Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, March 31, 2011

Nyum..nyumm..

Raya lambat lagi kan... tapi tekak aku dah sebok nak makan ni...

Sedap uolllzzz.. Dah dekat setengah balang aku balun sorang. Bayarnye blom lagi.. Hikhik.. sat2 gi la gi bayar, tuan punye biskut letak atas meja time aku takde kat tempat, makanye.. makan dulu baru bayar huuhuh...

Petang ni nak masak kari ikan jebong dengan sayur kobis goreng + sotong.. Eh jap.. tapi lagi sedap sayur lemak kobis + sotong.. So ikan jebong tu wat goreng sambal jela kan.. ermnnn sedapnnyeeee dah terase kat tekak ni huhuhu..

Semangat nak blogging makin teruk.. Malas gile nak update blog sendiri, tengok blog orang pun cam malas nak tinggal komen huhu..

Wednesday, March 30, 2011

Mari kita ke ladang oiii!!!

Eh, tajuk tak kena ngena, sebab tulis tajuk tu sebab lagu tu tiba2 menjelam kat bibir.. eh bibir guna jelma ker??

Minggu lepas sehari sebelum beday hubby, kitorang pergi Bukit Cerakah.. Eh, ke apa nama orang panggil situ erk?? Dia ada game paintball dengan vendor. Dah free kan, poie jelaaa.. Hehehe...

Tengah si bapaknye sebok main paintball, si anak pun sebok menarik tangan omaknye pergi sini..Korang nampak tak, dia bogel tu.. Orang len sumer pakai suar, dia tamo.. Nanges2 jerit2 bila aku paksa pakai, sudahnye akak sebelah aku cakap, "takpela, biar je dia masuk bogel" hihihihi...
Sebbaik dia asik berendam je dalam tu, takde la ceksi sangat nampak tut dia tu. Adeiii aku mampu sengeh jelaa tengok perangai anak sendiri. Dekat 2 jam gak dia dalam tu sampai aku ugut dia cakap papa nak balik dah baru dia cakap "mama, nak uar" Adeiiiii
Seronok beno main baling2 bola kecit tu. Siap baring2 la dalam tu.. Hailaaa.. Aku yang tak senang duduk dibuatnye, dengan basah suar kena percikan air anak akak tu yang giler hyper.. Kuar masuk, kuar masuk sampai air jadi kotor.. Tau la dah beso.. haihhhhhh!!!
Tengok la muka kepuasan sebab dapat mandi kolam. Tu belum aku cite bab berkejor dia dok naik jambatan kecil kolam ikan tu pulak.. Siap angkat 1 kaki konon nak terjun dalam kolam tu.. Hai laa anak..
Eh, gambar ni.. nampak nau laaa gen cerah dia bukan dari mama dia muahahaahah... Jangan tak tau, balik dari aktiviti tu... kitorang dua2 lembek cam ke ape ntah.. Tido awal terus, termasuk si kenit ni.. Si papa penat aktiviti paintball sampai lebam2 1 badan... 4 tempat gak la bulat beso lebamnye hasil penyakit cari sendiri, si anak?? Ermnn penat sebab dok berendam dalam kolam & berlari turun naik kolam. Mama dia??? Huh!!! Harus la penat dok melayan kerenah anak yang.. hailaaaaaaaaaa

Korang.. sebelum balik tu dia mengamuk yang tak pernah dibuat dia.. Nak mandi kolam lagi sekali, aku tak kasik sebab air kotor gila, kang tak pasal dapat sakit gatal2.. So amuknye dia dari tempat paintball tu sampai turun dari kete kawan hubby untuk sampai ke parking. Eh, kuar je kete terus diam. Padahal dalam kete jerit2 macam histeria.

Yerr nak, mama malu dengan peel kamu, cam mama ni tak pandai sangat jaga anak, padahalllllll.. Haiiii pakkal je mama sayang kamu, kalu tak, memang mama tinggal je dalam utan tu.. Hisshhhhh!!!! Degil cam mama jugak.. Eh!!! Gen aku rupanye, salah aku la kan haahahahahah.. Ngek!!

Tuesday, March 29, 2011

Tak sangka kaum tu yang tolong

Sebelum ni, aku kalau tengok kaum India, mesti aku takot2.. Sebab diorang kan cam ganas.. main parang je kalau nak amuk.. Tapi kan.. kisah kami di petang Jumaat tu sedarkan aku..

Jumaat lepas, naik moto cam biasa balik keje. Hubby cakap minyak dah nak habis, so kena isi. Tapi masing2 bajet sempat sampai kat stesen minyak kat KESAS sebelum PROTON tu.. Tapiii.. rupanye.. elok je turun dari persimpangan Kewajipan ke ape tu.. Terus moto semput2. Aaaasudahhh!!! Memang undang padah ni. Lepas je moto semput2, terus enjin mati..

Sebbaik masa enjin mati tu, jalan macam turun bukit skit.. Tapi still hubby kena kayuh2 dengan kaki. Dekat 300m gak la hubby tolak2 dengan kaki.. moto gerak la sebab memang jalan cam turun bukit. Tapi bila jalan nak naik ke bukit ke turun la tolak. Aku tengok papan tanda jalan kete lagi 1km nak sampai stesen minyak. Jalan moto bermaksud 1.5 km la kot.. Sebab kan banyak lekok sana sini. Matik laaaaa.. Semput aku nak panjat bukit cenggini. Hubby suruh aku naik moto, dia tolak kan.. Weii tak gamak nak susahkan laki sendiri. Moto pun dah berat, nak tampung lak dengan berat aku yang dah makin menaik ni.

Dekat 200 m gak la kitorang jalan kaki. Moto lain buat tak tau je tengok kesusahan kitorang. Tetiba kat 1 selekoh, ada mamat ni tegur,

Abang, kaka, apa masala??

Minyak habis la..

Ok, takpe, naik, saya tolong tolakkan.

Gile terharu aku weiii.. Korang tau tak, orang yang tegur tu kaum India.. muka & badan cam gengster, tapi punya hati yang baik. Aku muka memang terharu gile & rase sangat insap!! Yela, selama ni aku ingat diorang ni mentakotkan.. tapi tak semua.. Ada je yang baik hati cam mamat tu..

To mamat tu, kalau terbace blog akak.. eceh akak.. padahal tak tau sape tua, sape muda.. Kitorang ucap time kasih banyak2 yer.. Jasamu kami kenang hingga akhir hayat.. Kaum kami sendiri pun tak tolong time tu, tapi u, sanggup tolong.. U memang 1 Malaysia la... Pewitttttt!!!

Eh motip pewitt??? Owh, tu tanda doa kami semoga insan baik hati tu pun akan ditolong sesapa saja bila dia pulak dalam kesusahan. Amin...

Blurr..

Yup!!! Pepagi aku dah rase blurr... Sebab...

Yup!!! Aku hampir langgar pakcik bawak moto skuter beso tadi.. Gile??? Yesss!!!!!! Debar tak hilang lagi ni..

Pagi tadi HOT FM cite pasal pemandu pempuan penyebab kemalangan. Ada yang call cakap sebab tukar laluan tak bagi signal la, tunjuk jari la.. Weiii tak ok, aku tiap kali nak tukar laluan kompem bagi signal.. Tak penah tidak walaupun jalan tu takde kete sebijik pun. Tunjuk jari tengah lagi la tak pernah, takot kot.. Tapi, tunjuk ibu jari tanda bagus kat pemandu kurang asam ada la.

Tapiii.. tadi aku masuk laluan utama tadi, aku dah bagi signal siap2 tau.. Kete pun takde kat depan, kat laluan utama aku nak masuk tu.. Tapi sumpah tak perasan, ada moto betul kat sisi kete.. Kan kalau naik kete kita.. errr kita ker.. aku laa, tak berapa perasan kalau ada moto dok betul2 kat cermin sisi pemandu sebab terhalang dek bingkai cermin kete tu..

So, baru je nak pulas streng masuk laluan utama, opocottt!!! Nampak moto tu.. sebbaik la Allah bukakan mata aku seluas2nya tadi.. Menenong gak la aku kawal kete.. kalau aku brek, kete belakang langgar aku.. So, ke kiri ke kanan gak la tadi.. Aku tengok kete lain terus slow, takut nak follow kete aku dekat2 dah..

Moto tu.. aku tengok rileks je.. Takde gabra langsung. Memang dasatttt.. dia leh tengok aku pun cam takde apa2 berlaku.. errr ke dia tak perasan ape berlaku kat belakang dia??? Huhuu...

Aku??? Hanya mampu urut dada sambil teruskan perjalanan.. Sesungguhnye... Allah je tau ape aku rase tadi.. & syukur sangat tak berlaku perlanggaran tadi.. Kalau tak, aku rase pakcik tu leh masuk hospital kot.. Ermnn.. pengajaran sungguh buat aku..

Tapiiii, sebbaik bos tadek, so parking dia.. aku punyeee hahahahahahaha (gelak macam altimet dalam lagu kalau berpacaran... eh tu je tajuk dia?? Huhuh..) Blurrrrrrrrr!!!

Monday, March 28, 2011

Titipan khas buat si dia

Wah, dah tengahari baru boleh bersiaran.. Sangat kebizian dari pagi tadi. Tetibe kena lantik jadi urusetia seminar.. nak tak nak kena la menyetiakan diri bagi komitmen. Adeiiii..

Semalam ulangtahun insan yang paling ku sayang. Tak celebrate beriye pun, si dia takmo.. So, just tapau KFC makan kat rumah.. Ingat nak makan kat kedai je, tapi teringat adik ada kat rumah, cian lak dia kang kelaparan memalam sensorang.. Huhuhu...
Insan yang kusayang-sayang

Nak tulis wish untuk insan ku sayang tu ker??? Tak payah kot.. sebab dia tau betapa wife dia sayang, cinta, kaseh dan yang seangkatan dengannya kat dia. Even wife dia ni sokmo la dok pot pet pot pet hari2 kat dia.. muahaahahaha... Betullll, aku menurun perangai mak aku kot... Kuat bebel.. Adeiii tak leh nak kikis wohhhh!!!

Eh, tapi cam nak wish jugak la.. Hahahh.. gediks!!

Awok, time kasih sebab sentiasa sabo dengan karenah saya & anak-anak (dalam perut dah kira sekali la kan).. & time kasih sebab hadir dalam hidup saye.. sebab dengan kehadiran awok, hidup saya terase lebih bererti.. Love u folebe laaa hikhik.. Muahhhhss!!!

Alamak, ada orang muntah ker baca ayat di atas?? Aahahah.. sila tadah dengan baldi sendiri yer hikhik...

Diakhiri dengan foto famili yang ala2 bahagia gitu ngeh2.. Gedik kuasa 3

Friday, March 25, 2011

Salam pagi Jum'at

Selamat pagi... Ni tengah menunggu makan free ni.. Dengar cite ada pulut kuning.. Aku yang buat permintaan dengan kakak yang nak belanja tu.. Tak sangka dia buat hikhik.. pebereettt!!! Makan lak dengan rendang ayam or daging.. huiii teros rase syurga dunia.. Yela, syurga akhirat mana nak tau cane kan.. Ntah dapat masuk ker tak dengan dose yang melambak ni.. Adehh insap lak rase di pagi Jum'at ini..

Eh, korang dah sarapan?? Weiii, apsal erkkk aku tengok kalau hari jumaat je mesti kurang kete atas jalan.. Ari kamis je penuhh.. Tapi petang jumaat ya Rabbi jem, penuh kete.. Bila masa depa ni kuar rumah time pagi tu??? Subuh2 or dah dekat dinihari??? Eh dinihari tu ape ek?? HAhahaah...

Ermnnn... tak kisah laa yang penting aku sebbaik sebab gi keje naik moto ari jumaat, tak sanggup tempuh jem tetiap petang tuh!!

Eh, oklah, nak gi tolong mana yang patut.. leh curi2 makan dulu hahahaha...

Thursday, March 24, 2011

Pagi yang gelap kini sudah cerahhh

Yey!!! Dua2 bos pergi meeting. Syokkkk!!! Boleh titon ni.. Perut dah kenyang macam dayang bunting.. Eh, ada ke nama tu ek???

Eh, korang sarapan ape pagi ni?? Aku makan nasi lemak sambal sotong sepolistrin penuh, pastu minum air milo kosong sambil cicah roti pandan.. Pastu sekarang kat tangan aku ada kueh cucur badak.. Hikhik.. dasar perut stokin kan.. Dah jadik kak fida lak aku ni.. Ahahahaah.. matik aku kalau dia baca muahahahaah..

Ok, time to jalan2 kat rumah korang.. Dah berapa ari dah ni, nak jalan tak lepas2 asik ada je keje memanggil.. Sebbaik dapat gaji lebeh 1/4 dari gaji basic.. Kalau tak.. amukkkkkk!!! Ngeh2..

Wednesday, March 23, 2011

Bun-ga ke bunga

Hai korang.. rindunye nak berblog.. Sekarang masa agak terhad.. sebab aku dah start tanggung kerja unit sebelah ni.. Unit dia mak aiiii bizi sokmo. Udahla pc PA dia rosak.. menggagau aku nak buat koje..

Just nak share cite semalam. Aku jaga dokumen addendum untuk projek radar meteorologi Dengkil.. So, ramai la kontraktor datang collect addendum dengan aku. Bak kata bos aku bunga famous hari ni(semalam) ramai orang luar datang nak jumpa. Hahaha.. buat lawak erk bos.

Dalam ramai2 kontraktor yang datang tu ada 1 uncle chinese ni, dia cakap.

"Ooo.. nama u manyak cantik la.." Then dia try sebut, tau cane dia sebut...

"Bun-ga Ros Maida" Bun tu sebut macam bun = roti dalam english.

Habis 1 ofis tergelak dengar dia sebut. Aku cakap la

"Bunga la Encik, flower, bukan bun-ga" Dia leh tanya.

"Eh, macam mana eja bunga??"

Hahaahaha... lawak la uncle tu semalam.. So semalam abis nama glemer aku bun-ga diorang panggil.. Hampes betul laa..

Ok, nak blog walking.. keje dah settle..

Tuesday, March 22, 2011

Cite pagi petang baru publish

Pagi yang tak berapa nak pagi dah semua.. Sehat ker?? Ker ada lagi yang berselubung dengan selimut sebab sejuk. Yela, pagi2 hujan dah turun dengan lebat kat kawasan lembah Klang ni kan..

Just nak cite pasal semalam.. Aku EL, sebab Ahad malam tu aku rase senak semacam kat perut aku.. Rase krem sampai tak leh nak berdiri. Semayang Isyak pun kena duduk.. Pagi seninnye pulak hubby cakap nak pergi klinik, sebab dia dah tak tahan sangat dah sakit perut & demam.

Ahad tu ada majlis ramah mesra kat taman aku tu. So ada buat makan2 la.. Katanya mungkin sebab sambal nasi lemak.. Tapi sambal dia sedap woh, terbaikkk!!! Tapi sebbaik aku makan, perut aku ok. Syukurrr kalau aku pun asik kuar masuk tandas cam hubby.. uisshhh memang boleh mudaratkan aku laa jawabnye.

So, oleh kerna malas nak drive, bersesak2 kete dengan pekerja2 budiman yang rajin cam aku gak kuar pagi2 bute aku pun amik keputusan tak gi keje jugak. Kebetulan badan aku pun sakit2 sebab dok ketuk2 badan hubby.. Haaa yang pasal sakit badan sampai demam urat tu memang penyakit yang hubby cari sendiri.

Korang bayangkan sabtu tu dia boleh main futsal dari kol 9 - 11 pagi, then sambung petang tu main takraw dari kol 6 sampai 7.30 petang, malam tu plak kol 9.00 sampai kol 11 malam. Owh, malam sebelum tu dia main karom dari kol 12 malam sampai 3 pagi. Tak boleh tido alasan dia. Haaa korang bayangkan camne laa tak demam, urat2 sumer terkejut.. Tibe2 kena kerja lebih dari biasa. Tiap2 hari kena perli dek bini dia ni sampai dia lali aahahahha..

Ok sambung cite, pagi tu pergi klinik hajat nak scan baby skali. Sebab aku takot gak sakit2 malam tu sebab ape kan.. Bila scan, alhamdulillah, baby aktif, jantung ok.. Sumer ok.. Takat yang dia leh tengok la. Masa doktor scan tu kemain dia tendang2.. amboiiii..

Owh, masa sampai kat klinik tu aku tengok ada polis dok tengok2 depan kedai ape ek pengurut wang ek? Ke ape ntah. Hubby cakap mesti kes orang pecah kedai. Sekali betul, ada akak tu cite punye la kuat sampai aku terdengar. Rupenye yang kena rompak bukan kedai pengurup wang tu, tapi kedai emas sebelah tu.

Yang bestnye dia pecah melalui dinding kedai pengurup wang.. Dasyaaaaattt!!

Oklah weh, tetiba banyak keje.. ni, aku cite ni aku taip dari pagi petang baru leh publish.. Asyik ada gangguan.. So abaikan selamat pagi kat atas tu yer.. Sekian dari orang yang malas nak taip dah.. Hikhikk..

Friday, March 18, 2011

Gadoh2 manje hikhik muntahhh!!!

Cakk!!! Cantik tak??? Tetibe buat intro macam Eric Leong.. ni gara2 terpengaruh dengan si Man Raja Lawak la ni..

Hari ni up entry lambat sikit, sebab mood banyak lemau walaupun tekak ni dah balun macam2 perisa kek Sarawak, nasi lemak daun pisang, dadih, rempeyek kek batik & gak air horlick panas.. Hikhik.. tapiii perut masih lapooo.. ada sape2 ada makanan??? Bak sini skeetttt!! Selera bertambah dah ni.. Adeiii..

Actually, kepala cam blurr ni.. Tetiba PA unit sebelah aku ni sms dah masuk labor room.. Aaa sudah.. udohla bos dia suka mintak aku buat itu ini.. Dia plak tak sempat tinggal amanat kat aku.. Abislaaa time ko pantang aku asek teponn hikhik.. Pepun buat Selleyna.. selamat bertarung untuk melahirkan 1 lagi umat Muhammad.. Aku doakan sumernye selamat.. Dapat baby gurl lak tu.. Wahhh amatttt manis sebab dapat sepasang pasni..

Owh, berbalik pada aku.. eh padahal sumer cite pasal aku kat sini.. HAhahaah... ari ni sebenarnye aku cadang kat hubby dua2 amik cuti cemas.. Sebab aku rase cam nak hirup udara kampung.. Ajak dia balik kampung dia. Ntah pesal ntah dia tak setuju.. Katanya tak best sebab Sabtu dah kena balik, Ahad ada mesyuarat taman.. Lorrrrr... tak puas.. biar tak puas, janji balik kan.. kalau aku laa... Takpela, tak mo sudah!!! Eceh, tetiba rase nak sambung merajuk kes malam tadi.. Owh, sori, agak peribadi, tak leh nak share hikhik.. Dah tau peribadi nak tulis gak kat sini, buat orang tertanya2 je ape yang peribadi kan.. Ahahaha.. takpelaaa.. Biola korang tertanya2.. kejam tak???

Malam tadi 2 kali aku tukar cadar katil, selimut, sarung bantal & baju tido si Qimie.. 2 kali uolllllzzz dia muntah.. Muntah yang terukkk.. sebab sampai keluar ikot hidung.. Bukan muntah sekali pastu dah ok.. Muntah.. pastu muntah pastu muntah.. So kat tengah katil ada 2 tempat, kat selimut aku 1, hujung katil 1, dalam bilik air 2 kali.

Kali kedua muntah.. ni sebab dia minum susu botol.. Lagiiii laaaa banyak kuar.. Macam tadi gak tempatnye cuma kali ni lagi banyak atas lantai.. Aku yang dok moop lantai ni dok uwek..uwekkk.. Nak suh hubby lap, ego, sebab tengah gaduh masa ni.. Ahahaha.. kuatkan jelaa semangat lap jugak. Sebbaik dia tengok bini dia dah separuh nyawa dia tolong salinkan baju si anak.

Yang bestnye masa gado tu nak je aku tido kat luar, tapi, otak tolak.. Tak baik panjangkan pertengkaran & naikkan marah suami.. Nanti suami tak redha baru tau.. Ahahaha.. pastu dengan muka masam tido gak dalam bilik hikhik..

Tapi memang muntah anak yang selamatkan gaduh2 manja semalam.. erkkk manja ker??? .. Klu tak kompem aku tak tego hubby.. Hubby pun takkan tegur tanya aku dah makan ubat ker tak.. AHahah.. macam aku cakap tadi, masing2 ego.. Padam la dengan muka masing2..

Eh apa lagi nak taip ek?? Lupe sudah sebab boss panggil masuk bilik banyak kali so taip pun terbantut bantut.. Okla tu je.. Tengahari ni nak tido balik, qada' tido yang terjejas malam tadi.. Esok kompem bersidai la cadar2 kat pagar rumah huhuhu...

Thursday, March 17, 2011

Kesinambungan...

Tak tau aku nak tulis tajuk ape.. Nanti abis cite baru fikir nak buh tajuk..

Ingat tak kelmarin aku cite pasal aku batuk teruk tu.. Ermnn hari Selasa tu selumber je aku mintak nak half day dengan bos aku.. Gile kooo tak menahan dah, batuk sampai terkincit2.. Acane aku nak semayang.. Sebbaik bos baik ati, bagi aku balik.

Sampai rumah terus telan ubat, kunci jam takut telepas Zohor, bukan nak semayang dulu sebelum tido.. Kalau Allah tarik nyawa aku time tu memang dose besooo la.. Sedar2 tu jam jam 3.30, eh sambung lagi tido. Kol 4 baru sedar betul. Kol 5 baru amik si Qimie.. tu pun lepas aku masak daging masak merah dengan nasi sket. Yelah, kang apaknye balik nak makan plaks!

Batuk aku still tak elok sampai ke malam. Korang bayangkan, masa rakaat kedua, boleh aku terbatuk sampai terkincit.. Ya Allah, batal air semayang.. Sebelum ni tak pernah pun alami batuk sampai terkincit2.. Macam dah tak leh nak tahan, dia kuar camtu je.. Terus stop semayang, tukar kain, seluar bagai. Seksa wehh!!! Tak tipu..

Esoknye, yakni semalam, aku decide tak mo gi keje. Pagi2 sms bos bagitau nak EL sebab nak sambung rehat kat rumah. Pastu aku bagitau la dia jadual untuk hari tu & keje2 yang dia suh aku buat, sume pakai sms je.. Dasatttt!!! Rumah takde tenet.. terpaksa aaa guna hp. Bos balas, ok saya maklum. Baguihhh!!

Pagi tu bermalas2an dulu kat depan tibi. Goreng nasi je dengan aku makan kuih kusu aku buat petang semalam sambil perang2 dengan Qimie sebab dia sama sebok nak kacau adunan. Eeee... budak yang makin lama makinn buat aku ilang tahap saboo..

Tengahari buta baru gi klinik, sebab ubat batuk dah habis. Tu pun usung sama dak tochek tu. Saje tak hantar dia gi rumah pengasuh, sunyi rumah tanpa dia. Kuar lambat pun sebab dia bangun tido kol 11 pagi.. Dasat kan anak teruna sorang tu.

Jumpa doktor explain itu ini, pastu dia cakap takleh nak tolong banyak sebab aku pregnant.. Ermnnn... takpe la doc, bagi saya mc semalam pun dah cukup baik.. Bukan ape, klinik tu memang kemut skit nak bagi MC ni.. Tapi sebab tu klinik panel RISDA, aku pegi jela.. Jimat duit.. Hikhik..

Hari ni.... datang keje tengok meja, penuh surat.. Ala.. nape la takde orang nak tolong rekod. Dah la ada mesyuarat penting petang ni.. Tak nak rekod pun, tolong2 la tengok masa surat yang penting tu, bagi bos aku tengok.. Ermn.. sebbaik bos aku ni kalau aku takde, dia takde nak suh PA orang len buat itu ini. Tapi, bos orang lain, pantang PA dia takde, cepat je mintak aku buat itu ini.. Bengang weh!!!! Tapi takpe.. sabarrrrrr..........

Kla, nak siapkan keja2 dulu.. Nanti baru buat BW... Tapi ni baru lepas makan ubat, ada gak aku terlena depan komputer ni kang.. Hahahah...

Tuesday, March 15, 2011

Penyakit paling tak suka menyerang!!!!

Uhuk..uhukk.. Batok sana, batok sini.. Rase nak tercabot anak tekak.. Tak tahannnn memang tak tahan..

Ni dok ngadap ubi kayu rebus pagi2.. Agak2 angin tak perut aku nanti??? Ahhh lantakkkk dah lama idam ni, dapat jerrrrr depan mata, sambooo la.. Senggit je pun, dapat 3 ketul.. Eh korang dah sarapan?? Makan ape??

Tak leh nak tumpu keje.. Batuk adalah tanpa henti.. Owh, bos pun batuk gak.. cian... Ok2.. badan sakit sebab batuk kuat & tanpa henti.. Owhhh mintak nyawa...

Monday, March 14, 2011

"Habib Nak Bagi FM Kat Acik2 Sume!!!" ...

Tengok banner katbawah ni.. comel kan dak habib ni.. Nak cubit2 je pipi, nak gomol2 kalau dapat jumpa..

Ok, bunga sebeno eh nak join GA Zura, cam best je kalau dapat FM ni, leh la si Qimie main2 lagi letak cabut, lekat cabut kat esbok kenit rumah tu.

Dia nyer syarat pun sonang aje.. So, jom korang terjah blog & join. Ni klik link ni

Good luck to all.. Uishhh da lama tak join GA, ni yang 1st untuk tahun ni (eh, yeke ek,lupe plak dah), hope ada luck uhuhu..

Bila dua2 demam

Bukan hubby, tapi aku dengan si tochek tu la yang demam... Elok je petang semalam sembang dengan akak sebelah, cite pasal demam.. Cakap Qimie dah lama tak demam lepas kena campak, alhamdulillah, klu tak, tiap2 bulan mesti demam..

Ehh.. tak sampai 2 jam aku cakap pasal tu, balik dari kenduri aqiqah jiran depan rumah, rase badan Qimie dah panas2. Dia pun dah merengek2.. Nak pisah susu badan dari dia pun rase tak sanggup, so bagi sampai dia lena. Tapi tak lena mana pun, kejap2 bangun, merengek, bagi susu diam.. Pastu ulang balik, sampai papa dia balik.

Papa balik terus cergas, seronok sangat tengok muka papa dia. Bagitau kat hubby, anak demam, terus dia suruh bersiap pergi klinik. Korang tengokkk beza dia sayang anak dengan omaknye.. Haipp!!!! Aku ni dah 3 hari batuk, dia wat tatau je.. Suh makan stok ubat yang ada dalam peti. Mana berani weh, aku kan tengah mengandung, takut bahayakan kandungan.

Tapi, anak suhu naik je skit terus ajak pergi.. Bagus tu bagus laaa.. tapi isk..isk.. Hahaahah.. dengan anak pun nak berkira. Jumpa doktor, dia cek aku, katanya aku pun demam jugak, suhu aku 37.5, si Qimie lak 38... sah aku jangkit dengan si Qimie ni. Padanlah aku rase badan aku cam tak larat je.

Lepas masak untuk makan malam semalam terus aku masuk tido, lalok la weh telan ubat batuk. Sedar2 time laki aku masuk nak tido. Teringat blom iron baju dia nak gi keje esok, gagahkan gak diri iron baju, suar dia. Sepasang je, tu pun main hayun je iron yang berat nanang tu.. Adeii..

Ingatkan malam tu berlalu dengan tido yang siyokkk.. Rupenye tak.. Sedar kol 3.30 pagi, rase suhu si Qimie.. weiii panas.. Aku rase dah lama suhu dia naik, tapi sebab aku pun demam so tak rase sangat badan dia panas, bila panas melebihi aku baru aku sedar.

Cepat2 amik ubat, air campur dengan asam jawa nak jaram badan dia. Eh dia sedar2 boleh plak nak main kejar2 tengah pagi2 bute tu.. Haihhhh!!!! Dah la sebelum tu buat aksi drama hindustan, bergolek2, siap naik atas papa dia nak elak makan ubat. Sabooo je la aku ni. Sebbaik time dia dah cam betul2 sedar, aku sua ubat antibiotik & selsema dia buka mulut elok je telan ubat.

Dekat sejam gak aku rase, aku dok jaram badan dia. Yela, suhu turun naik.. Jap kang dah rase sejuk, jap kang panas balik. Bila dah sejuk betul baru aku berani sambung tido aku. Pagi tadi masa anto ke pengasuh dia dah ok, tak panas dah. Aku hanto sms tanya pengasuh tadi pun dia cakap Qimie dah berpeluh. Syukur la..

Tapiii... aku ni plak yang dah rase lalok.. makan ubat batuk punye pasal la ni.. Adusss, nyesal tak amik mc yang doktor offer semalam.. Arrggghhhh!!! Nape mode baik on semalam??? Klu tak, dah seronok aku bersilang kaki depan tibi time2 camni.. Bos pun EL hari ni.. Haihhh!!!

Thursday, March 10, 2011

Sedetik lebih - Anuar Zain

Suke gilerrr lagu ni.. Kalau dengar je, mesti layannnn.. Hikhik.. sore bang nuar memang terbaekk!!!!

Sedetik Lebih - Anuar Zain
Lagu & Lirik: Edry Abdul Halim

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata kuperlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

**chorus**
Kasihku... ku amat menyintai kamu
Kerna kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih
Selepas selamanya...

Di kala penuh ketakutan
Dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua
Yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu..

**chorus**

Ok, khas untukmu hubby ku tercinta ngeh2.. Bila jauh2 ni, mood jiwang datang lebih dari biasa la plak hikhik..

Jem gila babeng sampai aku nanges2.. ngek!!!

Yerrr.. aku nanges.. Sebab ari ni even aku kuar rumah kol 6.30, jem dah start panjang kat persimpangan kewajiban. Sakit ati, sebab orang main potong2 'q'. 1 jam aku kat situ aje.. Pastu blom lagi jem kat Pantai Dalam ke Bangsar.

Demmmmmmmmm!!!! Tu je aku leh cakap sebab aku dalam kete dah macam orang separuh mayat. Loya, sakit kepala, sakit perut, batuk.. Sakit ok!!! Sebbaik layan hot fm ok.. Diorang la yang ceriakan aku..

Tu belum cite pasal cari parking kat JKR.. Macam hampagas!!!! Pusing2 takde.. last2 aku park kat jalan nak masuk ke apartment orang. Dengar cite ada kete yang kena pecah, orang curi barang2 dalam kete.. Adeii.. tawakal jela..

Sampai ofis, punch kol 8.27.. padahal jam aku dah kol 8.40. Gila slow jam ofis, alasan, sebab ramai request suh lambatkan waktu sebab pagi susah cari parking.. Tapi menyusahkan orang cam aku yang kalau lambat skit je kuar dari ofis, jalan nak balik ke Shah Alam adalah super duper sakit ati jem dia..

Yang tak tahan, muka aku sampai2 ofis dah pucat.. Maunye tak, ape pun takde masuk dalam perut aku ni kecuali air masak dengan ubat makan masa dalam kete. Pastu dengan muntah2 lagi, batuk, senak perut tak tau nape, kepala pusing.. terus sms hubby cakap cam nak nanges.. Eh, tak sampai seminit aku hanto sms, aku nanges.. Ahahahah.. gileee!!!

Ni la akibatnya kalau tanggung sorang2.. Biasa ada hubby tempat lepas manja, lepas marah, lepas geram, lepas sumer perasaan, tapi dia outstation, balik2 rumah melango sorang2.. Dengan Qimie makin buas, asik nak panjat aku, manje kononnye, tendang perut aku kengkonon berjoget.. Arrrrgghhhh stress mak!!! Nak berblogging pun takde mood weh.. Sumpah!!!!

Abangggggggg balik la ari ni.. Esok tu lambat sangat sampai rasenye.. Sob..sob...

Wednesday, March 9, 2011

Stop breastfeeding

Sedang menaip entry sambil menikmati buah2 an meeting yang tak jadi, sambil kunyah sandwich telo + ape ntah tapi super sedap rase dia, sambil kunyah kueh cilok dari meeting unit aku yang aku tak masuk pun, tapi rembat kueh adalah harus, sambil tengok bihun goreng yang orang len terbeli lebih pastu aku mintak, dapat hahaahahah.. Emang dasar..

Belom lagi aku tunjuk gambar cokelat toblorone & almond gold yang aku dapat dari bos & staff unit aku yang aku awal2 pesan nak jugak.. baby ngidam.. Padahal mak dia yang hegeh2 tingin sebab kat sini tak jumpa pun cekelat tu, klu jumpa pun mahal ya amat. Jap lagi nak minum air milo, pun free sebab meeting tak jadik muahahahahaha.. bagus vendor, jangan datang lagi len kali, leh kami perabiskan makanan. Muahahaha... Tanak letak gambar, nanti korang terliur akan kesedapan makanan tu..

Ok, balik pada tajuk asal.. Semalam kan pergi klinik, pastu kena tegur dengan nurse tu katanya aku kena stop breastfeed anak aku sebab kan sekarang dah ada baby baru dalam perut ni. So malam tadi bermula projek. Sebelum ni ada try dengan letak asam jawa, tapi tak jalan, maybe aku calit sikit je, then bila dia jilat2 dah takde, terus dia teruskan menyusu.

Ada gak aku try letak kopi, mula2 memang dia tak nak dah. Muka tak payah cakap la, comel je, siap tutup2 mata pahit, aku dengan hubby siap gelak2 tengok gelagat dia. Tapi jap je, si tochek tu pandai, dia buang serbuk kopi yang berketul2 tu, pastu dia jilat sikit2 sampai ilang rasa kopi, then ilang rase pahit dia hisap macam biasa.

Tapiiiiiiiiiii.. malam tadi aku nekad. Aku sapu asam jawa banyak2 kat sekitar tu, then bila dia mintak je terus muka kelat. Masam sangat la tu. Aku tergelak2 gak mulanya, tapi sedeh lak tengok muka dia yang cam serba tak kena. Yela, biasa balik keje je, terus ajak aku masuk bilik, nak menyusu. Pastu pantang aku baring, mintak jugak, walaupun masa tu dia baru je lepas isap susu botol.

Dah jadi habit kot, sebelum tido, mesti nak bergayut. So malam tadi, memang teruk dia melalak.. menangis tak ingat. Dah la kitorang berdua je, aku tahankan je perasaan. Dia nangis sampai tak cukup nafas, aku pujuk jugak dia minum botol. Last2 mengalah, minum botol pun tersedu2, sedih.

Nak tido pulak 1 hal.. Merengek2, aku bagi gak dia try, masam asam jawa, dia tolak, takmo minum. Tapi, tangan tak stop nak buka baju aku, nak jugak nenen. Cian weh, puas aku tepuk dia suh tido, takmo, berguling2 atas aku sampai sesak nafas aku ni dia tindih. Lama dai merengek2, sampai tertido.. Susu pun dia tak nak minum, merajuk kononnye...

Sedeh weh, nak pisah breastfeed dengan anak.. Aku rase dia kecik sangat, terlalu kecik, masih perlukan aku.. So sedeh weh nak hadapi saat2 camtu..

Sekarang ni pun aku dah rase bengkak2 dah.. Kang time nak amik air semayang, kena perah skit.. sakit weh.. Even susu badan aku dah tak banyak, tapi kalau sehari Qimie tak menyusu, memang parah laaa sakit menyengat rase dia.. Ermnn.. sayangku sama2 la kita berkorban ye..

Tuesday, March 8, 2011

Cekup, cekap

Lambat ari ni update.. Banyak menda jadik arini.. Eh banyak ke??

Pagi2, bangun, terus siap, then kejutkan Qimie anto dia gi rumah pengasuh dia. Then terus drive ke Klinik Desa. Kol 7.45 pagi aku sampai kalau tak silap.

Mula2 amik ujian air kencing, then belum panas montot nama aku dipanggil even aku no 10 pun. Owh, rupanya sebab buka buku baru, so banyak menda kena tanya. Dah siap ukur tinggi, berat, tekanan darah tinggi terus duduk lagi untuk tunggu amik darah.

Tunggu amik darah tu punye lama, aku siap ukur2 yang aku tulis kat atas tu kol 8.30 pagi, aku dipanggil untuk amik darah kol 9.15 pagi. Gile aa pening aku time tu, dengan tak sarapan dengan bau ketiak minaci mana ntah lagi. Arrgghhh nak termuntah kat situ jugak wehhh!!

Siap amik darah tu, kena tunggu tuk jumpa doktor.. haaa yang ni kejap je, tak sampai 10 minit nama aku dah dipanggil. Tapiiiiiiiiiiiiiiiiii hazabedah... nak tunggu amik buku untuk appointment seterusnye.. makan masa dekat 1 jam weh. Mana tak nye, nurse tu la yang amik darah, nurse tu la yang bagi injection, nurse tu la yang amik tekanan darah, nurse tu la yg amik berat, tinggi.

Aku yang tengok pun dah stress ni kan plak diorang yang bekerja. Aku rase kan.. patut diorang buat sistem kat dalam bilik ape tah namanya tu jugak diorang tuliskan appointment. Takde la susahkan nurse yang jaga kaunter tu. Cian aku tengok, dia la panggil orang amik ujian air kencing, dia la yang amik tekanan darah, diala yang tengokkan appointment. Sampai kena marah dengan senior sebab buat keja lambat kekdahnye.

Ntah la.. masa nurse tu panggil nama aku sempat gak dia bagitau aku, sumer orang dah naik darah.. aku gelak jela, kecian weh.. mula2 sakit ati, tapi tengok kerja diorang yang tak stop2 takde rehat langsung terus rase kecian. Aku rase diorang kena tambah staff la.. Ermnn..

Appointment seterusnya aku amik petang.. malas nak hadap jem nk masuk KL tadi. Dengan mabuk2 dalam kete lagi... Adeiii.. harap cepat la mabuk ni stop..

Oyer, hubby pun takde ni, berdua je dengan si Qimie. Sebbaik anak teruna aku ni pandai jaga diri, papa takde dia behave je. Pengubat lara mabuk mama ni. Hadei camne ntah nak stop susu kat Qimie ni, nurse dah suruh stop dah ni..

psstt!! Korang, tak sempat jengah blog korang, sakit kepala la.. lagipun surat2 banyak atas meja blom rekod, esok bos masuk kena settle ari ni gak.. Esok2 aku free aku jengah ekk jangan merajuk lak huuhhu..

Monday, March 7, 2011

Nak mintak tukar suka sama suka macam mintak nak naik pangkat plak karenahnyeee

Mood aku sebenarnya tengah berantakan ni..

Pagi tadi, member aku call bagi berita gembira. Katanya someone from Mahkamah Shah Alam nak tukar suka sama suka dengan aku. Gile happy aku dengar. Siap canang 1 ofis ucap selamat tinggal.

Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. call JPA, korang tau dia leh cakap apa;

Puan boleh hantar surat permohonan tu, tapi keputusannya terpulang atas JPA.

Gila tak??? Aku cakap la, tapi kenapa? Kan ni tukar suka sama suka.

Saya faham tapi, kita memang tak galakkan permohonan tukar suka sama suka ni, sebab macam tak adil pada kakitangan yang terlebih dahulu mohon pertukaran.

Tapi, saya cari sendiri orang yang nak tukar dengan saya.


Yer, memang puan bernasib baik sebab dapat cari orang yang nak tukar suka sama suka, tapi tak adil pada yang mohon dulu, diorang tak dapat cari orang yang nak tukar suka sama suka.

Ok, alasan yang sangat gile ok!!!!!!!!! Ape jadah nak kaitkan dengan orang yang mintak tu plak!!!! Dah tu aku susah2 call PA tertinggi kat mahkamah mintak carikan orang nak tukar ke KL, pastu dah dapat, orang yang mohon dulu pulak yang dapat hasil atas usaha aku??? Memang mintak makiiiiiian ok!!!

Habis tu, lama lagi ke saya nak 'q' untuk sampai turn saya??

Saya tak sure la puan, saya kena cek balik data.

So, sia2 la saya cari orang tukar suka sama suka dengan saya tu, kalau jawapannya kemungkinan akan dapat pada orang yang lagi awal mintak dari saya??

Kami tak boleh buat apa2, sebab kami memang kena dahulukan orang yang dah bertahun mintak tukar tu.

Ngekkkkk takkkkkkkkk???? Kita mudahkan kerja diorang, tak payah carikan pos untuk replace tempat kita, dia leh jawab camtu?? Tempat yang kita carikan dia senang2 nak bagi kat orang len.. Bagusnyeee sistem.

Bila aku cakap;

Bukan apa,
dah 7 tahun saya kerja kat tempat yang sama. Lagipun saya memang duduk Shah Alam, then sekarang tengah mengandung, tak larat nak hadap jem lagi dengan anak pertama saya tinggalkan kat Shah Alam lagi, apa2 jadi saya kena rushing, sebab tu nak mintak tukar.

Alasan sumer orang pun boleh bagi. Kebanyakan yang mohon pun lebih kurang je alasannya. Macam saya cakap, puan boleh mohon, tapi JPA yang akan buat keputusan.

Memang terbaikkkkk la JPA punyeeeee sistem.. Kita carikan tempat yang ada kosong, tapi diorang kasik kat orang len.. Bagussss, memang terbaikkkkkkkkkkkkkkk!!!!

Ada sape2 ada kabel beso tiang lampu tak??? Meh la sini tolong aku... Tak larat dah wehhh~~~

Ni, ada gak staff tempat aku ni, mintak tukar suka sama suka gak.. sampai sudahhh takde feedback dari JPA.. yang sorang lagi ni plak.. jaman 5 tahun lepas la.. tukar suka sama suka, 2 minggu je, dah settle.. Arrgghhhhh!!!!!!!

Main dalam air.. syokkk!!

Haip!! Haipp!! Main dalam air means, main permainan dalam Water World A'Famosa Resort daaaa.. hiphip...

Dimulakan dengan gambar anak teruna ku berposing..Hubby cakap puas gile kali ni sebab dia try sumer game dalam tu.. Ni paling extreme.. .Aku tengok pun tak sanggup, ape lagi cube..
Dengan anak2 dara yang ikot sama...
Di akhiri dengan gambar famili laaa kan.. Hihihi..
Ok tu je nak share dulu.. Perut sebu dok balun nasi tomato.. pastu dok wek2 sebab kembang tekak.. Adeiiii....

Mabuk teruk

Huwaaaa... nanges.. nanges tak henti.. Start dari pegi Melaka, aku dapat rase satu perubahan pada hormon aku.. Sebab.. aku dah mula fasa mabuk2..

Benciiii!!!! Mabuk adalah teruk.. bau ayam pun nak muntah, apalagi makan. Ni pun baru je lepas muntah ni.. Arrgghhhh sangat menyeksakan.. Aku rase masa preggy si Qimie, takde la seteruk ni aku kena.

Kali ni memang nak masuk makanan dalam tekak ni pun kena fikir 2,3 kali.. Eh, bukan.. nak beli makanan, kena fikir 2,3 kali.. Sebab aku just makan sesuap 2.. Yang lain tolak tepi. Kedai feberet aku pun dah tak kena dengan selera tekak aku ni..

Malam semalam punye semangat nak makan paprik, sekali dapat, argghhhh!!! Dapat 2 suap je, pastu suap Qimie je, yang selebihnye hubby bedal. Bebel dia, sebab aku akan buat dia menggebu bila terpaksa habiskan makanan aku..

Owh, Liverpool memang ek semalam.. Kebetulan aku sarung tshirt hubby, sumpah tak tau t-shirt ape, janji muat sebab tshirt aku, kalau aku pakai sure nampak perut muncit. So masa kat kedai makan tu kan Liverpool asik jaring gol.. asal jaring, ada yang pandang aku sengeh2.. pehal???

Rupenye, balik rumah baru hubby cakap, aku pakai baju Manchester United. Hhaahahaha.. pakai baju pasukan yang kalah.. Padanla ramai pakai baju merah malam tadi.. Apeee ntah.. Padahal aku peduli pun tidak huhuuh..

Ok, dah la have to eat something.. yang bernama roti.. tu je yang leh masuk tekak setakat pagi ni.. Adioss sumer...

Friday, March 4, 2011

Kasik panas skit hikhik

Yehaaaaaaaa!!! jangan cakap ibu mengandung tak leh lompat haa.. Hikhikkk

Dah nak check out!!! Meeting dah nak tamat..

Jom!! Pi jalan kat Melaka plak!! Ngeh2..

pssttt!!! kak fida.. sabaq no!! Mr KK sangat komited, tak suka habiskan duit kajaan.. Tapi untuk diri dia sowang.. takpe... kompemmmm obese hikhik.. Yu kan leh dapat habuan sama.. Ok la tuh!!! Hahaahah

Thursday, March 3, 2011

Live from A'Famosa Resort

Hai tawan tawan.. Rindu tak??? Hikhik sangat gedik mood saat ini.

Still kat bilik mesyuarat sekarang, take five (laa sangat) so update la blog. Malam tadi abis meeting kol 12 lebey.. Wohh sangat mengantuk ok. Sebab pagi tadi kena bangun awal coz meeting start kol 8.30 pagi. Ni pun tak habis lagi.. Maybe stop at 5.30.. Ikot jadual laa tapi, rase macam melarat sampai kol 6 lebey je.. Sebab...

Malam ni nak enjoyyyy!!!! yeaa ba yeaa baa!! Muaaahahaha.. Cowboy Town, tunggu kedatangan kamiiiiiiii!!! Owh, ada tournement gak ni.. Hope menang.. Inter-unit je pon.. Tapi ok what dapat hamper.. Eh, kalau menangg.. Berangan lebey..

Ok, take 5 dah tamat.. Sampai jumpe lagi tawan-tawan...

Tuesday, March 1, 2011

Nanges2...

Hahahahah.. pecah rekod dah ari ni.. Main dart tadi.. Kalah dengan teruk.. 3-0. Gile sadis kan..

Aku dikatanya kategori A. Sedangkan aku memang tak pandai main, cuma orang pernah tengok aku main. Tapi ada jugak kawan aku yang selalu main tak dikategorikan A.

Takpela, takde rezeki kan.. Cuma stress la sikit, sebab kalah dengan musuh tradisi.. Maunye aku kena bakar sampai sebulan. Arrrggghhhh!!! Tak dapat terima hakikat kalah sebab kalah pada musuh. Kalau pada orang lain tak kisah!!!

Takpela, esok nak gi A'Famosa, ubati luka dihati. Ahahahaha.... Kalah dart pun nak emo.