Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, January 18, 2011

Perlu ke specialist untuk budak yang lambat bercakap?

Ok, aku nak tanya pendapat korang.. Qimie sekarang dah umur 1 tahun 7 bulan.. Tapi aku tengok perkembangan dia dari segi percakapan agak lambat. Perkembangan lain macam merangkak, berjalan, faham arahan, semua tiptop.. Tapi cakap, terhad.

Dia takde la tak boleh cakap langsung, tapi tak banyak. Contoh yang dia boleh sebut:-

mama papa
mummy daddy
miki (mickey)
nak
cucu (susu)
nanak (taknak)
dah
fish
o,okk (kokok ayam, tu cakap ke??)
pipi
ki (kaki)
atu (satu)

Ada la a few lagi, tapi tak banyak. Sedangkan dia dah dekat 2 tahun. So aku macam sangat risau. Ada aku tanyakan pada doktor semalam pasal isu ni. Aku tanya normal ke usia Qimie tak cakap lagi, katanya tak normal. Katanya nanti dia akan aturkan jumpa specialist, tapi tunggu kahak Qimie ok dulu, then arrange lain.

Aku tanya lagi adakah sebab dia malas cakap or ape sebab dia sangat malas ikot sebutan kita. Dia faham, macam aku tanya bahagian2 badan, dia faham & akan tunjukkan tapi dia tak nak ikut kite sebut benda tu.

Kiraan pun macam tu. Arahan2 yang aku bagi pun dia faham, contoh, "Qimie, jom mandi, amik towel dalam bilik ye" Dia akan gelak2 dan terus lari masuk bilik, datang balik pada aku dengan towel dia kat tangan. Kalau suruh ambil apa2 pun sangat bijak, dia kenal.. tapi tak nak sebut ape yang dia pegang, tengok or jumpa.

Doktor bagitau aku, yang kite risaukan betul ke dia malas nak sebut or dia ada problem untuk sebut, Let say dia tak tau nak pronoun benda tu, so kami kena bawak dia jumpa pakar.

So, sekarang aku just nak tanya pendapat korang especially ibu2 macam aku, anak2 korang cepat cakap tak? Perlu tak aku risau?? Kata papa dia, biasa la budak lambat, tengok anak kawan dia tu, 2 tahun ++ tak pandai cakap banyak benda pun lagi.. Is it like that?? Or what.. Lelaki kadang2 amik mudah.. kita yang perempuan ni risau lebih..

Please, tinggalkan pendapat korang kat aku. Thanks ek!!

30 comments:

d_tieah said...

No komen lah..
Tp rasanya normal..
Tp anak2 buah kalo umur2 camtu takdelah lancar sgt ckp tp bolehlah..
Bila umur 3 tahun tu barulah mula petah..

Amy Syaquena said...

huwa tak pandai sangat bab-bab nie..

eima said...

if doc yg suruh ..ko ptt ikut nasihat die ...

tp bg aku ... its take time la..bergantung pd budak ...cam fahim 1T10H bleh jalan ... 1T6B bleh ckp tp tak byk la ... tp klu Qimie dah bleh sebut yg ko listed tu die ok la ...

tp better ikut nasihat doc...TQ

Fida Ghazi said...

yang penting..kimi dah bercakap.

pelat2 tu biasalah.. baru 2 taun pun..

kita nak expect budak 2 taun cakap macamana?

...mommy jue... said...

normal la tu babe. tak semua orang sama.. anak aku nie tak pandai jalan lagi dah nak masuk setahun dah. adatlah. kene sabar lebih. at least dia boleh bcakap. bukan tak bcakap langsung kan? ko kene la banyak cakap dgn dia. nyanyi ke. ransang dia supaya bcakap sama..

MRS. K said...

aku rasa tu normal lah!
kecik lagi, blom masuk 2 taon.

nanti dah naik 2 taon, baru die byk cakap! kalau dok taska lagi banyak cakap sebab ramai kawan kan

LiErOSe~QiEmi said...

d_tieah: tu la, sebab anak2 buah cepat cakap tu la yg buat risau jugak tu

LiErOSe~QiEmi said...

amy: huhuhu.. takpe..

LiErOSe~QiEmi said...

eima: ek.. ermnnn takot la jumpa pakar.. uhuhuuh.. aku lak yang takot..tapi untuk kepastian baik jumpa kan..

*Miss Geli^ said...

doktor dah cakap tak normal, ikut je la cakap doktor..

eh eh, sama jugak ngan kenit kat umah tu..umur dah setahun sebulan..jalan sah sah tak bole lagi..suara pun tak kuar..bunyi eh eh eh gitu je..
normal ke tak anak aku ni??

LadyRye said...

jangan risau lah..

affan dah 2tahun satu bulan, bunga ada baca entry saya yang dia nyanyi lagu ibu tu???

sebenaqnya baru-baru ni ja dia mau bercakap betoi-betoi, ikut orang sebut..

sebelum ni cakap german, ok!

janji dia paham arahan semua, tak dak apa aih..kalau sampai dah 3 tahun tu kalau sepatah pun tatau baru buleh risau!

Desk Of Carlo Santeekee said...

Salam..

Kalo doktor kate x normal.. maybe betul la kot.. better jumpa pakar.. dapatkan pendapat dorg.. nanti share2 la kt cni ye.. chayo!!

ciK mOt ©™ said...

lor, qimie dengan irfan kira sebaya la ek...

pada akak la kan, itu normal...sebab perkembangan qimie sama cam irfan...irfan pun cam gitu gak...dah nak masuk 2 tahun lagi 2 bulan tapi tak reti lagi abc 123...kalu nak dibandingkan dengan si kakak, 1 tahun 7 bulan dah leh hapal a sampai z...

dan akak fikirkan maybe perkembangan anak lelaki dan prempuan ada bezanya...sebab akak nengok nampak sangat bezanya...

irfan pun cam qimie...dia faham dan cepat tangkap arahan yang diberi...cuma nak cakap tu lambat la...

yang dia tau, ibu nak susu...
buuu...nah
buuu dahhh...
abi work...tu jelah antara ayat femes dia...

so dun wori la...bukan dia tak leh cakap langsung...

Nasriq said...

xde apa la... biasa la tu... lagipun bunga selalu faham apa dia nak tu yang buat dia malas nak cakap... faham x?

LiErOSe~QiEmi said...

fida: ooo.. ekk kak.. risau laa ari tu eo suh jumpa pakar.. tu yg terus tanya doktor tuu

mommy jue: aku ada nyanyi, dia gelak2 pastu tepuk tangan je.. tapi ada la gak kekadang dia nyanyi tp aku tak faham ape yang dia sebut

mrs.k: ari tu aku anto dia gi taska sebab nak suh dia cepat cakap la tp asik tak sihat je, tu yg terus anto pengasuh balik tu

LiErOSe~QiEmi said...

miss geli: hihhih.. kenit yang comel tu ek.. anak saya 1 tahun 1 bulan dah boleh 5,6 langkah.. 1+3 baru leh jalan jauh skit..

tp cakap.. adoii..runsing betul

ladyrye: ooo affan pun baru jugak la bole cakap ek..

eh nape masa dia cakap german tu tak belajar bahasa tu dgn dia?? hihihih..

LiErOSe~QiEmi said...

cik mot: ekkk kak?? memang anak laki camtu ek??? lega la skit kalau camtu.. bukan ape, sebab anak abang dgn kakak diorang cepat cakap.. tu yang risau lebeh tu..

nasriq:oooo camtu ek??? len kali kena buat2 tak faham la ape dia nak ekk??? camtu ke??

LiErOSe~QiEmi said...

DOCS: tu la... tunggu nak jumpa doktor tu semula la nanti.. nak tanya balik pendapat dia.. kalau dah tau nanti saya share kan ok.

ciK mOt ©™ said...

not so worry...janji otak ligat...kalu pasif, lagiiiiiiiiiii riso ok...lama2 dia akan panndai la cakap tu...kena rajin la sebut dan suh dia ulang balik...

cam gitulah akak ajar irfan...tak pun akak eja urup2 yang senang sambil mandi,pakaikan baju...semelah...

eLYies said...

bunga - aqil pun sama..1thn 7bln..tak reti cakap cam buat ayat..sepatah2 boleh la..umur aqila dulu dah BECOK dah..akak rasa budak laki lambat cakap sikit kot berbanding pompuan.

LiErOSe~QiEmi said...

cik mot: huhhuhu qimie tak mau ulang apa saya cakap tu yg geram tu.. pepun thanks ek kak..loga skit hati bace pandapat kawan2

elyies: pendapat akak pun sama dgn kak izan.. ermnnn ok la camtu.. lega lagi banyak la cenggitu huhuuh

.:mama dhia:. said...

lagi banyak qimie sebut perkataan daripade dhia.. dhia dah 1 tahun 9 bulan dah..

eima said...

k.izan
sgt mengkagumkan kakak irfan ek ...1T7B bleh hafal abc -z
sgt terer...

seyes aku kate ..normal tu...

cik geli
normal la tuh ..br 1T1B

deelira@deeliraz said...

tidak harus di risaukan..insyaALLAh x lama lagi ok la..

normal la tu kawan :)

LiErOSe~QiEmi said...

mama dhia: oyeke?? ermnn so tak payah risau la ek?? ek?? uhhuuhhu

eima: haah aku pun kagum weh, hebat si kakak tu.. cik geli pun tak payah risau.. baru lagi tu..

kesimpulannye aku sokong la ulasan ko diatas hahaaha

deelira: ermnn tu laa aku pun harap camtu zue

mrs_zura said...

puan bunga sayang...aritu sy tny kt theraphist...ktnya kalu kanak2 normal umur 3thn xleh ckp baru dia hantar ke speech theraphy...tp xsalah kalu bunga gi jumpa pakar...bknnya susah pun..dieorg tgk2 then bgtau ada masalah atau tak..takde masalah blk umah mcm biasa n teruskan hidup..kalu ada masalah bwkla gi speech terapi 2 bulan sekali...hrp2 membantu..

LiErOSe~QiEmi said...

yeke zura?? mmg membantu.. 3 tahun baru bawak terapi ek.. ooo ok2.. takpe2, nanti bunga deal balik la dgn doktor tu tengok cane. thanks ek

umiliza989 said...

salam...
saya rasa normal kot sbb ader sesetengah budak lelaki nie mmg lambat ckit nak bercakap.contoh, anak saya,anak saya dan nk masuk 4 tahun.tp,dia x fasih lg bercakap...dia msih pealat..kadang2 risau jgk.

LiErOSe~QiEmi said...

oyeke? ermnn tu la kita ni sbg mak bapak risau sangat2 kan.. takpe2, kita bagi anak2 kita masa la kot.. tu pesan kawan2 bunga.. belum masa dia nak cakap kata diorang...

nazeef nazeem said...

salam..saya pun ade masalah anak lambat cakap ni..anak saya dah 2 thn 1 bulan..tapi ade la dalam 50-70 words dia boleh cakap..tu pon kadang2 je kluar.....since now da 2013, anak awak pon da besar..macam mana prkembangan dia??boleh update tak.....??sebagai mak ni..saya risau laaa sangat..harap dapat membantu yea...