Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, August 4, 2011

Check up 31 weeks

Semalam petang, check up for 31 weeks.. Ermnn minggu depan dah 8 bulan, jap je masa berlalu...

Tapi ingatkan semalam result sumer ok la kan.. Sekali.. amikk ko.. Hasil urine test, kotor.. Tu laaaa sejak pose ni langsung tak boleh nak telan air masak.. Paling banyak pun 2 cawan je aku minum dari start sahur sampai buka sampai sahur balik.. Mana tak kotor..

Tapi, nurse kat situ tak mo amik risiko, makanya Jumaat ni aku kena dirujuk ke Klinik Botanik ke Botani ntah, dekat sebelah Jusco Bukit Tinggi.. Mak aiiii malas gile wehhhhh!!! Call hubby mintak dia hantarkan so dia kena isi borang awal la bagitau pagi tu nak hantar wife ke klinik dulu.. Ermnn tempat dia straight, sama cam tempat aku sekarang.. rasainnnnn dulu jangan arap aku nak bagi timeslip pada admin, sekarang wajib!!!! Huhuh.. pitam!!!

Tapi kan, kalau urine kotor apa dia nyer effect ek??? Selama aku mengandung dan nak masuk anak ke dua dah ni la kali pertama urine kotor.. Ermnnn.. ada sesape ada pengalaman??? Malas nak search internet.. sebab internet sini slow..

Ke itu salah satu punca buat aku cepat gelap mata, selalu sangat hampir pitam.. bila dah gelap mata biasanya aku terus duduk.. Kalau tak memang terus tumbang... Paling teruk aku rase semalam la.. sampaikan masak, basuh pinggan sume pun aku bantai duduk atas kusi.. Sembahyang pun sekarang banyak yang aku duduk dari diri.. Ntah, bila berdiri secara statik, aku jadi gelap mata.. pening.

Risau sangat.. hubby pun macam risau bila malam tadi tengok aku gelisah, baring tak kena, duduk tak kena, pastu dok pegang2 perut, kepala.. Takot aku dah sampai masa nak bersalin gamaknye.. huhuhuh.. Belum laa.. kepala dia memang dah kat bawah, tapi blum masuk saluran lagi kata misi semalam..

Tapi dalam pada pening2 semalam sempat lagi aku buat kuih buah melaka kegemaran aku.. Alhamdulillah, even terlupe nak beli daun pandan, rase dia tak le mengecewakan.. licin aku buat 1/2 kg tepung pulut.. bagi kat pengasuh Qimie tu 11 ketul.. owh, aku buat bulat beso2.. Cukup laaa sekadar rase kan.. Hihihhii...

Ermnn mengantuk plak mata ni, layan tido pun sedap ni.. Penangan makan sardin sahur tadi ke ape ntah ni.. Hahahah.. Jom kornag, layan mata...

10 comments:

Huda said...

huda pun time preggy 2nd baby aritu urine kotor sikit. doc kata, tu macam nak jadi punca batu karang. so kena kurang makan protein or seafood. then banyak minum air n jangan tahan kencing. selalunye doc akan bg vitamin tuk baik kan.

deelira@deeliraz said...

hm kencing kotor, slah satunya effek kat baby,kuman. ko kena bnyk minum air masak nge.paksa.

LiErOSe~QiEmi said...

oooooo bole jadi batu karang ekk... eee takotnyee... klu camtu nak minum air masak byk2 la.. risau...

thanks huda 4 sharing..

LiErOSe~QiEmi said...

deelira:
weii yeke... kuman ke wei... ciannye baby aku... padan aaa dia selalu gerak2, mengeras kat dalam, protes kt aku rupenye huhuhhu..

baekk.. nnt aku minum air masak byk2 ek...

ejaMaria said...

akak dulu kena warded pasal kencing kotor... pun masa bulan puasa... sbb kurang minum air kan... pastu ada makcik tu bagi petua minum banyak air barli suam (letak gula sikit je)... nnt insyaAllah kencing kotor tu dia ok sendiri... try la...

pasal penin nak pitam tu... kena check darah... mungkin tekanan darah rendah... atau hB kurang... ni pun akak dpt masa pregnant... kena britau doktor... jgn diam je tau... k... take care...

eima said...

aku tak penah kena lagi ... tp klu kena kencing kotor sbb infection la ...
ko nk kencing pun sakit ... tu org br lepas kawen ckp...

ainnoraini said...

buah melaka..kak ain dah buat dah..mase puasa ke2 hari itu...walaupun tak sihat mase tu nak makan punya pasal buat la jugak...

air tambikai+ laici ye...nnt kak ain nak buat la..mesti anak2 suke...tq bunga..

LiErOSe~QiEmi said...

ejaMaria:
oooo yeke kak.. camtu ek.. barli.. kena beli barli la ye camtu.. klu beli yg dalam botol tak sama ke kak??? malasnye nak masak plak barli tu huhuhu...

tp, thanks yer kak 4 the good info.

eima:
aku kencing ok je, tak sakit... cuma mmg dalam bulan pose ni aku tak lalu nak telan air masak, tu sebab kencing kotor.. nurse pun cakap camtu, tapi katanya tak nak amik risiko tu yg dia hanto aku gi pusat tu...

LiErOSe~QiEmi said...

ainnoraini:
sedap kan buah melaka.. suka makan time panas2 dgn time baru kuar dari esbok.. fuhhh nikmat dunia betul rase hhihihi...

haaa kak ain buat la tembikai laici, sure anak2 akak suka.. tapi anak saya lagi suka makan buahnye dari air...

Eda said...

minum air masak banyak2 bunga...sebab kencing kotor ni biasa ada berkait dengan buah pinggang jugak..

neway, insyaAllah xde pape k..=)