Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, June 28, 2011

Idaman suri.. eh idaman mak yong..

Hari ni, datang keje dengan azam takmo nanges-nanges lagi.. bio la airmata nak tumpah pun ari jumaat tu kan.. ari last aku keje tu kan...

Sekali, ari ni ada 2 orang kawan aku kat cerun yang buat hati aku tersentuh... Last week, Ina budak yang agak baru jugak kat cerun, eh jap... dah setahun lebih kot.. (hahahaah.. matik aku dia bace ni aku lupe dia dah berapa lama kat cerun.. sebab aku baru je tau, dia tau aku berblogging ahhahaah)

Tapi, aku just nak cakap, walaupun dia baru kat cerun, tak sangka dia tunaikan wish aku nak makan bihun Singapore dia buat kali pengelasan... Actually dah 2 kali dia belanja kami bihun singapore dia, sedap weh, boleh teringat-ingat dia punyer rasa.. Still anak dara, tapi dah pandai masak.. Aku ni, dah kawin baru belajar nak pegang sudip hahaahah...

Dari minggu lepas lagi dia tanya aku, nak makan tak bihun, sebab aku request dah berbulan-bulan lepas lamanya rasenye, tapi dia asik ngelak.. hikhik.. So sempena aku nak kuar dari cerun & gak aku ni mak yong, maka dia korbankan la waktu tido dia pagi tadi untuk masak ni...Tak kedekut langsung, dengan ada udang yang banyak, ayam yang banyak, daging lagi dia letak.. Lada itam, lada sulah secukup rase... Fuhh memang terangkat... Sampai-sampai ofis terus aku terjah pantry hahaahha... dan aku gak orang pertama buka bekas tu & makan haahahaha... 3 pinggan weh.. dasat tak????? Baby dalam perut pun kemain seronok bergerak2 dapat makan bihun terangkat hihhi...

Ni gambar ni aku amik masa sumer orang dah blah, lupe nak amik gambar awal2.. yang ni udang, ayam, daging dengan telor dah banyak lesap, dak2 lelaki la ni, makan pilih2 bahan.. hiihih...

Ina, once again, thanks!!! Aku terharu sangat weh.. alaaa ni malas buat wish ni.. tengokkkk, dah mula la bergenang lagi airmata aku ni.. Hishhhh kolam air betul mata aku ni... Tapi aku tau ko bace ni.. aku nak letak gambo ko kang, ko terlebih glem lak, kang ko tak terlayan orang nak tackle ko hahaahahah... Tapi, thanks again weh.. really appreciate it!!!! Cayanngggg ko banyak2 hihihhi....

Ok, second hajat aku pasal kopok leko kan.. Baru je sat tadi, pegawai unit aku masuk, dia agak lambat hari ni, ingatkan ada lawatan ke mana2, rupenye dia lambat sebab gi amik ni...Kopok leko wehhh!!!! Baru je semalam ngadu2 dengan dia tanya takde sape2 ke nak gi Teganu, nak kopok leko... Dia gelak2 je masa aku tanya, tapi tentiba pagi ni dia hulur ni... Tak ke ko teharu lagi... Pasal bihun pagi tadi pun tak abis lagi terharu tetiba dapat lak kopok yang aku dok idam dari kelmarin... Sangat menyentuh naluri weh!!!!

Siap aku cakap kat dia lagi, En.. XX terharu... nak nangesssss!!!!!! Dia bantai gelak je, terus blah, takleh tengok aku nanges laa tu.. Terus aku gi pantry simpan dalam esbok.. pastu lap2 airmata hahaha... malulaaaa orang tengok... Tula semalam dia cakap sangat, dengan Dato' aku nanges2, tapi dengan dia tak pun... Huhuhu.. kan dah, aku nanges dah..

Huhuh.. tu la korang, sebab tu aku sayang sangat nak tinggal ofis ni.. Walaupun sini PA takde bilik, tapi tu yang buat kami semua rapat, takde gap antara sokongan dengan pegawai atasan.. Siap leh gurau-gurau kasar sumer..

Tu, bos tanggung aku ari tu.. errr sekarang tak tanggung lagi laa bos PA dia dah balik dah... dia kol aku.. Tanya betul ke aku last minggu ni. Huhuhu.. tau la aku suka buat lawak dengan sumer orang tapi bab ni aku serius... Kira terharu gak, sebab dia tanya tak mintak tangguh ke & gurauan dia agak kasar, tapi aku tau dia ambil berat... Dulu kan aku dok marah2 dia sebab masa tanggung macam2 dia nyer peel, tapi sebenarnye dia sangat baik... Mulut je potpetpotpet, tapi hati baik.. ermnn..

Ntahlaa... risau aku nak hadapi hari2 esok lak... Takut empangan aku pecah lagi... Arrgghhhh!!!

Eh, lupe... Buat kak Asha, thanks ek sebab nak tolong belikan kopok untuk penuhi hajat makyong yang ngengade ni.. hihihi.. len kali ek akak belanje, bila saya turun ganu nanti.. eh akak kat Kemaman kan?? eh, ke bukan?? Huhuhu... Terharu jugak dengan akak sebab nak tolong makyong ni walaupun kita ni kenal dalam alam maya.. Sobb..sobbbb... terhawuuuu tehawuuuuu..

Ok tu je, nak sambung keje lagi.. banyak menda nak kena settle sebelum tinggalkan ofis ni..

Monday, June 27, 2011

Teringin..

Teringin ke mengidam nama dia erk??? Tapi dari semalam aku teringin sangat nak makan kopok leko.. Takmo dari tempat lain.. nak yang Teganu juak.. sape leh belikan?????

Tu satu, pastu tadi tengok fb kak fida, dia baru balik dari ganu.. Tunjuk lak gambo makan sata... Mung memang kak... leleh airliur tengok tau dop!!!! Rase nak terbagn balik kampung sendiri sekarang gak.. Teringinnnn!!!!!

Pastu buka pose petang ni, cam teringin nak makan piza plak.. Apsal ni.. makin lama makin banyak lak menda akua teringin..

Semalam hampir2 merajuk dengan hubby.. Aku ajak dia jalan2 lepas balik kenduri kawin semalam, tapi dia cakap tak larat, sebab pagi tu dia training bola sepak.. Tarik2 muka dah aku semalam tapi dia pujuk beli buah rambutan.. Sejuk sikit ati sesejuk buah tu hikhik...

Uiks!! Ni baru lepas tepon mak.. Hahahah... ngadu ngidam nak makan kopok leko dengan sata.. Telan2 airliur sambil cakap.. Nak request balik kampung minggu ni kang, hubby kena daftar sambung belajar lak sabtu ni.. Aduiiii.. sebbaik mak cakap nak datang sebelum raye nanti.. Patutnye mak datang bulan lepas lagi, tapi asik tak sihat je.. aku pun risau sebenarnya... ikot hati nak je terbang pulang ke kampung jenguk mak.. tapi, minggu ni dah last keje, pastu minggu depan lak kena daftar tempat baru.. tak berkesempatan lagi...

Harap2 mak cepat sihat.. Dah lebih sebulan berlarutan.. macam2 klinik dah pegi, tapi demamnye on off.. mana aku tak risau... Tapi aku kerap la kol mak, nak tau perkembangan.. Ermnn... kalaulah Shah Alam ke Kuantan 1 jam je perjalanan, tak payah tunggu hubby, memang aku balik berdua je dengan Qimie tu.. Huhuhu...

Ermnn klah.. cam nak sebak2 lagi bila cita pasal kampung.. Owh incik hubby, u baca tak blog ai ari ni.. bz kan.. Tak kira, ari ni saya nak buka pose makan piza gak... Pelizzzz, kita makan kat Pizza Kota Kemuning tu erk.. erk.. Pelizzzzzzzz!!!

Gugurnya airmata di hari pertama minggu terakhir

Tadi kan... gi jumpa Pengarah Kanan kitorang.. Dia dah bersara sebenonyer tapi, hari ni datang settle a few things.. Aku kan minggu ni last day, so jumpa dia nak ucap 'Selamat Tinggal boskuuu... tak mudah aku pergi..." Eceh...

Tapi, dia suka tau... buat aimata aku mengalir... Sedeh weh, berhadapan dengan dia buat aku sok sek sok sek.. Hahahah... nanges depan bos tebeso.. Dato' la yang salah sebab buat saya bermain emosi... eh, jangan korang salah faham, bukan emosi babitkan perasaan antara kami, tapi ikatan kekeluargaan yang telah kitorang satu cawangan bina...

Sedih... mata dia pun merah masa airmata aku ngalir tu.. tapi kami gelak2 la nak bagi ilang sedih hikhik... Aku agak baik dengan dia, sebab dia sangat sporting, boleh bawak bergurau dan berbincang... tapi.. live must go on, macam dia cakap la, u choose that way.. Semua tempat baru pun ada cabaran, kena la harungi...

Owh, touching... dok nasihat aku cam anak dia.. Ermnn... tapi aku mintak kuar cepat2 sebab airmata asik la nak mengalir weh.. Aku sayang gile cerun.. sumpah tak tipu.. Ni la keje pertama aku selepas abis belajar.. Macam-macam aku belajar kat sini.. Dari anak dara sampai dah nak masuk anak 2... Ermnn... tak pela, mungkin perubahan akan bawak sinar baru dalam hidup aku pulak, mana tau kan..

Buat rakan2 kat cerun.. lagu ni khas untuk korang..

Selamat tinggal kawanku
Tak mudah aku pergi
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini

Ok
Dah memang
Bukan mudah untuk ku menerima hakikat
Dalam hidup ini sentiasa ku tersekat
Apa yang ku harapkan
Kasih sayang yang suci murni
Tetapi semuanya hilang setelah kau pergi
Dulu hari-hari ku berwarna warni
Kini kian mendung
Ia tinggal satu memori
Jangan jangan lepaskan genggamanku ini
Hidupku hanya bermakna jika kau di sini

Mana janji
Mana erti
Kenapa gembiraku kini menjadi sepi
Musnah segala apa yang ku impikan
Tetapi ku tetap tabah
Kerana Tuhan yang menentukan

Kau tetap pergi apakan daya
Walaupun ku telah mencuba sedaya upaya
Ku harapkan ini sesuatu yang kekal
Namun ku terpaksa melepaskanmu baby
Selamat tinggal

Selamat tinggal kawanku
Tak mudah aku pergi
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini

Tiada ertinya kau tinggalkan aku
Sedangkan teramat ku mengasihi dirimu
Cuba ingat semua yang kita pernah lalui
Sayang bukalah fikiranmu kembali
Ku tak mahu hidup tanpamu di sisi
Hanya kau seorang yang pernah aku kasihi

Jangan pergi jangan pergi
Jangan tinggalkan aku begini
Jika aku yang engkau cintai
Kenapa semua ini
Kenapa semua ini
Mengapa semua ini
Jika aku yang kau cinta
Mengapa semua ini

Kenapa semua jadi begini
Kenapa mengapa
Jangan pergi jangan pergi
Jangan tinggalkan aku begini

Selamat tinggal kawanku (usah pergi)
Tak mudah aku pergi (jangan biarkan ku menderita)
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini (aku sentiasa di dalam dada kamu sayang)

Walau ku pergi sayangku (usah pergi)
Dalam jiwaku ini
Kaulah cintaku yang kekal
Selamat tinggal

Selamat tinggal kawanku (usah pergi)
Tak mudah aku pergi (jangan biarkan ku menderita)
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini (aku sentiasa di dalam dada kamu sayang)

Walau ku pergi sayangku (jangan pergi)
Dalam jiwaku ini
Kaulah cintaku yang kekal
Selamat tinggal

Kau cintaku yang kekal
Selamat tinggal

Tang yang ayat bold tu.. khas untuk kengkawan aku kat Cerun.. sob..sob..

Wednesday, June 22, 2011

Syukurrr!!!! Time kasih JPA

Alhamdulillah... Rasa macam tak percaya lagi ni... Baru je dapat panggilan daripada JPA, permohonan pertukaran aku suka sama suka ke Shah Alam diluluskan.

Terima kasih YA ALLAH sebab dengar rintihan hati aku.. Baru je last 2 weeks buat solat hajat mintak dipermudahkan.. Syukur sangat...

Tapi, tadi.. tak tau nak suka ke nak nanges... Sebab, aku sayang sangat dengan Cawangan Cerun ni... Ni la tempat pertama aku kerja setat abis belajar.. Tapi, aku kena fikir jauh, demi masa depan anak, dan keluarga aku sendiri, kena korbankan keselesaan dan keseronokan kerja kat sini.. Ermnnn harap2 tempat baru boleh berikan aku satu pengalaman yang manis seperti mana aku dok kat Cerun ni..

Okla korang.. bagi yang doakan aku aku ucapkan terima kasih yang tidak terhingga...

Kengkawan kat cerun sumer marah aku, katanya dah dapat tukar nanges2 lak.. Hahahaha.. korang tu kat mulut je suh aku cepat pergi kan.. tapi dalam ati ada taman, sedih kan??? HAahahaha... aku punnnn weh!! Sayang gileee kat korang.. tapi, i really have to make a move for my future.. HIkhik.. gediks tak ayat??? HAhahaah.. sila jangan pulaukan i masa hari perpisahan i okeh!! Nak hadiah yang bila saya tengok or pakai, saya ingat kat korang tau!! Haahahaha.. sempat lagi memintak hahaahahah...

Oklah, kena clear barang2 dan meja.. 4 Julai dah kena berubah angin di tempat baru... Mahkamah Tinggi Shah Alam... here i come!!!!!!!

Monday, June 20, 2011

Lenyap!!

Yup!! 2 hari lenyap dari alam maya... Ada kusus Setiausaha Terampil katanya.. Tapiii.. sesi pagi tadi asik cite pasal protokol jek.. Pastu ketua dia asik cite pasal dia masa jadik pramugara...

Huh!! Bosannnn!! Ok dah nak gerak, kol 2.30 stat balik.. Daaa...

Saturday, June 18, 2011

Penang Part 2

Entry basi... Tapi tak kira, nak up gak hahahaah.. Dasar kan..

Ok, ni story pasal gi jalan2 ke Penang lagi.. Malam tu kitorang makan kat Restoren ni.. Kedai dia no bad laa, besar, pastu bersih.. Toilet dia pun bersih weh.. tu penting... Makanan dia pun cepat sampainye... Takde la perut kami menjerit nak menunggu..

Cam biasa la sebelum makanan sampai harusla sesi penggedikan berlaku ngeh..ngehh..

Mak yang hover, si apak dengan anak pun dah bosan dengan gelagat omak eh hikhik..

Ini la ibu mertuaku.. Sporting, baik weh!!! Owh, bukan yang muda itu, yang tu adik iparku.. Owh, masih mencari... belum berpunye..

Haa... ni la makngah Qimie.. Kami numpang umah Kak Ida je, jimat duit hotel kan hihihihi... Time kasih Kak Ida...
Pehal tah maklong Qimie ni.. Main cak kun cak lak dgn towel kecit... Ops!!!
Okeh2, kita tengok lak menu dia.. Ni kami amik yang set punyer...

Memula sampai air... jus oren & jus tembikai..stail mamak kan.. guna besi2.. eh besi ke ape tu ekk huhuh..

Pastu ikan siakap 3 rase.. rasanya boleh tahan..
Udang goreng butter -sgt aaaa tak segar udangnye...

Sayur campur.. ok laa...

Tomyam campur.. ermnn kureng kena dengan selera aku..

Kerabu ikan + mangga ~ okkkk terbaikkkkkk!!!!!!!
Sambal2.. aku tak rase pun

Nasi putih

Lupe lak, ikan bawal suwit sawe.. hikhik.. oklaaa..
Rasa sumer makanan tu just ok2 je.. Mungkin sebab tekak aku tak sedap or ape.. tapi yang lain cakap sedap je.. hihihih... aku dah biasa rasa fresh punya makanan laut kot.. tu yang tak berapa nak ngam dengan tekak aku...

Tapi harga semua makanan tu just RM ... Kira sangat berbaloi la untuk8 orang dewasa makan..

Tapi si kenit bawah ni makan.. Ermnn.. bukan makan kot namanye.. sepahkan lantai kedai.. huhuh.. tak sanggup aku nak snap ghope lantai dengan babyseat tu.. kotor ya amat weh!!
Nasib la korang pekerja restoren tu.. bertabah jela nak kemaskan nasi2 yang budak ni selerakkan.. Hadoiiiiii...

Friday, June 17, 2011

Mengantuk & terkehel

Mengantukk!!!!!!! Dah kol 3.30 pun aku still mengantuk kan.. Dasar!!!! Tulah, time rehat sebok main karom.. Punye nak nak sakitkan ati orang.. sanggup main berhabisan.. Hikhik.. tak sangka nasib menyebelahi aku & partner aku.. Tu laaaa... pihak lawan dok eksyen cakap tak penah kalah.. Hahahaah... sekali lawan dengan kami seri 2-2... Penentuan senin nanti katanya ahahahaha.. Gelak memang macam langsuir dah tadi.. Eh, penah dengar ke gelak langsuir.. woh seram dowh!!

Penat badan sebenarnye ni.. kelmarin berhempas pulas kami laki bini dok kemas rumah, mop lantai, cuci peti, basuh kain sumer2 la sebab mertua nak datang.. Semalam lak, bersilat kat dapur sensorang sebab hubby main badminton. Huh!! Nak masak gulai ayam, sayur buncis goreng, ayam goreng & telur dadar pun amik masa dekat 2 jam hahaahaha...

Maunye tak, dok melayan Qimie makan aiskrim, pastu sambil2 bersihkan ayam dengan perah santan dok intai2 drama Nora Elina.. Nama pun dah akhir semalam kan.. Huhuh.. Tapi yang tak best... gulai aku lecah beghah klu sebutan teganu laa.. Kalau sebutan orang kiil hikhik bawang tak cukup garing or santan kurang or rempah tak sempat pecah minyak.. Cane nak tengok, masak dalam gelap.. lampu dapur tentiba nak tebakau.. Ampes kannnn!!!!

Lepak2 jap dengan famili mertua, pastu mata aku, badan aku memang dah mintak rehat.. Siap terkehel kaki aku ni rasanye.. hubby lak mintak urutan.. haip2!!! Otak ke lain la tu.. urut kaki dia laaa... Main tak hengat.. Haip2!! Pikir lain lagi la tu... Main badminton dengan bola laaa... Tu yang sampai kaki dia pun terkehel sama... Aku terkehel sebab galak main pingpong time sukan Ahad lepas.. Eh, tak buat entry pun lagi pasal sukan kan.. Nanti laaa ek.. hari ni punye entry pun petang baru aku taip.. tu pun gigih.. Dok ralit bace blog seseorang.. tu yang sampai lupe blog sendiri tu hikhik...

Eh, selamat berhujung minggu yer korang...

Wednesday, June 15, 2011

Penang Part 1

Last week ikot family hubby jenjalan kat Perak & Penang.. Diorang ada hal nak settlekan kat Perak & gak gi kenduri sepupu arwah abah kat Bagan Serai.. eh Bagan ke kat Bukit Merah.. Aku pun dah lupe..

Just enjoy gambar jela erk.. Kat pantai.. pantai.. eh pantai ape ni erk??? Queensbay kot.. Sebab kat JJ Queensbay haahhaha...
Terserlah pewot hahaahah...
Suka gambo ni.. suweet je..
Ni dengan maklong Qimie & Qistina yang suweet..
Berkelah kat tepi pantai, sambil makan aiskrim goreng..
Rombongan Mr. Qimie ke Penang.. ;)
Qimie je yang muka spoil dalam gambo ni huhuu... Penat berkejaran tepi pantai
Nak jugek menggediks pose haahah.. Dengan mak uda & maklong Qimie
Susah gile nak dapat kerjasama Qimie amik gambo tau.. Tengok la muka dia.. Adeiii
Pose yang tak berapa nak ready hikhik..
Owh, diakhiri dengan pose lelaki perkasa dalam family belah hubby.. hihihih... Sama pattern je kan muka diorang hikhik...

Okeh, nanti sambung edisi makan-makan lak..

p/s: Bila la dapat together2 camni dengan family belah aku plak.. Rinduuuuuu...

Mata panda gara2 si tochek

Dah 2 malam aku tak cukup tido.. dah 2 hari muka aku sembab, pucat, macam tak siap.. Dah la tu... mekap lak tertinggal kat raga moto hubby... Maka muka yang sembab lagi pucat lagi adehhh, bertambah teruk kelihatan dimata orang tanpa mekap huhuhuh...

2 malam Qimie buat hal... Ada dak ofis gelak2.. katanya anak buat hal ke.. apaknye wat hal malam2?? Aihh.. kalu apaknye wat hal, senang nak urus... masalahnye si kenit yang buat mama dia yang adoo...

Masuk je umo 2 tahun ni.. ada je perangai dia yang buat aku migrain.. Kepala aku weng2 sokmo pepagi.. Pastu nafas aku tak cukup, mengah.. 2 malam dia buat hal ngigau nanges2.. 2 malam buat hal nak tido macam2 posisi.. Tarik tangan aku suh peluk dia la.. nak tido bawah ketiak aku la.. nak letak kaki atas aku la.. nak tido atas perut aku la.. Dan.. 2 malam gak tilam asik basah sebab kencing dia boco.. Herannye pampers tak penuh pun...

Then malam tadi baru aku tau nape pampers dia boco.. Rupenya tetiap malam dia menggaru 'bird' dia sampai 'bird' tu terkeluar dari sarung pampers.. Betuah punye anak... Aku ganti sesiap malam tu takut dia terbabas lagi.. Eh.. kul 4.00 pagi.. tetiba dia berdiri.. pastu hempas badan kat tetengah antara aku dengan hubby. Sebbaik aku perasan, cepat2 alih badan aku ke tepi, klu tak memang perut aku senak laa...

Eh, dah beralih ke tempat tido dia tetiba rasa basah.. Hangin satu badan la aku.. Dah la dari kol 10 malam dia dok ok, ek.. ok ek.. Nak susu la, nak tepuk la, nak peluk la, nak gentel puting susu la.. Sakit ati... tak bagi dok ok ek ok ek.. Arrgghhhh!!!!

Dah basah tu aku pegang suar dia, eh tak basah.. pegang baju ermnn... habis... depan suar dengan depan baju berjerok orang pahang cakap basahnye.. Ape lagi... aku buka lampu terus pot pet pot pet... Qimie diam je.. dengan hubby2 aku diam.. Hahahaha... kecian si kenit aku tu.. Tak melawan langsung masa aku tukarkan pampers dia, lap badan, tukar baju, marah2 dia, suh dia berdiri, jangan tido atas katil sebab aku nak amik toto.. Dah bentang toto arahkan dia tido atas toto.. Hubby cakap kesian Qimie, biar dia je tido atas toto, aku cakap tak payah, kang dia golek2 habis baring atas tempat dia kencing tadi..

Dengan aku2 sekali tido atas toto.. Sapu minyak yuyi kat perut dengan tapak kaki, tepuk2 dia, dia cium2 aku, konon mintak maaf la tu.. Huh!!! Sebbaik, sejuk skit hati aku dah anak pujuk.. Last dia tido gak.. Sampai susah nak kejut la pagi tadi nak hantar gi rumah baby sitter.. Siap atas moto pun tido huhuh..

Sabo jelaaaaa anak teruna aku nan sorang ni.. Ni baru sorang ni weh.. aku tak tau laaa ape huru hara tambah lagi sorang nanti.. Owh... bertabahlah aku... huhuuh...
Hai laa pengarang jantung buah hati mama... jangan laa nakal2 sangat.. kan dah nak jadik abang.. asik laa pukul perut mama.. marah sangat la tu nak dapat adik.. takut ekkk mama dengan papa sayang adik lebih??? jangan la risau anakku... kasih kami takkan berkurang buatmu... Love u so much Muhammad Airel Hakimi...

Monday, June 13, 2011

Small celebration for Qimie

Semalam ada Sukan Antara Unit Cawangan kitorang.. Sekali mummy & daddy Qimie usulkan sopaya kitorang share beli kek untuk buat sambutan kecil2an masa lunch break.

So, oleh kerna esbok aku da penuh, mintak diorang je la belikan..

Ermn.. enjoy de picture jela erk!!! Mood kureng pagi ni.. penat tak ilang.. huuhhuh...


Kengkonon nak buat peace.. hikhik...
Yang ni pun.. peace ape ntah jadiknye..
Kek King's.. beli yang kecit je sebab tak banyak choice.. Malam dah time tu kata mummy Qimie..
Muka budak terkejut sebab tetiba sume kerumun dia & nyanyi lagu birhtday.. hihihih
Bagi pisau kat dia.. abes dia cincang kek tu.. sebbaik sempat diselamatkan lagi skit ahahah..
Keras je tangan time nak potong kek ahhaha..
Suh tiup, dia tenung je kek tu hahaha

Muka takot2.. tapi.. okla.. Dia seronok dan beronok2 semalam sebabnye...
Cian papa dia, sampai kejang kaki melayan kerenah anak teruna dia nan sorang ni huuhu..

Friday, June 3, 2011

Keje, anak, keje, anak

Hari ni datang keje separuh rela.. Mata rabak teruk, muka toye cam pendatang haram baru turun dari bot haram..

Tapi.. sebab tanggungjawab, aku datang gak.. Ape tanggungjawab tu... ermnn kena jaga tempat PA Pengarah yang tengah syok bercuti.. Sebab aku kena jagakan??? Ermnnn sumer PA kat ofis aku MIA... hahaha.. tak le.. Kak Fida kena cuti pasal pengasuh dia nak cuti.. Akak sorang lagi, tunaikan umrah, akak sorang tu MC lama gak aku rase dekat setengah bulan kot sebab kena operate, last, adik yang sorang tu, tengah cuti bersalin lagi... Dah tu sape je tinggal???

Baru je baca keluhan bersama ahkak fida pasal dia kena ganti semalam.. Cian mung kak.. Hikhik tergelak2 saye membacenye tau.. Ni nak bace klik sini. Sebbaik setakat ni tade sebarang panggilan yang bisa sakitkan jiwa raga saya.. Klu ada memang orang tu cari pasal la jawabnye.. Sebab ari ni.. datang keje memang separuh rela...

Nak tau pasal ape aku separuh rela.. ermnn 2 malam dah uollzzzz aku tak tido malam.. Ingat tak kisah aku bawak Qimie datang ofis tu.. adeiii... Balik dari ofis tu, malam tu terus badan dia panas.. Semua panas kecuali kaki.. Kaki sejuk.. Dia mintak selimutkan kaki, tak sampai setengah jam, 1 badan dah panas.. Panas bukan tahap suam2.. tapi letak telo aku rase masak kot..

Aku bagi ubat demam yang biasa dia makan, lap2 badan dengan air.. Tak jalan weh.. Adui... panas tak jugak kurang2.. Aku rasa aku memang berjaga, tak tido2.. kol 5.30 pagi kot baru aku tido kejap sebab suhu dia dah turun skit..

Pukul 7.30 terus bersiap gi klinik.. Rupa aku pagi tu??? Hahaha.. memang cam amah dah kot.. Kusut masai sebab tak cukup tido, dah tu tak koser aku nak mekap bagai... aku gunakan masa mekap tuk tido dengan Qimie kat depan tibi semantara tunggu hubby bersiap.. Hubby pun aku mintak dia half day, anto kami ke klinik dulu, klu suh aku pandu kete.. ke longkang kot peginye sebab memang mengantuk tahap ape ntah..

Sampai klinik, suhu Qimie naik balik.. Doktor cek, masa tu dah 37.8, dia cakap.. Paru-paru Qimie dah masuk kahak.. Kena amik gas.. Aduii masa tu tak tau nak cakap ape dah aku.. Qimie masuk bilik tu, tengok alatan sedut gas tu dah meraung awal.. Hubby pegang Qimie, aku lak pegangkan gas tu.. Gambar ada.. tp sebab dok tempat orang, tak leh nak upload aksi dia nanges time tu huhuu..

Lepas cek anak, cek omaknye plak.. Amik ko.. dengan aku2 sekali kena tegur... Paru2 aku bunyi tak sedap katanya.. Memang pun, kahak ni dah dekat 2 bulan kot, tak hilang2.. Aku mintak mc sebab memang tak larat nak keje kepala aku pusing tak cukup rehat.

Lepas gi klinik, singgah kedai jap makan.. Tengah aku dukung Qimie tengok nak makan ape, tiba2 dia muntah.. Takde signal langsung.. Aku bawak terus ke toilet. Ya Allah, sayu hati aku tengok dia muntahkan susu yang dah ada dalam perut kot, tak pun yang otw ke perut.. sebab berketul2 cam susu basi.. bukan sikit tapi banyak.. Baju dia dengan baju aku habis berbau sebab muntah tu.. dan aku rase sebab panas sangat, keluar segaris darah kat idung dia.. Cuak gak aku, tapi bila tengok dia ok, takde darah seterusnya keluar, kitorang putuskan tu sebab dia muntah teruk sangat.. Masa tu panas dia dah mula kurang la sebab doktor dah sumbat ubat ikot montot..

Berselera betul dia makan roti canai telur, share dengan aku.. Owh, macam biasa, dia konker pinggan asal, aku amik pinggan lain.. Huh!!! Tapi... tu jela makanan yang masuk perut dia semalam.. Ape pun dia tak nak makan, biasa kalau minum air panas, aku ajak cicah biskut, laju je, dia geleng tak nak. Aku amik nasi, nak suapkan, dia cakap tak nak.. Aku amik roti nak suapkan, pun tak nak.. Susu..susu, susu.. tu je dia nak.. Ermnnn.. takpe lah nak, susu pun banyak khasiat.. Tapi herannya makan tak.. tapi beraknye sampai 3 kali.. Banyak lak tu.. ntah sumber mana dia keluarkan balik tak tau laa...

Siang sangat la aktif.. sebab tak demam dah.. Eh, malam pun aktif, beza dia start kol nam tu badan dia panas balik.. Dan, ketahuilah bahawasanya panas tu adalah kekal sampai ke pagi tadi.. Aku dapat tido 2 jam je kot, sebab malam tadi bergilir dengan hubby.. klu tak bergilir, mungkin aku pitam kot.. Sebab 2 malam berturut2 tanpa tido yang cukup..

Kol 4 lebih aku sumbat ubat bontot kat dia sebab ubat biasa tak bagi kesan.. Dia pun tak lena sebab tak selesa aku asik lapkan satu badan dia dengan air asam jawa.. Siap leh jengel mata, pukul2 aku lagi marah sebab tak dengar cakap dia bila dia cakap, tanak..tanak... Marahla mama sayang, janji anak mama terhindar dari sawan akibat kepanasan melampau..

Tu, time aku suh hubby berjaga tu pun aku rase aku lena tak lena je tido.. ishh.. risau hubby tertido sama, tak lap badan Qimie.. tak memasal je.. Yela siangnya penat dok main pingpong dengan badminton.. Aku rase dia pun tak sangka demam Qimie berpanjangan, sebab biasanya paling lama pun 2 hari je dia demam.. tapi kali ni teruk la plak..

Pagi tadi aku tinggalkan gak dia dengan pengasuh.. Sebab siang dia tak demam teruk, malam je.. Ni pun still mikir2 nak pergi Melaka ker tak esok.. Esok kenduri kawin x-housemate masa bujang2 dulu.. Rancang dah baekkk tapi, Qimie lak tak sihat.. Ermnn.. tu la bak kata orang ofis aku... Mungkin ada yang 'menegur' time dia kat ofis kelmarin sebab dia 'galak' tak hengat sangat kan.. Ermnnn mungkin gak kot..Sebab.. ofis aku memang keras pun..dan memang dia tiba2 je demam lepas balik dari ofis.. Wahhh tanda tanya di situ..

Okla, dato' dah balik dengan 1 awek cun laaaa.. Nak buat2 banyak keje la.. Ahahahaha.. eh, tak nak rekod surat, sambil2 intai blog korang.. Hihih.. Keje tetap keje walaupun muka seperti tapir kehausan tido.. Hikhik..

Wednesday, June 1, 2011

Qimie in de house.. ops!!! Office

Hai sumer, lama tak bersiaran.. Semalam EL, hujan turun lebat sangat kat Shah Alam, Qimie lak cam tak sehat sebab bangun2 mintak susu, terus muntah.. Ermnn memang penyebab betul la mama dia tak keje semalam.. Ingat nak amik cuti Jumaat, nak kemas rumah sebab famili dari Pahang nak datang Sabtu ni.. Tapi alang2 cuti semalam, settle sumer la..

Petang semalam tetiba dapat sms dari pengasuh Qimie, cakap mungkin tak dapat jaga Qimie esok sebab diorang 1 kuarge demam.. Owh, ok.. nampaknye terpaksa la bawak Qimie datang ofis..

Pagi2 dah bangun, semangat betul dia, tak tido pun dalam kete.. Punye semangat nak datang ofis mama.. Payahnye sekarang dia dah tak takot dengan orang.. So, penat aku kejar dia ke sana sini sebab menyorok.. Last2 ramai orang dah datang ofis, diorang lak melayan dia.. Ermn.. boleh la buat keje jap..

Sekarang???.. Sekarang dia tengah ni..
Lena kan.. Tido atas kusyen pegawai ofis aku yang cuti ari ni.. Aku cilok jap pinjam untuk hari ni ehehheeh...

Ok la, nak isi borang kuar kuarters ni.. Nak claim.. Mana tau kan rezeki, dapat la... Takot gak jadi cam ofis Manje.. dah tak dapat kata dia.. Ermnn doa jela kan.. Tawakal cam gak jawapan dari JPA pasal pertukaran aku.. Dia suh je tunggu surat pertengahan bulan 6 ni.. Dapat, dapat la.. tak dapat.. tak dapat nak tolong katanya.. Adeiii... Paswahhhh dah akakkk ni.. Sob..sob..