Jom klik

kENgkaWAn

Monday, May 30, 2011

Misi mencari duit selit2..

Sekarang bos takde.. mata gila kuyu ngantuk.. Pose la katakan.. Nak bayo lagi 13 hari.. senak bila fikir... Baru bayar 5 hari dari 18 hari weh!!! Chayokkkk!!! Aku bolehhh!!!! Sob..sob...

Tapi tetiba mata segar sebab teringat belum buat tuntutan masa kuar kuarters ari tu.. Dapat claim klu kuar dari kuarters ke rumah persendirian.. Pastu, nak tuntut balik elaun perumahan aku yang blom stop2 lagi dipotong, even dah kuar masa bulan 2 ari tu...

Dok congak2.. ermnnn boleh buat kenduri doa selamat nak kuar baby baru ni nanti... boleh beli hadiah beday kat Qimie & apak dia.. Hikhik.. Tapi... nak kena simpan dah tu separuh dari hasil.. Klu tak memang habis.. aku ni pemboros.. Tak leh ada duit dalam tangan..

Tapiiiii... jangan nanti kajaan cakap dasar baru, tak leh nak bayar duit aku tu.. sebab kena berjimat.. Nanges mak weh!!!!!

Ahhh tu sume tolak tepi, yang penting sekarang aku nak prepare surat menyurat... bulan ni kena tetapkan misi cari duit selit2 kat Perbendaharaan Selangor (duit tunggakan bayaran lebihan sewa kuarters) dengan JKR (duit perpindahan kuarters ke rumah persendirian).. Hahahahah... Tamak.. tamak!!!! Eh, bukan laa... tu memang hak aku sebagai penjawat awam kan.. Ok, daaa..

Friday, May 27, 2011

Baju glem

Baju untuk hari Setiausaha dah dapat.. Tapi dengar cite event tu nak kena tangguh sebab takde sambutan.. Yela dari 100 lebih PA, just 40 lebih je yang mendaftar.. Yang len takde respon.. (termasuk aku & kak fida) hahhaha...

Baju beriya dok mencari.. tapi bayo untuk untuk pendaftaran tak gak.. Aku cuma risau... Baju yang aku dapat ni... molek2 untuk aku pakai sampai minggu depan.. Klu tak sendat dah.. Yelaaa perut kan makin maju ke depan.. Tapi dress tu je yang sesuai.. Yang lain akan menampakkan aku gemuk pendek.. Huhuhu... Cian....

Tapiiiii hasil sambaran kak fida lawo wohhh!!! Klu jadik event tu nanti kami tangkap gambo boh sini keh!!

Ok, nak gi main dart... Main je keje adesss...

Thursday, May 26, 2011

Tak layak tanggung keje sebab tak praktikal padahal takde duit kannnnnnnnn

Sakit hati.. hari ni dapat surat cakap aku tak diluluskan untuk tanggung kerja.. Bukan tempoh yang singkat.. 3 bulan.. Dan bukan kerja yang skit unit yang aku tanggung ni punyer kerjakan PA..

Hasil dia tak layak sebab katanya tak praktikal untuk aku tanggung keje.. Bangang kan???? Lepas kena ceramah dengan bos tanggung suh balik lambat skit sebab aku tanggung keje alasan dia, pastu kena jadi AJK seminar unit tanggung dan masalah macam2 timbul dan aku selaku orang yang aku rase bertanggungjawab sebab aku tanggung keje.. buat sumerrr arahan tanpa banyak alasan walaupun mulot dok ngomel2 tak puas ati.. AHahahha kekadang laa..

Eh aku gelak??? Takkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!! Aku marah... Sakit ati.. sebab memang aku buat ni selain tanggungjawab, aku memang buat untuk duit... yer duit yang aku ingat rezeki untuk bakal baby aku ni... rupenye takde menda... takde hasil.. keje double yang sia2... Keja yang lagi banyak aku kena buat dari unit aku sendiri adalah sia2.. 3 bulan yer kawan2.. sia2..

So korang, yang rase nak tanggung keje hentikanla.. sebab kerajaan dah bekukan tanggung2 keje ni, takde duit kekdahnye.. Pastu aku yang dah tanggung dekat 3 bulan ni jadi mangsa.. Takde duit buat la pengumuman awal2.. tak la aku rase teraniaya.. Arrrrgggggggghhhhhhhhhh!!!! Stressss dollllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!

Tak tau nak gambarkan perasaan...

Semalam hari yang stress!!!!

Aku AJK Seminar, handle bahagian tempahan bilik seminar & tempahan makan.. Bilik seminar ok.. tapi bab makan adalah hancus..

Katering datang tak tepat pada masa.. Malu aku pada pengarah aku.. pada peserta2... Yelaaa dah bab makan aku yang handle... Tula.. bajet dapat ciput, terpaksa cari caterer yang leh bagi harga makan seperti yang ditetapkan..

Makanan yang sampai cukup2.. malah kitorang AJK2 pun tak sempat nak makan... Tu bab makan pagi.. Patut kol 9.30 pagi sampai kol 10.15 pagi.. Katanya sebab aku cakap kat dia makan kol 10.. Ok, kalau betul pun aku cakap makan kol 10, sebagai caterer, sepatutnya makanan tu kena siap kol 10.15 ker kol 9.30??? Ermnn... Kesilapan pagi masih boleh dimaafkan.. Tapi...

Tapiiiiiiiiiiiiiiii!!! Makanan tengaharinye sampai pada pukul 1.45petang... Apa alasan kali ni?? Dia sendiri tau nak makan kol 1... Tapiiiiiiiii... sumpah rasa cam tekanan darah aku naik.. sebbaik akak2 ofis aku ni baik ati temankan aku daripada tekanan perasaan.. Huhu... Tambah marah bila dia offkan hp sebab tak nak dapat pressure dari kami. Kami???? Sakit jiwe raga macam tunggu buah yang tak tau bila nak gugur.

1.45 tangahari baru aku balik Shah Alam nak gi klinik lepas aku dapat kol yang diorang dah sampai kat lobi. Tak sanggup nak makan tengahari sebab malu dengan peserta.. lagi pun temujanji preggy aku kol 2 petang..

Dalam kete dapat sms dari AJK lain, "peserta dah nak habis makan, air tak siap bancuh pun lagi" Whattt??????????????? Confirm takkan dapat dah tender dari ofis klu cenggini.. Aku dalam keta amik nafas banyak2 sebab lagi 10 minit dah nak sampai klinik, kang tak pasal time amik blood pressure, tetiba naik mendadak.. Tercungap2 gak la time sampai tu sampai kena tegur dengan nurse sebab nampak sangat kepenatan..

Eermm... dah la, nak settle keje skit lagi... Even dua2 bos takde pagi ni, keje tetap melambak.. Owh yer korang, jemput la datang ke Angkasapuri malam ni.. Pengarah kitorang sebagai salah seorang jemputan untuk sesi diolog.. Ermnn glemer Dato' sekarang semenjak tanah runtuh kat Hulu Langat... Sedeh baca cite diorang.. Al-fatihah pada sumer yang telah 'pergi'...

Amin...

Tuesday, May 24, 2011

Aiyokkk... takottt

Semalam, balik rumah.. tengok2, grill rumah tak berkunci.. Cuma mangga menyelamatkan keadaan... Hailaaaa hubby...

Masuk rumah debo2... cek setiap bilik & bilik air.. termasuk tingkap kat atas dalam bilik air tu... Ok, selamat, takde kesan2 pencerobohan.. So kompem laaa hubby yang lupe kunci kan..

Magrib tu sebelum nak mandi cek pintu dapur.. Dup!!!! Macam nak gugur jantung tengok pintu tak berkunci.. OMG.. Tatottttts!!! Aiyokkkk!!! Debo2 buka pintu tengok grill still bermangga dan berkunci. Fuhhhhh gile lega..

Malamnye plak nak tido rase takot2.. Yela.. dah pintu depan belakang tak berkunci.. Haisshhh macam2 la ada dalam kapla otak ni... Qimie lak buat hal.. kol 11 malam mintak nasi.. Adoiii dah klu dok berdua takdenye aku nak masak bagai.. tapau je.. dah hasil tapauan dah abis kol 7 malam tadi, cane nak makan lagi kol 11 malam.. Last2 pujuk dia makan roti je.. Sebbaik makan pujuk, tapi bersyarat la.. nak aku suap sampai abis roti tu.. air pun aku yang kena suapkan.. Alahaiiiii manje lebey2 ek bila papa takde.. Haissshhhh!!!

Pagi tadi hubby kol, katanya mungkin esok dah dapat balik.. Yey... patutnye balik Jumaat tapi tentiba sumer nak habiskan cepat2.. Harap2 hubby dapat balik esok.. Tak betah takde dia.. Takde teman gaduh.. Gaduh dengan Qimie, aku kena ngalah.. dengan hubby syok.. sebab biasa dia yang mengalah haahahahah...

Monday, May 23, 2011

Cerun runtuh sana sini

Salam tengahari semua.. Mesti banyak blog cite pasal tanah runtuh kat Hulu Selangor tu kan.. Aku sendiri tak sempat nak tengok lagi cite pasal tanah runtuh tu.

Ofis aku hari ni lengang sebab kebanyakan orang2 teknikal gi pantau kat tempat runtuhan. Aku pulak dari tadi tak sempat nak buat ape sebab bizi dari setat sampai ofis tadi.. Sampai je kena kejar Pengarah mintak sign surat meeting, faks dan tepon sumer jabatan yang terlibat sebab depa nak buat meeting pasal runtuhan tu petang ni.

Huh, sangat terkejar2, dan tak tau berapa kali aku ketuk meja sebab marah sesetengah jabatan tu sorang pun tak leh nak pick up phone, pastu bila dah pick up asik transfer aku sana sini.. Tapi alhamdulillah, lepas asik la berSABOOO akhirnye sumer jabatan aku dapat kontek.. Jangan lupe datang dah la erk... ni masalah negara ni..

Nak amik nafas dulu.. Penat kena kejo orang dan dikejo tepon.. Lepas runtuhan Sabtu tu, banyak betul aduan kami terima cakap cerun belakang rumah diorang macam nak runtuh.. Ermnnn sebab tu tagline kami "CERUN YANG SELAMAT MENYELAMATKAN NYAWA" atau dalam bahasa mat salehnye.. "SAFE SLOPES SAVE LIFE"..

Ok tu je.. owh, korang2 yang dok dekat dengan cerun tu, perhatikan la yer setiap pergerakan tanah.. bahaya sekarang sebab bumi dah makin tua.. Serius ni, jangan segan2 nak kol jabatan kami, insyaallah kami akan terus bertindak buat siasatan sebaik aduan diterima. Adiosssss!!

Friday, May 20, 2011

Sponser by... hikhik

30hb Mei ni ada sambutan hari setiausaha JKR/KKR... Wahhhh macam menarik sebab leh tengok gelagat PA2 yang selama ni aku pun tak kenal sangat.. Almaklum, aku kan sombong hahahaahh...

Tapi, yang lagi best, tentiba ada orang nak sponser baju untuk majelis tu.. Lagi la tambah2 teruja nak pergi.. Tapi... nanti kena bagitau baju tu disponser oleh dia.. Hikhik.. tak sabar... Tak sabar nak melaram baju cantik ala2 Rizman Ruzaini ek nama pereka tu?? Aku pun tak tau.. Tapi ala2 laa bukan la dia punye baju yang aku pakai nanti...

Tapi.. nanti aku tunjuk gambar2 masa majelis tu erk.. So korang2 yang nak gi mejelis ape2 nanti senang la nak cari baju untuk sewa... Haaaa.. bukan sorang 2 dia sponser, habis 1 cerun punye PA punye baju nanti dia sponser... Glemer mak noks nanti haahahah.. Labuci aje penuh kat perut.. tutup sikit perut yang agak.. tuttttt!!! Hahahaha..

Eh, dah nak balik. Hubby dah nak sampai dah tu.. Babaiii selamat berhujung minggu semua..

Owh, minggu ni kena kemas rumah, awal bulan 6 ni family nak datang.. yeyyyyy!!!!

Merapu-rapu je

Selamat pagi sumer... lama aku tak up cite kat blog.. buka tu buka.. jalan2 rumah blogger lain pun yer.. cuma nak tinggal komen & nak post cite tu cam beku lak jemari...

Ni pun tengah makan biskut hup seng sambil fikir, nak kena buat minit dalam mesyuarat kol 9.30 pagi jap lagi. Bos tanggung ni suka minit dibuat terus dalam meeting. Bagus tu bagus, tapi nak capture ape yang depa cakap tu adesss..

Unit aku sendiri pun dah lama gile tak bermeeting.. Meeting projek depa bincang sekali pasal meeting unit kot.. Ntah.. sebab meeting projek dah lama aku tak masuk sejak aku bodek bos lama aku cakap aku tak faham nak amik minit pasal teknikal hahaha.. terus dia suh teknikal person amik minit.. Good for me hahahah..

Ape lagi ek nak bebel ari ni.. ntah, takde modal la korang.. Ni tengah menghitung ari nak gi kenduri kawin member aku kat Melaka... Dulu dok serumah, kenduri kawin abang aku dia datang, kenduri kawin aku siap dengan bakal suami dengan mak ayah dia sekali datang.. Harus la aku sekuarge kena gi kan.. Ingat budi orang.. Huhuhu.. cepatttt catu duit untuk tambang ke Melaka & hadiah kawin.. erk!!! Nak bagi hadiah ape erk!!!

Okla.. merapu takde cite, boring korang bace banyak2.. Bye.. nak gi siapkan bilik untuk meeting.. Owh... Bosannyeeeeee meeting~~

Monday, May 16, 2011

Perah santan sekali sekala

Hai semua, sehat???? Aku tak sihat la... batuk, selsema & mengantuk ya amat... Kesan jerebu barangkali... Pagi tadi kawasan rumah aku memang teruk jerebunye weh.. macam kawasan yang penuh dengan asap rumah terbakar..

Jumaat lepas atas moto, hubby cakap;

Abang dengar cite, ada lelaki bangsa india simbah asid kat perempuan cantik.

Dia simbah kat perempuan cantik je ke bang??

Haah, tak tau ape motif dia, ida hati2 tau...

Alaa.. dia simbah kat perempuan cantik je kan.. Ermnn sebbaik...

Kenapa???

Sebbaik la, sebab isteri abang ni tak cantik, so tak kena la...

Eh, ape lak tak cantik, sebab cantik la abang suh hati2 ni...

Wahhhhhhhhhhhh~~~~ berbunga2 terus ati den hahahahaha...

Ok tu je nak share.. Emang dasar kan?? Hahaahhah... Dah membulat dengan jayanye sekarang pun hubby still cakap cantik.. harus la diseronok, dua ronok beronok2 kan hahaahahh...

Ok, nak gi tapau makanan.. lapo sudah..

Tuesday, May 10, 2011

Rezeki orang mengandung la tu kot namanya kan..

Tajuk skit punye panjang hahaahah....Salam semua.. Lama dah tak bersiaran.. Ntah naper, takde mood. Huhuhu...

Nak cite pasal perlawanan bowling inter-unit cawangan aku Sabtu lepas.. Nyesal gi main. Sebabnye...
1. Tak menang 1 hadiah pun.. menanges ada hikhik sebab tengok hadiah impiam dapat kat orang len...

2. Menangis sebab, aku sakit.. Sakit kat ari2, kat perut, kat kaki dan sebagainye.. Sebabnye, bola 9 aku tak jumpa cari, ada bola 10 je.. Bola 8 klu aku guna memang jangan harap nak dapat strike sebab ringan sangat. So... natijahnye, rase macam nak bersalin je sebab sakit sesangat..

Huhuuh... sebbaik ada hubby yang senantiasa setia disisi menyokong hobi bini dia ni yang selalu tak makan nasihat, even dia dah cakap, tak payah la nak main, bahaya.. Hikhik... Yela, akibatnye, dia la yang kena sapu minyak, urut kaki aku hahaahahah...

Tu cite hari Sabtu.. sedeh.. sob..sob... Tapi hari Ahad best, jumpa mummy dengan daddy Qimie, diorang belanje makan Ayam Penyet kat seksyen 18. Weh, Ayam Penyet ni, bagi aku biasa2 jela wei... sayang aku tengok RM..RM melayang sebab masakan yang kalu kita pergi kat kedai2 makan tengahari pun kite boleh dapat rasa yang sama. Eh, tapi tak kisah la kan.. sebab bukan duit kitorang hahahha...

Owh, sebenarnya ahad tu pergi seksyen 24, gi rumah lama sebab nak angkut semua barang2 akhir yang ada kat kuarters lama tu.. Surat pindah dah dapat, tak gheti2 ko nak kosongkan rumah ihihhihi... Semua dah licin kot kat rumah lama tu, klu ada pun kabinet tv lama.. Hahahah.. berat kot nak angkat turun bawah untuk dilupuskan, so anggap jela hadiah kat tuan rumah baru tu nanti.. HAhahaha.. dasar betul kami ni..

Eh, ok sebenarnye nak cite pasal semalam.. Ingat tak aku cakap pasal hadiah bowling yang aku aim tadi???? Nak tau ape ke.. ish cam tak surprise lak kan.. Jap lagi aku tayang gambo..

Camni, semalam, masa sembang2, nampak la sorang Haji yang menang hadiah yang aku idamkan kat atas tu kan.. Aku gurau2 dengan dia cakap, Haji, hadiahkan la kat saya, kira macam hadiah in advanced sempena saya nak deliver baby baru ni.. Hahahha.. dasat tak mak mengandung punye permintaan??? Haji tu gelak2 jela... Tapi dia ada cakap la, ko nak ke bunga?? Nak laaaaa... aku kan tak malu punye orang harus la gelak2 pastu cakap nak.. Hekhek...

Sekali, tengahari sebelum lunch Haji tu call.. Suh datang belah wing dia... Aku ok je sebab bajet diorang ada buat makan makan... Belah wing sana meriah tau bab makan syokkkk!!! Terus tinggal keje2 pastu terus ke wing sana..

Dah sampai situ cam, eh takde ape pun.. Takde pesta makan2 pun.. Aku terus la ke bilik dia. Dia nampak aku terus tersengeh2..

"Ye aji, kenape??"
"Bunga nak tak yang bunga mintak tadi??"
"Mintak?? Mintak ape??" Dah blur aku ni
"Tu..." dia tunjuk kotak atas kusi rotan dia.
"Ape ni aji?" Tangah dah belek2 dah.. "Ehhhh!!!! Takkan kott!!!"
"Ambik aah, saya bagi"
"Eh, saya gurau jela haji.. ishhh!!! Takkan kot.."
"Ambik la, bini saya bagi"
"Haa??? Ish, siap isteri aji tau?? Hahahaahha, tak pe la tak nak la.. Ni kan aji menang.. takkan nak bagi orang plak" Hahahaha.. main tarik tali lak aku.. dalam atiii wohoooooo bestnyeeeeeee!!!!!
"Tadi saya tertinggal barang kat rumah, gi amik terus tanya bini saya, saya cakap la bunga cakap dia nok, pahtu, dia ngandung pulok tu, terus bini saya cakap ha yeke.. ha takpe2 bagi kat dia"
"Hahhahaah... ada lak aji ni... Takkan la kot... Ish segan la..."
"Takpe, lagipun bunga kawin dulu saya tak bagi hadiah pun, bagi duet je.. takpe la... Amik je"
"Klu, cakap hadiah kawin, saya amik la.. tapi klu cakap sebab saya mintak, pastu sebab mengandung, tak nak la..." Gile malu aku kot masa ni... Memang aku rase muka dah merah padam.
"Eh, tapi, klu orang tanya, cakap bunga beli separuh harga dengan saya yer"
"HAhahaahaha.. ok.. time kasih aji..."

Korang tau tak ape hadiahnye???Jus maker!!!! Woohoooooo!! Sape tak teruja beb????? Cakap kat aku.. Ko nak kuar duit ko dekat RM100 semata nak beli benda ni?? Takkkkk!!!

Sebab tu bila aku kuar, sumer orang tak caya bila Aji cakap aku beli dengan dia separuh rege.. Emang dasar bunga ni kedekut, suka menda subsidi je.. HAhaahahahaha... Petang tu terus buat jus oren yang bos tanggung suh letak kat pantry. Merasa la bebudak ofis minuman dari perahan mesin tu.. Hihihi.. Syokkkk!!!!

Amacam kak fida, cabiman, walaupun ai kalah, ai dapat hadiah.. Daripada bos unit uolllzzz pulak tu.. Tapi tau tak.. ada patut orang belakang saya ni cakap "Bunga ada skandel ker dengan Haji tu???" Tak patut!!!! Ada ke orang yang dah ku anggap cam bapak tu nak aku skandel mendel.. Dah tentu2 lepas amik hadiah, letak kat tempat, terus kol hubby.

Tau ape hubby cakap, takpe, amik je, rezeki anak dalam perut la tu.. AHahahahaah... Well kesimpulan yang aku dapat... Masa preggy ko tak payah la bunga ko nak main sport ke ape ke.. sebab, luck ko takde... Tapi, rezeki baby dalam perut, memang payah nak dimengertikan.. Ari tu tak menang bowling, dapat hamper.. .Yang kali ni plak dapat hadiah single tempat pertama orang len plak...

So, korang, apa lagi tunggu, cepat la mengandung lagi haahahahaaha...

Sekian, berita sukan dari ibu mengandung haahahahaha... Gelak tak ingat donia...

Thursday, May 5, 2011

Karenah Qimie di Pantai Batu Hitam

Eh, skema lak tajuk aku tengok.. Sejak jaga sorang lagi bos ni, aku rase aku agak skema haahhahah...

Hai korang.. lama aku tak bersiaran kan.. Buka blog, tapi bila nak menaip, idea ilang.. Agaknya demam nak balik kampung kot..

Eh, tetiba cam malas nak tulis ape dah.. Sebab perut dah berkeriuk lapor... Huhuhu.. harus segera ke kafeteria, cari apa2 yang boleh ditelan tekak..

Haa... korang layan jela gambar si kenit ni masa balik kampung minggu lepas.. Sebok kejar kucing kat pantai tu.. Kucing tu nak istirehat pun tak boleh.. Huhuhu..



Okla korang.. mood ke longkang ni.. Kaki sakit sebab banyak sangat berjalan.. Nak gi kafe.. lapooooo daaa..