktikal
3. Al-Quran+sunnah = Islam @ Buku bacaan+praktikal= (alamak aku lupe, tak catat sebab tak sedia ape)
4. Katanya ayat Al-Quran ada 6236, yang ni kami laki bini agak ragu sebab masa belajar kat sekolah, ustaz cakap 6666.
5. Kalau tak faham Al-Quran akan masuk neraka jahanam. Bukan sebab minum arak ke, bunuh orang ke, berzina ke.. tak perlu, cuma tak faham isi al-Quran terus masuk neraka jahanam. (Erk??Kalau macam tu ramai la orang Islam masuk neraka sebab kebanyakan pandai baca Quran tapi tak tau makna)
6. Katanya lagi kalau dah masuk neraka, kekal dalam tu selamanya.. Takdenya kena siksa sampai abis dose pastu masuk neraka. (Aku penah dengar semua umat Islam akan masuk syurga pabila habis seksa atas segala dosa, aku penah dengar laa)
7. Katanya, semalam, kami semua yang mendengar ni tak faham Al-Quran, maka masuk neraka, bila malam tadi dengar apa yang diorang sampaikan insyaallah boleh masuk syurga.
8. Katanya lagi kenapa Allah tekankan kita supaya faham isi Al-Quran kerana manusia sekarang jadi gila sebab takde ilmu. Daripada Kitab Al-Quran kita dapat ilmu/pelajaran, orang tanpa pelajaran hidup tanpa pedoman, tanpa matlamat hidup. Al-Quran ada satu je maka sepatutnya manusia cuma ada 1 matlamat. Agenda orang kafir katanya yang buatkan manusia ada macam-macam matlamat.
9. Manusia sekarang gila sebab takde pelajaran sebab tu ada kes minum arak, bunuh, rogol, buang anak, sebab nya diorang tak faham al-Quran. Sebab tu Allah tekankan supaya faham isi Al-Quran, so kalau tak faham neraka jahanam la tempatnya. Even kita tak buat semua maksiat tu, tapi sebab tak faham isi Al-Quran, kita akan masuk neraka jahanam. (Is it true??)

Dan ada lagi la.. Aku lupa sebab anak aku dah mengamuk nak tido. Tengok aku agak tak dengar apa dia sampaikan terus dia kuarkan satu ayat, "sapa yang betul-betul kusyuk mendengar apa yang disampaikan maka dapat syurga".. Apa ek lebih kurang laa syurga atau jauh dari neraka. Kuang asam tak?? Dah anak aku mengamuk nak tido cane aku nak tumpukan pada kelas??? Nak campak anak jauh2??? Gile!!

Kelas tu habis kol 11.30 yer kawan-kawan. Dengan hubby aku tak mandi lagi baru balik dari game tapi sebab takut tuan rumah tunggu kami makan, datang dulu la penuhi undangan. Dengan anak aku ngamuk nak tido, aku abaikan sebab takmo dianggap kuang ajo nak balik semasa kelas masih berjalan. Dengan aku tak iron baju lagi untuk keje esok. Dengan aku tak semayang isyak lagi sebab lepas ngaji semalam anak aku bising suh salin pampers (dia harus la kena cuci anu dia kan, dah batal wudhuk bercinta plak nak g toilet amik balik). Ahhh macam2 laa.. aku memang bengang sebab tak diberitahu dulu pasal kelas ni. Sebab aku tak sedia apa-apa tuk esok ari. Pagi tadi baru sebok iron baju laki bini, baru simpan barang2 tuk taska si tochek, sebabnya malam tadi si tochek mengamuk nak tido, dengan hubby sakit kepala nak kena picit pulak. Tak kuasa aku nak iron baju nak kemas apa2 tau. Ha ni dah bebel namanya yer.

Ok persoalan sebenar disini, aku cuma tertanya-tanya, kelas yang aku hadir semalam tu benarkah berlandaskan Islam?? Atau lama-kelamaan akan terpesong??? Aku tak mau tibe2 terpengaruh ajaran sesat! Yela, kalau ustaz, pun katanya tak betul.. betul sangat ke diorang tu?? yang menyampaikan semalam tu pun sebaye kitorang, muka je tua dan kami laki bini perasan.. muka dia cam biasa kami lihat.. tapi di mana ya???

Owh, dalam dilema, perlukan diteruskan kelas tu atau berhenti disitu saja???

Tuesday, August 3, 2010

Video Penari Kaberet Silver Tortoise Club

Muahahaha.. tak hengat tajok wokeh.. Dinner dah lama lepas hari ni baru la Dato' setuju nak buat tayangan perdana. Maka tengahari tadi sambil kami makan2 (thanks to APC's 2010) kami dihidangkan dengan rakaman dinner.

Ok boleh la kalau nak gelak, nak kutuk.. tapi tak clear sangat laa sebab rakam dengan hp cam ayam je kan.. Dato' tak kasik copy sebab nak buat duit kelab, so kena la beli CD.. Beli pun beli laa tok'

Meh aku kenalkan penari2 keberet kami.. dari tepi belah kanan adalah kak fida+hafani, then baju itam bunga merah dikapla tu yang menari tak hengat donia aku+wan azimi(dia ni mmg penari pro ok) then devi+azhar last sekali selley+roslan. Untuk pengetahuan sume dah berkawin dan ada anak, kecuali fani yang masih bujang trang tang tang..

Owh, penari kaberet no.5 aka kak fida cakap bulan pose ni dia cuti, so tak bleh booking dia tuk menari tau!! Hahah.. kalau nak gak, kena cas lebey .. hikhik..

Malas cakap banyak..layan jela k!! Ahahahah..gelak dulu..

video

Rase cam nak letak video aku + hubby duet.. tapi ahh malu dong!! Pang!! Lempang!! Ahaha..

Perangai si tochek sejak masuk taska

Korang tengok gambo jela erk!! Tiap kali merajuk dia akan buat camni..



Bawah meja pun jadik okeh!!! Owh, abaikan sudu, mainan, baju, bekas buat kek (apa nama??? lupe) atau dgn kata laen, abaikan kesepahan rumahku yer!!!
Tatau mane dia belajar.. elok je 2 hari dok taska dah cenggini.. Ermmn.. Tu blom lagi dia buat amukan abooo kit!! Tendang sana sini, menggelupur atas lantai, mulot wowawowa protes!! Mama, papa.. sabo ok..memang camni kot anak2 membeso...

Ngidam ngeh--ngeh..

Oitt!!! Bukan ngidam sebab pewot nak membeso ke depan laaa.. Ape, ingat orang ngandung je ke leh ngidam??? Ape la akak ni ada ke patut cakap aku mengandung.. Padahal aku nak suh piyet datang awal sket, tak payah aa susah-susah nak ganti pose banyak2.. Hihihih..

Ok, sebenarnye biasa laa bulan mulia, bulan pose ni nak tibe je, mood aku musti tak betol.. Selera makan akan jadik macam tahap gajah okeh.. Eh gajah makan banyak ker?? Huh!! Semalam ada pasar malam, dari ofis dah koling2 hubby cakap nak gi pasar malam, nak borong makanan sebab lapo tahap ekstrim tapi bila dah sampai SA, ehh tetiba cakap dengan hubby ngidam nak makan MC D.. Ahahaha.. Hubby layankan aje, sebab kalau tak layan dia tau dah bini dia akan meroyan tiap saat akan ngigau sebut Mc D.. Mc D.. Ngeh ngeh..

Kami taram ni je semalam.. habis hangus RM30++.. dah makan, nyesal!! Ahahaha tula pempuan gitu sokmo kan.. Napsu makan susah nyee nak kawal..





Ni, kalau post makanan2 ni time pose, mau kena lempang kan.. Ahahaaha.. so baek aku taram sebelum pose setat, klu ngidam lagi memang tak tau nak cakap ape.. Ahaha.. last week ngidam kfc doh.. Ishhh ape kamu ni pewot????

Ok ni anak bujang aku yang baru je balik dari training jadik askar, sebab tu rambut dia pendek.. Hikhik..

Harus ada gambar papa.. Muka tak redha kan??? Dia marah aku tangkap gambar ngeh2... tapi bini dia ade ke pedulik??? Ahahaha..


Heroin & hero ini pilem..


Disudahi dengan..

Nama pun sedapnye hingga menjilat jari..eh tu trademark KFC ek??? Mc D ape??? Ahh fedulik!!!

Monday, August 2, 2010

Berakhir sudah minggu madu..

Esok bos dah balik.. Seminggu bos gi Chiang Mai, Thailand.. Heaven k. Ko nak tido ke nak bergosip ke, nak buat ape je takde halangan (macam la selama ni bos halang) hahaha..

Boss.. ape bos bawak untuk PA boss ni dari Thailand??? Takkan patung kot.. 2 kali gi Australia, 2 kali aku dapat patung kecik.. nak laaa kain ke, rempah ratus pun ok, dah dekat bulan pose ni, masak tomyam thai sedap per.. Tapi mem boss pun pegi gak ni.. biasa mem dia musti ingat kat aku.. Ngeh2..

Ahh ini adalah entry bosan semata!!! Stressss!!!

Aktiviti Hujung Minggu

Last week hubby cuti, so we decide to go back to hubby's village.

Aktiviti si kecik bermula seawal kami balik dari keje then amik dia dari taska. Singgah mydin kejap beli barang-barang tuk mertua sebelum amik adik ipo & singgah rumah semula untuk mandi. Tengok la apa dia buat sementara tunggu pak cu dia sampai..


Haa..kalau nak tau, ni la antara makanan kesukaan si tochek. Pantang pergi mall, lalu tepi minuman sejuk siap laa tunjuk-tunjuk. Dalam kereta siap request nak makan sendiri.. tak kasik mengamuk.. Hai sayang, mane laa kamu belajar amuk2 ni..

Sampai rumah mertua dah lewat malam sebab banyak menyinggah, nak kucil la nak berak la ahaahaha.. Eee.. ayat tak senonoh disitu, abaikan.. Dari rumah lagi dah plan nak masak menu cam buat kat ofis tu, tapi hubby lak desak ikot dia pegi Tanjung Malim.. Mulanya tak kasik ikot sebab hubby ingat mak tak ikot, sekali, mak pun nak pegi.. (ooo mak pergi baru nak ajak orang ekk.. ni musti nak ngorat dengan adik ekk.. konon2 bujang, cakap je malas ajak sebab takot orang sopingg..)Bila aku takmo gi, mulalah buat drama.. Ahahaha.. ikot jelaaa~ Abang risau ekk org sorg2 kat rumah mak.. takot kena colek ek?? Ahahah sayang gak ek kat org..~ Gedik!!!

Otw ke Tanjung Malim, si tochek beraksi..



Kemain lagi kan??? Hikhik..nak tergelak ok tengok dia pakai spek.. Owh abaikan muka mama si tochek yang putih laksana makai tepung gomak!!

Balik tu gigih buat masakan yang aku sendiri tak tau nama ape.. Ngeh2.. Tapi nak cite la kat sini.. kesedihan melanda sebab mencongok aku dok depan microwave tu.. Masak 15 minit high, tapi cheese tak cair2 gak.. Nape erk.. pusing lagi ke 10 minit.. aik.. tak jadik ape gak.. Ghopenye.. cisss microwave rosak.. Ape ni?? Baru pakai 1 kali dah rosak??? Tulaaa akibat ditinggalkan di dalam stor mertua.. Ngeh2..

Cebek2 muka gi ngadu kat hubby cakap microwave rosak.. cane??? Guna oven (ke avon ke owen???) musti tak sedap.. But no choice la kan, sebok masuk stor mertua amik oven lak.. Huhuhu.. bakar.. 45 minit yey!!! Masak.. Tapi tak la sesedap masak guna microwave..tapi takla hangit cam kawan kitorang sorang ni ahahahaha.. Eh tak baekk!!!


Adik ipo tanya masak ape, hubby laju je cakap pizza.. Ngeh2.. Lawak la, ada ke pizza, tapi lebih kurang la kan..pizza versi kampong sebab guna inti kari kentang.. Huhuhu.. Tapi berbaloi masak benda ni sebab adik2 ipo & hubby especially yang jenis nye sangat laaa berkira nak makan ni, leh makan.. Ai vangge okeh!!! Air tangan tuuu...

Esoknye yakni Ahad, mintak hubby potongkan rambut si tochek.. Cian dia, rimas rambut panjang, dok nursery panas kot, sebab keliling leher dia naek ruam.. Rumah pengasuh lama dulu cam sorga, sebab pasang ekon+kipas manjang.. Diorang berdua plak tu je kat rumah..

Ni rambut seblom potong..


Pandangan sisi & atas rambut setelah ditrim oleh bapak nye sendirik!!
Owh, jangan tak tau, proses untuk gunting rambut dia, sangat laaa azab okeh.. Nenges laa, tak selesa kan.. Dari depan rumah ke tepi rumah papa dia ngekot dia nak gunting.. Suh dok atas kusi merengek, alih2 dengan aku2 gatal sebab kena rambut si tochek, apa tak nye dia nak aku pegang, bukan takat pegang tau.. tunjuk ayam, bird, semut.. nak bagi dia leka.. Opahnye pun sama, siap bagi ayam makan tengahari bute sebab nak kasik cucu dia nan sorang ni dok diam.. Adoiii.. siap akhirnya...

Ermnn not bad, hensem anak mama berambut ala2 askar erk!! Cam papa la.. Eh, puji suami sendirik pulak! Ahaha..

Ok berakhir sudah hujung minggu aku dengan sampai kat rumah kol 8.30 malam tak dan-dan, buka bekal mak mertua kasik, nyum-nyum makan.. Ahahah.. time kasih mertua ku.. sayang kat anak menantu ngeh ngeh!!