Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, March 9, 2011

Stop breastfeeding

Sedang menaip entry sambil menikmati buah2 an meeting yang tak jadi, sambil kunyah sandwich telo + ape ntah tapi super sedap rase dia, sambil kunyah kueh cilok dari meeting unit aku yang aku tak masuk pun, tapi rembat kueh adalah harus, sambil tengok bihun goreng yang orang len terbeli lebih pastu aku mintak, dapat hahaahahah.. Emang dasar..

Belom lagi aku tunjuk gambar cokelat toblorone & almond gold yang aku dapat dari bos & staff unit aku yang aku awal2 pesan nak jugak.. baby ngidam.. Padahal mak dia yang hegeh2 tingin sebab kat sini tak jumpa pun cekelat tu, klu jumpa pun mahal ya amat. Jap lagi nak minum air milo, pun free sebab meeting tak jadik muahahahahaha.. bagus vendor, jangan datang lagi len kali, leh kami perabiskan makanan. Muahahaha... Tanak letak gambar, nanti korang terliur akan kesedapan makanan tu..

Ok, balik pada tajuk asal.. Semalam kan pergi klinik, pastu kena tegur dengan nurse tu katanya aku kena stop breastfeed anak aku sebab kan sekarang dah ada baby baru dalam perut ni. So malam tadi bermula projek. Sebelum ni ada try dengan letak asam jawa, tapi tak jalan, maybe aku calit sikit je, then bila dia jilat2 dah takde, terus dia teruskan menyusu.

Ada gak aku try letak kopi, mula2 memang dia tak nak dah. Muka tak payah cakap la, comel je, siap tutup2 mata pahit, aku dengan hubby siap gelak2 tengok gelagat dia. Tapi jap je, si tochek tu pandai, dia buang serbuk kopi yang berketul2 tu, pastu dia jilat sikit2 sampai ilang rasa kopi, then ilang rase pahit dia hisap macam biasa.

Tapiiiiiiiiiii.. malam tadi aku nekad. Aku sapu asam jawa banyak2 kat sekitar tu, then bila dia mintak je terus muka kelat. Masam sangat la tu. Aku tergelak2 gak mulanya, tapi sedeh lak tengok muka dia yang cam serba tak kena. Yela, biasa balik keje je, terus ajak aku masuk bilik, nak menyusu. Pastu pantang aku baring, mintak jugak, walaupun masa tu dia baru je lepas isap susu botol.

Dah jadi habit kot, sebelum tido, mesti nak bergayut. So malam tadi, memang teruk dia melalak.. menangis tak ingat. Dah la kitorang berdua je, aku tahankan je perasaan. Dia nangis sampai tak cukup nafas, aku pujuk jugak dia minum botol. Last2 mengalah, minum botol pun tersedu2, sedih.

Nak tido pulak 1 hal.. Merengek2, aku bagi gak dia try, masam asam jawa, dia tolak, takmo minum. Tapi, tangan tak stop nak buka baju aku, nak jugak nenen. Cian weh, puas aku tepuk dia suh tido, takmo, berguling2 atas aku sampai sesak nafas aku ni dia tindih. Lama dai merengek2, sampai tertido.. Susu pun dia tak nak minum, merajuk kononnye...

Sedeh weh, nak pisah breastfeed dengan anak.. Aku rase dia kecik sangat, terlalu kecik, masih perlukan aku.. So sedeh weh nak hadapi saat2 camtu..

Sekarang ni pun aku dah rase bengkak2 dah.. Kang time nak amik air semayang, kena perah skit.. sakit weh.. Even susu badan aku dah tak banyak, tapi kalau sehari Qimie tak menyusu, memang parah laaa sakit menyengat rase dia.. Ermnn.. sayangku sama2 la kita berkorban ye..

10 comments:

MRS. K said...

wei.. mmg kena benti bf eh klu pegnen?

...mommy jue... said...

ala siannya.. kenapa ek mengandung tak blh bf?

Eda said...

nak hadiah tak?..jom join contest saya...hehe

deelira@deeliraz said...

sian dak qimie...

nurkass said...

ya allah..seksa pulak mendengonye..
apakan daya..bertahanlah kamo dua beranak..hehe

LiErOSe~QiEmi said...

mrs.k & jue:
aku pun tak sure, tengah cari2 orang la ni tanya2.. ada yang cakap leh mudaratkan aku, sbb nutrisi nnt tak cukup untuk aku & baby..ntah la

Yutaka Mushimura said...

itu belum lagi melihat kimi berpisah untuk masuk ke universiti...mesti lagi kesedihan...

:(

eima said...

KENA RAJIN PI TANYA BLOGGER YG FULLY BF LA ... aku lupa plak mommy pe tah middle mommy ?? aku rajin singgah blog die ..try la tanya diorg ...tak pun ko pi tanya doc dulu ...

ct N honey said...

mmg kesian bila nak stop BF.saya dulu letak garam,nasib baik berkesan.Lagi satu yg tak tahan bila bengkak.Dlm seminggu gak lah menahan sakit.

.::Lynn::. said...

lynn dulu still nenen kan asyraff time pegnent.. doc kata takde masalah.
1 tips utk stop bf, sapukan bawang putih ..