Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, August 16, 2011

Ku terima dugaan Mu Ya Allah..

Baru balik dari klinik... Dok dalam kete nangis sorang2...

Keputusan urine test still teruk, malah bertambah2 bintangnya.. Urine aku masih pekat, masih teruk sampaikan aku dibekalkan botol besar untuk letak urine aku untuk tempoh 24 jam kat dalam botol tu.. Start from 8 am tomorrow until 8 am a day after. Semata-mata nak tahu aku ni memang kurang minum air or, aku yang bermasalah, means buah pinggang aku yang bermasalah sampai tak dapat nak serap protein dalam badan.

Hari ni gak la aku kena minum air gula. Tak penah2 aku lebih dari paras normal tentiba hari ni.. 9.8.. Ya Allah, mengalir airmata aku. Kalau lebih dia tu kurang dari 8 takpe la, ni sampai hampir 10. Tak tau sebab aku makan coklat dalam minggu ni banyak sangat or sebab aku kena pose dari pukul 10 malam tadi so aku kurang minum sebelum tempoh tu, aku tak tau.. Yang pasti masa tu aku harap sangat hubby ada kat sisi sama-sama tanggung perit yang aku rasa.. Tapi hubby susah sangat nak skip keje.. takut orang cakap belakang..

Sedih jugak, dah 8 bulan, tapi still pegi klinik untuk check up sendiri.. ada tak orang RISDA yang bace sini??? Boleh tak beri kelonggaran kat hubby aku untuk teman aku buat check up. Korang leh tak bayangkan klu aku tentiba pengsan ke sakit ke masa dalam kete on the way pegi ke on the way balik dari klinik ke.. Sedih ok, tapi aku sorok tangisan aku, aku masuk toilet, lepas sume tekanan then baru kuar.

Hari Khamis ni still aku kena jalani ujian BSP.. kena amik darah 3 kali. Patutnya 4 kali, tapi sebab puasa so doktor cakap takpe, just amik darah 2 jam lepas sahur, sejam sebelum berbuka dan 2 jam lepas berbuka. Dan sumer tu aku kena buat sendiri.. again.. Hubby kena outstation ke Pahang Khamis sampai Jumaat. Sedih kan??? Nasib ada anak bujang aku tu boleh temankan aku, hiburkan duka hati aku.

Ntah la, aku rase mengandung kali ni.. Allah beri aku dugaan yang sangat besar.. rase tak tertanggung pun ada.. Bahaya kan bila disyaki kencing manis even masa pregnant, sebab risiko aku nak dapat kencing manis tua nanti adalah tinggi. Aku tak tau.. aku rase aku tak kuat. Esok aku akan tuang pose lagi sebab nak kena buat ujian urine 24 jam tu. Klu pose mesti result aku teruk, then Khamis pose, sebab nak buat ujian BSP nak tau aku punya tahap kencing manis..

Ya Allah, dugaan Mu aku terima Ya Allah.. tapi aku mohon, jangan la ada apa2 berlaku pada bayi dalam kandunganku ini Ya Allah. Berikanlah segala kesakitan kepada aku, aku redha, tapi bukan pada bayi dalam kandunganku.

Ok la, dah bercucuran airmata aku taip ni. Sedih, sebab kalau ada kencing manis, nurse cakap boleh effect baby dalam kandungan.. Aku tak nak anak aku sakit, biarla dia normal macam abang dia. Berila semua sakit tu pada aku, takpe, aku dah cukup besar untuk tanggung semua sakit, tapi bukan bayiku.. dia masih kecil..

Kengkawan, please, doakan yang terbaik untuk bayi dalam kandunganku.. Hanya Allah boleh balas jasa korang semua yang doakan keselamatan bayi aku ni.. Thanks friend..

9 comments:

MRS. K said...

sabar ye nge...

aku dlu bile nak dekat cek up, mmg jaga makan.. takut kena minum air gula tu la..

takpe, ko ikut je nasihat doktor tu yer

♥cikmOt♥ said...

sabar ye dik...ni seme dugaan...bacaan mgtt akak 6.75 tapi kena minum lagi buat kali kedua...katanya sebab faktor keturunan...rasa cam nak suh doc tu jek minumkan tuk akak...ai nak pose ok...

sal diabetes tu mang la satu masalah...takut sampai tahap kena cucuk insulin sendiri...owhhh tidak...

sal hubby tak teman tu, tu pun sedih jugak, sebab kalu ada hubby di sebelah, even kita bermasalah, kita leh kuat sikit menanggunng kan...

tilah akak suh orang risda baca blog ko ni...suh depa jangan cakap belakang, sila cakap berdepan...

mekasih

Nana said...

semoga yg terbaik utk awk & bb
saya dah rasa seme tu dulu
pregnant mmg g cekup sendiri drive sendiri even prot dah besar kena stereng

Eda Latiff said...

huhu..menitis air mata bc entry ni..banyakkan minum air masak yea bunga..insyaAllah semuanya dalam keadaan yang baik..

eima said...

kesian nye ko bunga....
sabo ye..pas ni minum air masak2 byk2..mana tau bkn kidney prob tp air yg tak cukup...
dlm situasi ko ni ... tak yah la puasa ... hukumnya rukhsah ...
minum air masak byk2 sampai doc dpt keputusan tepat pasai prob ko ni bunga...

bab checkup sorg tu ... mmg panjang tak penah teman aku since fahim ... melainkan die cuti ke br die bw Fahim yg mmg suka pegi gi klinik tu... insyaallah xde pepe la ...
aku doakan ko ngan baby selamat ...

zura_habib said...

sabar ye bunga..sy dulu masa mengandung smpi ke cukup bulan hubby xde pun..dia kt bangi sy kt kuantan...
insyaallah xde pape tu..minum air masak byk2 k...nk check kencing manis jgn minum langsung air dlm tin or botol...

Cik Lyn said...

sob..sob...sdeynye bc post akak kali ni...ina doakn yg terbaik utk akk..bykn sabar ye kak...
Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa yang Allah mahukan kebaikan untuknya, nescaya Dia akan mengujinya dengan kesusahan" (Riwayat Al-Bukhari)

white tiger said...

byk2kn bersabar yer... insya Allah smuanye akan selamat. mak n baby sihat... amin...

Ulam Kerdas said...

kuatkan semangat ye bunga. InsyaAllah baby ok :). mengandung ni kan emosi x tentu. aku dlu pun cam ko, g check up sensorg, duk umah sensorg dan blk kg pun sensorg ms preggy tau. ko pk 1 je, kalo ko rs dugaan ni begitu berat, ingat la kat luar ade org lg berat dugaannye . Aku doakan ko dan baby selamat k. amin