Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, January 18, 2011

1st time Qimie kena amik gas

Semalam kan pergi klinik. Mula2 dah pergi dah klinik petang tu, tapi doktor keluar la plak, amik anak. So malam tu balik dari tengok rumah, makan dulu pastu baru pergi klinik.


Sampai klinik aku bagitau la yang Qimie baru baik batuk, tapi kahak tak hilang. Then doktor check, OMG.. kahak dia terlalu banyak.. Bahaya untuk dia. Doktor suggest amik gas supaya kahak tu kurang & mudahkan dia bernafas. Dia tanya ada demam tak.. Sebbaik laa tak demam sebab katanya kalau demam boleh sebabkan risiko radang paru2.. Aku dah nak nanges dah..

Masa amik gas malam tadi selok dia nangis.. Puas aku pujuk.. dah nak akhir2 tu ok la skit, takde la melalak macam memula. Jumpa doktor balik, dia cakap ada lagi bunyi, so pagi esok kena bawak Qimie datang lagi amik gas. Dia bekalkan ubat cair kahak, ubat batuk & antibiotik.

Aku rase antibiotik ni yang kuat punye sebab makan 1 kali je sehari masa yang sama untuk 3 hari. Lepas 3 hari kena tengok ok ker tak.. Kalau tak ok, jumpa balik dia. Balik rumah aku terus paksa dia tido.. Mengamuk gak la dia nak main, tapi aku pujuk dia cakap papa pun tido. Hhahaah cian hubby, dengan dia2 aku paksa tido. Haa hubby pun sama je dengan anak, badan penat, tapi nak gak berjaga tengok tibi.

Sudahnye dua2 masuk tido dengan muka tak puas hati. Hai.. ni la tugas aku.. Kena jadi nurse pada dua2 kesayangan aku ni.

Pagi tadi aku bawak Qimie pergi klinik tu lagi. Aku suka doktor ni.. Nama dia doktor Faezah. Kalau doktor lain memang aku tak berapa suka sebab diorang cam cakne tak cakne je check anak aku.. Tapi kalau doktor ni aku leh bagi full marks! Sebab lepas jumpa dia dengan makan ubat yang dia suggest, anak aku mesti ok. Tapi jarang la dapat jumpa dia..

Ok ni aku letak gambar orang tengah melalak dalam bilik kecemasan tadi.. Ni dalam cubaan memujuk dia la ni.. Sebab dia suka aku amik gambar dia dan tunjuk kat dia pose dia tu. Mama.. tolong mama...
Tengok je alat tu dah fobia.. masa ni belum letak lagi bendalah tu kat muka dia
Ok abaikan muka kusut aku tu
Dok batuk2 sebab asik nangis je.. Adoiii
Lepas dah pakai gas, jumpa doktor balik. Dia cakap bunyi dah kurang daripada malam tadi. Tapi kena jaga dia elok2 jangan bagi dia demam.. Sebab kalau demam boleh bahayakan tahap kesihatan dia. Bergenang airmata aku dengar..
Sedih aku.. dari kecik lagi anak aku selalu sangat ada je virus la kahak la kat paru2 dia. Sebbaik tak pernah dapat sakit yang lebih dari tu. Aku mohon sangat jangan laa kena kat dia. Dia kecik lagi.. Aku yang besar ni pun tak tahan tanggung azab sakit, ni kan pulak dia.. Tapi, aku rela lagi kalau semua sakit2 dia tu pindah kat aku.. Biar aku tanggung semua, bukan dia..
Ermn.. harap2 anak aku semakin sihat.. Takmau la sampai kena asma.. Owh kahak, pergi kau jauh2 daripada anakku..

19 comments:

...mommy jue... said...

ko, sama la macam anak aku aritu.. 2 kali amik gas, melalak2... sekali kat klinik, sekali kat hosp. aku selalu tepuk belakang dia pagi2 bagi longgarkan sket kahak dalam paru2.. dktr bagi ubat cair kahak then pantang sejuk.. kipas memang tak kene kat dia lah..... sauna pun sauna lah.. seminggu juga lah nak baik sepenuhnya

MRS. K said...

kite as a parent, boleh pantau utk elak jadi camtu kan? kena kurang ais, aiskrim.. mandi air suam..

eima said...

olololo...Qimie nanges ek ... mama wat ek .. nk kena babap mama ni kan ...

bunga
elok la die nangeh time amik nab tuh .. byk la sikit gas tu masuk dlm paru2 die...

sikit je tuh ...
maksure ko kena jg makanan die ...
no more ice, kipas make sure slow, jgn mandi pool, jgn mkn mende sejuk cam taugeh, timun, laici, anggur ... pe lagi ek ...

doc bg ubat antiobik ape ??
augmentin ke ??
bromexine ??

Ventolin/salbutamol die ade bg ??

saje je tanya ubat ape ...

LiErOSe~QiEmi said...

ju:oooo.. ekk.. kipas slow pun tak leh ker? pagi2 tepuk belakang ek.. takde lak doktor bagi tips2 tadi. thanks ekk share tips!!

mrs.l: ais dgn eskrem dah tak bagi dah.. mandi pun mmg air suam dah.. tp tu laa nak kena gak..

LiErOSe~QiEmi said...

eima: dasatnye ko.. tau macam2 ubat ek.. aku lupe lak tengok ape nama ubat dia.. balik kang aku tengok ubat ape.. aduii risau weh

thanks share tips weh...

:: noremy anak rahmat :: said...

ciannya anak awak..

ai doakan cepat sembuh yer...xmoh sakit-sakit lg...

be STRONG k!

nurkass said...

ya allah..merah padam mukanyer..haihhh...kesiannye lah..
sejak dua menjak nih sik tak berapa sihat je si buchuk untie nih..haihh..mama bunga, nanti balik tlg dgr kt dada dia ada bunyi lg ke..haihhh..tak leh tgk bebudak nanges..sedih..huhu..

LiErOSe~QiEmi said...

noremy: time kasih doakan qimie.. tu la mama dia tengok pun tak leh nak strong huuhhuh.. seddehhh

LiErOSe~QiEmi said...

nurkass: tu tengok gambar.. klu dok dengan dia tadi lagi laa.. dengan merontanye.. sebbaik dia tak meronta kuat2.. klu tak lagiiii laa...

kass pun perasan ek.. dia kerap sakit sekarang.. tak tau laa.. risau sangat kass...

eima said...

bunga
budak 1st time amik mmg cam tu la ... fahim pun cam tu la ..sampai aku kena bedung die ... lama2 die ok ... dah tak tkt dah ...
sbb fahim kan ade asthma tu aku tau tu..so mmg aku beli mesin die tuh ...

o0o bab ubat tu ek ...dulu fahim kan slalu kena ...so aku sebelum bg mmg aku check dulu kat tenet ubat ape doc bg ... sbb penah sekali budak jg kaunter farmasi tuh salah bg ubat alahan pttnye ubat selsema .. jumpa balik doc die tukar ubat lain ....seb baik kan ...klu tak sampai sudah anak aku tak baik selsema ... haa kadang tu budak farmasi tu bg terlebih dose ...main tulis je 5ml sedang kan sblm ni 2.5ml & kat kotak 6 years below 2.5ml. aku masuk balik jumpe doc tanya die mmg die bg up dose ke ...doc cuma leh ckp sorry seb baik u prasan ..

eima said...

pjg tul aku reply ...gagaga
nk wat cem ne ...mmg ko up topik fav aku ..

LiErOSe~QiEmi said...

eima: dia cuma ckp sori??? gile ape bleh sakit anak orang weh!!! aku tak tau sangat pasal ni sebab jarang2 kimi sakit teruk.. macam ni pun dia ok je, cuma malam2 je tidor dia bunyi2.. ermnn lps ni aku kena lbh concern la pasal obat..

takpe.. ko komen panjang pun aku lagi suka.. at least aku dapat tau byk info dari ko. thanks manje

...mommy jue... said...

kipas jangan bagi kene dia la.. pastu tepuk tu ko cengkungkan sket tapak tangan ko,pastu baru tepuk.. pagi2 tau buat, lepas dia bangun, meniarapkan dia tanpa bantal. ko tepuk je.. bunyi memang kuat tapi tak sakit budak.. tepuk slow2

Ogy said...

alahai syiannyaa...mama ni jeniss cepat tersentuh..kalo anak sakit mama pun nk nangis sama...adehh...aparaa..patut mamanya yg lebih kuat kan....sian tgk budak2 menagis sbb sakit...

shelliey said...

ala siannye laa...ank sakit kite sush hati tau..shelliey smp amik emergncy leave..klo dtg kerja kpla serabut pk bby pon tak gune baik dok umh jga dia smp sihat kan..

SitiDarna said...

Salam, Qimie ade asma tak? mcm Arif anak sy mmg tak de Asma tapi dia bronchomalacia dan alhamdulillah dah beransur pulih, ermm Arif pun sama kalau nak amik neb ni melalak2 kat wad suara dia je dengar kalau time amik! apa pun semoga Qimie sihat selalu hendaknya...

LiErOSe~QiEmi said...

mommy jue: oooo.. ok2, thanks jun.. harus aku amalkan ni..

ogy: tu laa... kita patutnye kuat untuk diorang kan.. tp kadang2 kita lagi lemah dari semangat dioarang

LiErOSe~QiEmi said...

shelliey: bunga tak amik mc pun sebab dia ok je.. takde nampak lemah, malam je dia macam bunyi2 nafas bila nka tidur.. kalau dia nampak lemah, mmg cuti laa jawabnye.. huhuhu

LiErOSe~QiEmi said...

sitidarna: qimie mmg takde asma tp tak penah lak doktor sebut dia kena bronchomalacia..

time kasih mendoakan.. harap2 arif semakin pulih.. gigih bunga google ape tu bronchomalacia..huuhuh tak penah dgr