Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, September 29, 2010

Kelambu

Sejak2 Qimie asik demam ni.. aku & hubby buat keputusan drastik!! Malam tadi gak, hubby drail dalam bilik, paku dinding buat gantung KELAMBU.

Malam tadi gak kitorang gigih cari KELAMBU. Pegi GIANT, takde.. siap mamat tu gelak bila aku tanye kelambu... OOOO ko nak kate aku kampong laa ek, dok KL tapi pakai KELAMBU???

Ahhhh ada aku kesah??? Janji tidur malam anakku malam tadii lena tanpa rengekan...dan paling penting, risiko denggi akan menjauh... Shah Alam kan dah disenarai hitam sebagai tempat pembiakan denggi...

Sebbaik MYDIN ada jual kelambu.. bukan per, dah jenuh pasang ubat nyamuk sebelum masuk tido, sembur SHILTOX(btl ke eje???ahh lantak), pasang ubat nyamuk letrik pun tak jadik...

Maka, penyelesaian terakhir.. KELAMBU laaa.. Well adalah lebih baik mencegah daripada mengubati... KAMPUNG pun KAMPUNG laaaaa...kannnn????

Potong barisan tapi buat2 tak tau

Marah tak???? Marah kan bile penat beratur tapi tibe2 orang potong, pastu bila tengok muka tukang potong tu, dia leh buat tak tau..

HAHAHAHAHAAHAHAHAAH... gelak jahat!!!! YER!!! AKU LAHHH ORANGNYEEEEE!!!!!

Kepada akak & abang di Mydin Shah Alam malam tadi.. saye mintak maaf banyak2.. Sumpah tak tau tu troli korang... Sape suh dok jauh dari troli?? Ingatkan pemilik troli pi pusing2 cari barang yang tertinggal, so dengan sopannye melihatkan orang depan tu dah abis membayar, saya terus letak barang saya..

Tengah kuarkan kad Mydin, tetiba abang yang ala2 bersandar pada barang2 deodoren pi pegang troli tu.. akak yang dukung anak dok sebelah troli tu tapi agak jauh & kroang memang takkan leh bajet diorang pemilik troli yang sarat dengan beg AF tu...

Ampun ye... bukan sengaje.. lagipun barang saye 2 je.. tak banyak pun... Sekali lagi soriiiii... Muahahahhaahah...

Bizi nyebokkan diri

tuk jamuan hari raye sok.. len kali baru bace blog korang ekkk.. babaiiii

Tuesday, September 28, 2010

Tayang kuarge

Famili belah aku punyer gambar... dah nak abes raye baru nak upload hahaahah... Layan jela...

Dimulakan dengan kuarge tuan punyer blog la kan.. hihhi..


Ikut urutan ke atas laa.. Ok ni famili abang chik.. Serba pink temanye..
Dari kiri~Nurul Saadah aka kak ipo, Muhammad Alif Irfan aka ank menakan, Mohd Derhan aka abg kandong aku & Muhammad Alif Ikhwan aka anak menakan paling nakal hihihi..



Ni lak famili Angah.. dia kawin muda.. umo 18 ke 19 tah.. aku pun dah lupe.. Yang pasti anak sulung dia dah umor 16 sekarang & dia baru 36 tahun umonye..
Dari kiri ~ Ahmad Nor Syahmirul, Nur Syaliana Nadirah, Ahmad Nor Baderol, Yusmawati, Ahmad Nor Syazafiq & Ahmad Nor Syazwan



Ok ni famili Along.. depa merantau ke Johor...
Dari kiri ~ Solehatun Husna, Nabila (kanak2 istimewa anugerah Allah), Zulkifli, Norliza, Najmi, Mohd Irsyad & Nur Sabihah Hanim

Kami cuma 4 beradik.. Ayah len2... Along & Angah satu bapak, aku & abang chik 1 bapak... Tapi walaupun kami adik beradik tiri.. tetap hubungan paling rapat & aku sayang giler diorang..


Anak2 sedara... 4 pempuan 8 lelaki.. tak cukup sorang je.. nabila.. haihhh anak sape aaa dok ngamuk tu.. haihhh!!!!

Kami pat beradik dengan ayah.. Ayah dgn mak tema merah.. Kecit je mak aku tu.. see.... Fatimah Ali & Md Daud Tawang



Diakhiri dengan gambar beramai2.. Ermnnn tercapai hajat ayah nak bergambar dengan anak2 cucu... Syukur...

Kualiti gambar tak cantek sangat laaa... kamera aku rosak.. Haihh.. tapi takpe, yang penting aku happy sebab ni 1st time dapat berkumpul 1 family secara lengkap.. & wat kali pertama dapat berbuka dengna ahli kuarge cukup lengkap.. Syukurrr Ya Allah....

Berlagak bujang

Ahad lepas bersamaan 26 September, awal2 lagi dah bersiap bersemangat waja nak beraye rumah member2..
Rancangan dah dibuat oleh aku & bismi (nama bismi lagi tadi kt blog kak fida..bis glemer mung pasni) 3 buah rumah telah dipaksa rela tuk menerima kunjungan kami..
Kol 11 aku dah kuar dari rumah..malas nak kuar lambat, federal tengahari kan jem.. tak sampai setengah jam aku dah sampai kat x-housemate kat pantai dalam.. Owh.. kat rumah dia takde la plak gambar bergedik. Tapi takpe aku tepek gambar masa dalam kete masa otw ke rumah target ke 2.Tu dia tuan rumah, tudung biru Qila & tudung purple wani.. Kami bertiga sama-sama lahir bulan doblas tau.. so selalu celebrate berdey sesama masa serumah dulu.. Qiela & wani.. korangnyer nasi minyak & dessert adalah supperb!!! Rasa macam nak tapau tau.. sebbaik pas jadik mak orang ni aku senonoh sket!! Hahaha....

Seterusnye ke rumah kak fida.. gambar2 bole tengok kat sini

Tapi kan.. cam nak tepek gak la gambar skit2 hahaahah.. dasar hantu gambar aku ni..Geng pecah rumah versi ayu! ;p Sumer2 adalah PA except 2 bebudak tu..diorang adalah boss for that day.

Team PD (pantai dalam) termasuk aku..x-team hihih.. rindu nak lepak2 ngan korang tau!!!

Okeh kak fida, masakan u adalah supperb jugak!! Especially puding laici... nak tapau je rase ari tu..tapi kedo ke diri.. hihihihi takot orang leh tak leh merasa (padahal member dah jeling2 tengok aku dok lepas tambah, tambah.. terus hormon malu menyelubungi diri ini huuhhu..)

Lama gak lepak situ sampaikan daripada hujan, stop hujan tu.. & anak aku berbirat kat dahi sebab terjatuh dari taman mini kak fida huhuhu... menjawab aku dengan laki aku tau.

Kol 4 gerak ke destinasi ke 3. Ha ni lagi satu.. seksa mencari rumah.. sebbaik area Klang ni aku selalu gak bertandang dengan hubby.. So lepas ikot direction yang hubby Iema kasik, dan sesat2 sepanjang mencari BLOK B.. (haih susah ya amat, padahal tepi jalan je.. memang hampeh nape la tak letak depan belakang huruf B tu) kami pun selamat sampai rumah tu lebih kurang kol 5. Tak leh bawak laju sebab tetiba hujan lak.

Iema masak soto.. Nyum3.. perut walaupun penuh, tetap dimasukkan dengan bihun soto tu.. Siap makan aiskrim+coklat lagi.. nyum2.. syedap.. Tapi paling best adalah berkumpul reramai.. best okeh.. lama tak jumpe korang... Windu2...X- DSK - POLISAS 2002-2004
Belakang berdiri.. aku, wani, eima & duduk dari kiri yoe, niza & qila..

Anak dara cuma 3 orang kat sini, dua bertudung biru & sorang lagi yang dok peluk bahu aku tu.. bismi hihhi..
Kesimpulannye, even suami takde dok pi sekolah pun mama rawk berbaju ijo tu tetap beraya sakan.. & akibatnye kol 6.30 baru sampai kat rumah.. & esoknye anaknye itu dilanda demam hahahaah... Bahana makan tak ingat dunia..
To u guys, thanks join plan aku & bismi.. & to those yang pakse rela kena buat rumah terbuka tu.. thanks a lot.. aku nak buat rumah terbuka minggu ni.. plannye laa.. tetiba bos cakap, dia nak buat Sabtu ni & Selley pun nak buat Sabtu gak.. so.. hihihih raya Haji la erk!! Rumah aku pun dalam proses nak baikpulih tu... ahahahah alasan!!!!

"Contest teka duit syiling 50 sen" Sempena mengAKTIFkan semula blog ibu!

Saya teka RM98 sajork!

Sape nak join meh la klik sini

Tips hilangkan lebam mata

Di satu ofis yang sunyi, damai lagi mengasyikkan tetibe.. Seseorang menjerit!

D: Bunga!!! Macamana nak hilangkan lebam bawah mata??
Aku: Ilangkan lebam?? Letak teh la..
D: Teh?? Kat mana?
Aku: Alaa teh.. (rase tak manis cakap jerit2 dalam ofis, aku dail ext dia)

D: Hello. Selamat pagi.. (suara ada maniss)
Aku: Haa D, nak ilangkan lebam?? Guna teh la
D: Teh? Macamana?
Aku: Laa uncang teh tu, yang dah kite guna, letak dalam peti ais bagi dia sejuk pastu nak masuk tido tu letak kat mata.
D: Hei, aku nak ilangkan lebam mata pada gambar laa
Aku: HAhahahahaahahaha... (terburai terus ketawa.. )

Mengoms!!! Cakap la ko tengah guna adobe photoshop.. so nak ilangkan lebam mata guna tools dia... Caitttt!!!! Penat aku explain!!! Adeh!!!

Laki bini

Semalam terpaksa amik halfday sebab taska kol cakap Qimie demam.. Makan tak lalu, susu takmo minum.. merengek je.. Terus kol hubby suh anto balik. Sampai terus anto Qimie gi klinik... Cian tengok dia, lemah je, dengan badannye panas... Jumpe doktor amik ko, 5 ubat sekali dia bagi~demam, antibiotik, kahak, selsema & batuk~

Sampai rumah aku siap2 kan tochek, bagi makan, ubat & tidurkan dia. Hubby sampai2 terus tido.. dia dapat time off 2 jam dari ofis dia.. Dalam kol 1.30 dia siap2 nak gi ofis, salam2 bagai.
H: Yang, jangan lupe buke kete.
A: Ok.. hati yer.

Rumah kitorang tingkat 3, so helmet mmg letak dalam kete, malas nak angkut naek atas.. pastu hubby lak pesen tak suke bawak kunci kete so aku tekan la alarm dari atas tuk dia amik helmet.

Lepas dah tutup pintu, terus aku masuk bilik, ikat langsir bilik buka tingkap bagi udara fresh masuk bilik, ubah posisi Qimie ke tengah katil skit.. Tetibe dia merengek, then susukan dia..

Tiba2 aku dengar bising2 kat luar jerit2 "Cik Bunga..cik Bunga!! ooo cik bunga" Pehal lak..cam suara anak jiran sebelah.. tapi klu diorang nak panggil aku mesti mama dia dah kol aku..

Elok qimie nyenyak tidur terus sambar baju tshirt sebab aku pakai baju tali halus masa tu..seksi kot nak kuar. Buka pintu, tengok anak jiran tengah main2 kat depan rumah.. Macam bukan panggil aku je, terus tutup balik pintu then terdengar suara akak sebelah.

Akak jiran: Kenapa Li?
Hubby: Bunga la, saya dah la lewat dah ni.

Aku patah balik ke pintu, dalam ati dok fikir, apehal lak laki aku ni patah balik rumah, ada ape2 tertinggal ke? Dengan muka tersenyum aku buka pintu tanya, nape bang?? Tengok2 muka dia kelat.

Hubby: Apsal tak buka kete? Lama abang tunggu bawah.
Aku: Haaaa??????

Ya Allah.. sumpah aku lupe.. Terus meroyan cari2 mana aku letak kunci kete.. 15 minit gak la hubby tunggu bawah... Hahahaah mengong nyer bini.. acane leh lupe.. padahal biasanya kalau dia nak kuar rumah, selagi bayang dia tak hilang aku setia tunggu kat tepi tingkap...

Kuar rumah terus kee beranda.. wahhh sangat rase bersalah.. dah la tengahari, panas lak tu.. hubby lak pose.. aku lak buat camtu kat dia.. Arrgghhh!!!

Ko tau ape hubby buat?? Aku ingatkan dia nak senyum masa berpaling pada aku..ye la tanda maapkan aku.. sekali sambil moto bergerak, dia paling kat aku dengan muka kelat mulut dia jelas aku tengok sebut

"DAH LA ORANG LAMBAT.. BLABLA BLAH.. " ayat seterusnye tak leh tangkap sebab dia dah paling muka ke depan. Aaaaaa... sedeh!! Terus mandom..

Kol 3 lebih kol dia... say sorry.. sebbaik mood dia dah ok huhuh... Malam tadi cite balik... tergelak2 kitorang dengan kealpaan aku ni.. Haihhh!!! Ni mesti sebab tak cukup tido!!! Termasuk ari ni.. rasenye malam aku cuma lena 4 jam je.. Ni pun mata lebam.. ngantuk weh!!!!

Friday, September 24, 2010

Kejutannn!!!!!!

24 September 2010... Ni la tarikh keramat akak kat ofis kitorang...
Kejutan dirancang awal pagi oleh aku & selley.. Pastu telah ajak devi bersekongkol sama... Kak fida lak cuti.. ishhh potong stim aaa.. orang gila bergambar takde...

Tapi takpe, projek tetap jalan.. Pagi samapi tengahari, tak wish pun beday pada itu kakak.. Buat2 tak tau walhal dah berhari2 dia dok buat pengumuman pasal beday dia hihih...

Tengahari ajak dia gi The Mall.. Jalan2... bawak kete Selley

Kak shedah: Korang ni nak buat apa gi The Mall?
Aku: Alaa selley ni nak beli kek tuk beday laki dia.
Kak sheda: Bila beday dia?
Aku: Ntah, ari ni ke esok selley? Ari ni kan??
Selley: A..aah..(minah ni awal2 cakap kat aku, dia mengandung, tamo tipu2.. ahhaha so aku suh dia iyekan atau gelengkan kepala je.. bio aku cakap bagi pihak)
Kak sheda: ooo..sama dengan saya la ye
Aku: Eh, ari ni beday kak sheda ke??
Kak sheda: Yelaa... dari malam tadi hp saya bunyi orang dok wish beday sampai husband saya pun bising
Aku, devi & selley: Hahahah yeke... (tetap tak wish hahaah)

Kitorang pegi makan KFC... beday women dah bising.. alaa korang, saya dah kenyang laaa makan nasi lemak meeting tadi... Dengan jahatnya mulut aku jawab... ada saya kesah??? Takde2 kena makan jugak!! Hahahaha...

Order snack plate 4 set & 1 cheezy weges.. Nyumnyumm
Dengan beday women..bukan gurl lagik.. Owh, gambar devi & selley aku tak jumpe cari.. dalam hp ada tapi bila save tak jumpe.. bole tak??? Adeh!!!

Owh ini kakak sudah terharu sebab tak sangka kitoang nak celebrate beday dia... Hihihih...

Ok just layan gambar jelaaa...
Perancang utama dengan beday women.. Owh yang lelaki tu En. Roslan... dia sponser 70% harga kek tu.. hihihi..thanks RM!!

Owh, gambar gedik aku adalah harus..
Baru lepas meeting..panggil orang makan kek yang dah tinggal separuh hihihi..

The PA's team.. Kak fida mung mane kak fida????? Klu tak dengan mung2 perancang tau!!!

Ni la ketua biro sosial.. muda belia..baru 25 tahun dah jadik ketua kami... Dasat tak??? Umo muda tapi fikiran matang... Owh..dia juga dasat bermain pingpong woooo.. Owh, dia bersama devi.. dua2 preggy kot...

Kek bantai nama dia.. sebab ari ni rancang, ari ni beli.. dengan tuan2 beday lagik... Owh masa tutup lampu, nyanyi Allah selamatkan kamu..ini kakak lari.. malu ahahahaha siap cakap ee tak nak tanak.. ape laa akak ni... Terharu ekkk??? HIhihihh...


Haji nak gak masuk book... kasik laa can dia kasik kek ni kak akak beday women.. Haji nasir ni nak bersara dah bulan 10 ni.. rajin woo dia ni..

Ni gambar masa tutup lampu.. wei jangan salah faham..ramai orang masa ni tau!!

Ok diakhiri dengan gambar aku dengan tuan punye beday.. Hihihi..

Ok kak.. SELAMAT HARI ULANGTAHUN KE 4? HIHHIII.. Umur dunia makin berkurang kan?? EH! haahahahha... Kami sayang u sokmo.... ;)

Terima kasih kerana sabar menunggu

Semalam, kol 1.45 baru gerak dari ofis.. Kat KL hujan dah renyai2... Sampai area PJ... cerah.. sampai area Subang... Hangat gile.. Mata aku leh buka sipi2 je.. Gile terik!!

Stop kat shell batu 3, gi surau, toilet & beli ubat pil cikittek on.. thankss to manje atas tips yg berguna.. pas je telan pil tu.. ok dah aku..

Amik tochek dah kol 2.40.. gile pecut ke klinik.. dingdong2 cari parking, pastu buat lak susu dia, salin baju bagai kol 3.15 baru aku daftar...

Handle tochek dalam klinik... amaaaaaaaaaaaattttttttt menduga perasaan.. Leh nak main kejar2 lak dengan aku, masuk toilet la, bilik doktor la, bilik penyusuan la, bilik fail, kuar klinik... aaargghhhh!!!!!! Dah penat baru dok diam skit.. tu pun main baling2 kertas nombor giliran..

Kol 5.00 masuk jumpe nurse tu.. Tanya ada sakit ape2 tak.. baby ok tak.. tulis2 skit.. ermnn dah.. Adeh... tunggu 2 jam just to hear "teruskan ubat swasta, just bagi ubat if anak perlu, kalau demam lebihi 3 hari terus bawak gi klinik.. Adeh.. tu sume aku tau dah... anak baru demam 1 hari pun aku dah sebok2 ajak hubby gi klinik..

Pastu dia cakap ok takde pepe dah, nanti bulan 12 baru ada cocok ye.. Aku bangun n ucap time kasih.. Then dia balas, takpe..tapi terima kasih sebab sabar menunggu..

Terus tak jadi nak marah2.. ermnn sebab aku tau.. diorang pun penat sebenarnya..

Masuk kete, mata tochek dah lalok..tu laa pusing lagi 1 klinik penat la tu.. Ermnn dan bukan dia je penat..aku punnn... Adeh..nilah la susahnye bawak anak gi klinik sensorang..

Thursday, September 23, 2010

Mati katak

Tengah syok2 beratur tunggu apam balik kecit tiba2.. burrrrrr(camtu ke bunyi hujan??? ke tiktik..) Kat kawasan KL... hujan.... hujannn & hujaannnnn!!!!!

Acane nak balik?????

Ada check up anak ni... Kang kalu balik gak... jalan licin... takot weh!!!! Tayar skuter dah la kecit... alahaiiii....

Kata akak ofis aku, dia selalu gi klinik tu kol 3 lebih..jap je tunggu tak payah lelama.. ermnn even appoinment kol 2.. nak terai laa... Sebab biasa aku akan sampai before 2... punchtual tak??? Tak suke sangat orang tunggu kite.. Tapi habis sume2 kol 4 gak.. bek aku gi kol 3..

Eermnn ok muktamad!!!! Kol 2 baru gerak dari sini.. nak buat blogwalking laa..

Angkara sape perutku begini???

Bangun pagi2, perut senak macam kena tarik2, kena cubit2...

Sampai2 ofis lif lak lambat.. perut memulas lagik!!!

Jambannnn!!!! Haa tu je ada dalam kepala otak aku tatkala tu...

Ye.. pagi ni aje.. dah 4 kali masuk toilet.. minum air teh o baru lega skit....

Agaknye sebab makanan kat jamuan malam tadi ker erk???? Tulaa kutuk sangat lemang keras, nasi lemak skit, buah2 tempatan dah tahap leh campak longkang, rendang ayam keras & aku tengok tak habis pun...

Yang licin adalah roti canai..sebbaik ko ada mamak.. makanan kooo laa sedap sekali.. cuma capati ai tak makan erk!! dan gak eskrem yang kitorang cuma dapat 1 je.. dasar budak2.. berebut2.. sorang amik sampai 4,5 mencikk!!!!

Air dia pun ok sedap... tapi takat 3 benda je sedap.. yang len.. argghhhh!!!!! Dah la tahun ni aku tak jumpe lemang langsung... Fuhhhh fuhhh adalah lemang raya KKR jap lagi... Satey comfirm ada...

Owh perut harap ko steady sampai petang.. petang kang nak gi wat check up si tochek tu pulak... adeh... Plezzz yerrr matik aku kalau ko meroyan wahai perut....

Wednesday, September 22, 2010

Open Block

Tak sabar nak tunggu malam.. Ada jamuan raya.. blok punyer.. hihihi..bagi sumbangan RM20 je... ntah ape menu..nak lantak.. Buke puasa dengan air masak jela nanti..terus serang open block laaa.. yeeaahhhhaaaaa

Bye, nak balik dah!!

Internet ofis aku memang mintak penampo

Sumpah!!! Ari ni aje dah dekat 10 kali aku restart komputer semata-mata nak surf internet. Gile ape meroyan network ofis ni...

Nak blog walking pun tak dapat.. apa lagi nak komen.. Betul2 sempat update blog & balas komen kat blog sendri je.. eeeee nyampahhh!!!

Cerita dari sisi si tochek

Hai nama saya Muhammad Airel Hakimi... Ni saya tengah disiap2 kan mama ni.. Nak raya la katakan..Syhhh.. baju melayu ni adalah tajaan dari Mummy & Daddy.. Mama & Papa cakap, sepp duit diorang, tak payah dah nak beli baju raye tuk saye.. Kedekut yang amat kan mama & papa ni..
Eh, mana papa nak pergi tu.. Papa tunggu.. Qimie nak ikottt!!!Eihh!! Susah plak nak pakai kopiah ni.. jap2 papa.. tunggu!
Ishh cane nak panjat bendalah ni??

Papa... laaa dah jalan dah???? Huh!!!

Eeeee.. geramnyeee.. papa ni sampai ati tinggalkan Qimie.. nak gak gi semayang raye.. Tengok ni, siap mintak kopiah dengan mama sebab nak ikot semayang jugak!Eh mama ni sebok lak nak candid gambar orang.. dah la tengah sedeh ni... Sob..sob...Yela-yela layankan aje mama ni.. Kang terasa ati lak anak sendri takmo layan..
Ok tak pose camtu?
Oklah Qimie nak ucapkan selamat ari raya semua.. Ngantuk aa..penat possing tadi...nak tido buhbye!

Bila si tochek datang ofis..

Tunggang terbalik laa mama dia melayan kerenah yang memang menduga perasaan..

Layan jela gambar dia... ni hari nak balik kampung tu.. Dari ofis terus nak balik kampung so terus jela bawak si tochek..bos pun ramai dah start cuti kan.. Mood keje pun dah lari... so layankan anak jele..
Baru je sampai..masih terkawalNi dah start nakalTengok la sukati je nak bersantai kat depan lif.. kotor nak oiiSalah sorang auntie yang rajin terlebih melayan tochek.. siap ada video aku candid dok menari dengan anak aku... ahahahah...
Tengok la dah penat main, nanges.. nak tido la tu.. penat ok aku kejar haihh!!
Akhirnye... syukur kamu tidor nak..tapi mama laa yang penat.. tido atas sofa tak mau..nak gak henyak badan mama yang tak cukup isi ni.. adeh.. lengoh k!

Tuesday, September 21, 2010

Taska & Tayar

Taska

Pagi tadi hantar si tochek,lelaki yang sambut tochek.. memang melalak la sebab dia kan tak suke lelaki.. semalam mencebik je.. Sedih beno muka..tapi at least semalam cikgu yang biasa tu amik dia.. tapi ari ni..

Taska tu berubah angin ke ape ntah.. Cikgu2 yang biasa dengan si tochek tu dah depa hantar ke cawangan len.. Cian tochek mesti rase tak selesa sebab orang baru yang jaga dia.. Petang semalam aku call pun orang lelaki yang angkat..aku rase lelaki yang sambut Qimie pagi tadi kot..

Ish risau laa.. tak tau nape, rase tak senang duduk lak aku...



Tayar

Semalam sampai ofis kol 8.50pagi.. hubby lak aku rase kol 9.00 pagi kot.. HUrmmm semua angkara tayar moto pancit.. Berpeluh gak la ketiak patah balik rumah..

Hubby try pam, dah tak leh sebab tiub tayar tu dah terkeluar.. so just tinggalkan kat petrol pump Petronas je.. Menapak ke rumah memang menduga perasaan.. Bayangkan kol 7.20 pagi baru bertolak dari Shah Alam ke KL... memang keje gila.

Baru lepas je tol batu 3.. kete dah bersusun.. nak masuk susur Subang je pun padahal sebab nak lalu NPE.. tapi dah amik masa sampai 15 minit.

Ingatkan dah masuk NPE lancar la perjalanan..eh tak ok, jem lak kat flyover on the way ke Sunway Pyramid tu.. Stress!!! Sebbaik hubby yang bawak.. aku kat sebelah dah kelaparan, kedarah roti je..sebbaik tangan rajin capai roti atas meja sebelum kuar..

Usai bayar tol kat Pantai Dalam tu.. amik ko..jem pagi kat jalan ke Angkasapuri tu... weh jam dah kol 8.15 okeh.. Tapi aku tak lak rase stress masa tu sebab dah memang tak leh watpe.. just sms bos je cakap lambat hahha sampai ofis mintak sign..senang!!!

Eh macam malas lak nak sambung.. nape ntah!! Hahaha.. ok tu jela kemalasan still menyelubungi hidup aku minggu ni huh!

Monday, September 20, 2010

Orang len syok 1st raye.. kitorang..

...kitorang lak beraya tanpa mak & ayah... Sedeh tak kalu di pagi raye korang sempat salam je tangan mak pak korang, pastu diorang dah pergi tinggalkan korang.. sedeh tak???

Ehh!!! Bukan laa.. mak pak aku gi Terengganu.. tokwan kitorang sakit.. Pagi2 raya dapat call dari adik ayah, cakap tokwan macam nazak, tapi tak berapa nak nazak.. Toki suh ayah balik, mintak ayah buat keputusan samada nak hantar tokwan gi spital ke berubat cara kampung... Apa ke... kalau ayah aku tu dok kat New York ate nak tunggu ayah sampai dulu baru nak buat keputusan??? Heran aku... masing2 dah beso panjang..takkan tak leh nak fikir cakap mana yang leh dengar, keputusan mana yang perlu diambil..

Owh, kitorang adik beradik tak ikot pun.. anak aku si Qimie tu tak sehat..demam.. dengan aku2 sekali berjangkit.. laki aku, sakit kepala.. Along pun susah gak nak gi sebab dia ada anak istimewa.. Abang aku beraya kat rumah mertua dia.. Angah lagi laa.. memang tiap2 tahun kat rumah mertua... Eh kejam ke kitorang??? Huhu.. takpe..apa cite disebaliknye tak perlu aku cite kat sini..

Tengahari ayah call cakap dah bawak tokwan gi hospital.. Darah tinggi tokwan cecah berapa ratus ek??? Lupe lak tapi tahap bahaya aaa.. Klu tak cepat bawak ke spital alamak nyeee.. Ermnn.. ape tah adik badik ayah aku..cakap tokwan kena buatan orang laa itu la ini laa.. Ishh.. cube bawak ke spital dlu, klu doktor takleh nak detect ape sakit baru laa nak bawak ke dukun ke bomoh ke.. Ermnn ni pendapatan aku laaa.. orang len aku tak tau...

Aku dengan along je kat rumah di pagi raye tu... pas je suami & anak2 balik dari semayang raye.. terus rumah kena serbu.. sedara mara.. sumpah tak tipu..rumah memang penuh.. Kat sini memang pattern diorang sekali beraya adik beradik pakat serbu sekali.. So macam ke apa la aku dengan along, dengan air panas tak masak lagi..maka pagi2 buta kena la depa pekena air batu hihhi..

Sampai ke kol 1 orang serang.. Nonstop..turun kuarge ni, naek kuarge tu.. Aku & abang ipo aku yang pagi2 buta tu gurau2 cakap nak buat close house sebab mak pak takde tergelak besar sebab tak dan nak close orang dah serang..

Petang tu lak memang kitorang close house sebab tak larat nak layan orang & nak pegi beraya rumah maklong, sebab dia nak gi Johor lak esok.. beraya dengan adik beradik dia lak...

Perut adalah penuh dengan lontong, mee calong, soto, ketupat nasi, ketupat palas, kuih muih, nasi minyak.. Hahaha sume kedarah kat rumah mak sedara boya.. rumah kitorang just buat rendang, kuah kacang & ketupat nasi yang aku anyam sendiri kat ofis.. Owh..thanks to kengkawan ofis yang sama naek dengan aku anyam ketupat 2 hari sebelum aku balik kampung tu..

Apa lagi nak cite ekk.. ntah.. yang pasti, raye tahun ni tak bape best.. sebabnya raye petama mak ayah takde kat rumah.. tokwan lak sakit.. Ermnn bile laa aku nak balik Ganu ntah nak beraye sana... Tokwan, toki.. maafkan cucumu ini sebab tak jengok pun raye tahun ni.. Insyaallah tahun depan ye..

Tuesday, September 7, 2010

Mamak aku datangggg

Ok ari ni nak buke pose kat kedai mamak seksyen 18... Layanan dia lagi ok dari kopitiam haahahah...

Owh, akan belanja x-pengasuh Qimie.. sebabnye.. ok esok aku cite sebab kena snap dulu gambar.. semalam tak larat kemas rumah & mop 1 rumah(kecuali dapur).. So terus flat bateri aku ... daaa

Selamat berbuke sumer..

MANJE @ EIMA @ MY SWEET LIFE SILA BACE

mANJE.. SUsahNYE nak CARi KO.. weH TOLoNG caLL AkU LAA..

aku NAK kIM peRencAH NI kT ORANg Ofis AKU yG DOK putrAJAYA LAAA

TAK pun KO BAgi nO KO, Aku cALL

Bile Anak Jadik Bos

Yezza, sok bos takde.. so nak bawak anak gi keje.. Hahahahah.. pedulik ape aku orang nak cakap ape.. dari dulu aku mmg camtu, selumber je bawak anak gi ofis.. pastu kelam kabut nak uruskan haahahah..

Sebbaik kamu dah besar Qimie.. klu tak memang pening laa mama kamu ni.. Ok esok nak balik raye.. Dengar ura2 cakap raye kamis.. ye ke???

Tak kisah laa janji aku balik sebelum kamis hahaahah..

Ok selamat ari raye sumer erk!! Maaf zahir batin..

Hidung lak sumbat

Ermn.. si tochek kitorang.. demamnya alhamdulillah dah sembuh.. Mybe demam rindu nak jumpa bekas pengasuh dia gak kot.. ye la lama gak dengan pengasuh dia dari kecit kan..

Pas pengasuh dia amik bawak main kat rumah dia malam tadi, demam terus surut. Tapi kena gak abiskan antibiotik..takut datang balik demam tu..

Ok demam settle, so igtkan dapat la kami laki bini tido dengna aman... Tapi tak.. kol 3 pagi gak dia melalak.. Tak ingat ok. Puas pujuk, bawak pusing.. diam jap je, baringkan suh tido tak mau. Dengna hubby2 tak leh nak lelap. Then hubby cakap, Qimie tak leh nafas kot..

Haah laa cane laa leh tak terfikir.. sebab masa aku letakkan balm & minyak yuyi, dia tido jap, aku baring je sebelah dia nanges balik, tak kasik aku tido..Adeh.. terus selongkat kabinet dia cari ubat kering hingus.. Penyedut hingus lak time tu aaa nak ilang sakit ati..

Puas cari tak jumpa.. so just pakai ubat kering hingus, alhamdulillah, baru la dia diam & then back to sleep.

Mencabar kan malam aku... dah 2 malam dah..bukan kejap2 rengek, nangesnya.. Tu yang tak leh nak update pepagi.. mood ilang.. Penat rase badan ni..

Sayang mama, papa, sembuhla cepat ye.. Sedih mama bila antar taska tadi Qimie nanges.. yela sakit mesti nak dekat dengan mama.. Esok ikot mama gi keje yer.. bos takde.. Qimie jadik bos ek.. pastu kite balik kampung nenek& atuk terus.. Sabar ye sayang..sana ramai sepupu2 Qimie menanti & merindu nak main.. Ermn.. emo kejap!

Pemberian dari hati

Tajuk tak hengat..

Ok semalam dapat kek free.. Ni bos akak ni dapat, tapi dia tanak..dia kasik kat PA dia, PA dia sombong, tanak.. Pastu dia petik nama aku, bos dia terus cakap "ok2.. bagi kat bunga.. cakap kat dia pemberian ikhlas dari hati" (kurang lebih laa ayat dia..lupe sudah). Mr. KK, mementang ai mintak duit raye dengan u, u kasik ai kek yer.. amik ati.. Ok2 dimaapkan!
Ok ni kek dia.. Rase cam sambut beday je hihihi.. Comel ya amat!
Rase dia?? Ermnn..ermnn.. muak laa banyak coklat sangat kot.. Aku tak suka coklat manis2.. aku suka yang pahit2.. So, kek tu akan dibawak balik ke kampung tuk anak2 buah aku licinkan..

Monday, September 6, 2010

2 jam je tido malam tadi

Yer ni status yang sama aku tulis kat YM aku.. Ni pun mata dah pinau2 ni.. Kepala dah start rase sakit..

Kenape aku tido 2 jam je.. ni yang nak cite ni..

Kan sabtu tu aku cakap balik dari berbuka kat luar then hubby naik rumah dulu dengan qimie kan.. Masa tu hujan ala2 gerimis.. Eh betul ke ayat aku.. Ala..macam baru nak start hujan.. Aku lak tengah gigih nak betulkan parking kete, makanya tak nyempat nak amik payung tuk meka. So hubby just halang Qimie dengan kepala dia je(dia bongkokkan badan sambil lari2 ank).
Then sampai rumah Qimie terus tido, hubby mandi dulu.. So hubby ok la tak ditimpa musibah.. Sebab pas mandi tu aku urut perut dia, kaki & picit kepala.. angin dah kuar so dia rasa ok skit. Tapi.. si tochek tu, terus tido.. takde basahkan rambut.. Apa lagi.. tak sampai 1 jam, badan dia dah mula memanas..


Bila tak senat merengek la dia.. So seharian Ahad tu dia tak aktif sangat.. Masa balik daripada hantar adik ipo ke kampus, singgah klinik. Jumpa doc.. emmnn doc ni senget laaa buat nak explain anak aku ok ker tak.. dia just cek then taip2 kat komputer dia, then dia cakap, ok! Senget!!!!!

So malam tu qimie tido jap je, then dia muntah pastu terus bangun main komputer dengan papa dia.. Aku lak masak nasi tuk sahur sok & kemaskan mana patut.
Kol 1 baru masuk tido... then kol 2.15pagi tiba2 qimie menangis, merengek2, suhu badan menaik mendadak.. baru 2 minit letak bawak ketiak dah 37.8, pastu dia dah meronta .. Bagi susu kejap je minum, takmo, tepuk2, takmo, tidokan atas badan, takmo.. Sume nanges..
Hubby bangun buatkan air asam jawa, nak jeramkan kepala & badan dia. Tido kejap.. Tak sampai 10 minit pun, bangun balik.. Pujuk2 takmo diam.. last2 aku dukung bawak dia kuar.. Dah la dengan batuk, selsema lagi.. Kecian sangat..

Aku buka baju suar dia pastu nak basuh mulut tapinye dia nak main air lak.. Terus je aku basahkan kepala & badan dia skit2.. Masuk bilik lap2, tukar baju then cuba tidurkan.. Tak jalan.. merengek gak..

Bawak keluar, masuk dapur, nak ke bilik semula dia marah, nak main air.. Laaa sabo je aku ni.. terus amik besen, letak air dudukkan dia.. Diam terus main air.. Kol 3.15pagi masa tu aku tengok jam tau! Korang tengok laa aksi dia main air..


Dah habis sume air dalam bekas tu dia tumpahkan aku soal dia "dah puas dah??" dia gelak je.. Aku angkat dia, salin baju bagai, nak gi dapur amik mop tp dia leh lak nak main kejar2 dengan aku.. Lantai still basah kan.. aku dah cakap dok diam, kang jatuh.. ermnn mulut ibu kan berbisa, tak sampai seminit kau cakpa, gedebuk!! Haa lari la lagi.. Sebbaik aku sempat capai tangan dia so impak jatuh tak la kuat sangat.
Dok berdingdong2 aku siap leh mop lantai, iron baju tuk keje ari ni.. Aiii takleh jadik, dah kol 4.10 pagi.. Terus amik dia, ajak makan ubat.. Bersilat gak la nak suh dia buka mulot.. tapi sebbaik Qimie ni jenis yang telan ubat, dia tak buang balik.
Kol 4.15 la baru masuk tido, tidokan dia.. dengan aku 2 terlelap.. jaga2 dah kol 5.17pagi.. Terus lompat terjun katil.. Suh hubby bangun, panaskan lauk.. Eh dengar Qimie dah jerit dari dalam bilik, nanges.. Laaa.. dukung dia sambil bersilat kat dapur..
Hubby amik dia nanges.. adeh.. Nanges bukan skit2 mmg meraung tu.. Aku amik, suh dia duduk elok2 dengan papa dia & rasuah nasi. Baru dok diam. Tapi 2,3 suap je, tak mau dah.. Terus dia rebahkan kepala dia kat peha aku , tido..sayu tak??? Ciankan..
Ni la gambar budak yang demam & kena gak marah dengan mama dia sebab kepala mama dah tak tahan pening sebab ngantuk sampaikan sebek2 nanges... Cian anak mama.. Sebbaik masa anto ke taska tadi, panasnya dah kurang.. Ubat pun dah aku bekalkan..harap2 anak mama cepat sehat yer.. Nak raya ni sayang, jangan la sakit..




Masak2 bersama chef segera

Hari sabtu tu gi giant beli box yang rege RM9.99 tu.. Sambar la 5 box.. Nak simpan baju2 Qimie yang dah tak muat, baju preggy & hadiah2 kawin yang lom buka. Singgah kat bahagian rempah ratus, terus tanya hubby nak makan apa tuk berbuka esok.. ahahaha esok, sebab petang tu nak buka kat kopitiam (laa sgt). Tau ape hubby jawab, nampak rempah kari, masak kari la, nampak rempah kurma, ermnn kurma pun ok gak.. Aku tarik rendang.. rendang tak nak ke bang??? Ok set! Terus set koo..
So beli rempah rendang adabi & hasil bersilat dengan rencah segera tu dapat laa ni.. sedap! Tapi aku tak cukup letak garam kata hubby.. ish pemasin betul laki aku ni..
Pastu buat murtabak maggi.. owh ni aku tunjuk gambar je.. klu nak resepi klik sini. Aku penah tulis resepi dia masa aku buat ari tu tapi lupe nak snap gambar..
Close up mode skit!!
Cube la sumpah tak tipu.. memang sedap. Klu tak takkan cekodok pisang paberet hubby & adik ipo aku tak bape jalan.. tapi murtabak megi ni yang jalan dulu.. macam biasa laa.. harus la licin walaupun yang kedarah 3 orang je.. Owh Qimie pun suke aahahh..
Cekodok terlebih pisang dari tepung.. rupe kurang, tapi rase umphh!! Ahahaha puji diri sendiri plaks!
Owh, ni cek mek molek ari jumaat lepas.. eh tetibe nak tayang.. dah amik gambau dah kan..layankan aje.. licin asik ipo & hubby makan..

Air soya je.. tapi hubby tak puas ati sebab tak manis.. jap2 ni aku orang pantai timur ke dia ni.. kuat tol manis & masin tau!
Ok, diakhiri dengan muka budak yang dah start mendemamkan diri.. Owh.. tajuk chef segera, sbb semua guna bahan2 segera, rempah rendang segera, maggi segera, cekodok & ubi.. cepat je buat kan..so segera gak la kan... soya?? Harus la segera, param malii..