Jom klik

kENgkaWAn

Saturday, September 3, 2011

Luahan rase lagi?????

Dah dekat seminggu kat kampung hubby..Gile rehat aku kat sini.... hubby tak ajak ke mana langsung. Hari pertama raya je beraye.. tu pun gi ke 4 buah rumah.. Hari raye kedua sampai la ni.. tak de pegi mana pun.. Tu yang langsung tak rase raye tu... si Qimie pun dah naik bosan aku tengok, sampaikana sape2 datang, nak ikot depa pi jalan...

Kalau kat kampung aku, 1 minggu cuti raya memang tak cukup.. adik beradik mak aku, sanak sedara je dah 1 kampung.. belum campur adik beradik ayah aku lagi tu... Lagipun kalau bosan, bandar Kuantan dekat je, so that, nak gi jalan buang sesak otak memang senang.. Sini, tak tau nak ke mana, paling dekat pun Tanjung Malim, tapi.... ape je ada kat sana.. Mall besar pun tak de..

Sebab tu la aku rase macam nak je pegi hospital, mintak dengan doktor nak pakse bersalin awal.. Bosan dowh!!! Nak ajak hubby balik Shah Alam kang, macam kejam sangat.. Tapi, dah 1 minggu tinggal rumah, rase macam rindu sangat2 dah dengan rumah.. Bukan takat rindu, tapi aku ada macam2 keje kat rumah tu yangnak kena settle... Mana nak mop rumah, lap tingkap, bersihkan dapur, peti ais, sapu sampah, tukar cadar katil lagi.. Banyak weh... mana nak tau kan.. tentiba ada orang datang beraya dalam hari bekerja tu jugak... Tapi hubby cakap balik tengahari esok.. Okla daripada dia ajak balik petang kan...

Kat rumah mertua gile rileks aku.. Mertua sangat laaa baik.. Tak kasik aku masak, malah kain baju aku pun mertua atau adik ipar aku tolong masuk mesin, basuhkan dan jemur.. naik malu gak aku.. Yela, jenis aku tunggu baju penuh bakul dulu, baru la nak basuh pun, tapi diorang dah siap2 campurkan dengan baju diorang, basuhkan sekali.. errr kira untung la, memang tiap kali balik kampung mertua memang aku betul2 berehat..Tambah2 sekarang tengah berbadan dua..

Tak sabar nak deliver adik si Qimie ni.. malas nak masuk keje dah minggu depan. Aku stress dengan kes perbicaraan civil yang aku kena buat nota keterangan ni. Peguam dia cakap macam telan perkataan, pastu soalan tak jelas, cakap slow, macam tak tau camner nak jadi peguam la layaknye.. Ni peguam cina, ingatkan bagus la englishnye.. rupenye lagi bagus peguam india yang aku buat sebelum kes ni.

21 September ni jumpa pakar, kalau dia scan baby aku tambah besar, aku rase aku nak mintak bersalin awal je.. Malas gile dah nak keja.. Nak kena kuar awal rebut parking lagi, nak jalan dari tapak perking haram tu ke ofis lagi, muak sangat2 dah rasa.

Si Qimie kat kampung ni pun lagi rapat dengan opahnye.. Bayangkan la, tido dengan aku dua malam je, selebihnye tido bawah ketiak opah dia.. manje bebenor.. Tapi ok la at least aaku leh rehat lagi.. eceh, asik ingat nak rehat je.. Tapi, aku rase la kehilangan.. rase macam jauh dengan anak sendri... that's why, bila mertua mintak nak jagakan Qimie dalam masa aku pantang aku tak sanggup... Baru beberapa malam tak tido dengan aku pun aku dah rase macam kehilangan..tu tido bawah 1 bumbung tu.. ni kan plak berlainan negeri nanti..

Mertua ada jugak ajak pantang kat rumah, tapi.. bukan tak sudi, cuma aku masih belum puas bermanja dengan mak aku.. Lagipun dengan mak sendiri lain skit.. dengan mertua, even kita dah anggap macam mak sendiri, tapi masih segan nak mintak itu, ini.. Dengan mak sendiri lain, lagipun aku jarang dapat balik Kuantan... masa ni la mak dengan ayah aku nak rapat dengan cucu dia sendiri pun.. Belah mertua, memang Qimie dah rapat sangat dah.. Means, kalau aku ke mana-mana aku tak risau nak tingggalkan Qimie dengan kuarga belah hubby, belah aku, Qimie tak rapat sebab jarang2 dapat balik..

Wah, tulisan kali ni dah macam luahan hati laa plak hikhik... Aku ni tengah beremosi kot.. dah tak sabar nak deliverkan baby ni.. Yela, last 2 days, dah rase sakit2 macam baby cari jalan kuar, tapi bangun pagi esoknye dah tak sakit dah.. Cuma sekarang aku cepat rase lenguh, semput... Mungkin tanda dah tak lama kan... Takpela, tunggu jela bila dia nak kuar... tak elok juga rase stress fikirkan bila baby nak kuar kan...

Ok, nak gi mandi... dah busuk dah ni hahahah... dah dekat tengahari baru nak mandi.. Malam ni nak dinner kat luar, tempat best kata diorang, restoren kat Ulu Bernam, mertua nak belanje.. mertua ai banyak uwang... kalah anak menantu dia ni ha hihihih... Tapi nak ajak hubby kuar awal skit, rase macam nak shopping kat Tanjung Malim laa... ajak sekarang dia takmo... nak rhat puas2 kat kampung katanya.. Ikot jelaaaa awok ni.... Sob..sob...

1 comment:

eima said...

alahai sian nye ko.. raya belah hubby ek...

seb baik la panjang jenis .. ry belah die pastu ry blah aku plak ... dedua kg balik dlm sekali raya...

tp aku request balik kg die dulu..meriah..kg aku tak besh....hehehe

ko amik cuti awal... la rehat
2 minggu awal dr tarikh due ke