Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, December 28, 2011

Kecelaruan minda

Yer.. aku rase minda aku tengah bercelaru.. pastu nak bagitau sape tak leh makanya aku dari pagi tadi dok post kat fb macam2... Sebab pagi tadi takleh buka blog.. sekali rehat ni... tadaaaa yeyyyyy hepiiii dah boleh buka maka leh buat luahan perasaan kat sini...

Semalam, baby Eqal buat pasal pulak.. tak mau tido dalam katil baby nak suh orang pegang je.. Aku dah serba salah kat ofis ni hah.. Pengasuh dia aka biras aku dah macam nak angkat bendera putih dengan karenah si baby Eqal.. Yela, dia pun ada baby kecit nak jaga.. ok la tak kecit daa 1tahun setengah tapi masih perlukan perhatian dia kan.. Tapi bila Eqal buat perangan ape pun pengasuh tak leh buat, asik nak pangku dia je..

Then, bila aku balik semalam, amik si abang, awal2 abang dia dah tanya mana papa, pastu mana baby.. Sayang sangat kat baby, tapi klu bab buli adik buli semacam..

Dah amik Eqal, buh dalam bakul dia ok lagi, baru 100meter aku gerak, aku tegur "Eqalll" huwaaaaaaaaa!!!!! Melalakk macam ape ntah!! Marah gamaknye aku tinggalkan dia dengan orang len. Yela 3 bulan dok bau aku je, tentiba bau orang len. Qimie dulu dengan aku 43 hari je. Hari ke 44 aku masuk keje dah sebab amik cuti awal tapi babynyer kuar lambat..

Balik pasal tadi, si Eqal ni, melalak bukan nangis tau, melalak kuat gila sampai kami masuk rumah. Dah masuk tu aku letak lak dia atas sofa sebab nak tutup pagar.. Melalak balik marah sebab kena letak. Sudahnye aku pujuk dengan susu badan dia minum skit, pastu merajuk, bebel-bebel pastu marah melalak lagi.. Ada dekat 30 minit gak aku nak pujuk dia semalam.. Yela baru je nak lelap mata, si Abang Qimie lak pasal notebook anggry bird dia.. "now u know ur abc, come and sing with me..".. sambung melalak la adik, tidor terganggu.

Sudahnye 6.30 petang adik dia tido, si abang dekat kol 7 gak la lena lepas minum susu.

Tengok la si adik ni ha... Kat rumah pengasuh tido 1 jam je, mye perubahan suasana kot...
Tido peluk tilam sendiri.. rindu bau tilam dia kot ahaahah...

Si abang ni pun, sedar tak sedar dalam kol 10, tu pun sebab buas sangat sampai jatuh katil.. Sebbaik jatuh atas tikar kayu, idok la sakit sangat..

Gambo zoom out bua buah ati pengarang jantung papa & mama.. Terbongkang tidonyeee..

Makanya.. hari ni aku rase tak bermaya sebab semalam kes yang sama masa hanto Qimie jadik balik... Eh aku dah cite ke blom ek?? Kes ape?? Tak nak dihanto ke rumah pengasuh.

Tau ape dia cakap kat aku pagi tadi
Mama nak gi keje?
Ye mama keje sayang
Ala.. mama tinggal Qimie la ni, macamana ni.. kenapa mama tinggal Qimie..
Mama keje Qimie dok dengan mama Lina yer, sana ada abang K..
Taknak la, Qimie dok umah, qimie dok umah je...

Adeiiii.. susah orang dah pandai cakap ni. Tadi dia cakap tak nak gi rumah pengasuh dia, nak dok rumah paklong dengan adik. Pastu dah sampai tak nak gak, dia dah kuar, masuk balik kete.. Then aku maju ke depan stop depan rumah pengasuh dia. Berkeras tak nak kuar. Aku umpan ajak gi taman, baru nak kuar. Tapiii bila aku melencong nak masuk rumah pengasuh dia, terus dia melalak siap duduk atas tar tak nak masuk. Sampaikan aku kena dukung dia..

Korang bayangkan aku yang operate ni angkat budak 13kg.. Aduiii rase macam ngilu kat tempat jahit... Tu yang buat aku sakit2 badan, ngantuk2 gak ni.. Aduiii la... Sebbaik esok dapat cuti, tq bos sebab luluskan...

2 putera tercinta mama papa @ MAH
Muhammad Airel Hakimi & Muhammad Arief Haiqal...

p/s: Bos cakap ai kurus.. hikhik.. bos tak tau, klu pegi ofis lama ni kena kutuk cakap gemuk tau bos.. dulu masuk sini time mengandung.. memang la nampak kurus bila da takde perut di depan tapi depa tak tau dulu ai cutting model*mode perasan tak sudah* hahaahha

Tuesday, December 27, 2011

Baby meragam skit

Nak kena balik jap lagi.. tunggu masa je ni.. kol 12.30 blah terus... cian kat biras, tak jadik keje la dia sbb haiqal tak mo tido.. ermnnn nak tak nak harus kuar gak ni.. mmg la bos takde tp court pun kuar gak ni, takde sape kat ofis.. kena gak tunggu kol 12.30 baru leh kuar ni..

Ermnnn.. kata biras dah 4 botol eh ker 3 botol ek.. susu dia minum asik merengek je.. bertukar tangan kot tu yang dia len macam skit.. Yela 3 bulan dengan mama dia je takde orang len.. Aduiiii susah ati aku bila fikir...

Nak balik sekarang je rase, boleh ker tak erk.. balik je la kan huhuhhu...

1st day keje

Bersiaran dari tempat orderly...

Stressss!!!! Pehal ofis aku nih dah kedek banyak nih.. Nak buka blog pun da tak bley ni..blocked plak dah... da tu acane aku nak aupdate blog cengginih.. takkan asik nak pinjam pc orderly ni plak.. adeiii..

Bos adalah tiada sampai hujung tahun.. adeii acane leh lupe dia takde erk.. klu tak aku sambung je cuti sampai hujung tahun ni gak... Owh.. lupe nak bagitau... well ari ni first day keje after 3 month cuti bersalin.. Jap gile weh rase 3 bulan tu..

Pengalaman anto anak ari ni??? Seksa... yang si kecik, aku angkat je terus celik mata.. letak dalam bakul dalam kete pastu dia melalak.. Sampai rumah biras, owh si adik aku asingkan anto pada biras.. Tak leh letak sekali takut tak terlarat pengasuh Qimie nak melayan bila si abang buat hal pada si adik.

Si abang, suh naik moto dengan papanye tak nak.. nak ikut mama... Aku jugak kena hantar.. tapi aku mintak hubby ikot sekali pasal nak angkut barang2 anak2 gi rumah babysitter masing-masing. Well si abang aku turun kete nak anto si adik dah nanges2... melalak berlari ikut aku masuk rumah maklong dia. Sebab dari dalam kete aku cakap pada si abang aku nak keje so kena hantar pegi rumah pengasuh tak nak nak ikot mama jugak. Sampai rumah pengasuh nanges2 tak nak kuar kete, sampaikan hubby kena angkat dia bawak masuk rumah pengasuh.. Sabo jela kan...

Alamak orderly da sampai la plak.. ermnn terpaksa la stop sini dulu.. Tadi dah kol dua2 pengasuh, and dua2 anak pun tak buat hal.. si abang nanges kejap je lepas bagi susu diam sabooo jela..

Ok jumpa lagi...

Sunday, December 18, 2011

Kemunculan semula..

Eceh, tajuk tak menahan kan... Ekekeek... Rindunyeeee pada blog, pada kengkawan blog, pada alam maya pada err apa lagi erk...

3 bulan woh aku amik cuti bersalin.. rehat cukup?? Erk, aku tak rase la cukup sangat sebab kena melayan kerenah si abang yang suka sangat buli adik dia... tunggu la adik beso skit abiss la abang..

Weh, banyak sangat story nak citer tp tak tau nak start dari yang mana ahahaha.. boleh?? Aku ada kat kampung hubby sebenarnya sekarang ni, so pinjam lappy adik ipo la lepas rindu pada blog... patutnya balik petang tadi tapi sebab aku rase tak berapa nak sihat, aku suh hubby EL je esok, boleh?? Ekekek... yela salah dia la.. Boleh lak tibe2 ajak kami balik kampung dia kul 9 malam tadi... Aku memang la membantah sebab jalan nak balik kampung hubby sedikit seram or boleh kata keras la.. hubby sendiri pun penah kena sampai demam 3 hari ekeek... Tapi dia pujuk katanya kuar ikut Sungkai bukan Slim, ermmm dah tau dah dia tu ngidam nak makan doyan mertua so ikutkan jela.. Ermm sebbaik baby & Qimie bagi kejesama yang baik masa dalam kete, takde la aku risau sangat.

So, kalau dah kat kampung hubby memang kenduri durian, rambutan, langsat la jawabnya.. Tu manggis ada gak, tapi mertua cakap next week baru masak.. meleleh air liur aku tengok hikhik.. Gambo??? Alaaa takmo la letak, takut ada lak yang terliur tengok kang ekeek...

Eh, ok la nak tengok mertua buat karipap.. nak belajar.. Yer.. tengok jer bukan tolong ahahahaah.. dasar menantu hantu kan.. Dah la request mertua masak inti lebih sebab aku nak bawak balik rumah, nak buat kat rumah lak kuih2 eeekekkeek.. Mertua aku baik lagi sporting, mana nak cari ekekeek...

Ok,aku janji balik keje nanti aku update.. Owh, aku masuk keje 27 Dec... sempat lagi la kan nak sign pasal SBPA kan.. ape ntah, aku baru nak google pasal tu jap2 lagi hikhik... Adios kengkawan da nak magrib daa...

Friday, September 23, 2011

Korang maafkan aku erk!!!!

Today.. is the LAST DAYYYY!!! Yahoooooooooooo!!!

Gile seronok beronok2 aku rase wehhh... Lepas ni tak payah nak fikir nak bangun pagi, mandi, iron baju, start kete anto anak gi pengasuh, nak kena beratur belakang kete yang takut nak kuar simpang 4, pastu lewat sebab jammed depan sekolah, berebut parking free tepi tasik dengan orang lain, klu takde parking kena pikir nak kuar duit RM10 kena bayar paking fee.

Owh... indahnye hari2 yang bakal berlalu... ekekekeek... Sukeeeee!!!

Lepas ni, bangun pagi, salam hubby babai2 dia gi keje.. Semayang jangan dilupe ekkek.. Anto anak pun dia nanti... amik je la aku.. Pastu, sambung titon balik yeeahahhhh... Dekat2 tengahari baru bangun kemas rumah, masak.. Klu kain banyak yer basuh kain, klu tak dok la depan tibi jee ekekek... Alaa klu ada internet kat rumah leh chatting2 kan.. blogging.. Alaaa.. 3 bulan la tinggalkan dunia blogging lepas ni... Sob..sob.. tak leh tau cite2 korang dah...

Okla.. dikesempatan ni, aku nak susun jari sepuluh, mohon maaf pada semua, kalau ada tutur kata, penggunaan ayat dan seangkatan dengannya yang tanpa sedar guris hati sesape saje yang membace atau yang pernah berjumpa dengan aku.. Mintak korang halalkan apa2 je yang terlebih or terkurang yer.. Mana la tau kan.. Bersalin ni umpama bertarung nyawa... Who knows what will happen next kan.. (gile rojak BI aku ekkek)

Kalau free doakan la semoga aku bersalin normal dan baby normal, aku pun sihat, baby pun sihat.. semua2 la baik2 belaka.. Takot nih sebab bersalin kat hospital yang terkenal dengan banyak kes ni huhuhuh...

Babai semua, moge jumpa lagi bulan 12 nanti.. Mesti blog ini berhabuk, ada sarang labah2 & sebagainya kan.. Chaw sin chi....

Thursday, September 22, 2011

Gaji tak masuk.. sob..sob...

Tekejut boboy tau.. bilamana suh hubby cek akaun cimpeng gaji tak masuk..

Zrasssss!!!! Terus pucat muke ekekek.. ternyata telahan aku benar belaka... Semalam cek slip gaji online, slip takde untuk bulan September.. Memang tak sedap ati dah aku.. So mintak hubby cekkan masuk ke tak.. Sahih tinggal RM400 je.. OMG..MOG OAG...

Call ofis lama, mintak akak tu explain, owh, ofis baru aku buat ek.. Tapi nape tadi masa aku kat ofis baru masa mintak GL untuk masuk Hospital minggu depan, akak tu cakap ofis lama buat.. Matiiiiiii!!!

Berdesuppp call kewangan ofis baru lak.. Owh, puan dari High Court ke? Baru masuk.. Ooo puan akan dapat hujung bulan ni gaji sebab kita buat separate akaun.. Oooo lagu tu.. Bakpo la dok royat kat ambo awal2... riso ambe haahahah...

Ok, so kesimpulannye, pekeje gomen dah enjoy gaji tuk bulan September minggu ni, tapi aku minggu depan baru masyuk.. Takpeee nanti korang dah tade duit, aku lak yang jadik pacik kayooo, eh macik kayo ahahaahah...

p/s: Meh laaa korang jenguk aku kat HTAR 1 or 2 Oct ni... Kompem aku ada kat wad kelas 2 tempat orang bersalin or tgu turn nak bersalin ekekekeke... Tak sabo dah ni nak perut kempis, rindu nak tido meniarap..Huhuh...

Wednesday, September 21, 2011

Result lepas jumpa pakar

Salam semua... pe habaq?? Baik ka semua??

Owh, mood sangat ceria hari ni.. dah berazam tak mo stress2 mikir bila baby nak kuar... So kena ceria supaya baby pun tak takot nak kuar ekekekek...

Pagi tadi kol 8 dah sampai HTAR, tapi sebab cari parking kol 8.15pagi gak baru dapat amik nombor.. Lama gilak weh nak kena beratur jumpa pakar ni erk... 3,4 kali aku kena kuar masuk bilik sebab ramai sangat patient.

Tadi yang incharge doktor lelaki cina, baik weh. Cakap pun baik je dengan aku.. tapi yang scan aku Doc pempuan.. ceh kerek gile.. Mementang ko ni pakar, aku tanya soalan baby aku ok pun ko tak leh nak jawab ker??? Nyampah ok.. tapi takpe... aku anggap je dia tak dengar soalan aku.. Tapi yang aku heran, dia ni sebagai pakar, tapi tanya soalan kat aku.. you rase mana besar yang sebelum ni ke yang ni besar (baby)... Mana aaaa aku tau.. len la baru je semalam aku pregnant kan si Qimie tu.. yer la aku ingat.. yang aku ingat masa Qimie air banyak, baby normal je..

Ok, then resultnye...

1. Baby normal
2. Kepala cun masih ke bawah tapi tak mo masuk saluran dia lagi.. mean, still tinggi...
3. Air ketuban ok, 10 point berapa ntah aku pun tak ingat.. tapi normal..
4. Berat baby dah 3.4kg.. haaaaaa matik aku nak neran nanti.. Qimie yang 3.3kg punnnnn jenuh...
5. Dah dapat surat untuk admit spital 1 Oktober ni kalau baby masih tak mo kuar... 2 Oktober wajib bersalin.. secara paksa...
6. Masih belum dapat tau ape jantina.. sebab baby cakap nak buat mama dengan papa surpriseee!!!

So, keputusan aku untuk balik kampung awal adalah tak jadik... Memandangkan dah sumer data aku dah ada kat HTAR tu.. maka redhakan jela bersalin kat situ.. Bukan taknak cuma telinga aku dah banyak dimomokkan dengan kes2 tak best kat spital tu.. Tapi aku harap aku bukan salah satu mangsa kecuaian apa2 kat situ...

Lagipun tak semua patient dapat layanan tak memuaskan dari HTAR kan.. ada je jiran aku yang citer dia dapat layanan baik dari staff kat sana.. Cumanya yang tak best adalah suami tak dibenarkan teman isteri masa bersalin kan.. Ermnn.. takpela, mungkin takde rezeki hubby nak tengok 2nd baby ni kuar.. Kira 2nd baby ni nanti tough la skit kan.. sebab kuar tanpa bantuan papa haahahah...

Ok, surat untuk aku mintak cuti bersalin awal dari due date pun aku dah dapat dari doktor HTAR tadi dan borang permohonan cuti tu pun dah dapat kelulusan dari boss aku.. Eh sape cakap hakim ni garang dan tak bertimbang rasa, tak semua laaa.. Buktinya Hakim aku baik je, dia sign je.. yela dia pempuan, dia pun pernah rasa ape yang aku rase haahaha... Yeke??? Alasan aku nak cuti awal sebab dah tak larat nak drive... ok ke??? Ekekeekk...

Cumanya bos aku tanya, sempat ker pergi open house dia... Harus la sempat boss sebab baby pun still kat atas, tak turun pun lagi.. klu dah turun pun amik masa dia nak kuar, ni kan plak yang belum turun kan... Eheeheheh...

So... minggu ni keje aku makan.. makan... makan yeeeeehaaaa.... Esok malam makan kat rumah abang ipo, hari jumaat kat kompleks Mahkamah... Sabtu rumah boss & taman aku.. Ahad... errrr belum ada dalam jadual.. Tu rumah Zura blogger pun ada jemput... tapi takut tak jumpa rumah lak nak gi kat Putrajaya tu.. dah la tiap kali pergi kami sesat ekekekek...

Takpela.. aku rase memang baby ni nak suh mama dia makan puas2 kot sebab lepas tu kena pantang lama aahahah... Baikla nak... mama turutkan kehendak kamu, janji kamu sihat2 je dalam perut mama ok sayang . (",)

Tuesday, September 20, 2011

Perkembangan Qimie...

Seronok gile keje minggu ni... Kepala tak berat, tak sakit.. Kenapa??? Ahahaha... beban keje aku aku dah serah pada pengganti aku.. So apa yang aku buat minggu ni adalah semata-mata arahan dari boss, sampingan keje tadek.. takmo pandang la dah huhuhh.. Tak larat...

So, oleh kerna keje dari boss pun tak banyak, orderly sini pun jarang ada kat tempat, aku minjam la pc dia untuk up cite or jalan2 kat blog kengkawan.. Wahhhh sangat menseronokkan.. Terasa kembali macam masa keje kat opis lama dulu hiihi.. cuma dengan sedikit privasi sebab ada bilik sendiri.. Ngeh3...

Nak cerita pasal perangai si Abang bila dah dekat2 aku nak bersalin ni ha..

1. Selalu usap perut aku pastu cakap "Keciannnn mama..." @ "mama, adik yak(berak)" mana dia tau ntah... @ "eee... baby qimie"

2. Dah mula bahasakan diri dia abang.. Ikot mood la... tapi bila aku tanya adik Qimie mana, dia cakap "saya" dah tu bila aku tanya abang qimie sape? "saya." semua2 pun dia..

3. Nampak barang-barang baby, semua dia punya katanya.. bukan adik punya.. bedak baru pun dia nak buka, pampers size S pun dia punye katanya.. adoiii...

4. Kalau tak puas ati dengan aku selalu pukul perut.. dia tau klu dia pukul tang lain aku buat tak heran, tapi klu pukul perut memang makan cubitan atau tamparan wanita... nak perhatiaannn je lebih tau...

5. Selalu nak buat cubaan jeleskan aku dengan rapat pada papa dia.. Kalau hubby mintak picit kepala, marah, tak kasik aku picit, dia nak picitkan..

6. Kalau marah siap sound aku "apeeee niii... " pastu bebel tak tentu hala butir kata... adoiiii

7. Kalau suruh mandi or pakai baju selalu lari sana sini.. tak pun nak pakai sendiri.. bila tak dapat pakai merengek2 "mama.. tak boyehh"

8. Kalau dia malas nak bangun pagi, dia akan cakap "nanak bangun, qimie nak tido" atau pun "tinggal qimie.. nanak ikot" sabooooo jelaaaaa..

9. Hantu cite Upin Ipin.. tengok la ulangkali CD tu pun takpe... klu ngantuk cane pun dia akan tongkat mata dengan batang mancis umpamanya... dah abis cite baru tido.. Eh, komputer siap dia buka / tutup sendiri.. tapi tutup dengan cara tutup suis.. buka lak tekan punat pada pc tu je..

10. Pantang papa keluar rumah, nanges, melalak nak ikot.. kena explain bagai, baru laaa diam..

11. Sangat obses dengan belon besorr yang biasa dipasang untuk kedai2 baru buka.. dulu obses dengan iklan@ papan tanda nippon paint & kapal terbang..

12. Tak boleh sebut L.. maklong jadi makyong, tak boleh sebut S, susu jadi tutu... puas betulkan lidah dia tu.. aduiii... Tapi kadang2 boleh je dia sebut.. ntah..

13. Sangat2 setia... bayangkan berapa banyak selipar dia ada, dia setia pada 1 je.. selipar dia sampai buruk, tetap pakai, dah ilang baru nak pakai yang baru.. yang sekarang ni..aku sorok, baru dia nak pakai selipar baru skit untuk raya. Tapi..... 3 pasang yang pengasuh lama dia belikan.. dia pandang sepi je... Padahal berjenama belaka.. Setia laa sangat...

14. Errrr.. tak boleh nak fikir la plak... sebab tak tahan nak gi tandas.. Esok2 la aku update lagi ahahah....


Toiletttt first!!!!!

Monday, September 19, 2011

Entry panjang lagi...

Alhamdulillah... selesai suda keje yang aku dok tangguh2 dari sebelum raye tu.. Dah bawak masuk bilik Hakim dah untuk dibuat ground ekeekek.. pastu tunggu je lawyer kutip wiu wiu.... mata aku dah ada tanda RM..RM dah ni..

Ok, minggu ni dah nak masuk minggu ke 38 aku bawak perut ni.. tak larat okeh, sangat2 tak larat.. Muka aku ni dah sembap, kaki dah mula rase tak muat nak sarung selipa.. jalan jauh skit dah mengah, makan tak boleh banyak, kena skit2 je.. Tapi tiap kali makan harus terus ke tandas.. memang takde dia nak simpan makanan2 tu dalam perut aku sangat..

Duduk pun dah macam tak senonoh, terkangkang je sebab perut dah berat sangat.. kalau orang pandang aku berjalan, mesti pastu mata tertancap kat perut aku, pastu dok bisik sesama diorang... bukan la aku cakap diorang mengata.. tapi berkata sesuatu pasal perut aku... Tak padan dengan tuan perutnye.. yeee aku tau..tu yang sokmo aku dengar kat telinga ni...

Tiap kali berdua je dengan baby aku ni, mesti aku cakap dengan dia, baby nak tunggu apa lagi.. takkan nak tunggu abis sume open house mama pergi baru nak kuar.. cian aaa kat mama tak larat dah nak nanggung senak.. yerr senak terlalu kerap sekarang.. kadang dah rase dia nak cari jalan kuar.. tapi perut aku tinggi lagi, belum jatuh.. kata kawan2 aku, ko ni... dah belum masa, acane dia nak kuar.. tapi dah 9 bulan.. dah matang dah baby kan.. dah leh kuar dengan selamat dah kan.. Insyaallah.. maksud aku bukan tahap pra matang dah la kan..

Ni, lusa aku nak jumpa pakar, dia nak cek kandungan aku.. Ari tu masa 33 ke 34 minggu kan katanya besar baby dalam perut aku ni, so dia nak tengok la klu betul besar, then 21hb tu gak maybe aku kena paksa bersalin, klu berat still normal, then just wait until 2 Oktober, if takde tanda gak tetap aku kena paksa bersalin sebab sejarah kencing manis aku sebelum ni kan...

Tapi, nak mintak surat dengan doktor, aku nak amik cuti awal 1 minggu dari due date.. tak larat dah nak drive g keje.. rela aku cuti & malas nak fikir apa pendapat bos aku.. Dia pun penah bersalin, mesti faham kot situasi aku lagi pun pengganti aku pun dah ada dah ni...

Ingat minggu ni nak balik terus kampung, tapi hubby lak buat drama, katanya dah tak sabar nak tinggalkan dia ke.. adessss!!! Menusuk qolbu betul itu ayat.. Hubby je yang tak tau, betapa aku tak leh berjauhan dengan dia.. cuma ye la masa2 akhir ni la aku nak makan masakan mak aku.. nnt memang la makan masakan mak, tapi dalam mode pantang.. harus la itu, ini tak leh nak request kecuali nasi panas dengan ikan bakar gumpal dengan lada itam.. tu sajork!!

Tapi, sebab sayang kat hubby, baekkk adinda menurut perintah.. so mulai senin depan aku dok la kat rumah je kot nunggu masa.. klu tak nak kuar gak Jumaat tu tetap aku balik Kontan... Dah tak mo kuar kat Klang tak pela.. kita balik kontan jela.. Gitu kekdahnye ekekeekek...

Eh, dah nak abis rehat, harus settle ape yang patut, kang bos panggil susah lak kang... Owh, Sabtu ni open house rumah boss... Nyum3... Aku tengok dah menu dia.. wiu... bisa menciurkannnnnn... hihihih...

Ok, jumpa lagi....

Wednesday, September 14, 2011

Gambar posing raye..

Baru perasan post ni dok kat draft je.. padahal upload gambar minggu 1st raya lagi..
Takpe la.. layan jela gambar ni erk.. hhhiihhihih...

Abang long dengan Mak Udanye....Sanggup dok belakang semata nak lindung perut hahaaha...
Pose manje si kenit tu.. susah nak dapat dia lentok gitu tu...
Perut sape lagi beso.. kata adik ipo aku.. hihhiih
Alaaa.. awat gambar old school ni kenit... takpelaa..
Last sekali gambar gedik mak buyong muahaahahahaah... Senget bebeno dah...

Ni gambar2 malam raye ke 3 dah pun.. Makai baju raye semata2 sebab nak pose.. Sabo jela kan hikhik..

Ok tu je nak post pasal gambar raya hahaahah... Mood takde datang maaaa nak bergamboo sebab takde baju raye... sobb sob....

Preggy 36++

Fuhhh...puhhhh.. Gaya orang niup PC sebab nengok blog dah berhabuk.. Ahaahaha... Takde mood la sekarang nak upload cite kat blog.. Ntah takde perasaan..

Semalam jatuh masa on the way nak gi amik kete.. Jatuh atas tar sebab aku park kete kat depan Laman Budaya ke ape ntah namanya kat tepi tasik tu.. Memang mena
pak la. Baru je letak hp anto report kat hubby cakap dah nak gerak ke klinik, sekali terus, tak tau cane leh jatuh.. Jalan tak berapa rata rasanya...

Tapi memang nasib baik la jatuhnye melutut.. klu jatuh cam nangka busuk, maunye aku kat dalam spital dah sekarang huhhuhu... Lepas tu, sebab aku serik dah dengan kejadian semalam, maka hari ni aku park kat bawah Plaza Alam Central(PAC).. bio la bayar sehari RM10 pun, janji aku selamat dari peragut or apa2 kan.. Huhuhu... Yerr... aku tak dapat pass pun.. diorang tak kecian kot dengan mak buyong ni, sebab tu takde usaha untuk dapatkan 1 pass parking untuk aku.. Sebbbaik dah tak lama dah nak bersalinnye..

Tadi menapak ke food court PAC, dekat je pun, sebelah bangunan keje aku ni je.. tapinye aku rase macam aku dah buat acara lari 1000 m... sakit wehhhh.. Rase macam nak beranak lala tu gak.. Dari jalan laju, aku pelankan langkah aku.. Takut kang terase sakit nak bersalin kat situ... malu weh.. da la orang tak kenal aku kan.. sape nak tolong pun..

Hubby hari ni gi Manjung, kena out station, tapi balik hari katanya.. dia pun dah risau dengan keadaan aku yang kadang2 rasa sakit, kadang2 kebas, kadang2 macam dah nak bersalin sangat pun ada gayanya huhuhuh...

Tapi korang dah tengok ker gambar aku yang terbaru.. Haaa meh la aku tunjuk hihihihi...
Ha ni dengan kawan aku BISMI... masih solo... ada sesape berkenan tak??? Hihihi... Dulu orang JKR selalu tertukar antara aku dengan dia.. dulu laaa zamam aku nak dara.. sekarang tak dah.. aku dah mengembang, dia je maintain cinonet, comey je.. hihihi

Haaa ni masa kat rumah kak Fida.. upacara makan2 kawan2 je yang katanya dah jadi open house tu ekkeke.. Kelas u kak, buat air rebina heehheh....
Haaa ni dengan anak2 dara yang nak amik SPM tahun ni.. meh la akak jadi artis jap bergambar dengan kitorang katanya... Hihihi.. Haaa ni la kawasan depan rumah aku.. bagi korang yang tertanya2 rumah jenis apakah yang aku beli.. ni je yang mampu hhuhuh....

Kesimpulannya kengkawan.. Rasa2 bila tengok perut aku tu.. macam dah nak meletup sangat dah ke camner?? Sebabnye... kalau aku kuar mana2 mesti orang pandang perut aku, pastu macam takut2 je.. Huh!!!! Nak je aku cakap.. jangan la tengok je ace cube try doakan moge aku cepat skit bersalin & selamat aku dengan baby aku nanti.. Hihihi.. tapi dalam hati jela..

Diakhiri dengan gambar anak teruna aku ni ha yang pose ala2 manje buat mak uda dia hihhii...


Dengan mesej dari Qimie.. OMG... aku tak percaya... aku dah nak jadi abang... tidakkkk!!! Aku tak percaya cintaaaa.. aku tak percaya cintaaa... Eh bukan, lagu peberet dia sekarang Kisah Dongeng Stacy...

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Hafal okkkkkkkk!!! Dasat tak anak teruna suka lagu pempuan ni.. Oh noooo!!!!!

Friday, September 9, 2011

CELCOM dan HANDPHONE..

Nak tergelak kecian.. tapi tergelak la juga..

Kol 2.45 tadi hubby tiba2 chat kat FB.. katanya nak kena pergi celcom buat simkad baru.. sebabnye... HP dia masuk toilet.. Jenis yang saluran terus plak tu, takde can dah ko nak selamatkan.. Register pulak atas nama aku, hubby supplementary je.. Maka aku la kena buat report.. Sebbaik esok celcom buka katanya...

Ralat.. sebab tu hadiah hantaran tunang... Tapi, lagi ralat... nanti dia dapat la alasan nak beli hp baru.. huh!!! Sangat tidak adilllllll!!!!!!!!

Bang, HP baru untuk ai jugak boles?????

Check up 36 minggu.

Hai korang.. lambat lak nak hantar post ari ni.. Sobok fb dengan kawan masa sekolah teknik dulu.. Gile rindu... berguna gak FB ni ek kengkadang...

Ok, just nak cite pasal check up hari ni..

Alhamdulillah, tadi hasil cek dengan doktor India yang alahai sweet gile, baik je jawab soalan2 aku.. Dia scan perut aku, then hasilnya baby dah normal.. tak beso.. Dulu cek 33 minggu dah 2.9kg kan.. tentiba ari ni 36 minggu jadik 2.7kg.. Mungkin silap scan ari tu kot..

Then, kepala baby dah terletak elok dah kat bawah..tunggu masa dia nak push kepala dengan badan dia ke bawah je lagi.. Fizikal alhamdulillah semua nampak normal.. Air ketuban aku pun ok, cukup katanya..

Apa lagi yer.. haaa kencing manis dah stabil, kencing kotor pun dah ok.. Semua back to normal lepas bulan pose ni.. Almaklum time raya pun aku tak berani nak sebat macam2.. takot la katakan...

Doktor tadi cuba gak cek jantina anak aku.. tapi almaklum, baby kali ni sangat la pemalu.. macam Qimie dulu tiap kali scan memang nampak bebirdnye, tak malu langsung.. kali ni malu pulak.. Sebab tu asik tak clear dari 1st scan sampai scan ke 3.. Tapi tak kisah, aku terima seadanya lelaki or perempuan, janji sihat, cukup sifat semua sudah la.. Aku dah cukup bersyukur Allah bagi rezeki lagi pada kami.. Takmo kufur nikmat macam aku dok bising-bising dalam entry ni dan entry2 sebelum ni.. Dose... tapi yerla time tertekan, semua2 pun keluar kan hihihhik...

Ahad ni nak gi beraya umah kak Fida. Tapi dalam masa yang sama aku pun nak buat makan2 gak.. Tak buat besar pun, sekadar panggil kengkawan yang dok bebel lepas aku pindah rumah tak ajak2 diorang datang beraya.. Oyer, klu korang pun area Shah Alam, meh la datang beraya rumah aku.. Aku tak buat besar, cakap awal2 tau sebab tak larat sangat nak masak 2, 3 jenis hidangan. So mana yang termampu jela aku masak... Hihihi...

Ok, selamat hari raya dan selamat menjamu selera dirumah terbuka semua yer... Tapi hati2 jangan sampai darah tinggi naik, kencing manis naik.. kawal tau kawan2... Pesanan dari aku yang dah serik ni hahaahah...

Wednesday, September 7, 2011

Update skit

Tak sempat la nak update blog.. nak lawat blog kengkawan pun tak sempat..

Hakim memang takde, dari semalam sampai Jumaat ni.. tapi masalahnye kena kejor dateline.. deadline ke dateline??? Aku dah confius bila baca blog kak fida ari tu.. eh, kak fida ke blog sape ek.. Lupe sudah.. Tapi kena siapkan keje dalam minggu ni..

Nanti la qado balik baca citer korang.. Lunch time pun aku layan FB je sekarang.. tidak nyempat deh nak naip panjang2..

Selamat berbuka bagi yang berpuasa 6.. Aku.. errr... tahun depan baru ganti 9 hari tertunggak itu... Haahaha...

Saturday, September 3, 2011

Garden Seafood

Baru balik dari dinner kat Garden Seafood Tanjung Malim.. wahh sedap weh makanan... Errrr gambar tunggu adik ipar masuk dalam dia nyer fb la erk baru aku cilok...

Totally sponsored by MIL.. Hikhik... Burpp!!! Alhamdulillah.. Mekaceh mak..

Eh, macam update FB je ayat kan.. Nak cepat, siapkan nota.. esok dah nak balik ayoookk!!!

Luahan rase lagi?????

Dah dekat seminggu kat kampung hubby..Gile rehat aku kat sini.... hubby tak ajak ke mana langsung. Hari pertama raya je beraye.. tu pun gi ke 4 buah rumah.. Hari raye kedua sampai la ni.. tak de pegi mana pun.. Tu yang langsung tak rase raye tu... si Qimie pun dah naik bosan aku tengok, sampaikana sape2 datang, nak ikot depa pi jalan...

Kalau kat kampung aku, 1 minggu cuti raya memang tak cukup.. adik beradik mak aku, sanak sedara je dah 1 kampung.. belum campur adik beradik ayah aku lagi tu... Lagipun kalau bosan, bandar Kuantan dekat je, so that, nak gi jalan buang sesak otak memang senang.. Sini, tak tau nak ke mana, paling dekat pun Tanjung Malim, tapi.... ape je ada kat sana.. Mall besar pun tak de..

Sebab tu la aku rase macam nak je pegi hospital, mintak dengan doktor nak pakse bersalin awal.. Bosan dowh!!! Nak ajak hubby balik Shah Alam kang, macam kejam sangat.. Tapi, dah 1 minggu tinggal rumah, rase macam rindu sangat2 dah dengan rumah.. Bukan takat rindu, tapi aku ada macam2 keje kat rumah tu yangnak kena settle... Mana nak mop rumah, lap tingkap, bersihkan dapur, peti ais, sapu sampah, tukar cadar katil lagi.. Banyak weh... mana nak tau kan.. tentiba ada orang datang beraya dalam hari bekerja tu jugak... Tapi hubby cakap balik tengahari esok.. Okla daripada dia ajak balik petang kan...

Kat rumah mertua gile rileks aku.. Mertua sangat laaa baik.. Tak kasik aku masak, malah kain baju aku pun mertua atau adik ipar aku tolong masuk mesin, basuhkan dan jemur.. naik malu gak aku.. Yela, jenis aku tunggu baju penuh bakul dulu, baru la nak basuh pun, tapi diorang dah siap2 campurkan dengan baju diorang, basuhkan sekali.. errr kira untung la, memang tiap kali balik kampung mertua memang aku betul2 berehat..Tambah2 sekarang tengah berbadan dua..

Tak sabar nak deliver adik si Qimie ni.. malas nak masuk keje dah minggu depan. Aku stress dengan kes perbicaraan civil yang aku kena buat nota keterangan ni. Peguam dia cakap macam telan perkataan, pastu soalan tak jelas, cakap slow, macam tak tau camner nak jadi peguam la layaknye.. Ni peguam cina, ingatkan bagus la englishnye.. rupenye lagi bagus peguam india yang aku buat sebelum kes ni.

21 September ni jumpa pakar, kalau dia scan baby aku tambah besar, aku rase aku nak mintak bersalin awal je.. Malas gile dah nak keja.. Nak kena kuar awal rebut parking lagi, nak jalan dari tapak perking haram tu ke ofis lagi, muak sangat2 dah rasa.

Si Qimie kat kampung ni pun lagi rapat dengan opahnye.. Bayangkan la, tido dengan aku dua malam je, selebihnye tido bawah ketiak opah dia.. manje bebenor.. Tapi ok la at least aaku leh rehat lagi.. eceh, asik ingat nak rehat je.. Tapi, aku rase la kehilangan.. rase macam jauh dengan anak sendri... that's why, bila mertua mintak nak jagakan Qimie dalam masa aku pantang aku tak sanggup... Baru beberapa malam tak tido dengan aku pun aku dah rase macam kehilangan..tu tido bawah 1 bumbung tu.. ni kan plak berlainan negeri nanti..

Mertua ada jugak ajak pantang kat rumah, tapi.. bukan tak sudi, cuma aku masih belum puas bermanja dengan mak aku.. Lagipun dengan mak sendiri lain skit.. dengan mertua, even kita dah anggap macam mak sendiri, tapi masih segan nak mintak itu, ini.. Dengan mak sendiri lain, lagipun aku jarang dapat balik Kuantan... masa ni la mak dengan ayah aku nak rapat dengan cucu dia sendiri pun.. Belah mertua, memang Qimie dah rapat sangat dah.. Means, kalau aku ke mana-mana aku tak risau nak tingggalkan Qimie dengan kuarga belah hubby, belah aku, Qimie tak rapat sebab jarang2 dapat balik..

Wah, tulisan kali ni dah macam luahan hati laa plak hikhik... Aku ni tengah beremosi kot.. dah tak sabar nak deliverkan baby ni.. Yela, last 2 days, dah rase sakit2 macam baby cari jalan kuar, tapi bangun pagi esoknye dah tak sakit dah.. Cuma sekarang aku cepat rase lenguh, semput... Mungkin tanda dah tak lama kan... Takpela, tunggu jela bila dia nak kuar... tak elok juga rase stress fikirkan bila baby nak kuar kan...

Ok, nak gi mandi... dah busuk dah ni hahahah... dah dekat tengahari baru nak mandi.. Malam ni nak dinner kat luar, tempat best kata diorang, restoren kat Ulu Bernam, mertua nak belanje.. mertua ai banyak uwang... kalah anak menantu dia ni ha hihihih... Tapi nak ajak hubby kuar awal skit, rase macam nak shopping kat Tanjung Malim laa... ajak sekarang dia takmo... nak rhat puas2 kat kampung katanya.. Ikot jelaaaa awok ni.... Sob..sob...

Thursday, September 1, 2011

Cite raya & operate

Aidilfitri.. hari bahgia hari yang muliaaaaaaaaaaaaa....

Ari raye ketiga dah erk!!! Aku cuma pergi beraya ke 3 buah rumah kawan hubby.. Tu je..

Raye kedua cuma terima kunjungan tetamu pastu pusing2 felda.. Tak ke mana.. Arrrrgghhhhhhh dah bosan dah weh...

Keje melambak sebenonye nak buat, tapi perasaan malas tu menyelubungi.. per barang, hari raya nak kena buat kerja ofis kan... Tapi.. senin ni Yang Arif nak dah.. mati aaaa aku... 1 video pun tak abis lagi.. dah la lupe nak copy video laen.. Ahh lantak sana la keje tu..

Jumaat lepas, balik kampung, segera sebab ayah aku kena operate.. Tentiba je dapat apendix, menggelabah anak bongsu dia ni dengar ayah masuk ambulans & kena bedah segera.. Aku sampai Kuantan tu dah petang dah, nak kuar dari Shah Alam ke Gombak, jemmnyeeee adoiiii sakit otak. Hubby lak mengantuk, siap kete ke kiri kanan lagi dia bawak. So dari Petronas kat Bentong tu aku yang drive sampai la sampai HTAA.

Sampai2 ayah aku cakap lapor, sebab lum makan ape, just makan biskut je, mana nak tampung perut dia dah la tak leh merokok, paayh klu dah antu rokok ni.. Hahaahahah kutuk ayah sendiri plak!!! Takpe, aku kamcing dengan ayah aku, aku je yang boleh perli2 nasihat kat ayah aku tu, anak2 lain takot.. hikhik..

So, terus la pergi bazar ramadhan kat depan masjid besar Kuantan nun, perrrgghhhh jem gak Kontan ni erk, ingatkan KL jerk! Aku turun gi beli dengan mak aku je, hubby dengan Qimie tungu dalam kete. Gile meriah erk orang Kontan, buka pose kat padang depan masjid.. Harap takdela yang datang berbuka tu sekadar berbuka je situ, harapnye terus la semayang Maghrib terus kat masjid tu..

Sampai kat HTAA balik dah dekat kol 7, so buat keputusan buka puasa kat situ je.. Teman ayah aku makan sekali.. Buka pose atas lantai je weh, tepi koridor, tapi meriah, kiri kanan kami ada keluarga lain yang turut sama buka pose kat situ.

Alamak, tetiba macam malas dah nak taip, nanti la sambung lagi.. Daaaaa.. eh, Selamat Hari Raya sumer, maaf zahir batin...

Wednesday, August 24, 2011

Fresh from oven.. gambar makyong pucat

Buat yang rindu menatap wajahku hihihihi
Dengan si abang yang semakin mengganas...
Muka pucat, bedak dengan lipstik yang dah abis sebab asik muntahkan kahak dari pagi tadi..Perut yang segan nak tunjuk, siap bersila atas kusi tu... penat buat keje kaki berjulur hihihi...
Ni la video CRT.. aku kena taip ape yang disidangkan dalam mahkamah terbuka... lawyer cina tu, asik telan perkataan pastu cakap pun tak fasih, English tak fasih apa lagi BM.. pening aku..
Tu antara fail, ikatan dokumen yang aku kena siapkan sebelum abis minggu ni. Tempoh bersidang lama 9 jam lebih aku kira.. tapi aku baru siap 1 jam dari 9 jam.. gile tak??? Harus la malam ni aku wat balik video tu untuk buat kat rumah..

Harap2 Qimie tak kacau.. Oklah, aku nyer jurubahasa nak ajar sesuatu la.. nanti la sambung..

Tuesday, August 23, 2011

Kencing manis masa mengandung

Hari ni aku pergi seminar.. Gigih ok memandu dalam hujan lebat tahap gaban ke Hospital Klang nun. Dengan banjir kat area atas skit dari JJ Bukit Tinggi samapai jem kejap, pastu jem nak masuk parking kete dalam HK lagi.. Aku pusing bangunan untuk parking awam tu bodo2 je sampai aras 4, tapi parking full, ngok betul, last2 park kat bangunan lama amenda ntah nama bangunan tu..

Jadinye menapak la ke Pusat Rawatan Harian eh ke ape ntah namanya. Ok la, dalam 300 meter jarak dia.. sebab dah biasa jalan kaki dari parking kete ke ofis, so jarak tu bagi aku biasa je dah.. Orang je dok pandang2 sebab tengok seorang ibu memboyot berjalan control2 ayu sambil sinsing seluar pegang payung redah lecak.. (padahal macam ceti dah ghope time tu). Sebab aku je yang masuk seminar maka, aku kasik can pada hubby tak payah nak teman aku gi HK kali ni.. klu tak memang nak kena klu dia tak gi ehehehe..

Ok, sampai2 tepat2 aku duduk, Doktor India lelaki masuk, dah sedia nak beri ceramah... Sebbaik sempat, klu tak kena tunggu untuk sesi seterusnya.. Koserr aku nak tunggu. Aku tengok ramai gak pempuan yang kena kencing manis mas mengandung ek.. Yang pasti, diorang badan beso la jugak, aku tengok macam aku je antara yang kecik.. eceh perasan... Tapi ada budak ni, muda lagi kot, perut pun tak nampak lagi, tapi awal2 dah kena kencing manis.. Heran.. sebab orangnye kurus, tinggi, takde la nampak macam berisiko untuk dapat kencing manis time mengandung..

Doktor lelaki India ni lawak la jugak orangnye.. Katanya sebab last month musim durian & masih berterusan musim tu, ramai gile orang masuk wad sebab kencing manis naik.. Katanya ada yang cakap "doktor saya tak makan durian, saya makan bubur durian je" Dah tu, kata doktor tu bubur tu bukan ke ada durian dalam dia.. Ada yang cakap "Eh, saya tak makan susu pekat manis, saya minum air teh tarik je" Habis ape yang jadikan teh tu teh tarik.. Tergelak jugak dengar dia beremosi tadi haahahah...

Tapi kan, bila tengok ramai orang senasib dengan aku, gerun yang ada hilang la skit.. at least aku tak berseorangan.. ahahaha boleh tak anggap macam tu??? Ok, so aku sekarang kena makan secara kerap, tapi jumlahnye sedikit. Buah pisang and mangga kalau boleh jangan sentuh langsung, tapi... baru je cadang nak buat cekodok pisang buka petang karang... takpela, aku buat ari Jumaat la.. makan masa nak balik ke kampung haahahaha... Sebab lepas tu lambat lagi nak check up muahahahaha... Dasar tak sayang diri sendiri.. Tapi aku sayang baby aku... jadi.. kena la diet kan..

Oyer, korang ada yang minum susu anmun tak??? Klu minum, klu ada kencing manis, jangan minum 4 sudu macam dia syorkan tu, tapi kurangkan kepada 2 sudu tau... Tapi klu korang normal, amik la 4 sudu... ok aje... Low fat milk pun boleh, tapi terhad kepada 2 gelas sehari sahaja.

Owh, roti bagus amik roti jagung or wholemeal.. Ermnn siap ada jadual untuk pemakanan harian lagi.. Lagi satu, ada carta untuk kadar kenaikan badan masa mengandung yang korang tak leh lebihi dari kg yang dibenarkan.. Aku tak leh lebih 16 kg.. sekarang naik baru dalam 11kg, ok lagi tu... Masa Qimie aku naik sampai 13kg.. huhuhu...

Tak sabar nak bersalin, sumpah weh.. tak larat nak drive gi keje, tak larat nak berdiri lama2.. Malam tadi mimpi bersalin setelah sekian lama tak mimpi bersalin.. Sebab malam tu sebelum tido aku doa, agar ditunjukkan tanda sebelum nak bersalin nanti.. takut dalam perjalanan, means, dalam kete kat tengah2 hutan dia nak bersalin, tak ke naya.. Kali ni mimpi tu just tunjuk, aku kat kampung aku dan air ketuban pecah dulu.. Ermnn tak tau la.. Kali ni takmau lak ada petunjuk jantina ape.. Dulu pertengahan kandungan aku mimpi sampai 3 kali baby girl..

Tapi tak kisah la jantina baby, janji selamat je. Bak ikrar aku & hubby semalam.. Kilang tutup untuk 5 tahun, lepas 5 tahun baru fikir balik nak on kilang ker tak hahahahahaha... 5 tahun.. masa tu umur 32.. ermnnnn larat lagi ker nak meneran weh??? Hikhik... Pushhhhhhhhh!!!!!!!

Monday, August 22, 2011

Ngomel2

Hai korang... heran kan aku bersiaran.. aku pun heran.. Ahahahah...

Ni kes malas nak ngadap video nak kena taip nota keterangan la ni.. Takpe, lepas rehat kang baru aku setat..

Ari ni baru minggu ke dua rupanya aku jaga bos baru.. Tapi nape ntah aku rase macam dah dekat 1 bulan aku jaga.. Hikhik.. Alhamdulillah, aku rase makin serase.. even masa 1st day aku jaga dia, dah kena teguran.. hekhek.. Normal... proses membiasakan diri namanya kan..

1st time jaga bos pempuan, biasanya orang cakap cerewet.. tapi, eh takla.. Aku rase bos aku ni lembut je, tak banyak kerenah, kecuali dia kureng suke klu ko cuti2.. Dia kurang bagi aku personal keja dia, pastu kes2 court pun aku nyer jurubahasa skit punye laaaa baik, dia tolong aku update kes bos aku. Kengkadang aku rase dia SU bos aku pun ada hheheeh sebab dia lebih tahu, bukan aku lebih tahu wowow.. kata mila... ahahahah nak jugak nyanyi2..

Tapi so far aku rase, aku still boleh manage keje2 kat court ni.. Alhamdulillah, sebab dapat kawan2 keje yang baek dan tak lokek ilmu atau pertolongan..

Cumaaaaaaaaaa 1 aku tak kenan... aku tak dapat pas untuk parking, maka, setiap pagi aku akan pecut kete umpama bawak ferarri.. Aku kena pastikan sebelum 7.30 aku dah tercongok kat tepi tasik Shah Alam tu.. Berebut parking dengan staff lain yang jugak tak dapat pas parking macam aku..

Jauhnye dari tempat park tu ke bangunan MRCB tu aku rase tak jauh mana.. kurang dari 500 meter aku rase, tapi sebab aku mengandung, aku rase jarak dia tu macam berlari 100m pecut kelelahan yang aku dapat.. Tapi dalam pada tu aku rase bagus gak untuk percepatkan proses aku bersalin..

Weh, minggu ni, ari komis dah 8 bulan 2 minggu dah aku nyer usia kandungan, aku rase perut aku fuhh semangat, tapi, nape ekk orang ofis aku cakap kecit???? Heran.. tapi yang tatahan, klu orang lalu dari belakang boleh lagi nak fewitt2 aku.. sekali diorang lintas dengan moto, pandang depan aku... terus terkedu.. Ahahaahah.. ngorat mak budak.. Ish2... Tapi aku suke, tu petanda aku leh kurus balik tu, sebab yang naik betul2 perut je la kan hahahaha... Tak sabar nak kurus.. wiu wiu... Geram tengok baju2 kecit aku yg dah tak leh nak muat tang perut huhuhu..

Gambar2 mengandung kali ni adalah tiada sebab memang mood untuk bergambar takde.. Korang tunggu la raye ni, kot2 aku ada selera nak bergambar.. ntah2 takde gak sebab takde baju raye kan.. takkan nak bergambar jugak dengan kain batik huhuhu..

Eh, dah la nak lawat blog kawan mana yg sempat, kang taip banyak tak sempat lak.. Daaaaaa...

Friday, August 19, 2011

3 tahun vs 8 tahun

Lupe....

Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke-3 buat aku & hubby... 16 Ogos lepas...

Bizi sangat sampai lupe nak wish... (tak malu lak tu wish untuk diri sendiri ahahahaha)

Celebrate kat Kedai Pok Li Giant Kemuning.. Situ layanan cepat dan mesra sedap lak tu huhuhu..

Eh, ucapan...

Semoge hubby tak cari yang lain & tak jemu ngadap muka bini dia yang serabai & pucat sokmo kat rumah (sebab mengandung.. eh salahkan mengandung lagi ahahah)

dan yang penting, kasih sayang kita makin kukuh dan kekal hingga akhir hayat kite...

Sayang awok sokmo walaupun, ai suke bebel2.. tapi ai sayang hikhik..

Sekian, dari bini yang emosiiii memanjang..

p/s: Maksud 3 tahun, usia pernikahan... 8 tahun usia dari stat berkawan... klu kawin time 8 tahun lepas... anak kitorang mesti dah 7 tahun umo dia kan aahahhah...

Berita baik & tak baik bersatu

Hai korang... salam Jumaat..

Aku ucap time kasih pada sumer kawan2 yang bagi aku support, nasihat dan doakan aku..

Dan kali ni masih lagi aku nak bicarakan pasal kandungan kedua aku ni..

Aku baru balik dari check up, kul 10.40 baru masuk ofis.. Ikut hati memang nak EL je, tapi memandangkan Y.A nak nota keterangan untuk bicara kes next week aku kuatkan gak semangat pergi keje.

Semalam aku buat BSP.. then result untuk lepas berbuka normal, tapi sejam sebelum buka terlalu rendah, 2,9.. sampaikan doktor swasta tu risaukan aku, takut aku pengsan sebab gula terlalu rendah. Oleh kerna dah diberitahu gula rendah aku pun bantai makan sedap2 masa berbuka.. amik ko, lepas 2 jam berbuka cek darah pulak ermnn still tak normal.. 8.4.. gile nyesal makan tak hengat. Hubby dah pesan awal2 jangan makan, tapi selera orang mengandung.. eh, salahkan mengandung pulak kan..

So pagi tadi hantar result, sekali jumpa doktor dia cakap dia nak scan terus aku, tak tunggu 9 September dah untuk scan.. Mula2 dia bagitau berita yang buat aku senyum, mungkin baby girl sebab leper je katanya, takde bebird.. aku tak kisah, janji baby sihat. Tapi, sekali dia cakap... baby besar.. aku pun tengok graf yang dia lakar.. aku baru 33 minggu tapi tumbesaran bayi dah macam 36 minggu.. means macam dah 9 bulan mengandung.

So alkisahnya, kenalah aku dihantar ke Pakar Klang lepas ni.. Otak aku dah serabut tahap ape dah masa tu. Then dia review BSP aku, ermmm katanya kena buat BSP kedua pulak.. Next week, kali ni dia tak bagi puasa, so kena amik darah 4 kali sehari.. Tak habis kat situ, katanya kena amik darah lagi hari ni untuk test kencing manis, last time tu amik untuk buah pinggang.

Ya Allah, dugaannya. Aku terus ke makmal lepas buat temujanji seterusnya dengan nurse kat situ. Nurse tukang amik darah ni plak, baru kat situ, so dia tak tau mana letak jarum bagai. So untuk amik darah aku, dia guna jarum yang besar. Ya Allah, menyucuk2 sakit dia aku rasa. Tangan kiri aku ni katanya saluran darah dah bengkak sebab kerap sangat amik darah.. tau takpe.. dah tu nape ko amik darah tp tak jumpa salur sampai tusukkan jarum tu masuk dalam2.. tarik, tolak picagari, tetiba darah kuar ikut lain, tak masuk syringe.

Aku yang dah rase tak kesah amik darah ni sampai teradu adu sebab sakit mencucuk bila dia tolak jarum tu masuk dalam2. Tak lepas amik darah belah kiri, dia tukar ke belah kanan pulak. Kali ni syukur, darah kuar, tapi katanya darah aku nampak cair.. aku pun nampak macam dia cair. Ape pulak musibah kalau darah aku cair tu pun aku tak pasti dah, tak lalu nak fikir dah.

Lepas amik time slip aku terus masuk kete, call hubby. Menangis teresak2 mengadu nasib. Tangan aku rase kejang, astu bengkak skit, kesan amik darah tu. Mungkin sebab dia guna jarum besar, aku pun tak pasti. aku call mak aku pun sama mengadu domba. Pastu sampai terkeluar la dari mulut aku.. ni last, aku serik, aku tak nak mengandung lagi. Cukup la dua..

Aku tak tau kenapa aku boleh sampai terfikir macam tu.. Mungkin sebab aku rasa dugaan kali ni maha hebat, tak tertanggung aku nak tanggung. Dulu masa Qimie, hubby teman, jarang la dia tak teman, even keje swasta masih boleh curi masa temankan aku, tapi bila dah keje gomen, susah pulak dia nak mintak pelepasan.. So sume tekanan perasaan aku rase macam aku tanggung sorang2, takde sape disisi bila aku perlukan orang untuk luahkan.

Menangis semau2nye tadi sampai kan mak dengan hubby suruh aku ingat Allah. Diorang salah faham dengan kenyataan aku kot, aku bukan tak nak anak yang aku kandung sekarang ni, gila tak nak, sayang weh, dah 8 bulan aku bawak dia ke hulu ke hilir.. Tapi maksud aku, untuk tambah lagi.. mungkin akan amik masa.. aku rase aku dah tahap trauma sekarang..

Dalam masa 1 bulan semua sekali terjah, mula2 kencing kotor, pastu syak buah pinggang problem, pastu kencing manis, pastu terbaru, baby pulak besar. Ya Allah, tak tertanggung kot aku.. Bila jadi macam ni, aku jadi macam faham pada mana2 ibu yang trauma nak mengandung lagi.. Dugaan pada insan lemah macam aku ni... memang boleh buat aku lupe yang sepatutnya aku rase bertuah, sebab Allah sayangkan aku, dia bagi aku nikmat menjadi ibu.. tapi aku pulak macam nak kufur nikmat, tak nak mengandung lagi..

Mungkin la aku akan mengandung lagi.. tapi jarak tu mungkin akan jauh.. Aku trauma.. Sumpah aku tak tertanggung dugaan ni. Mungkin bagi sesetengah orang benda ni kecik kalau nak dibandingkan dengan dugaan yang Allah turunkan pada orang lain, tapi.. bagi insan sekerdil aku ni.. dugaan ni dah cukup buat aku trauma.. Cuma ape yang aku harap sekarang, aku selamat melahirkan adik kepada anak lelaki aku.. Anak kedua buat suami aku yang tercinta, cucu buat mak, ayah & mertua, anak buah buat adik beradik dan ipar duai serta sepupu baru untuk anak2 sedara aku..

Moga dugaan yang aku dapat sekarang lebih mematangkan aku untuk lebih bersyukur dengan kurniaan dan kasih sayang - Nya pada aku. Amin..

Sorry korang.. asik buat luahan perasaan je.. Blog je tempat yang aku rase paling sesuai untuk aku luahkan segala yang terpendam.. Ok, nak gi beli air, dah dahaga..

Tuesday, August 16, 2011

Ku terima dugaan Mu Ya Allah..

Baru balik dari klinik... Dok dalam kete nangis sorang2...

Keputusan urine test still teruk, malah bertambah2 bintangnya.. Urine aku masih pekat, masih teruk sampaikan aku dibekalkan botol besar untuk letak urine aku untuk tempoh 24 jam kat dalam botol tu.. Start from 8 am tomorrow until 8 am a day after. Semata-mata nak tahu aku ni memang kurang minum air or, aku yang bermasalah, means buah pinggang aku yang bermasalah sampai tak dapat nak serap protein dalam badan.

Hari ni gak la aku kena minum air gula. Tak penah2 aku lebih dari paras normal tentiba hari ni.. 9.8.. Ya Allah, mengalir airmata aku. Kalau lebih dia tu kurang dari 8 takpe la, ni sampai hampir 10. Tak tau sebab aku makan coklat dalam minggu ni banyak sangat or sebab aku kena pose dari pukul 10 malam tadi so aku kurang minum sebelum tempoh tu, aku tak tau.. Yang pasti masa tu aku harap sangat hubby ada kat sisi sama-sama tanggung perit yang aku rasa.. Tapi hubby susah sangat nak skip keje.. takut orang cakap belakang..

Sedih jugak, dah 8 bulan, tapi still pegi klinik untuk check up sendiri.. ada tak orang RISDA yang bace sini??? Boleh tak beri kelonggaran kat hubby aku untuk teman aku buat check up. Korang leh tak bayangkan klu aku tentiba pengsan ke sakit ke masa dalam kete on the way pegi ke on the way balik dari klinik ke.. Sedih ok, tapi aku sorok tangisan aku, aku masuk toilet, lepas sume tekanan then baru kuar.

Hari Khamis ni still aku kena jalani ujian BSP.. kena amik darah 3 kali. Patutnya 4 kali, tapi sebab puasa so doktor cakap takpe, just amik darah 2 jam lepas sahur, sejam sebelum berbuka dan 2 jam lepas berbuka. Dan sumer tu aku kena buat sendiri.. again.. Hubby kena outstation ke Pahang Khamis sampai Jumaat. Sedih kan??? Nasib ada anak bujang aku tu boleh temankan aku, hiburkan duka hati aku.

Ntah la, aku rase mengandung kali ni.. Allah beri aku dugaan yang sangat besar.. rase tak tertanggung pun ada.. Bahaya kan bila disyaki kencing manis even masa pregnant, sebab risiko aku nak dapat kencing manis tua nanti adalah tinggi. Aku tak tau.. aku rase aku tak kuat. Esok aku akan tuang pose lagi sebab nak kena buat ujian urine 24 jam tu. Klu pose mesti result aku teruk, then Khamis pose, sebab nak buat ujian BSP nak tau aku punya tahap kencing manis..

Ya Allah, dugaan Mu aku terima Ya Allah.. tapi aku mohon, jangan la ada apa2 berlaku pada bayi dalam kandunganku ini Ya Allah. Berikanlah segala kesakitan kepada aku, aku redha, tapi bukan pada bayi dalam kandunganku.

Ok la, dah bercucuran airmata aku taip ni. Sedih, sebab kalau ada kencing manis, nurse cakap boleh effect baby dalam kandungan.. Aku tak nak anak aku sakit, biarla dia normal macam abang dia. Berila semua sakit tu pada aku, takpe, aku dah cukup besar untuk tanggung semua sakit, tapi bukan bayiku.. dia masih kecil..

Kengkawan, please, doakan yang terbaik untuk bayi dalam kandunganku.. Hanya Allah boleh balas jasa korang semua yang doakan keselamatan bayi aku ni.. Thanks friend..

Friday, August 12, 2011

Cite rojak pasembor dan lain2

Hai koranggggg!!!! Rindu blog korang.. rindu nak tulis komen, rindu nak bace gosip2 n citer2 korang...

Aku sekarang adalah teramat sebok.. Hhuhuhu.. benarlah kata orang, keje jaga hakim emang sebokkk.. Hari2 kena taip nota keterangan, alasan penghakiman, rayuan.. tu belum campur lagi urusan peribadi Yang Arif.. Tapi sebbaik Yang Arif aku ni lembut, baik jer orangnye an ak banyak la bebankan SU dia dengan keje2 personal..

Tapi kata akak SU lama dia, baik memang la baik, tapi kalau keje tak beres... angin ribut kus kus boleh mari hihihhi... Aku kat Bangunan MRCB Shah Alam ni, meh la sesape yang free jenguk aku.. huhuhu... Seminggu belajar sikit sebanyak dari SU lama, the rest, ko belajar la sendiri.. bak kata SU lama, dah duduk kat kusi SU baru tau ape keje nak kena buat.. Ermn.. baekkk saye menurut perintah..

Ari ni hari last SU hakim ni, next week berkuatkuasa la aku lak yang kena pikul beban.. Harusla aku hentam je mana yang aku tak tau ahahaahah.. eh tak la, harus la aku tanya SU sebelah bilik aku ni.. Tapi akak ni pun dah nak bersara pilihan, tak tahan dah keje kat mahkamah katanya.. huiii seram aku dengar wehhhh!!

Ok, nak cite pasal follow up check up urine aku pagi tadi.. Dukacita dimaklumkan masih lagi kotor... Ari tu ada 1 tempat je bertanda bintang, test kali ni tempat bintang ari tu dah ilang, tapi digantikan dengan 3 tanda bintang di tempat yang lain.. Arrghhhh stressss gile aku. Bila tanya doktor ape plak kesan kali ni.. Katanya, awak kencing tak sakit kan? Haah memang tak aku cakap, ermnn.. katanya takut buah pinggang aku problem sebab tak dapat nak serap protein.. Gile takot tak????

Hai la time mengandung ni laa macam2 sakit nak timbul. So, aku kena buat follow up seterusnya minggu depan, Selasa.. Dan yang pasti Sabtu sampai senin dan gak selasa aku akan tuang pose.. Terpaksa.. aku kena amik air masak banyak2, kalau puasa memang tak dapat nak tampung... Demi anak, takpela, aku sanggup la berkorban.. Nanti aku ganti la mana pose yang tertuang.. Hadoi...

Ok sekali up cite nak tulis macam2 ni.. Raya ni aku beraye kat belah mertua. Tapi aku request siap2 dengan hubby, sebelum balik kampung hubby, singgah Kuantan dulu.. tak kira macamana pun aku nak gak berbuka dengan mak ayah dan kuarge aku.. dapat sekali pun jadikla.. pelepas rindu.. Sekarang susah nak balik, weekend hubby ada kelas.. pastu klu nak amik cuti hari biasa pun dah tak boleh...

Sebabnyaaaa sekarang dah jaga hakim.. Y.A tak berapa nak berkenan klu SU diorang ni amik cuti lama2.. Ni pun masa aku lapor diri dia dah mengeluh, sebab bagi dia SU yang dah tunggu masa je nak bersalin.. Aku dapat jaga Y.A ni sebulan je rasanya.. lepas tu dah nak kuar kot baby ni.. Maybe awal maybe on time. Yang pasti aku rase aku tak leh amik cuti awal balik Kuantan dulu, takut Y.A bising lak nanti.. Mungkin baby kali ni akan lahir kat Selangor.. mungkin...

Ermnn tadi pun dah jumpa dengan pengganti tempat aku bila aku bersalin nanti.. Akak tu PTJ, tapi dah biasa dengan kerja-kerja taip nota keterangan ni. That's mean, dia lagi pakar dari aku, aku mula dengan zero.. tapi dia tak berapa arif tugas SU. Takpe kak, Y.A ni tak banyak bagi keje personal.. Huhuhu..

Lagi nak cite ape ek.. pasal anak aku si Qimie.. Ermnn sekarang buas ya Rabbi.. tak tau laa nape asik la nak pukul aku.. Last 2 days, dia balunnye tangan aku dengan hanger siap bahasakan aku lagi.. "bece ni..(biasa ni)". Aku memang dah tak pukul sangat dia, kena guna psikologi dengan dia, cuma bila tak jalan harus la jadi mangsa pukulan gak dia tu hahaahah... Tapi kesian gak pada Qimie, aku kerap tak larat, dia pulak nak bermanja, tapi bermanja bagi dia adalah bila cakap mana baby, dia tarik pusat aku, mementang pusat aku dah terkeluar, sakit ok. Bermanja bagi dia juga adalah bila dia naik atas badan aku, lompat atas perut, tampar pipi aku, pukul badan aku, peluk leher aku dari belakang sampai aku sesak nafas.. Haaa mama mana tak hangin kan???

Tapi tetap aku berlembut.. tapi bila tak tahan... dia la yang pulak uwaaaanye.. haaaa kan dah dapat 'hadiah'. Tu la anak.. aku tak tau la nanti adik dia, apa pulak dia nak buat.. Mertua request nak jagakan Qimie.. bukan tak nak kasik cuma bagi aku.. marah2 juga pada anak, tapi bila dia takde rase sangat sesuatu.. dah la nanti berjauhan dengan hubby nak jauh lak dengan hubby junior.. oh sangat la tidak dapat... Lagipun aku takut nanti Qimie rase macam disisihkan.. dapat adik je terus dia macam dipinggirkan.. Tak nak la, sebab tu sekarang aku lebih suka dia rapat dengan papa dia.. Sampaikan tidur pun dulu bawah ketiak aku, sekarang ketiak papa.. sumpah tak tipu.. memang bawah ketiak papa dia.. terkekek aku kadang2 tengok anak beranak ni tido.. serupa je..

Ok la panjang lebar lak bercerita, aku nak gi surau jap lagi.. Sambil2 tu nak bace kejap blog kengkawan yang sempat... Tak tau la lepas ni sempat lagi ke tak nak jenguk blog.. Mungkin setiap jumaat je kot kalau jenguk pun huhuhu.. Bye korang.. See you..

Owh, kak izan, nak tengok gambar ker??? Takde amik gambar terbaru la kak.. takde masa huhuu.. Nanti la klu sempat saya amik gambo yer.. Bye... selamat berbuka dan selamat balik kampung pada yang balik kampung petang ni.. Sob..sob.. aku gak yang tak balik.. Huwaaaaaaaaaaaa..

p/s: Abaikan tajuk yang takde kena mengena dengan entry, sekian..


Friday, August 5, 2011

Aku tak pose

Berani mati tak tajuk aku??? Tapi memang pun.. memang aku tak pose..

Ni baru je sampai ofis dengan minyak angin kat tangan.. Dari tadi tak berenggang minyak angin ni dengan aku..

Tadi pergi buat follow up pasal kencing kotor kan.. Lepas je test tu aku terus pening, actually dari dalam kete dah rase tak sedap tekak.. Masuk je toilet ape lagi.. sumer makanan yang aku makan time sahur tadi kuar balik.. Dok uwek..uwekk sampaikan keras perut aku..

Then ilang la skit pening bila dah kuar segala isi perut.. Then dah risau, eh batal ke tak pose aku erk.. Tak sampai 10 minit pastu nama aku dah kena panggil. Doktor cakap ada kuman skit dalam air kencing aku dan dia suh aku minum banyak air. Bila aku tanya ape akibat kalau kencing kotor, katanya boleh bahayakan kandungan.. Sebab saluran kencing dengan peranakan dekat, so kuman tu boleh masuk dalam air ketuban dan akan bahayakan baby.

Ya Allah, aku macam.. eh baru tersedar dari mimpi.. Tula selama ni degil, ubat tanak makan, air tak mo minum.. yela sume buat tekak aku loya.. Tak tau la nape mengandung kali ni rase teruk sangat dah nak hujung2 bersalin ni.. Dulu masalah wujud pertengahan kehamilan.. sekarang ujung kehamilan lak.. Doktor bagi ubat untuk hapuskan kuman ceh ayat, hapuskan tu, tak menahan. Hahaha... Masa kat farmasi sekali lagi aku rase gelap mata, macam nak pitam. Hubby terus suruh berbuka je, katanya sayang la skit baby dalam perut tu.. cian dia.

So on the way balik rumah tadi singgah Shell beli roti dengan air ducth lady coklat.. Amik ko.. sampai je rumah muntah balik.. Kuar balik sumer roti dengan air coklat yang aku telan dalam kete. So sekarang situasi aku sama je macam pose, even tak pose.. perut kosong tanpa makanan.. Cuma ada ubat dengan air masak je yang aku minum sampai 3,4 cawan tadi..

Tak larat sangat rase sekarang.. ikut hati memang nak amik cuti je terus ari ni.. tapi memandangkan hari ni last keje, gagahkan gak la pandu kete. Hubby dah pesan suh cuti je, tapi, takkan tak salam kengkawan sini dihari terakhir kan.. Diorang pun baik, ramah dengan aku..

Ermnn.. nak kena pergi PTJ la plak ni kena isi borang gaji.. Ermnn... buku perkhidmatan aku dah sampai dah kot.. Kla erk.. tengahari ni baru jalan2 kat blog korang.. Sekarang kepala tengah toing2.. dan nak kena gi PTJ..

Owh, doakan aaa baby aku tak terkena kuman yer.. takot weh...

Thursday, August 4, 2011

Akhirnya terjawab persoalan... Yeahhhhaaaa

Akhirnyeee... yang ditunggu telah pun tiba.. Hikhik.. perasaan adalah bercampur baur tatkala bace surat.. takot ada gembira pun ada hihhihi...

ARAHAN PENEMPATAN... bla..bla.. bla.. berkuatkuasa mulai 8 Ogos 2011.. Ouch!!! Next week jer dah lagi...

Genap2 sebulan aku kat Mahkamah Sesyen ni.. masuk 4 Julai, last 5 Ogos... Tak sangka kan, cepat rezeki aku dapat hakim... Dan terjawab jugak persoalan, sebab nama aku dicalonkan untuk 2 hakim.. tapi hakim yang patut mula2 tercalon tu tak dapat aku sebagai SU sebab Dato' tu masuk bulan 10.. hakim yang akan aku jaga nanti ni, SU dia dah nak bersara 15 Ogos ni...

Ermnn... bercampur dah perasaan ni.. dengan tak tau nak park mana sebab katanya kat situ kena bayar sendiri parking fee nye.. Pastu ntah nak kena naik tingkat berapa.. Ntah macamana reaksi Yang Arif bila tengok pengganti SU dia dah sarat mengandung... boleh serve dia untuk 2 bulan je, pastu dah nak amik cuti bersalin.. Muahahaah... ntah sape la plak jadi mangsa kena ganti tempat aku nanti.. biasanya dia akan amik gred 17 gantikan tempat SU..

Berdebar weh.. harus Sabtu or Ahad ni aku pergi tawaf dengan hubby ke MRCB ni.. Ermnn.. duit pun makin laju la mengalir sebab Plaza Alam Sentral adalah bersebelahan ofis sahaja, belum sebut SACC Mall dengan PKNS yang seberang jalan je kekdahnye tu.. Menapak je pun dah boleh sampai.. Hihhiih.. exited gile weh..

Mana tak exited, tak penah lagi jaga hakim ni, agak2 mencabar tak erk??? Tapi dengar2nya bakal Hakim aku ni lembut je orangnye... Pempuan... Ermnn.. dup dap..dup dap.. menunggu 8 Ogos.. tu praktikal je, secara rasminya 15 Ogos nanti.. HOHEMGI... mak tatot... Hahahaha gedik sungguh!!!

Check up 31 weeks

Semalam petang, check up for 31 weeks.. Ermnn minggu depan dah 8 bulan, jap je masa berlalu...

Tapi ingatkan semalam result sumer ok la kan.. Sekali.. amikk ko.. Hasil urine test, kotor.. Tu laaaa sejak pose ni langsung tak boleh nak telan air masak.. Paling banyak pun 2 cawan je aku minum dari start sahur sampai buka sampai sahur balik.. Mana tak kotor..

Tapi, nurse kat situ tak mo amik risiko, makanya Jumaat ni aku kena dirujuk ke Klinik Botanik ke Botani ntah, dekat sebelah Jusco Bukit Tinggi.. Mak aiiii malas gile wehhhhh!!! Call hubby mintak dia hantarkan so dia kena isi borang awal la bagitau pagi tu nak hantar wife ke klinik dulu.. Ermnn tempat dia straight, sama cam tempat aku sekarang.. rasainnnnn dulu jangan arap aku nak bagi timeslip pada admin, sekarang wajib!!!! Huhuh.. pitam!!!

Tapi kan, kalau urine kotor apa dia nyer effect ek??? Selama aku mengandung dan nak masuk anak ke dua dah ni la kali pertama urine kotor.. Ermnnn.. ada sesape ada pengalaman??? Malas nak search internet.. sebab internet sini slow..

Ke itu salah satu punca buat aku cepat gelap mata, selalu sangat hampir pitam.. bila dah gelap mata biasanya aku terus duduk.. Kalau tak memang terus tumbang... Paling teruk aku rase semalam la.. sampaikan masak, basuh pinggan sume pun aku bantai duduk atas kusi.. Sembahyang pun sekarang banyak yang aku duduk dari diri.. Ntah, bila berdiri secara statik, aku jadi gelap mata.. pening.

Risau sangat.. hubby pun macam risau bila malam tadi tengok aku gelisah, baring tak kena, duduk tak kena, pastu dok pegang2 perut, kepala.. Takot aku dah sampai masa nak bersalin gamaknye.. huhuhuh.. Belum laa.. kepala dia memang dah kat bawah, tapi blum masuk saluran lagi kata misi semalam..

Tapi dalam pada pening2 semalam sempat lagi aku buat kuih buah melaka kegemaran aku.. Alhamdulillah, even terlupe nak beli daun pandan, rase dia tak le mengecewakan.. licin aku buat 1/2 kg tepung pulut.. bagi kat pengasuh Qimie tu 11 ketul.. owh, aku buat bulat beso2.. Cukup laaa sekadar rase kan.. Hihihhii...

Ermnn mengantuk plak mata ni, layan tido pun sedap ni.. Penangan makan sardin sahur tadi ke ape ntah ni.. Hahahah.. Jom kornag, layan mata...

Wednesday, August 3, 2011

Yey!!

Yey!!! Dah siap taip nota keterangan semalam.. Hikhik.. siap pagi tadi lagi, tapi sebab nak re-check maka ni la baru siap.. tu pun ada je lagi yang terlopong..

Petang ni nak gi check up.. Baby dah bergerak dengan sangat aktif nih, tak sabo nak kena check la tu haahah.. Mama dia je yang malas nak di check..

Nak masak ape ek petang ni.. sayur sume dah abis.. Ingat lepas check up nak singgah giant la beli barang dapur skit.. Cari daging dengan ikan + sayur.. Ermnn buat telur bungkus, goreng ikan pastu sup sayur sawi + soohon.. Esok pagi masak sardin sudah.. Hahahah.. ringkas tapi menawan selera.. Boleh, perasan sendiri huhuh..

Ok la nak bw.. bosan sudah dari tadi asik ngadap tulisan.. pening.. Ok, masa untuk release mind..

Tuesday, August 2, 2011

Nota keterangan / check up

Oh bulan... enggan melayan diriku lagi.. pabilaaa.. Arrghhhh!!! Bosan menyelubungi diri aku ni.. Even keje ada je depan mata ni, tapi kalau dah tulisan susah nak diterjemah, jadik hantu mak limah la aku weiii!!! Kejap kang saksi cakap dalam bahasa Inggeris, jap kang bahasa melayu, jap kang campur2.. Rojak weh!!! Pening!!!

Esok boleh balik awal.. Yey!!!!! Esok petang ada check up mengandung.. Risau gak ni sebab dah dekat 1 bulan aku tak makan ubat.. kang tentiba HB rendah, matik aku.. Malam ni harus kena makan ubat iron ape ntah tu dengan obimin.. Huhuhu.. dasar anak eh, ibu degil aku ni.. Malas la weh, sebab aturan makan dia 2 jam selepas or sebelum makan.. mana nak ingat..

Rasanye pose tahun ni terpaksa tuang sehari.. next week la, kena minum air gula lagi sekali.. Ari tu dah minum dah bulan Julai ari tu.. ok je result dia, sekali nurse cakap, kena minum 2 kali yer dik.. Adeiiii.. Sebbaik cucuk kancing gigi sekali je.. Sakit weh kena cucuk tu... 2 hari gak la baru ilang kesan dia..

Balik ni harap2 tak jem.. Aku nak guna laluan biasa sebab nak kena isi minyak, ni gara sangkut dalam jem masa gi Mydin Mall USJ Ahad lepas la ni.. Gile banyak kete apa lagi orang.. Aduiii berlaga2 ponggong gayenye.. Sebbaik dapat parking dekat, idok la sakit sangat kaki aku... Biasa sebelum 5.30 dah boleh sampai rumah pengasuh sebab lalu LKSA, 60sen je pun tapi jimat tang minyak, bek aku pilih 60sen dari abis minyak gara2 banyak tekan brek sebab jem kan..

Nak balik kampung sangat2 rase nih... Hubby ada kelas every weekend so kena laa bersabo.. Tahun depan dah abis... tu pun anak kedua dah nak masuk setahun kot..

Kla.. kena habiskan taip nota keterangan ni.. aku tengok fail datang pulak lagi 2..ermnnn selagi blum masuk high court kena la aku taip dulu.. Hailaaa bila laa surat nak sampai ni..

Owh, selamat berbuka yer korang.. sabar.. dah tak lama ada lagi kurang lebih 3 jam 30 minit je pun..

Morning!!

Selamat pagi eberibadeh!!! Camner pose semalam?? Ada yang K.O. ker?? Hahaah... aku rase mesti ramai yang rase agak lemau semalam sebelum berbuka kan..

Ermnn aku ok je semalam.. sebbaik dah training masa ganti pose bulan lepas.. so takde la melepek sangat.. Hubby semalam balik2 keje je terus terlentok atas sofa.. Penat sangat katanya... Yela, naik moto dari KL ke Shah Alam.. berpanas terik harus la lebih haus dari biasa kan..

Korang buka pose makan ape semalam?? Aku tahun ni ingat kalau boleh laa kan, tak mau beli2 kat bazar ramadhan.. jimat sket.. Bukan ape, aku ni pantang, klu pegi bazar sumer punnn aku nak.. Pastu buat alasan mengidam ahahahah... Pastu tak termakan.. bazir...

So semalam sumer masak sediri.. aku masak kari ayam kering (resepi sendiri hikhik) dengan sayur lemak kobis. Kuih aku goreng karipap ready made aku beli dari akak kat ofis aku ni.. 23biji RM9.. okla berbaloi sebab sedap.. home made katanya.. Pastu goreng baki cekodok aku tak habis goreng ahad lepas.. So dah kenyang weh!!! Jimat duit dari bazir ke bazar.. yang kengkadang tak penuhi selera langsung...

Ermnn.. actually aku bosan ni.. mengantuk sebab dok sorang2.. Akak PT tu kena ganti tempat SU kat tempat Pengarah lagi, boleh lak SU tu bagi alasan salah beli tiket.. hikhik.. mengamuk la akak PT ni..

Oklah.. tak boleh hadap lelama tenet kat sini sebab orang lalu lalang suke menjeling menjeling ku bertentang hihihih.. Kang aku kena cop SU bermasalah lak kang, tak pasal kena marked!! Ish... jangan tak tau.. dah ada SU yang kena marked sampai hampir satu mahkamah ni tau pasal dia.. Isk!! Takmo laa aku jadi cenggitu.. Adik tatotttt!! Hahahah...

Monday, August 1, 2011

Bosan

Bosannnn~~

Dok sensorang kat partition ni.. Biasa ada SU lama kat sini yang selalu sembang dengan aku, sekali dia dah ada bos la plak.. Akak PT kat sini lak kena ganti SU Pengarah yang cuti kat atas nun.. Sebbaik tak suruh aku, klu tak masak gak laa aku nak ganti, dah aa tak tau ape...

Kepala pening tengok tulisan Yg Arif ni... Ada 41 page je pun.. tapi dari tadi dok telek, baru page 13 aku boleh taip.. tu pun banyak lompong.. Nota keterangan dalam bahasa Inggeris woh... aku nak share gambar tulisan ni.. da amik gambar pun, sekali tak tau nape pc ni tak leh bace lak SD card aku.. Mencik laa...

Dah la, baik aku gi semayang.. sucikan kepala otak yang serabut mikior ape ntah Yg Arif ni tulis..

Jap2.. nak masak ape balik kang erk??? Buntu gak kepala aku.. baru 1st day pose ni.. Tapi macam nak masak sayur lemak kobis je.. ayam... errrr...errr... nanti la baru fikir hikhik...

New news!!!!

PTJ baru je called and i'm going to MRCB... kena jaga Yg Arif kat sana.. wiu..wiuu... Dr. Badariah ehh ke ape ek nama Yg. Arif tadi.. Huhuu...

15 Ogos tarikh official tapi kena pergi awal seminggu dua untuk sesi latihan bersama SU lama.. Yeah.. tak kisah, lagi aku suka, sebab aku memang zero pasal kerja-kerja sebagai SU kat Mahkamah.. lagi2 nak serve hakim.. huhuh..

Tapi yang lagi best!!!! RM250 elaun bakal aku dapat yeyy!!!! Eh, alhamdulillah... rezeki anak2... Hikhik... daaaaa... Nak siapkan nota keterangan civil lak ni sebelum nak pegi ofis baru.. wiu..wiu... surattttt cepatlahhhh datang.....

Cite rojak campur

Nak cite ape ekk... Lama weh tak blogging sampai aku mati idea nak menaip.. Udah la tempat aku ni terbuka.. orang lalu lalang sumer nampak... tapiii... arrrgghhh tak dapat nak bendung perasaan hati untuk berblog ahaahah... Takpe, aku campur2 je citer erk.. haahahaah...

Nak beli sangat broadband.. tapi cam tak tau nak beli jenis ape.. last2... hubby cakap pinjam yang mertua punya ahahahah... sebab felda dapat free kan.. so nanti pas raye nak pinjam la.. eh... bulan2 kami bayar la kat mertua.. Sebab kat rumah mertua dah ada wifi sendiri.. so, memang dia tak guna la mendalah tu...

Ermnn aku sebenarnya menunggu kerja, tentiba dah takde hakim nak bagi nota keterangan untuk ditaip.. dah takde kes ker ape ntah... Buat masa sekarang, cerita2 dalam blog aku takkan bertempek gambar, sebab selagi tak dapat tempat aku yang betul, aku tak berani la nak up itu ini dalam pc ni.. sebab anyone can access my computer ni.. bahayeee....

Rasanya dalam bulan 10 kot, ada hakim baru nak masuk.. Dengar cite hakim ni nak SU dia fasih berbahasa mat saleh.. matikkutu aku.. Gile lama weh tak lancarkan mulut ni dengan bahasa mat saleh ni.. Ermnn... tak tau la... risau.. takut kena tendang kalau tak serasi dengan dia.. Huhuhu... hakim ni bukan leh kira weh.. macam2 aku dengar cite.. tak suka dengan SU je mintak tukar.. nak SU lain..

Takpe.. walaupun aku baru kat mahkamah ni aku akan buktikan aku boleh yeahh!! Haahahaha... tah apepe ntah..

Tapiiii... masalahnyeee... time hakim baru nak masuk nanti... aku dah dalam tempoh pematangan.. eheehe.. ape ntah perkataan... berpantang daaa... yerla due aku pun 2 Oktober, tapi ingat macam nak amik cuti awal seminggu.. tapi... macam kecian lak kat hubby klu aku amik cuti awal.. macam ari tu.. amik cuti kemain awal.. sekali baby kuar lambat gak.. bazir gile cuti, natijahnye, hari ke 43 pantang aku dah masuk kerja.. Gile kan???

Sekarang aku blom ada plan ape2.. just wait n see... Tengok la baby ni nak kuar kat mana.. klu kat Selangor, Hospital Klang la jawabnye (gerunnnnn dengar nama hospital ni kan) tapi klu dia nak kuar kat Kuantan, sama cam abang dia la jawabnye..

Jantina??? Masih samar2.. hari check macam boy jugek.. tapi ermnn tak kisah sangat, janji baby dengan aku, dua2 selamat... Dan yang penting Qimie dapat kawan... kecian sangat dah aku tengok anak sulung aku tu.. bosan takde kawan.. bila takde kawan, harus la aku mangsa dia ajak berlawan.. Dengan perut boyot ni lagi.. adeiiiii...

Last week gi Majlis Persaraan Pengarah Kanan ofis lama aku.. Special Invitation as Emcee.. Aahaahahah... memang aku balun je malam tu.. mana pernah aku jadik MC majlis rasmi... Sebbaik partner aku malam tu memang terror habis.. aku je yang terrorist hikhik... Dia la banyak cover aku... ermnn tertunggu2 gak gambar majlis tu.. tapi kena la pergi ofis lama untuk copy gambar... Tapi yang best, sebab jadik Emcee, makanya terlepas la aku dari kena bayar fee dia RM30 ahahahaah... suke, siap leh tapau makanan lagi ngeh2... Rejeki....

Oitttt tukang karut... tempek aaa skit gambo kat blog mung... nak gak tengokkk... dah la takleh buka emel JKR dah... paswet dah lupeeee....

Berhabuk sudah..

Fuhh!! Puhhh!! Hok..hok..hok... Banyaknyeeee habuk kat blog aku ni.. Tanda lama gile tak update ahahhah...

Kabare kengkawan semua.. Waras???? Hari ni hari pertama puasa kan.. Aku... dah hari ke berapa dah aku rase sebab bulan Julai lepas aku ganti balik pose aku bermati-matian.. last ganti pose sabtu ari tuh!!! Ahahaah... len kali takmo buat dahhhhhh...

Eh, bukan.. blom beli pun broadband.. ni guna pc akak yang aku sokmo pinjam tu.. Dia dah masuk tempat baru mulai ari ni, so PC dia aku la yang punye plak sekarang ahahah.. Yahoooo.. seronok gile sebab leh jejak balik blog kengkawan yang aku rindu...

Ok.. ok, nak gi terjah blog mana yang sempat dulu sementara keje blom diberi pagi ni.. Jumpa laie....

Wednesday, July 13, 2011

Pening.. tulunnnn!!!

Kepala tengah denyut2... pening baca tulisan Hakim ni.. dari tengahari semalam sampai tengahari ni aku baru boleh taip 13 muka surat... kalau sebelum ni dalam masa 2 hari je aku leh taip sampai berpuluh2 mukasurat.. tapi tulisan kali ni memang bikin aku gila..

Nak upload gambar tulisan tu.. dah amik gambar pun.. tapi pc orang.. susah nak upload.. Nanti ekkk bile ntah nak beli berukbeng.. Tak pandai memilih.. tak tau nak pakai yang jenis ape, bayar bulan2 berapa.. kapasiti berapa.. Huh!!!! Green light dah dapat dari hubby, tapi kitorang lak tade masa nak spend together2 cari mendalah tu..

Owh, PA yang ganti tempat aku sangat bersenang lenang.. Ampes betul.. dia sampai je terus buat muka garang sampai takde sape berani nak sentuh dia bagi keja.. Makanya keje dia hari2 adalah mengadap internet yang memang tetiap hari itulah yang dia buat kat sini juga... Owh, laporan aku dapat dari PA2 di sana dan PA disini.. AHahahah...

Streeeessss!!!!!!!!!! Stress sebab kena baca tulisan.. dah la pose.. mulalah perut mintak diisi.. Sebab terlalu pening berfikir.. ermnn sabar... Jumaat ni gi terapi cuci mata... jalan2 kat Mall sini.. eh tu pun kalau sobat aku tu tak bizi.. Dia tu bizi sokmo.. Yelah ada boss, aku ni jek yang blom ada hiihhi...

Ok nak gi tempat sobat aku, nak faks surat.. Blog2 korang.. rindu nak baca.. tapi takde kesempatan.. Internet sini slow, pastu fb kena block.. ermnn.. bertabahlah... huhuhu..

Owh, dah scan baby dalam pewot.. mungkin ikot jejak abang dia jantinanya.. hahaahaha, pasni buat skuad bola la gamaknye.. hihih..

Wednesday, July 6, 2011

Luahan rindu semata

Nak buka blog, amik masa dekat 10 minit nak uploading.. nak buat fb, jap kang ok jap kang terus disconnect...

Nak jalan2 kat blog korang??? Lagi laa...

Owh!!!! Kenapa tidak mendapat internet... sini dia pasang kat sorang je internet.. partition aku tak dapat pun sambungan.. ermnnn harus dan wajib gak ni dapatkan beruk beng...

Rase macam ke hapa dah ni.. dekat 1 minggu dah tak berblog, fb pun buka cenggitu je.. Ni pun sebab tuan pc gi makan, aku pose, so guna la kejap..

Aduiiiii rindu cerun wehhh!!! Tempat baru ok, kengkawan baik, tak de pun yang menyombong, cuma agak ketat, kalau lama sure kena tukar punch kad, tak cam tempat lama aku.. Nak kuar mana2 pun wajib isi borang.. Huhuhu... disiplin ai nyah lepas ni haahah..

Korang, tunggu aku cari broadband ekk nanti baru aku tengok blog korang..

Alamak, lampu dah nyala, time to keje.. Keje aku???? Taip nota keterangan yang tulisan hakim lagi pening nak baca dari trengkas yang aku belajar.. Huhuuh... nanti ada masa aku snap gambo aku letak kat blog.. eh, tapi boleh ker?? Hikhikh... takleh laaa rasia tu.. eh sulit, kang aku yang kena hihih..

Jumpa lagi korang2.. rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu serindu rindunyeeee pada blog lebih rindu lagi tempat keje lama.... Srotttttttt!!! Tissue pleaseee!!!

p/s: Warga cerun, jumpa Jumaat ni tau, ai dah mintak kebenaran nak gi sana.. Nak gosip2 dgn korang, nak peluk cium, rinduuuuuuuuuuu!!!!

Friday, July 1, 2011

Kejutan tak disangka

Kemain korang erkk!!! Ajak jalan-jalan kunun.. Ai yang rase ok la nak ikot la sebab ye la last time dah nak gedik2 kuar bersama...


Tentiba sampai kat The Mall ajak mak buyung yang tengah kekenyangan ni makan Kenny Roger Roasters yang last aku pegi 4 tahun lepas.. Sekali je masuk seumur idop, pastu suh order.. Macikkkk tak tau... buta restoren mahal2 nih!! HAahahaha...

Depa tolong pilihkan makanan, aku mintak air je.. Owh, nak perkenalkan PA2 tersayang aka sahabat terapat aku kat Cerun, yang boleh bawak bergurau, boleh pukul2 sayang boleh macam2.. Arrrrgghhh airmata, jangan la ko gugurrrrrr!!!!

Ni Kak Shedah, masuk cerun tahun 2004 gak, beza tak sampai 1 bulan pun lepas aku masuk, dia masuk cerun.. Akak ni umor je dah 40an, tapi hati muda tau, leh masyuk dengan kami, sangat sporting tau!!!

Ni kak fida.. dedulu cam pemalu, lama2 lorrrr rupenye tak tau malu orangnya hahaahahahah... Sangat sporting & understanding

Yang ni adik bongsu PA cerun.. Walupun bongsu, sangat laaa bagus sebagai leader tau!!! And baik sangat budaknye.. nerd2 comel gitu masa mula2 dulu.. sekarang jer baru otak kekuningan cam kami gak hahaahah...


Antara makanan/minuman yang kami order... sumer lebih kurang je kot... ntah, tak biasa aku masuk KRR ni hihi... Orang kampung la katakan hihiihih...

Ni air aku.. sedappp!!! Rase coklat pahit camtu...
Hasil sapuan DBKL eh PA Cerun ahahahaha... dasat kan mak2 orang makan hikhik...


Pastu.. tak sangka diorang buat sesi bagi hadiah bagai.. Terharu dowh!!! Tapi tahankan ajer hati ini dan airmata dari gugur... Sabar..sabar.... takmo nanges, nanti orang keliling heran ahahahah...


Thanks Selley, padanla ko dok angkut beg beso ko ke sini sana, ingatkan ada reta beso tak leh nak tinggal ofis hikhik.. Tq dear...

Ni lak dari Kak Fida, sanggup dia turun kejap kat bawah, ingatkan buat ape, rupenye nak beli sumtin untuk aii.. Oloooo so suwett kakak.... Hihi..

Bersama hasil rembatan...

Korangggggg...... sumpah aku sayu sangat nak tinggal cerun, apa lagi korang yang dah aku anggap cam adik beradik aku... Yela... family sendiri dok jauh, so susah senang mintak tolong korang... Arrgghhhh tak dapat teruskan kata2... Nak nanges... Terharu untuk kejutan ni.. thanks kengkawan... Sob..sob.... nangesss!!!!! Dah la, kang merah lagi mata... arrrgghhh!!!!

Thanks for everything!! Tak tau la dapat jumpa tak kat sana sahabat sebaik dan serapat dan sekepala cam korang... Korang akan tetap dalam ingatkan... Kenangan bersama akan aku simpan jauh disudut hati supaya tak leh kuar ke mana2 kenangan tu.. bio dok situ.. Huhuh...


Ok, ending harus gembira, tak mo sedeh2 hahahahaha.. padahal kol 5 sat lagi banjir cerun ni haahahah... Love u allll!!!!!!!!

Jamuan kesyukuran..

Salam Jumaat semua... Korang ape kabo ari ni.. Aku... aku.. ermnn tengah menyeka airmata hahaahah... dari rumah dah nekad takmo nanges2 hari ni.. tapi baru sorang 'ayahanda' aku ucap selamat di tempat baru sebab petang ni dia takde dah & datang hari ni semata aku buat majlis, aku dah kelu, takleh nak cakap ape dah.. Airmata je kuar haahahahaha... ape ntah!!!

Ok, berbalik pada cite.. Syukur ari ni berlangsung gak majlis makan2 ringkas yang aku cakap nak buat.. Ermn tu antara makanan yang ada, malas nak amik gambar makan-makan tu amik gambar gedik kami je boleh kan? ahahahaha..


model tak berbayar cerun (will miss u all deep2!!)



Tu ada roti jala kuah kari penuh awah & serawa doyan (sponser by ayahanda yang aku cakap kat atas tadi) Karipap kentang+isi ayam dan kuih bakar.. aku order kat kawan pada kawan aku...


sekali lagi model tak berbayar pose!!! hikhik..

Ada pisang aku beli kat pasar tani semalam, pastu dadih yang aku gigih buat malam tadi & bawak dari Shah Alam ke KL naik moto je hahaha.. Pastu nasi lemak.. owh, gambar takde sebab masa ni nasi lemak still on the way, jammed katanya uhuuhuh... So majlis patut kol 8.30 pagi terpaksa buat kol 9 pagi.. Sori yer kengkawan.. cian perut korang kelaparan tunggu makanan sampai huhuhu...


Air lupe nak amik, buat sendiri je.. eh bukan aku buat, mintak CC cun kat Cerun buat.. Nescafe & teh o.. Haaa teh o aku buat la huhuuh...


Ermnn.. tu jela takat ni.. Tak tau la tempat baru ada ker tak internet.. kalau takde gak dah request dengan hubby nak pakai berukbeng huhuhhu... Jadik katak bawak tempurung kalau aku tak bertenet.. kang tak leh nak jalan2 kat blog korang kan...
Ok, doakan aku ditempat baru yer korang.. dan doakan aku petang ni tak banjir kat Cerun ni hahaahah... tak nak la sedih2 dihari terakhir, boleh???? Boleh ker ko nyahhh!!! Kata bunga kepada bunga hahahaaha

Rezeki bulan Jun

Salam semua.. Dah nak petang baru berpeluang buka blog. Hari ni agak sibuk kemas barang-barang nak transfer ke kete petang ni.. Esok dah tak bawak kete, so sumer barang kena tolak masuk kete ari ni gak la..Bulan Jun dah nak berlalu pun kan.. Bagi aku bulan ni bulan yang bawak tuah agak banyak buat aku..

Pertama-tamanya syukur sebab akhirnya aku dapat gak tukar suka sama suka ke Shah Alam.. Walau macam-macam dugaan sebelum dapat keputusan tu kan.. Tapi syukur Allah permudahkan semua.

Kedua, pasal claim perpindahan dari kuarters ke rumah sendiri yang pinjamannya menggunakan loan kerajaan tu kan.. Alhamdulillah, dipermudahkan jugak, so claim tu insyaallah aku akan dapat minggu depan.. hehehe boleh buat beli meja makan kat rumah ahhahahaha..

Ketiga, pasal elaun tanggung kerja tu kan... Awal bulan ari tu diorang tak luluskan permohonan tu kan.. Syukur jugak, lepas buat rayuan & explain panjang lebor dari EO kami, akhirnya semalam aku diberikan berita gumbira.. Elaun tanggung kerja tu diluluskan.. Syukur sangat, so niat aku yang dari awal nak buat makan2 kalau dapat duit tu insyaallah esok aku buat.. Tapi takde la besar2an.. sebab duit tak dapat lagi, pinjam duit hubby dulu memandangkan esok hari last aku kat cerun kan..

Keempat, claim imbuhan tetap perumahan eh, ke apa nama dia tu.. Aku baru submit last week, tapi yang tu, blom ada jawapan ahahahahah... So just wait and see... Tapi yang tu wajib aku dapat balik duit tu sebab tu memang hak aku, bahagian kuarters lambat kuarkan surat aku kuar kuarters so ITP tu kena potong lagi la selagi surat tak sampai.. Derita 4 bulan gak la uhuhuhu...

Kelima, syukur gak sebab aku dapat gak gi dinner buat kali pengelasan ni... Patutnya buat 9 Julai, tapi sebab ada BERSIH kan, so tunda ke 16 Julai... 9 Julai tu nak kena gi Cameron, ikut hubby nyer hari keluarga...Ermnnn... kesimpulannya, aku rasa baby dalam perut ni kot bawak rezeki2 ni kat aku.. Hhahahaah.. boleh tak buat rumusan camtu.. sebabnya tak tau nak taip ape dah ni.. Bye... sedih, tingat mak...

******* patutnya aku publish semalam.. tapi tentiba tak leh nak publish so hantam je publish ari ni.. dimaafkan kan??? hihihi*****

Tuesday, June 28, 2011

Idaman suri.. eh idaman mak yong..

Hari ni, datang keje dengan azam takmo nanges-nanges lagi.. bio la airmata nak tumpah pun ari jumaat tu kan.. ari last aku keje tu kan...

Sekali, ari ni ada 2 orang kawan aku kat cerun yang buat hati aku tersentuh... Last week, Ina budak yang agak baru jugak kat cerun, eh jap... dah setahun lebih kot.. (hahahaah.. matik aku dia bace ni aku lupe dia dah berapa lama kat cerun.. sebab aku baru je tau, dia tau aku berblogging ahhahaah)

Tapi, aku just nak cakap, walaupun dia baru kat cerun, tak sangka dia tunaikan wish aku nak makan bihun Singapore dia buat kali pengelasan... Actually dah 2 kali dia belanja kami bihun singapore dia, sedap weh, boleh teringat-ingat dia punyer rasa.. Still anak dara, tapi dah pandai masak.. Aku ni, dah kawin baru belajar nak pegang sudip hahaahah...

Dari minggu lepas lagi dia tanya aku, nak makan tak bihun, sebab aku request dah berbulan-bulan lepas lamanya rasenye, tapi dia asik ngelak.. hikhik.. So sempena aku nak kuar dari cerun & gak aku ni mak yong, maka dia korbankan la waktu tido dia pagi tadi untuk masak ni...Tak kedekut langsung, dengan ada udang yang banyak, ayam yang banyak, daging lagi dia letak.. Lada itam, lada sulah secukup rase... Fuhh memang terangkat... Sampai-sampai ofis terus aku terjah pantry hahaahha... dan aku gak orang pertama buka bekas tu & makan haahahaha... 3 pinggan weh.. dasat tak????? Baby dalam perut pun kemain seronok bergerak2 dapat makan bihun terangkat hihhi...

Ni gambar ni aku amik masa sumer orang dah blah, lupe nak amik gambar awal2.. yang ni udang, ayam, daging dengan telor dah banyak lesap, dak2 lelaki la ni, makan pilih2 bahan.. hiihih...

Ina, once again, thanks!!! Aku terharu sangat weh.. alaaa ni malas buat wish ni.. tengokkkk, dah mula la bergenang lagi airmata aku ni.. Hishhhh kolam air betul mata aku ni... Tapi aku tau ko bace ni.. aku nak letak gambo ko kang, ko terlebih glem lak, kang ko tak terlayan orang nak tackle ko hahaahahah... Tapi, thanks again weh.. really appreciate it!!!! Cayanngggg ko banyak2 hihihhi....

Ok, second hajat aku pasal kopok leko kan.. Baru je sat tadi, pegawai unit aku masuk, dia agak lambat hari ni, ingatkan ada lawatan ke mana2, rupenye dia lambat sebab gi amik ni...Kopok leko wehhh!!!! Baru je semalam ngadu2 dengan dia tanya takde sape2 ke nak gi Teganu, nak kopok leko... Dia gelak2 je masa aku tanya, tapi tentiba pagi ni dia hulur ni... Tak ke ko teharu lagi... Pasal bihun pagi tadi pun tak abis lagi terharu tetiba dapat lak kopok yang aku dok idam dari kelmarin... Sangat menyentuh naluri weh!!!!

Siap aku cakap kat dia lagi, En.. XX terharu... nak nangesssss!!!!!! Dia bantai gelak je, terus blah, takleh tengok aku nanges laa tu.. Terus aku gi pantry simpan dalam esbok.. pastu lap2 airmata hahaha... malulaaaa orang tengok... Tula semalam dia cakap sangat, dengan Dato' aku nanges2, tapi dengan dia tak pun... Huhuhu.. kan dah, aku nanges dah..

Huhuh.. tu la korang, sebab tu aku sayang sangat nak tinggal ofis ni.. Walaupun sini PA takde bilik, tapi tu yang buat kami semua rapat, takde gap antara sokongan dengan pegawai atasan.. Siap leh gurau-gurau kasar sumer..

Tu, bos tanggung aku ari tu.. errr sekarang tak tanggung lagi laa bos PA dia dah balik dah... dia kol aku.. Tanya betul ke aku last minggu ni. Huhuhu.. tau la aku suka buat lawak dengan sumer orang tapi bab ni aku serius... Kira terharu gak, sebab dia tanya tak mintak tangguh ke & gurauan dia agak kasar, tapi aku tau dia ambil berat... Dulu kan aku dok marah2 dia sebab masa tanggung macam2 dia nyer peel, tapi sebenarnye dia sangat baik... Mulut je potpetpotpet, tapi hati baik.. ermnn..

Ntahlaa... risau aku nak hadapi hari2 esok lak... Takut empangan aku pecah lagi... Arrgghhhh!!!

Eh, lupe... Buat kak Asha, thanks ek sebab nak tolong belikan kopok untuk penuhi hajat makyong yang ngengade ni.. hihihi.. len kali ek akak belanje, bila saya turun ganu nanti.. eh akak kat Kemaman kan?? eh, ke bukan?? Huhuhu... Terharu jugak dengan akak sebab nak tolong makyong ni walaupun kita ni kenal dalam alam maya.. Sobb..sobbbb... terhawuuuu tehawuuuuu..

Ok tu je, nak sambung keje lagi.. banyak menda nak kena settle sebelum tinggalkan ofis ni..