Jom klik

kENgkaWAn

Friday, September 23, 2011

Korang maafkan aku erk!!!!

Today.. is the LAST DAYYYY!!! Yahoooooooooooo!!!

Gile seronok beronok2 aku rase wehhh... Lepas ni tak payah nak fikir nak bangun pagi, mandi, iron baju, start kete anto anak gi pengasuh, nak kena beratur belakang kete yang takut nak kuar simpang 4, pastu lewat sebab jammed depan sekolah, berebut parking free tepi tasik dengan orang lain, klu takde parking kena pikir nak kuar duit RM10 kena bayar paking fee.

Owh... indahnye hari2 yang bakal berlalu... ekekekeek... Sukeeeee!!!

Lepas ni, bangun pagi, salam hubby babai2 dia gi keje.. Semayang jangan dilupe ekkek.. Anto anak pun dia nanti... amik je la aku.. Pastu, sambung titon balik yeeahahhhh... Dekat2 tengahari baru bangun kemas rumah, masak.. Klu kain banyak yer basuh kain, klu tak dok la depan tibi jee ekekek... Alaa klu ada internet kat rumah leh chatting2 kan.. blogging.. Alaaa.. 3 bulan la tinggalkan dunia blogging lepas ni... Sob..sob.. tak leh tau cite2 korang dah...

Okla.. dikesempatan ni, aku nak susun jari sepuluh, mohon maaf pada semua, kalau ada tutur kata, penggunaan ayat dan seangkatan dengannya yang tanpa sedar guris hati sesape saje yang membace atau yang pernah berjumpa dengan aku.. Mintak korang halalkan apa2 je yang terlebih or terkurang yer.. Mana la tau kan.. Bersalin ni umpama bertarung nyawa... Who knows what will happen next kan.. (gile rojak BI aku ekkek)

Kalau free doakan la semoga aku bersalin normal dan baby normal, aku pun sihat, baby pun sihat.. semua2 la baik2 belaka.. Takot nih sebab bersalin kat hospital yang terkenal dengan banyak kes ni huhuhuh...

Babai semua, moge jumpa lagi bulan 12 nanti.. Mesti blog ini berhabuk, ada sarang labah2 & sebagainya kan.. Chaw sin chi....

Thursday, September 22, 2011

Gaji tak masuk.. sob..sob...

Tekejut boboy tau.. bilamana suh hubby cek akaun cimpeng gaji tak masuk..

Zrasssss!!!! Terus pucat muke ekekek.. ternyata telahan aku benar belaka... Semalam cek slip gaji online, slip takde untuk bulan September.. Memang tak sedap ati dah aku.. So mintak hubby cekkan masuk ke tak.. Sahih tinggal RM400 je.. OMG..MOG OAG...

Call ofis lama, mintak akak tu explain, owh, ofis baru aku buat ek.. Tapi nape tadi masa aku kat ofis baru masa mintak GL untuk masuk Hospital minggu depan, akak tu cakap ofis lama buat.. Matiiiiiii!!!

Berdesuppp call kewangan ofis baru lak.. Owh, puan dari High Court ke? Baru masuk.. Ooo puan akan dapat hujung bulan ni gaji sebab kita buat separate akaun.. Oooo lagu tu.. Bakpo la dok royat kat ambo awal2... riso ambe haahahah...

Ok, so kesimpulannye, pekeje gomen dah enjoy gaji tuk bulan September minggu ni, tapi aku minggu depan baru masyuk.. Takpeee nanti korang dah tade duit, aku lak yang jadik pacik kayooo, eh macik kayo ahahaahah...

p/s: Meh laaa korang jenguk aku kat HTAR 1 or 2 Oct ni... Kompem aku ada kat wad kelas 2 tempat orang bersalin or tgu turn nak bersalin ekekekeke... Tak sabo dah ni nak perut kempis, rindu nak tido meniarap..Huhuh...

Wednesday, September 21, 2011

Result lepas jumpa pakar

Salam semua... pe habaq?? Baik ka semua??

Owh, mood sangat ceria hari ni.. dah berazam tak mo stress2 mikir bila baby nak kuar... So kena ceria supaya baby pun tak takot nak kuar ekekekek...

Pagi tadi kol 8 dah sampai HTAR, tapi sebab cari parking kol 8.15pagi gak baru dapat amik nombor.. Lama gilak weh nak kena beratur jumpa pakar ni erk... 3,4 kali aku kena kuar masuk bilik sebab ramai sangat patient.

Tadi yang incharge doktor lelaki cina, baik weh. Cakap pun baik je dengan aku.. tapi yang scan aku Doc pempuan.. ceh kerek gile.. Mementang ko ni pakar, aku tanya soalan baby aku ok pun ko tak leh nak jawab ker??? Nyampah ok.. tapi takpe... aku anggap je dia tak dengar soalan aku.. Tapi yang aku heran, dia ni sebagai pakar, tapi tanya soalan kat aku.. you rase mana besar yang sebelum ni ke yang ni besar (baby)... Mana aaaa aku tau.. len la baru je semalam aku pregnant kan si Qimie tu.. yer la aku ingat.. yang aku ingat masa Qimie air banyak, baby normal je..

Ok, then resultnye...

1. Baby normal
2. Kepala cun masih ke bawah tapi tak mo masuk saluran dia lagi.. mean, still tinggi...
3. Air ketuban ok, 10 point berapa ntah aku pun tak ingat.. tapi normal..
4. Berat baby dah 3.4kg.. haaaaaa matik aku nak neran nanti.. Qimie yang 3.3kg punnnnn jenuh...
5. Dah dapat surat untuk admit spital 1 Oktober ni kalau baby masih tak mo kuar... 2 Oktober wajib bersalin.. secara paksa...
6. Masih belum dapat tau ape jantina.. sebab baby cakap nak buat mama dengan papa surpriseee!!!

So, keputusan aku untuk balik kampung awal adalah tak jadik... Memandangkan dah sumer data aku dah ada kat HTAR tu.. maka redhakan jela bersalin kat situ.. Bukan taknak cuma telinga aku dah banyak dimomokkan dengan kes2 tak best kat spital tu.. Tapi aku harap aku bukan salah satu mangsa kecuaian apa2 kat situ...

Lagipun tak semua patient dapat layanan tak memuaskan dari HTAR kan.. ada je jiran aku yang citer dia dapat layanan baik dari staff kat sana.. Cumanya yang tak best adalah suami tak dibenarkan teman isteri masa bersalin kan.. Ermnn.. takpela, mungkin takde rezeki hubby nak tengok 2nd baby ni kuar.. Kira 2nd baby ni nanti tough la skit kan.. sebab kuar tanpa bantuan papa haahahah...

Ok, surat untuk aku mintak cuti bersalin awal dari due date pun aku dah dapat dari doktor HTAR tadi dan borang permohonan cuti tu pun dah dapat kelulusan dari boss aku.. Eh sape cakap hakim ni garang dan tak bertimbang rasa, tak semua laaa.. Buktinya Hakim aku baik je, dia sign je.. yela dia pempuan, dia pun pernah rasa ape yang aku rase haahaha... Yeke??? Alasan aku nak cuti awal sebab dah tak larat nak drive... ok ke??? Ekekeekk...

Cumanya bos aku tanya, sempat ker pergi open house dia... Harus la sempat boss sebab baby pun still kat atas, tak turun pun lagi.. klu dah turun pun amik masa dia nak kuar, ni kan plak yang belum turun kan... Eheeheheh...

So... minggu ni keje aku makan.. makan... makan yeeeeehaaaa.... Esok malam makan kat rumah abang ipo, hari jumaat kat kompleks Mahkamah... Sabtu rumah boss & taman aku.. Ahad... errrr belum ada dalam jadual.. Tu rumah Zura blogger pun ada jemput... tapi takut tak jumpa rumah lak nak gi kat Putrajaya tu.. dah la tiap kali pergi kami sesat ekekekek...

Takpela.. aku rase memang baby ni nak suh mama dia makan puas2 kot sebab lepas tu kena pantang lama aahahah... Baikla nak... mama turutkan kehendak kamu, janji kamu sihat2 je dalam perut mama ok sayang . (",)

Tuesday, September 20, 2011

Perkembangan Qimie...

Seronok gile keje minggu ni... Kepala tak berat, tak sakit.. Kenapa??? Ahahaha... beban keje aku aku dah serah pada pengganti aku.. So apa yang aku buat minggu ni adalah semata-mata arahan dari boss, sampingan keje tadek.. takmo pandang la dah huhuhh.. Tak larat...

So, oleh kerna keje dari boss pun tak banyak, orderly sini pun jarang ada kat tempat, aku minjam la pc dia untuk up cite or jalan2 kat blog kengkawan.. Wahhhh sangat menseronokkan.. Terasa kembali macam masa keje kat opis lama dulu hiihi.. cuma dengan sedikit privasi sebab ada bilik sendiri.. Ngeh3...

Nak cerita pasal perangai si Abang bila dah dekat2 aku nak bersalin ni ha..

1. Selalu usap perut aku pastu cakap "Keciannnn mama..." @ "mama, adik yak(berak)" mana dia tau ntah... @ "eee... baby qimie"

2. Dah mula bahasakan diri dia abang.. Ikot mood la... tapi bila aku tanya adik Qimie mana, dia cakap "saya" dah tu bila aku tanya abang qimie sape? "saya." semua2 pun dia..

3. Nampak barang-barang baby, semua dia punya katanya.. bukan adik punya.. bedak baru pun dia nak buka, pampers size S pun dia punye katanya.. adoiii...

4. Kalau tak puas ati dengan aku selalu pukul perut.. dia tau klu dia pukul tang lain aku buat tak heran, tapi klu pukul perut memang makan cubitan atau tamparan wanita... nak perhatiaannn je lebih tau...

5. Selalu nak buat cubaan jeleskan aku dengan rapat pada papa dia.. Kalau hubby mintak picit kepala, marah, tak kasik aku picit, dia nak picitkan..

6. Kalau marah siap sound aku "apeeee niii... " pastu bebel tak tentu hala butir kata... adoiiii

7. Kalau suruh mandi or pakai baju selalu lari sana sini.. tak pun nak pakai sendiri.. bila tak dapat pakai merengek2 "mama.. tak boyehh"

8. Kalau dia malas nak bangun pagi, dia akan cakap "nanak bangun, qimie nak tido" atau pun "tinggal qimie.. nanak ikot" sabooooo jelaaaaa..

9. Hantu cite Upin Ipin.. tengok la ulangkali CD tu pun takpe... klu ngantuk cane pun dia akan tongkat mata dengan batang mancis umpamanya... dah abis cite baru tido.. Eh, komputer siap dia buka / tutup sendiri.. tapi tutup dengan cara tutup suis.. buka lak tekan punat pada pc tu je..

10. Pantang papa keluar rumah, nanges, melalak nak ikot.. kena explain bagai, baru laaa diam..

11. Sangat obses dengan belon besorr yang biasa dipasang untuk kedai2 baru buka.. dulu obses dengan iklan@ papan tanda nippon paint & kapal terbang..

12. Tak boleh sebut L.. maklong jadi makyong, tak boleh sebut S, susu jadi tutu... puas betulkan lidah dia tu.. aduiii... Tapi kadang2 boleh je dia sebut.. ntah..

13. Sangat2 setia... bayangkan berapa banyak selipar dia ada, dia setia pada 1 je.. selipar dia sampai buruk, tetap pakai, dah ilang baru nak pakai yang baru.. yang sekarang ni..aku sorok, baru dia nak pakai selipar baru skit untuk raya. Tapi..... 3 pasang yang pengasuh lama dia belikan.. dia pandang sepi je... Padahal berjenama belaka.. Setia laa sangat...

14. Errrr.. tak boleh nak fikir la plak... sebab tak tahan nak gi tandas.. Esok2 la aku update lagi ahahah....


Toiletttt first!!!!!

Monday, September 19, 2011

Entry panjang lagi...

Alhamdulillah... selesai suda keje yang aku dok tangguh2 dari sebelum raye tu.. Dah bawak masuk bilik Hakim dah untuk dibuat ground ekeekek.. pastu tunggu je lawyer kutip wiu wiu.... mata aku dah ada tanda RM..RM dah ni..

Ok, minggu ni dah nak masuk minggu ke 38 aku bawak perut ni.. tak larat okeh, sangat2 tak larat.. Muka aku ni dah sembap, kaki dah mula rase tak muat nak sarung selipa.. jalan jauh skit dah mengah, makan tak boleh banyak, kena skit2 je.. Tapi tiap kali makan harus terus ke tandas.. memang takde dia nak simpan makanan2 tu dalam perut aku sangat..

Duduk pun dah macam tak senonoh, terkangkang je sebab perut dah berat sangat.. kalau orang pandang aku berjalan, mesti pastu mata tertancap kat perut aku, pastu dok bisik sesama diorang... bukan la aku cakap diorang mengata.. tapi berkata sesuatu pasal perut aku... Tak padan dengan tuan perutnye.. yeee aku tau..tu yang sokmo aku dengar kat telinga ni...

Tiap kali berdua je dengan baby aku ni, mesti aku cakap dengan dia, baby nak tunggu apa lagi.. takkan nak tunggu abis sume open house mama pergi baru nak kuar.. cian aaa kat mama tak larat dah nak nanggung senak.. yerr senak terlalu kerap sekarang.. kadang dah rase dia nak cari jalan kuar.. tapi perut aku tinggi lagi, belum jatuh.. kata kawan2 aku, ko ni... dah belum masa, acane dia nak kuar.. tapi dah 9 bulan.. dah matang dah baby kan.. dah leh kuar dengan selamat dah kan.. Insyaallah.. maksud aku bukan tahap pra matang dah la kan..

Ni, lusa aku nak jumpa pakar, dia nak cek kandungan aku.. Ari tu masa 33 ke 34 minggu kan katanya besar baby dalam perut aku ni, so dia nak tengok la klu betul besar, then 21hb tu gak maybe aku kena paksa bersalin, klu berat still normal, then just wait until 2 Oktober, if takde tanda gak tetap aku kena paksa bersalin sebab sejarah kencing manis aku sebelum ni kan...

Tapi, nak mintak surat dengan doktor, aku nak amik cuti awal 1 minggu dari due date.. tak larat dah nak drive g keje.. rela aku cuti & malas nak fikir apa pendapat bos aku.. Dia pun penah bersalin, mesti faham kot situasi aku lagi pun pengganti aku pun dah ada dah ni...

Ingat minggu ni nak balik terus kampung, tapi hubby lak buat drama, katanya dah tak sabar nak tinggalkan dia ke.. adessss!!! Menusuk qolbu betul itu ayat.. Hubby je yang tak tau, betapa aku tak leh berjauhan dengan dia.. cuma ye la masa2 akhir ni la aku nak makan masakan mak aku.. nnt memang la makan masakan mak, tapi dalam mode pantang.. harus la itu, ini tak leh nak request kecuali nasi panas dengan ikan bakar gumpal dengan lada itam.. tu sajork!!

Tapi, sebab sayang kat hubby, baekkk adinda menurut perintah.. so mulai senin depan aku dok la kat rumah je kot nunggu masa.. klu tak nak kuar gak Jumaat tu tetap aku balik Kontan... Dah tak mo kuar kat Klang tak pela.. kita balik kontan jela.. Gitu kekdahnye ekekeekek...

Eh, dah nak abis rehat, harus settle ape yang patut, kang bos panggil susah lak kang... Owh, Sabtu ni open house rumah boss... Nyum3... Aku tengok dah menu dia.. wiu... bisa menciurkannnnnn... hihihih...

Ok, jumpa lagi....

Wednesday, September 14, 2011

Gambar posing raye..

Baru perasan post ni dok kat draft je.. padahal upload gambar minggu 1st raya lagi..
Takpe la.. layan jela gambar ni erk.. hhhiihhihih...

Abang long dengan Mak Udanye....Sanggup dok belakang semata nak lindung perut hahaaha...
Pose manje si kenit tu.. susah nak dapat dia lentok gitu tu...
Perut sape lagi beso.. kata adik ipo aku.. hihhiih
Alaaa.. awat gambar old school ni kenit... takpelaa..
Last sekali gambar gedik mak buyong muahaahahahaah... Senget bebeno dah...

Ni gambar2 malam raye ke 3 dah pun.. Makai baju raye semata2 sebab nak pose.. Sabo jela kan hikhik..

Ok tu je nak post pasal gambar raya hahaahah... Mood takde datang maaaa nak bergamboo sebab takde baju raye... sobb sob....

Preggy 36++

Fuhhh...puhhhh.. Gaya orang niup PC sebab nengok blog dah berhabuk.. Ahaahaha... Takde mood la sekarang nak upload cite kat blog.. Ntah takde perasaan..

Semalam jatuh masa on the way nak gi amik kete.. Jatuh atas tar sebab aku park kete kat depan Laman Budaya ke ape ntah namanya kat tepi tasik tu.. Memang mena
pak la. Baru je letak hp anto report kat hubby cakap dah nak gerak ke klinik, sekali terus, tak tau cane leh jatuh.. Jalan tak berapa rata rasanya...

Tapi memang nasib baik la jatuhnye melutut.. klu jatuh cam nangka busuk, maunye aku kat dalam spital dah sekarang huhhuhu... Lepas tu, sebab aku serik dah dengan kejadian semalam, maka hari ni aku park kat bawah Plaza Alam Central(PAC).. bio la bayar sehari RM10 pun, janji aku selamat dari peragut or apa2 kan.. Huhuhu... Yerr... aku tak dapat pass pun.. diorang tak kecian kot dengan mak buyong ni, sebab tu takde usaha untuk dapatkan 1 pass parking untuk aku.. Sebbbaik dah tak lama dah nak bersalinnye..

Tadi menapak ke food court PAC, dekat je pun, sebelah bangunan keje aku ni je.. tapinye aku rase macam aku dah buat acara lari 1000 m... sakit wehhhh.. Rase macam nak beranak lala tu gak.. Dari jalan laju, aku pelankan langkah aku.. Takut kang terase sakit nak bersalin kat situ... malu weh.. da la orang tak kenal aku kan.. sape nak tolong pun..

Hubby hari ni gi Manjung, kena out station, tapi balik hari katanya.. dia pun dah risau dengan keadaan aku yang kadang2 rasa sakit, kadang2 kebas, kadang2 macam dah nak bersalin sangat pun ada gayanya huhuhuh...

Tapi korang dah tengok ker gambar aku yang terbaru.. Haaa meh la aku tunjuk hihihihi...
Ha ni dengan kawan aku BISMI... masih solo... ada sesape berkenan tak??? Hihihi... Dulu orang JKR selalu tertukar antara aku dengan dia.. dulu laaa zamam aku nak dara.. sekarang tak dah.. aku dah mengembang, dia je maintain cinonet, comey je.. hihihi

Haaa ni masa kat rumah kak Fida.. upacara makan2 kawan2 je yang katanya dah jadi open house tu ekkeke.. Kelas u kak, buat air rebina heehheh....
Haaa ni dengan anak2 dara yang nak amik SPM tahun ni.. meh la akak jadi artis jap bergambar dengan kitorang katanya... Hihihi.. Haaa ni la kawasan depan rumah aku.. bagi korang yang tertanya2 rumah jenis apakah yang aku beli.. ni je yang mampu hhuhuh....

Kesimpulannya kengkawan.. Rasa2 bila tengok perut aku tu.. macam dah nak meletup sangat dah ke camner?? Sebabnye... kalau aku kuar mana2 mesti orang pandang perut aku, pastu macam takut2 je.. Huh!!!! Nak je aku cakap.. jangan la tengok je ace cube try doakan moge aku cepat skit bersalin & selamat aku dengan baby aku nanti.. Hihihi.. tapi dalam hati jela..

Diakhiri dengan gambar anak teruna aku ni ha yang pose ala2 manje buat mak uda dia hihhii...


Dengan mesej dari Qimie.. OMG... aku tak percaya... aku dah nak jadi abang... tidakkkk!!! Aku tak percaya cintaaaa.. aku tak percaya cintaaa... Eh bukan, lagu peberet dia sekarang Kisah Dongeng Stacy...

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Hafal okkkkkkkk!!! Dasat tak anak teruna suka lagu pempuan ni.. Oh noooo!!!!!

Friday, September 9, 2011

CELCOM dan HANDPHONE..

Nak tergelak kecian.. tapi tergelak la juga..

Kol 2.45 tadi hubby tiba2 chat kat FB.. katanya nak kena pergi celcom buat simkad baru.. sebabnye... HP dia masuk toilet.. Jenis yang saluran terus plak tu, takde can dah ko nak selamatkan.. Register pulak atas nama aku, hubby supplementary je.. Maka aku la kena buat report.. Sebbaik esok celcom buka katanya...

Ralat.. sebab tu hadiah hantaran tunang... Tapi, lagi ralat... nanti dia dapat la alasan nak beli hp baru.. huh!!! Sangat tidak adilllllll!!!!!!!!

Bang, HP baru untuk ai jugak boles?????

Check up 36 minggu.

Hai korang.. lambat lak nak hantar post ari ni.. Sobok fb dengan kawan masa sekolah teknik dulu.. Gile rindu... berguna gak FB ni ek kengkadang...

Ok, just nak cite pasal check up hari ni..

Alhamdulillah, tadi hasil cek dengan doktor India yang alahai sweet gile, baik je jawab soalan2 aku.. Dia scan perut aku, then hasilnya baby dah normal.. tak beso.. Dulu cek 33 minggu dah 2.9kg kan.. tentiba ari ni 36 minggu jadik 2.7kg.. Mungkin silap scan ari tu kot..

Then, kepala baby dah terletak elok dah kat bawah..tunggu masa dia nak push kepala dengan badan dia ke bawah je lagi.. Fizikal alhamdulillah semua nampak normal.. Air ketuban aku pun ok, cukup katanya..

Apa lagi yer.. haaa kencing manis dah stabil, kencing kotor pun dah ok.. Semua back to normal lepas bulan pose ni.. Almaklum time raya pun aku tak berani nak sebat macam2.. takot la katakan...

Doktor tadi cuba gak cek jantina anak aku.. tapi almaklum, baby kali ni sangat la pemalu.. macam Qimie dulu tiap kali scan memang nampak bebirdnye, tak malu langsung.. kali ni malu pulak.. Sebab tu asik tak clear dari 1st scan sampai scan ke 3.. Tapi tak kisah, aku terima seadanya lelaki or perempuan, janji sihat, cukup sifat semua sudah la.. Aku dah cukup bersyukur Allah bagi rezeki lagi pada kami.. Takmo kufur nikmat macam aku dok bising-bising dalam entry ni dan entry2 sebelum ni.. Dose... tapi yerla time tertekan, semua2 pun keluar kan hihihhik...

Ahad ni nak gi beraya umah kak Fida. Tapi dalam masa yang sama aku pun nak buat makan2 gak.. Tak buat besar pun, sekadar panggil kengkawan yang dok bebel lepas aku pindah rumah tak ajak2 diorang datang beraya.. Oyer, klu korang pun area Shah Alam, meh la datang beraya rumah aku.. Aku tak buat besar, cakap awal2 tau sebab tak larat sangat nak masak 2, 3 jenis hidangan. So mana yang termampu jela aku masak... Hihihi...

Ok, selamat hari raya dan selamat menjamu selera dirumah terbuka semua yer... Tapi hati2 jangan sampai darah tinggi naik, kencing manis naik.. kawal tau kawan2... Pesanan dari aku yang dah serik ni hahaahah...

Wednesday, September 7, 2011

Update skit

Tak sempat la nak update blog.. nak lawat blog kengkawan pun tak sempat..

Hakim memang takde, dari semalam sampai Jumaat ni.. tapi masalahnye kena kejor dateline.. deadline ke dateline??? Aku dah confius bila baca blog kak fida ari tu.. eh, kak fida ke blog sape ek.. Lupe sudah.. Tapi kena siapkan keje dalam minggu ni..

Nanti la qado balik baca citer korang.. Lunch time pun aku layan FB je sekarang.. tidak nyempat deh nak naip panjang2..

Selamat berbuka bagi yang berpuasa 6.. Aku.. errr... tahun depan baru ganti 9 hari tertunggak itu... Haahaha...

Saturday, September 3, 2011

Garden Seafood

Baru balik dari dinner kat Garden Seafood Tanjung Malim.. wahh sedap weh makanan... Errrr gambar tunggu adik ipar masuk dalam dia nyer fb la erk baru aku cilok...

Totally sponsored by MIL.. Hikhik... Burpp!!! Alhamdulillah.. Mekaceh mak..

Eh, macam update FB je ayat kan.. Nak cepat, siapkan nota.. esok dah nak balik ayoookk!!!

Luahan rase lagi?????

Dah dekat seminggu kat kampung hubby..Gile rehat aku kat sini.... hubby tak ajak ke mana langsung. Hari pertama raya je beraye.. tu pun gi ke 4 buah rumah.. Hari raye kedua sampai la ni.. tak de pegi mana pun.. Tu yang langsung tak rase raye tu... si Qimie pun dah naik bosan aku tengok, sampaikana sape2 datang, nak ikot depa pi jalan...

Kalau kat kampung aku, 1 minggu cuti raya memang tak cukup.. adik beradik mak aku, sanak sedara je dah 1 kampung.. belum campur adik beradik ayah aku lagi tu... Lagipun kalau bosan, bandar Kuantan dekat je, so that, nak gi jalan buang sesak otak memang senang.. Sini, tak tau nak ke mana, paling dekat pun Tanjung Malim, tapi.... ape je ada kat sana.. Mall besar pun tak de..

Sebab tu la aku rase macam nak je pegi hospital, mintak dengan doktor nak pakse bersalin awal.. Bosan dowh!!! Nak ajak hubby balik Shah Alam kang, macam kejam sangat.. Tapi, dah 1 minggu tinggal rumah, rase macam rindu sangat2 dah dengan rumah.. Bukan takat rindu, tapi aku ada macam2 keje kat rumah tu yangnak kena settle... Mana nak mop rumah, lap tingkap, bersihkan dapur, peti ais, sapu sampah, tukar cadar katil lagi.. Banyak weh... mana nak tau kan.. tentiba ada orang datang beraya dalam hari bekerja tu jugak... Tapi hubby cakap balik tengahari esok.. Okla daripada dia ajak balik petang kan...

Kat rumah mertua gile rileks aku.. Mertua sangat laaa baik.. Tak kasik aku masak, malah kain baju aku pun mertua atau adik ipar aku tolong masuk mesin, basuhkan dan jemur.. naik malu gak aku.. Yela, jenis aku tunggu baju penuh bakul dulu, baru la nak basuh pun, tapi diorang dah siap2 campurkan dengan baju diorang, basuhkan sekali.. errr kira untung la, memang tiap kali balik kampung mertua memang aku betul2 berehat..Tambah2 sekarang tengah berbadan dua..

Tak sabar nak deliver adik si Qimie ni.. malas nak masuk keje dah minggu depan. Aku stress dengan kes perbicaraan civil yang aku kena buat nota keterangan ni. Peguam dia cakap macam telan perkataan, pastu soalan tak jelas, cakap slow, macam tak tau camner nak jadi peguam la layaknye.. Ni peguam cina, ingatkan bagus la englishnye.. rupenye lagi bagus peguam india yang aku buat sebelum kes ni.

21 September ni jumpa pakar, kalau dia scan baby aku tambah besar, aku rase aku nak mintak bersalin awal je.. Malas gile dah nak keja.. Nak kena kuar awal rebut parking lagi, nak jalan dari tapak perking haram tu ke ofis lagi, muak sangat2 dah rasa.

Si Qimie kat kampung ni pun lagi rapat dengan opahnye.. Bayangkan la, tido dengan aku dua malam je, selebihnye tido bawah ketiak opah dia.. manje bebenor.. Tapi ok la at least aaku leh rehat lagi.. eceh, asik ingat nak rehat je.. Tapi, aku rase la kehilangan.. rase macam jauh dengan anak sendri... that's why, bila mertua mintak nak jagakan Qimie dalam masa aku pantang aku tak sanggup... Baru beberapa malam tak tido dengan aku pun aku dah rase macam kehilangan..tu tido bawah 1 bumbung tu.. ni kan plak berlainan negeri nanti..

Mertua ada jugak ajak pantang kat rumah, tapi.. bukan tak sudi, cuma aku masih belum puas bermanja dengan mak aku.. Lagipun dengan mak sendiri lain skit.. dengan mertua, even kita dah anggap macam mak sendiri, tapi masih segan nak mintak itu, ini.. Dengan mak sendiri lain, lagipun aku jarang dapat balik Kuantan... masa ni la mak dengan ayah aku nak rapat dengan cucu dia sendiri pun.. Belah mertua, memang Qimie dah rapat sangat dah.. Means, kalau aku ke mana-mana aku tak risau nak tingggalkan Qimie dengan kuarga belah hubby, belah aku, Qimie tak rapat sebab jarang2 dapat balik..

Wah, tulisan kali ni dah macam luahan hati laa plak hikhik... Aku ni tengah beremosi kot.. dah tak sabar nak deliverkan baby ni.. Yela, last 2 days, dah rase sakit2 macam baby cari jalan kuar, tapi bangun pagi esoknye dah tak sakit dah.. Cuma sekarang aku cepat rase lenguh, semput... Mungkin tanda dah tak lama kan... Takpela, tunggu jela bila dia nak kuar... tak elok juga rase stress fikirkan bila baby nak kuar kan...

Ok, nak gi mandi... dah busuk dah ni hahahah... dah dekat tengahari baru nak mandi.. Malam ni nak dinner kat luar, tempat best kata diorang, restoren kat Ulu Bernam, mertua nak belanje.. mertua ai banyak uwang... kalah anak menantu dia ni ha hihihih... Tapi nak ajak hubby kuar awal skit, rase macam nak shopping kat Tanjung Malim laa... ajak sekarang dia takmo... nak rhat puas2 kat kampung katanya.. Ikot jelaaaa awok ni.... Sob..sob...

Thursday, September 1, 2011

Cite raya & operate

Aidilfitri.. hari bahgia hari yang muliaaaaaaaaaaaaa....

Ari raye ketiga dah erk!!! Aku cuma pergi beraya ke 3 buah rumah kawan hubby.. Tu je..

Raye kedua cuma terima kunjungan tetamu pastu pusing2 felda.. Tak ke mana.. Arrrrgghhhhhhh dah bosan dah weh...

Keje melambak sebenonye nak buat, tapi perasaan malas tu menyelubungi.. per barang, hari raya nak kena buat kerja ofis kan... Tapi.. senin ni Yang Arif nak dah.. mati aaaa aku... 1 video pun tak abis lagi.. dah la lupe nak copy video laen.. Ahh lantak sana la keje tu..

Jumaat lepas, balik kampung, segera sebab ayah aku kena operate.. Tentiba je dapat apendix, menggelabah anak bongsu dia ni dengar ayah masuk ambulans & kena bedah segera.. Aku sampai Kuantan tu dah petang dah, nak kuar dari Shah Alam ke Gombak, jemmnyeeee adoiiii sakit otak. Hubby lak mengantuk, siap kete ke kiri kanan lagi dia bawak. So dari Petronas kat Bentong tu aku yang drive sampai la sampai HTAA.

Sampai2 ayah aku cakap lapor, sebab lum makan ape, just makan biskut je, mana nak tampung perut dia dah la tak leh merokok, paayh klu dah antu rokok ni.. Hahaahahah kutuk ayah sendiri plak!!! Takpe, aku kamcing dengan ayah aku, aku je yang boleh perli2 nasihat kat ayah aku tu, anak2 lain takot.. hikhik..

So, terus la pergi bazar ramadhan kat depan masjid besar Kuantan nun, perrrgghhhh jem gak Kontan ni erk, ingatkan KL jerk! Aku turun gi beli dengan mak aku je, hubby dengan Qimie tungu dalam kete. Gile meriah erk orang Kontan, buka pose kat padang depan masjid.. Harap takdela yang datang berbuka tu sekadar berbuka je situ, harapnye terus la semayang Maghrib terus kat masjid tu..

Sampai kat HTAA balik dah dekat kol 7, so buat keputusan buka puasa kat situ je.. Teman ayah aku makan sekali.. Buka pose atas lantai je weh, tepi koridor, tapi meriah, kiri kanan kami ada keluarga lain yang turut sama buka pose kat situ.

Alamak, tetiba macam malas dah nak taip, nanti la sambung lagi.. Daaaaa.. eh, Selamat Hari Raya sumer, maaf zahir batin...