Jom klik

kENgkaWAn

Monday, February 28, 2011

Bila buat keje last minute..

Baru balik pejabat pos.. Giler kentang ramai orang kat pejabat pos. Tanya2 orang baru la aku tau.. Rupenye hari ni last day bayar saman yang dapat diskaun tu ek..

Tulaaa.. suka sangat tunggu sampai hari terakhir.. Korang tak tau, bila dah ramai sangat yang berurusan pakai sistem tu, sistem tu leh down, jammed! Mula la korang kena que panjang.. Haih!!! Cian aku tengok sebab muka masing2 dah penat beratur panjang dan lama.

Ermnn.. pengajarannya, sila la kita2 ni.. bukan kat korang je, kat aku sekali, jangan suka tunggu sampai detik terakhir, sebab padahnye kita tak tau..

Fuhhh!! Urut dada, sebbaik aku dah settle sumer bulan lepas masa hubby sebok berkursus induksi kat PD.. Logaaaaaa... Hihihi...

Mengandung kali ni...

Yup! Mengandung kali ni...

Aku sangat rajin masak.. Cuti baru ni siap masak nasi minyak, siap buat cekodok pisang, siap buat kurma ayam, siap buat aiskrim Malaysia, siap masak mee goreng.. hihii.. eh kira rajin la tu dari dok terbaring je kan..



Pastu, yang tak bestnye... semalam aku basuh bilik air tetamu tu kan.. Haihhh berlumut, ntah ape yang dibuat ntah dalam bilik air tu, baru minggu lepas aku cuci.. Nak kena bagi tarbiah skit ni pada pengguna bilik air tu.. Hihii.. haaa elok je lepas aku basuh bilik air tu, terus rase gelap mata.

Nasib baik laa Qimie takde kat rumah, mummy dia amik bawak pegi Klang. Aku terus masuk bilik baring kejap then capai towel, mandi. Kasik segar skit badan. Tapiiiiii rase sakit2 kat perut, kat ari2. Aaa sudah, dah risau dah kalau ape2 jadik pada kandungan aku. Walau aku terkejut dengan kehadiran bakal cahayamata kami ni, tapi aku sayangkan kandungan aku ni..

Terus sms dengan hubby, mengadu. Dia pun dah naik risau, suruh aku rehat je, jangan buat kerja berat. Tapi, kita pempuan ni, boleh ke rehat bila tengok rumah macam kena serang garuda. Rase segar je skit, terus aku bangun jemur kain yang aku dah siap basuh, then masuk masin lagi untuk basuhan kedua plak. Rumah dah siap sapu tadi, then amik kain yang sebakul aku dok tangguh2 nak lipat, lipat. Kemas dapur, kemas bilik.

Sampai aku rase sakit balik perut tu.. Baru aku baring, sampai terlelap. Sedar2 Qimie dah ada sebelah aku dah. Ermnn bila si kecik tu balik, macam2 la dia request, manja sangat2.. camne nak jadik abang ntah..

So kesimpulannye... mengandung kali ni.. memang aku takde alahan, tapi aku tak leh makan banyak macam mengandung dulu, asal terlebih, rase nak terkeluar balik.. Tu bab makan la.. Bab badan aku ni.. wuiiiii sangat2.. tak tau nak cakap, macam orang dah mengandung 7,8 bulan penat dia. Sangat2 tak larat.. Sampai hubby pun tegur, aku nampak tak bermaya, teruk sangat lemahnye dia tengok.

Ermn... harap dapat diberikan kekuatan untuk aku teruskan perjuangan. Eceh, macamkan nak berperang.. Serius, harap sangat badan aku tak lemah2, perut aku tak sakit2 lagi.. sebab sampai sekarang pun rase sakit2 skit kat perut.. Tak leh wat keje kuat sangat kot.. Ermnn.. Ok, tu je nak cite.

Just nak share info pasal janin masa minggu ke 9 ni:-
Telinga bagian luar mulai terbentuk, kaki dan tangan terus berkembang berikut jari kaki dan tangan mulai tampak. Ia mulai bergerak walaupun Anda tak merasakannya. Dengan Doppler, Anda bisa mendengar detak jantungnya. Minggu ini, panjangnya sekitar 22-30 mm dan beratnya sekitar 4 gram.

(Thanks to Mr. Google & blog perkembangan janin)

Friday, February 25, 2011

Reaksi Qimie bila tau nak dapat adik hahaha..

Mie sayang... Nanti mie akan jadi abang tau..
Mie, tak boleh manje2, tak boleh mengamuk2.. kena jadi abang yang baik untuk adik nanti ye..
Nanti kalau adik berak Mie, tolong basuhkan, boleh?? Hahaahaha....
*** Lepas mama berlalu pergi***

Haih!! Macamane laaaa nasib Qimie lepas ni.. Mama mesti tak leh manjakan qimie macam dulu... Sobb.. sob...
***Merenung masa hadapan***

Thursday, February 24, 2011

Bila dah tereksiden... ehh bukan langgar motokar..

Alamak.. bila tak sedia, benda tak diduga datangm, baru la aku terkocoh2 nak ingat balik step2 untuk jadik mak orang.. aka.. pempuan mengandung...

1. Kena makan vitamin kan??? Acid folic?? Alamak... aku beli obimim jela terus, sumer ada kan?? Kan??? Lupe la weh!!!

2. Kena minum susu kan.. Owh, harus cari anmum pulak lepas ni.. Adeii bertambah gebu aku lepas ni.. Berat naik 1 kg dah ni..

3. Kena jaga mulut kan.. Aku minggu ni aje dah maki2 staff kewangan kat sini.. Banyak songeh nak buat LO. 4 kali engineer unit aku ni datang mengadap dia. Heran aku.. Sebbaik laa engineer aku ni baik gile even dah J44, tapi berdiplomasi. Aku memang takkan hadap orang tu sebab tau, aku tak sabor, kang kat situ gak aku tarik muka. Kena hormat orang tua kan..

Tapiiiiiiiiiiii, jaga mulut dari marah orang & sebut perkataan yang baikkk sangat tidak dapat dipraktikkan lagi... Aku lupeee aku mengandung hahhaah

4. Kena jaga kandungan, tak leh angkat berat dan lain2. Masalahnye, nak gi A Famosa ni aku siap dah rancang nak main Water World dia.. Pastu nak main bowling.. Arrgghhhhhhhhh cane nak mainnnnnnnnn??? Kandungan baru lagi.. kalau dah beso ok la dah kuat.. Rugiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!

5. Kena jaga makan.. Owh, sumer aku tala.. Dah lupe weh ape yang tak leh makan yang boleh makan.. Tiap kali aku mengandung, tiap kali tu aku tak tau & tiap kali tu aku akan minum air tebu.. Sebbaik tak jadik ape2..

6. Kena buat cekup tiap2 bulan.. Owhhhhh sangatttttt malas nak beratur panjang.. Abang, guna klinik panel abang je buat cekup ok tak??? Huhuhu... Tapi macam susah nak daftar hospital kerajaan nak bersalin nanti ek??

7. ...... lagii.... tak tau lagi kena refresh balik otak... argghhhh macam orang baru bangun tido aku ni.. blurr ape yg kena buat ahahaha

Korang nak tau sangat kan???

Kan.. kan korang nak tau kan... Nah aku kasik tengok gambar ni..
Eh blurr ekk!!! Hahaha.. Ok tengok yang bawah plak!Tak terang gak ker??? OK yang ni..
Ok kasik clear lagi erk... Nah!!!Haaa.. korang buat la kesimpulan sendiri ok.. Aku??? Baru balik klinik & siap langgar kete orang sebab blurr.. Otak ke lain sebab...

Aku tak percayaaaa!!!!!!!! Masih tidak percayaaa!! Hahahahh..

Wednesday, February 23, 2011

Gosip artis??

Selamat pagi... Korang dah makan??? Aku belum.. lapo gile babeng dah ni.. Nak turun sat lagi nak beli nasi lemak.. Dah terpengaruh dengan Eima la ni.. ihhihihi

Semalam ingat nak jalan2 tengok blog orang.. sekali bizi sampai ke petang la pulok.. Ada 2, 3 blog je sempat aku buka. Sori yek.. tapi thanks to those yang bace blog aku.. Huhuh.. nanti sempat aku lawat balik erk!!

Sori, hari ni tak dapat nak bagitau keputusan ujian.. Sebab member yang aku pesan belikan preggy test tu tak gi kedai semalam sebab hujan.. Aku lagi la.. area rumah tu takde nampak farmasi pong.. Makanya... masih bertangguh2.. Aku takot la pulak, kalau bukan preggy that's mean, aku ada sakit laen.. Woooo ngeri woh!!!

Semalam aku leh mimpi pasal keputusan ujian preggy.. 3 kali ok.. Dasat tak??? 2 kali positif & sekali negatif.. Lawak tol laa.. tu la dok fikir sangat sebelum tido.. Hahaahaha...

Tadi bace paper, Melodi bakal dikemudi oleh Zizan & Dira.. Nak bagi pembaharuan katanya.. Ermnn.. tak kisah la sape, janji best Melodi tu.. Aku sendiri pun dah kurang tengok Melodi ni.. kadang2 banyak merapu isian dia.. Huhuu..

Owh, Akim dengan Stacy bercinta ek?? Nape aku tak tau??? AHahahah.. nampak sangat tak ikuti perkembangan artis.. Diorang sama padan, tambahan Stacy pun tak keberatan nak tukar agama.. Pandangan aku, diorang muda lagi.. elok fikir jauh skit.. sekarang yer la sama2 suka.. nanti nak ajar mualaf ni bukan keje senang.. Tapi kalau dia masuk Islam aku sangat2 suka.. Hihihi sebab aku memang suka lagu2 Stacy & Akim..

Eh, lebih2 lak menggosip, aku nak turun tapau nasi.. Ok kita berjumpa lagi dalam sesi gosip2 bersama Kak Nipah esok ye.. Daaa.... Hihihi..

Tuesday, February 22, 2011

Holaa

Selamat pagi sumer.. Sumer sehat?? Aku??? Tak sehat.. loya, pening kepala, nak muntah, mood turun naik.. sumer ada..

Eh, ada yang suka ek dengar berita aku camtu?? Haip!! Haip!!! Bukan sebab preggy la.. erk.. yeke bukan??? Ntah la.. yang pasti aku rase sebab pose semalam kot.. Aku masak tomyam, pastu takde selera nak makan, boleh?? Just makan sikit bagi alas perut.

Dah makan tu terus baring atas katil, mana perut tak buncit kan.. bukan ape, aku cam gelap mata.. Badan seram sejuk, terus panggil hubby mintak dia masakkan air panas, aku nak mandi. Sebbaik la hubby memahami, siap sediakan air untuk aku mandi.. sebbaik anak dah beso, kalau tak leh jalan lagi, mau dia tolong mandikan aku sekali.. Uu..uuuu terus teringat zaman berpantang dulu..

Owh.. yer, memang dia mandikan aku, sebab aku memang lemah lepas bersalin, hilang darah banyak gile kot.. sebab doktor pun siap nak tahan aku dalam wad lama, tapi aku buat2 kuat hahaahah... Sebbaik takde pepe..

So kesimpulan.. aku nak buat keje2 ofis dulu, baru jalan blog korang ek.. Selamat berblog sumer kengkawanku..

psstt!!! Haih!!! Bile ntah nak gi klinik test ni.. Dah genap 2 bulan ni tak mai piyet.. wiu..wiu... sangat mensaspenkan..

Monday, February 21, 2011

Hari ni..

Hari ni, aku bangun pagi2 buta, then sahur... Dah sahur, tibe2 rase nak muntah balik.. padahal telan nasi 1 senduk setengah je kot.. tu pun seksa nak habiskan.. Pisang 1 biji, air milo suku mug & air masak pun suku mug jugak. Harap2 boleh la aku habiskan pose ari ni.. 15 hari lagi kot nak ganti.. Adeh!!!

Hari ni, muka aku macam orang tertelan kapur barus kot.. Masam, mencuka, takde seri.. Mengantuk habis.. Anak aku asik mintak nenen je malam tadi. Nak bangun buat susu kat dia, macam malas.. Sudahnye, sakit tanggung sendri la sebab dia macam dok kunyah mendalah tu sampai dia kenyang.. Adeii..

Hari ni, tengok2 cermin, ada jerawat tumbuh, 3 biji.. Mencik!!!! Biasa jerawat tumbuh sebab nak berlaku pendarahan dalaman bak kata kak fida , harap2 betol la... Huhu.. bukan tak nak tambah baby, cuma belum sedia kot.. Perancangan tu tahun depan.. tahun ni blom nak sedia dari segi fizikal & mental & jugak masa & kewangan.. Ermnn.. kena check gak ni rasenye..

Hari ni, nak jumpa orang sales dari A Famosa Resort, gigih dia datang nak settle a few thing pasal kunjungan kitorang ke sana.. ermnn even leh settle dalam telefon tapi takpe la, kasik la can orang nak datang jalan2 KL kan.. Tapi, harap2 time jumpa dia nanti mood aku ok..

Hari ni, pagi2 jumpe Mr. Chubby Man. Katanya hadiah ada dalam peti.. Nanti aku cite pasal ape.. Tapi, hihihih menda ni dah happy kan aku skit aaa pagi ni.. dapat hadiah, free, sape takmo kan??? Huhu...

Friday, February 18, 2011

New Pantai Expressway (NPE) Turunkan Harga Tol??

Wow!!!!! Gigih ni dari petang semalam nak share cite ni.. Semalam dalam kete dengar berita Hot FM, katanye Tok Jib cakap NPE akan turunkana kadar tol NPE dari RM1.60 kepada RM1 sahaja.

Woh, bagi pengguna NPE macam aku, rasenya sangat laaa berbaloi2. Harga sebelum ni memang cekik darah ko... So dengan pengurangan harga ni even 60sen je (nape tak kurang senggit, bayar 60 sen je??? hihihhi) .. Boleh laa kurangkan bajet pengguna NPE kan...

Time kasih tok Jib, len kali kurangkan la lagi tol2 kat lebuhraya seluruh Malaysia ni.. Senang kami nak balik kampong..

Pssttt!!! Kak fida jimat la skit bajet mung kan kak.. Mung sokmo lalu NPE kan.. Ai selalu lalu, tapi naik moto hikhikhik..

Thursday, February 17, 2011

Destinasi jalan2 cari makan, eh buat keje...


Kitorang nak pergi kat tu... gambar atas tu.. Minggu depan.. klu tak minggu depan, awal bulan Mac..
Bengkel & mesyuarat.. Wohh tempat adalah cadangan aku sendiri sebab selok ke diri tak penah jejak lagi kaki kat tempat ni..
Sangat teruje.. siap nepon hubby pesan suh amik cuti.. Waaa syoknye lama tak cuti.. even meetingnye sampai ke malam.. Takpe.. aku curi2 gak waktu untuk tengok2 tempat tu.. Ngeh2..
Eh, tak tau lagi ke kat mane??? A Famosa Resort Melaka la.. Yeeeeee saya memang tak penah pegi lagiii huhuuh....

SAYA NAK HADIAH DARI MOMMY


Sebagai tanda sokongan kepada kawan aku sejak sekolah teknik & jugak sebab nak hadiah misteri hihihhi... Aku nak join GA anjuran Mommy Jue ni.. Jom la korang, tarikh tutup 28 Februari 2011. Akhir bulan ni dah, tak lama dah.. Syarat mudah ya amat ok.

Nak tag,

1. Kass - attractiveness of live
2. Eima - My Sweet life
3. Axelida - Bila jejari mama menari

Haa tau korang suka buat GA kan.. Sila la buat.. Klik banner tu or just klik ni http://kasihmommy.blogspot.com/2011/02/ga-saya-nak-hadiah-dari-mommy.html

Good luck sumer!!!

Wednesday, February 16, 2011

Konfius ni.. ada ke takde ni???

Haa ape yang konfius tu?? Hikhik... tengah berkira2 ni.. nak beli Pregnancy test ke tak.. Sebab dah sebulan 2 minggu tak piyet2 lagi ni.. Last 25 Disember last year ni...

Rasenye tak kot.. mungkin sebab penat sangat pindah rumah kot.. Huhuhuh... Walaweii cik abang, kalau takde gak hujung bulan ni.. Memang wajib kot beli test tu.. hohoho..

Qimie, u nak adik dah ker?? Muahahaaha... sob..sob.. tak ready lagiiii.... Tapi kalau rezeki, kami berdua terima je.. Harap2 girl ahahaha... Test pun blom dah berangan nak gegurl ngeh..ngeh!!

Sambungan Ujrah, PTPTN

Ok, pasal Ujrah tadi kan.. Ada yang nak tau cite ni kan..

Camni, sebenarnye Ujrah ni bagus sangat pada sesape yang bayar ontime or ada tunggakan. Tapi bagi kes aku.. aku ada tunggakan.. Start bayar Disember 2004 tapi aku bayar 1 kali je, then bulan September 2005 baru start potong gaji.

Ingat tak masa bulan September ari tu kecoh sampai surat dari PTPTN suh bayar RM5k sebab tak bayar ikut perjanjian. Bangang betul rase sebab kita tertunggak pun bukan melebihi tempoh 10 tahun perjanjian pun.. Tapi sebab time tu ada la duit skit so malas nak gaduh dengan PTPTN, so terus kuar ASB, bayar tunggakan 8 bulan tu dalam RM800 lebih.

Tapi aku bayar tunggakan tu bulan November 2009, masalahnye, Ujrah ni dia buat kiraan pada baki pada Jun 2008. So, tunggakan yang aku bayar time 2009 tu takde la dikira bayar. Makanya itu yang bila dibuat Ujrah aku kena bayar lebih. Sebabnya aku dikira masih ada tunggakan.

Ok fine la, aku faham la sistem diorang kan. Aku call PTPTN tanya diorang akan buat pelarasan balik ker tak, katanya akan buat, so kira bayaran aku akan kurang ke, katanya tak tau lagi, tengok baki.. Sakit ati, dengar. Aku nak lebih clear, pergi la PTPTN kat KL Sentral tu.

Yang lagi sakit ati, staff kat situ nak layan tak nak layan je. Aku eksplain la, bulan2 aku biasa buat potongan gaji RM101.25, tapi bila terima Ujrah, kena potong RM103.91. Saya tau dia kira baki semasa pada Jun 2008, tapi saya ada bayar tunggakan tahun 2009. So akan ada pelarasan balik tak? Ada, tapi kena tunggu semua orang hantar borang dulu baru kira. Lorrr, apa kaitan borang aku dengan orang lain pulak. Aku nak tau agak2 bila kira nanti, bayaran akan kurang ke tak.

Dia boleh jawab,
Takde perjanjian lain, yang awak pegang tu la perjanjian.

So maknanya saya kena bayar amoun ni la tiap2 bulan dalam tempoh yang sama??

Ye.

Kalau macam tu rugi la saya kalau saya terima ujrah sebab saya kena bayar lebih dari amoun biasa.

Eh, tak rugi, baik awak terima Ujrah sebab kos pentadbiran akan dikurangkan.

Ye, tapi saya kena bayar lebih tapi tempoh dia sama, lain la dikurangkan.

Eh, tak, kalau baki pinjaman dah takde so tak payah bayar la dah.

Pulakkk.. Ko tengok, jap cakap ni, jap cakap tu. Aku pun naik pening tau dak. Stress aku fikir. Balik tadi terus chat dengan Bismi kenit mintak dia tolong kirakan kat aku. Sebbaik minah tu seorang yang cool, so dia lak yang kirakan pastu tolong callkan PTPTN untuk aku.

Dan.. jawapan yang orang HQ bagi sama macam yang aku call mula2 dulu..yang bahawasanya akan dibuat pelarasan baru & akan hantar dokumen lain untuk aku.

Tapi... soalnyeee.. betul ke weh??? Dah orang kaunter tu cakap lain, yang kol lak cakap lain. Kang tak pasal aku kena bayar lebih. Setau aku, aku patutnye bayar kurang sama cam Mrs. K, sebab dah takde tunggakan. Dalam RM90 lebih sebulan. Tapi ni tak aku bayar lebih lak.

Memang la RM2.66 je, tapi cube darabkan dengan 12 bulan then darabkan lak dengan 4 tahun. Tak ke RM127.68 aku bayar lebih kat diorang.. Weiiii aku berkira soal duit sekarang.. Sebab catuan dah bermula gara2 potongan rumah dah start tahun ni..

La ni aku tengah berkira-kira.. nak terima & tengok apa tindakan diorang seterusnya or kekal je dengan amount sekarang. Eermmnnn... tu la kesimpulannye yer kengkawan.. Sebab tunggakan bayar tahun 2009, Ujrah lak dikira baki pada tahun 2008, makanya aku dikira tidak membayar tunggakan. Tu yang buat masalah tu.

Kepada yang ada tunggakan, memang tak bayar pun tunggakan tu, boleh la terima Ujrah tu.. sangat berbaloi & kepada yang memang bayar on time takde tunggakan pun bagus.. Masalah aku ni tak tau diorang akan buat perjanjian baru ker tak.. Tu aje, sebab tempoh bayar tetap sama, tak berubah.. So Sepatutnya bayaran la akan dikurangkan.. tapi aku takut diorang tak kotakan je. Yela cakap2 mulut, bukan perjanjian bertulis.. Ermnn...

Ada sapa2 tak yang masalah sama dengan aku, meh sini share. Thanks!! Rengungkan2 dan selamat memilih...

Ujrah, PTPTN

Baru je balik dari PTPTN ni. Penatnye jalan kaki dari Bank Negara tadi. Adeh, sakit kaki woh dengan debonye takoti dihampiri pencopet huhuhu...

Aku tanya pasal Ujrah.. Penah aku cite kot pasal Ujrah ni.. Sebelum ni aku bayar RM101.25 je tapi bula dah buat Ujrah aku kena bayar RM103.91. Lebih RM2.66 aku kena bayar bulan2. Katanya even dah buat pelarasan nanti pun, tetap RM103.91 aku kena bayar.. Bukan dikurangkan. Cuma yang mungkin kurang tempoh bayaran. Sekarang aku nak congak2 la plak sama ada aku rugi ke untung.

Yela, aku tahun 2014 ni dah langsai dah hutang tu.. So kena fikir baik2 sebab kos pentadbiran sekarang dah dikira flat rate, bukan cam dulu lagi berdasarkan baki.

Nak kena buat kira2.. nanti aku cite balik la whether worth it or not if i accept the term. Eceh, macamkan pandai beromputih aku ni.. sepok baru tau haahaha..

Arrgghh stresss kena panggil cikgu math ni kirakan..

Monday, February 14, 2011

Proses mendajalkan anak ops! Rambut anak

Tajuk, tak hengat kan.. macamkan kami ni ibu bapak yang brutel, ganas lagi mendasyaaattkan bak kata Nazmi raja lawak.

Mangsa papa pada 11 February 2011 jam 6.30 petang
Aww.. ceksi.. jangan fokuskan pada badan ai yang ketul2 itew.

Puas pujuk weh.. asik nanges nak gi taman.. Taman nampak dari luar rumah tu.. Ada hujung perumahan tu..
Cat... aero plane, bird eee.. tu ape tu??? Cubaan memujuk

Ngadu badan gatal la. Suh buang rambut sana sini la.. Bukan tak penah try lapik dengan kain ke kertas ke.. tapi memang tak lekat.. dia tarik2.. Nak pakai baju terus, sayang lak.. sebab selalu buang je baju2 yang kena rambut tu, susah nak buang weh..

Dekat 1 jam gak la nak pendekkan rambut budak yang semakin hari semakin mencabar minda mama dia ni.. Kalau korang nak tau, untuk dapatkan perhatian, dia sanggup hantukkan kepala dia pada lantai, gegarkan rak pinggan, buang baju dari ampaian, ketuk meja sampai bertanda.. Haiiiihhh macam2 la.. Mana laa mama dia tak naik hantu.. Tu baru sorang tu..

And then.. ni la hasilnya....

Comel tak penampilan baru saya????
Lega tengok dia dah berambut pendek.. Bukan ape, sejak tukar pengasuh badan dia naik ruam.. Tak biasa kot panas2... Sebab rumah mummy dia dulu ber'ekon sepanjang masa. Kat rumah aku pun kipas laju cam helikopter.. Pelik aku diorang anak beranak, tak tau sejuk gamaknye.. Aku je yang merengkok sejuk, depa je rileks!

Owh, lupe, Qimie dah tukar pengasuh start bulan 2. Okla setakat ni dia jaga Qimie je.. Tapi anak bongsu dia umur 3 tahun, at least ada kawan la Qimie. Sebab tu aku konfiden nak letak dia kat situ. Akak pengasuh tu pun nampak baik, teliti.. Husband dia pun nampak lembut n pemalu.. Sama cam hubby aku tu.

Tengok qimie pun, 1st day je nanges tak hengat, 2nd day jebik2 je.. Lani dah lambai2 aku dah.. ermnn dia dah faham dah mama ngan papa dia gi keje.. Syukurr...

Yeyey, esok cuti.. Nak rehattt.. eh, tak, nak kena angkat barang lagi kat rumah lama.. Adoiiii penatttttnyeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!

Mari kita ke ladang.. hei!!!

Tajuk takde kena mengena dengan entry pun. Tapi lagu ni dok bermain kat kepala terus taip buat tajuk.. Harharharunn salim bachik!!!

Nampak tak kengkawan gambar kat atas.. Tu sumer sampul2 untuk diposkan kepada pemenang GA.. Kepada pemenang.. Nantikan hadiah korang yer...

Bertungkus lumus

Haaa ape la yang tuan punye blog bertungkus lumus tu kan.. Pagi2 tadi bos dah call terpaksa amik cuti kecemasan katanya. Tetiba amah aka pembantu rumah dia berhenti mengejut..

Huh, apesal ntah. Nak kata kena dera, tak mungkin, bos & mem bos sangat la baik & lemah lembut. Aku rase harus cek tu, barang2 dia, takut ada benda yang dia bawak lari. Hahahaha.. negatif thinker lak pepagi ni.

Ok balik pada tajuk asal. Oleh kerna bos takde ari ni, maka aku nak bertungkus lumus untuk siapkan bungkusan hadiah GA tu. Semua alamat pemenang dah aku terima. Insyallah kalau siap ari ni, ari ni gak aku pos, kalau tak, pasrah jela ek.. Rabu laaa baru pos. Esok kan cuti uhuhuh...

Takpe, korang, aku cube jugak pastikan ari ni berpos erk. Sabaarrrrudinnnnnn tukang kasut!!!

Friday, February 11, 2011

Rasa ape?

Semalam... tengah aku leka2 dok menaip kat pc ni tetiba ada pegawai unit aku datang. Lepak tepi meja aku tengok paper metro. So sembang la lebih kurang..

"Bunga, awak tau tak.. Tadi saya letak jari saya kat bibir.. tiba2 rasa masin"

"Masin?? Nape??"

"Tula, tengok2 ada taik idung terlekat kat jari saya"

"Eeiiii pengotoorrrrr, gelinyeeeee!!!!" aku potong cakap dia.

"Tula.. masalahnye, saya tak tau camne boleh lekat kat jari saya, sebab saya takde korek idung pun hari ni"

"OMG!!!! Yakksss!!!! Dah tuuuu sape punyeee????"

"Ntah, mungkin masa saya pegang2 meja, kerusi ke terlekat yang orang punye"

Terus aku geli geleman lepas tu.. Weiiii kalau sindiri punye taik idung, dimaafkan lagi laa even tetap geli, tapiiii orang len.. memang tak dapat terima. Kalau aku dah muntah ijooo kot!!!!

Cian kat Mr. tuttttt sebab jadik mangsa. Eh, baru aku tau, taik idung tu masin ek rase dia?? ahahaahahaha.. Euwwwwwww!!!

Jualan Eksklusif katanye..

Seronok la orang orang2 Putrajaya... Aku baru baca paper ni.. Pampers Petpet ada diskaun weh.. RM30.99. Nape buat kat Carrefour Putrajaya je weh.. buat la kat sumer kepooo kan senang aku nak beli sama. Adeiii...

Psssttt!!!! Tolong belikan untuk aku sekali boleh tak?? Huhuhu...

Ok nak buat keje jap.. nanti jalan2..

Thursday, February 10, 2011

Heartbeat.. jom join

Saje try nasib.. Dengan nuffnang duit tak gerak2.. sedeh laa... En. Nuff bagi la saya 1 BE.. hihihi...

Tapi dia iklankan valentine ek.. Ermnn macam malas nak buat kod untuk buang pasal valentine.. Tapi lepas Tahun Baru Cina takde dah kan??? Takpe la... janji hati takde nak celebrate ok what hahahaah.. Emang dasar aku ni..

Oye... still tak dapat detail 2 orang pemenang. Buat penama di bawah, mintak kerjasama erk, bagi alamat..

Tempat ketiga:
Ke-4:
No. 4. Myra Jay

Harap boleh bagi dalam minggu ni jugak. Isnin ni ingat nak pos. Malas nak pos sikit2.. Kalau korang tak bagi dalam minggu ni, terpaksa bunga buat cabutan undian lain.. Kecian kat blogger lain yang tunggu hadiah diorang tu..

Mintak tolong erk.. Thanks!!

Emang dasar punye anak..

Wah tajuk macam marah je kan.. Aku la anak yang emang dasar tu kalau korang nak tau..

Hahahaha.. gelak dulu.. Last week cuti panjang gile kan.. Aku amik cuti 3 hari so dapat la 1 minggu lebih cuti kan termasuk cuti raye cina & sabtu ahad. Rancangan awal tahun adalah nak balik kedua2 belah kampung, tapi disebabkan aku yang selalu suke buat keputusan last minute, aku pujuk hubby supaya kami pindah ke rumah baru minggu tu.

So mak & ayah aku pon, bila anak bongsu dia ni tak balik, dan anak bongsu dia ni merayu2 ajak datang ke rumah baru.. Maka, datang la mak dengan ayah dari Kontan nun ari Rabu lepas. Semangat aku dari Shah Alam datang ke tol Gombak tu amik mak dengan ayah. Hihihih.. Nak ajar jalan gi rumah baru.. Sebab ayah cakap len kali kalau dia cuti panjang, dia nak datang rumah aku lagi..Ngeh2 suke...

3 hari je mak dengan ayah dok rumah sebab pastu nak jalan ke Johor lak, rumah Along.. Tapi takde pun gambar dengan mak ayah. Gile kentang sebok kemas rumah, nak jalan2 pun tak leh sebab masing2 penat. Tapi ada la bawak mak dengan ayah pergi Uptown Shah Alam. Owh, mak aku sambar keronsang, selimut dengan.. apa ek lagi 1, lupe plak. Untuk anak2 katanya. Ayah lak beli sandle crocs.

Anak menantu??? Belanje makan jela.. hahahahaha duit dah licin sebab masuk rumah. Owh, malam tu jugak abang chik aku sekeluarga datang dengan anak angah, si Mirul, angah aku datang Khamis. So malam ari Khamis tu kami pergi I-city. Mak dengan ayah tak ikut sebab kepenatan.. Sebabnye siang tu dah jalan2 kat JUSCO Bukit Tinggi.

Angah 1 famili masuk Snow Walk.. aku dengan famili abang chik, jalan2 dalam tu je.. Gile kentang harga tiket RM25 ke RM20 lupe aku.. Mahal weh... Baik gi makan2 lagi berbaloi hihihhi...

So layan jela 3 gambar.. Takde snap banyak pun sebab dah kurang teruja tu, penah pegi dah kan ICity ni..
Dengan family angah.. Woh teruknye kualiti gambo..
Harus la bergambar dengan orang2 tersayang ni.. hihiiTime ni tengah naik ketapi.. ada la 5 kali pusing kot.. Sorang bayar Rm2.. jadikla takat nak hibur anak2.. Naik dengan kak ipar & anak dia ikhwan.

Alahai.. nak up cite pun cam tak bermaya aku rase ni.. Penat wohhh

Faizal (FBI) kena denda?

Pagi semua. Dah breakfast?? Aku blom lagi.. jap lagi kot, beli kueh.

Hari ni aku try jalan baru nak gi kerja. Okla, jem tapi, takde la stress macam jem kat federal. Lalu KESAS, exit USJ, lalu NPE, exit depan Sunway Piramid tu masuk ke federal. At least aku dah lepasi jem federal depan Subang nun. Tol pun satu sen tak payah bayar hahahaa.. sepppp duit wehhh!!!! Balik ni pun laluan yang sama la. Tapi dengan syarat kena cepat laa..

Owh, balik pada tajuk asal. Aku dengar HOT FM tadi. FBI kena denda sebab botakkan rambut. Diorang kan ada perjanjian yang FBI kena bela rambut 3 bulan kan.. Eh yeke?? Tapi belum ape2, FBI cakap dia tertobekkan rambut dia, so terus la dia botakkan rambut. Hikhik alasan mung abang Pejal.. Eceh.. abang pejal, manje je panggil muahaahaha...

So, balasannye, terpaksa la dia keluar mintak maaf dengan semua peminat dengan cara dapatkan 200 tandatangan orang ramai dalam masa 2 jam. Tadi dalam kol 7 lebih dia dah berjaya dapatkan lebih dari 50 tandatangan. Ape taknye, dia pergi mintak kat area LRT Masjid Jamek.. Confirm la ramai orang kat situ. Bijak2..

So, ada sesape yang lalu area LRT Masjid Jamek tadi tersempak dengan orang pakai board or kertas yang tulis lebih kurang "SAYA MINTAK MAAF bla bla bla.." Korang sign tak??? Cian wooo kalau tak dapat 200.. sebab esok dia kena ke udara sebagai orang minyak.. Tapii.. cam menarik je FBI jadik orang minyak muahhaahaahaa..

Good luck FBI, chayokkkkk chayookkk!!

Wednesday, February 9, 2011

Pagi yang ceriaaaa.. la sangat

Selamat pagi semua.. Pagi yang indah kan hari ni walaupun mendung. Aku baru je selesai sarapan ni. Burrppp!!!! Kenyang perot ni dapat makan bihun singapore dengan bergedil. Sekarang tengah hirup air teh sambil taip entry. Hihhihi.. Eh korang dah makan ker??

Kat ofis ni, tinggal Unit aku je yang bekerja.. Unit len sumer outstation. Ada yang kena audit, ada yang mesyuarat kat luar.. Giler kentang weh.. Takde diorang bermakna sejukla aku kat sini.. Takde haba..

Aku dengan hubby baru je 2 hari start ulang alik keje dari rumah baru.. Adoiii sangat penat weh.. Kuar rumah kol 6.45 pagi, hantar anak rumah pengasuh baru.. Then terus masuk highway KESAS. Kol 7.40 baru sampai ofis aku. Tu naik moto tu.. kalau naik kete, mau kol 6.30 aku dah gerak dah..

Oh, aku dah tengok2 dah jalan.. Yey, jumpa gak laluan yang tak payah kuar duit sesen pun untuk bayar tol waima tol Batu 3 tu.. Ngeh2.. sepppp duit tol woh. Tapi, syarat dia kena kuar awal & balik pun kena sharp on time. Takpela, time hari Selasa dengan Khamis je kena wat camtu sebab hubby sebok nak main badminton. Kasik la dia can kan.. Kang, amukan puaka lak dia kalau tentang2 hihhhi..

Owh, ada yang tanya aku rumah semi D ker?? Weiii mana mampu weiii.. Manje ko tanya kan??? Giler dok Shah Alam nak cari rumah semii D murah2 mana dapat. Aku mampu rumah teres 1 tingkat jela wei.. Kecik je, tapi cukup la untuk kami jadikan rumahku syurgaku.. Hihi..

Okla, nanti update len.. Ari ni nak jalan2 blog korang. Tapi sebelum tu kena gi tandas dulu qodo hajat muahahaahha...

Tuesday, February 8, 2011

Buat pemenang GA Keronsang Sabah

Salam semua..

Sorry update nak cepat. Sangat kebizian sebab baru masuk keje ari ni..

Just nak inform yang Bunga baru dapat detail dari pemenang tempat 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 & 10.

Nak mintak pada pemenang 3, 4 .. please emel detail korang secepat mungkin yer... Kalau tak nanti Bunga bagi kat orang lain pulak hadiah korang tu.. huhuhu... Owh kepada early bird.. Deelira.. please jugak emel detail ko kat aku.. tak pun ko sms je alamat ko wokey..

Thanks all. Sori, masih tak sempat nak jalan2 blog korang.. Penatttt, biziiii =(