Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, August 23, 2011

Kencing manis masa mengandung

Hari ni aku pergi seminar.. Gigih ok memandu dalam hujan lebat tahap gaban ke Hospital Klang nun. Dengan banjir kat area atas skit dari JJ Bukit Tinggi samapai jem kejap, pastu jem nak masuk parking kete dalam HK lagi.. Aku pusing bangunan untuk parking awam tu bodo2 je sampai aras 4, tapi parking full, ngok betul, last2 park kat bangunan lama amenda ntah nama bangunan tu..

Jadinye menapak la ke Pusat Rawatan Harian eh ke ape ntah namanya. Ok la, dalam 300 meter jarak dia.. sebab dah biasa jalan kaki dari parking kete ke ofis, so jarak tu bagi aku biasa je dah.. Orang je dok pandang2 sebab tengok seorang ibu memboyot berjalan control2 ayu sambil sinsing seluar pegang payung redah lecak.. (padahal macam ceti dah ghope time tu). Sebab aku je yang masuk seminar maka, aku kasik can pada hubby tak payah nak teman aku gi HK kali ni.. klu tak memang nak kena klu dia tak gi ehehehe..

Ok, sampai2 tepat2 aku duduk, Doktor India lelaki masuk, dah sedia nak beri ceramah... Sebbaik sempat, klu tak kena tunggu untuk sesi seterusnya.. Koserr aku nak tunggu. Aku tengok ramai gak pempuan yang kena kencing manis mas mengandung ek.. Yang pasti, diorang badan beso la jugak, aku tengok macam aku je antara yang kecik.. eceh perasan... Tapi ada budak ni, muda lagi kot, perut pun tak nampak lagi, tapi awal2 dah kena kencing manis.. Heran.. sebab orangnye kurus, tinggi, takde la nampak macam berisiko untuk dapat kencing manis time mengandung..

Doktor lelaki India ni lawak la jugak orangnye.. Katanya sebab last month musim durian & masih berterusan musim tu, ramai gile orang masuk wad sebab kencing manis naik.. Katanya ada yang cakap "doktor saya tak makan durian, saya makan bubur durian je" Dah tu, kata doktor tu bubur tu bukan ke ada durian dalam dia.. Ada yang cakap "Eh, saya tak makan susu pekat manis, saya minum air teh tarik je" Habis ape yang jadikan teh tu teh tarik.. Tergelak jugak dengar dia beremosi tadi haahahah...

Tapi kan, bila tengok ramai orang senasib dengan aku, gerun yang ada hilang la skit.. at least aku tak berseorangan.. ahahaha boleh tak anggap macam tu??? Ok, so aku sekarang kena makan secara kerap, tapi jumlahnye sedikit. Buah pisang and mangga kalau boleh jangan sentuh langsung, tapi... baru je cadang nak buat cekodok pisang buka petang karang... takpela, aku buat ari Jumaat la.. makan masa nak balik ke kampung haahahaha... Sebab lepas tu lambat lagi nak check up muahahahaha... Dasar tak sayang diri sendiri.. Tapi aku sayang baby aku... jadi.. kena la diet kan..

Oyer, korang ada yang minum susu anmun tak??? Klu minum, klu ada kencing manis, jangan minum 4 sudu macam dia syorkan tu, tapi kurangkan kepada 2 sudu tau... Tapi klu korang normal, amik la 4 sudu... ok aje... Low fat milk pun boleh, tapi terhad kepada 2 gelas sehari sahaja.

Owh, roti bagus amik roti jagung or wholemeal.. Ermnn siap ada jadual untuk pemakanan harian lagi.. Lagi satu, ada carta untuk kadar kenaikan badan masa mengandung yang korang tak leh lebihi dari kg yang dibenarkan.. Aku tak leh lebih 16 kg.. sekarang naik baru dalam 11kg, ok lagi tu... Masa Qimie aku naik sampai 13kg.. huhuhu...

Tak sabar nak bersalin, sumpah weh.. tak larat nak drive gi keje, tak larat nak berdiri lama2.. Malam tadi mimpi bersalin setelah sekian lama tak mimpi bersalin.. Sebab malam tu sebelum tido aku doa, agar ditunjukkan tanda sebelum nak bersalin nanti.. takut dalam perjalanan, means, dalam kete kat tengah2 hutan dia nak bersalin, tak ke naya.. Kali ni mimpi tu just tunjuk, aku kat kampung aku dan air ketuban pecah dulu.. Ermnn tak tau la.. Kali ni takmau lak ada petunjuk jantina ape.. Dulu pertengahan kandungan aku mimpi sampai 3 kali baby girl..

Tapi tak kisah la jantina baby, janji selamat je. Bak ikrar aku & hubby semalam.. Kilang tutup untuk 5 tahun, lepas 5 tahun baru fikir balik nak on kilang ker tak hahahahahaha... 5 tahun.. masa tu umur 32.. ermnnnn larat lagi ker nak meneran weh??? Hikhik... Pushhhhhhhhh!!!!!!!

10 comments:

♥cikmOt♥ said...

memang dugaan time ngandung kena diabetes ni...nak2 yang sampai kena cucuk insulin sendiri...adehh....

kuatkan semangat ye bunga...

eima said...

kena pantang la bunga...
kesian ko kan ...
dua kite ber3 dekat ek
ko aku CM

eITA said...

saye pregnant dulu pun kene kencing manis mase mengandung....dugaan semua tu....

eITA said...

saye pregnant dulu pun kene kencing manis mase mengandung....dugaan semua tu....

eLYies said...

sian kamoo bunga kena kencing manis...huhuhuh

ainnoraini said...

sabar ye bunga...
dulu2 kak ain cume ade darah tinggi jer mase mengandung...

zura_habib said...

sepupu sy kurus mcm bunga la kena kencing manis jugak sbb keturunan...

Tukang Karut said...

5tahun tutup kilang? lamanya...

LiErOSe~QiEmi said...

cikmot:
takmo la sampai kena cucuk insulin kak.. tu kritikal dah tu...

eima:
tu la, nnt kita pantang sama2 ek.. pastu harap2 sama2 la kurus cume ko je bio berisi skit, aku dgn cik mot takpe kurus hihihi

eita:
yeke? pastu lepas bersalin ilang la kan??? kan???

elyies:
kecian kan kak.. sob..sob..

ain:
oooo darah tinggi, tu kena bersalin cepat kan??? aduii macam2 dugaan

LiErOSe~QiEmi said...

zura:
tu sebab keturunan.. belah bunga takde.. belah huuby ada laa.. takkan berjangkit kot..

tk:
haah 5 tahunn.. kilang je tutup, takpe hahaahaha...