Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, December 28, 2011

Kecelaruan minda

Yer.. aku rase minda aku tengah bercelaru.. pastu nak bagitau sape tak leh makanya aku dari pagi tadi dok post kat fb macam2... Sebab pagi tadi takleh buka blog.. sekali rehat ni... tadaaaa yeyyyyy hepiiii dah boleh buka maka leh buat luahan perasaan kat sini...

Semalam, baby Eqal buat pasal pulak.. tak mau tido dalam katil baby nak suh orang pegang je.. Aku dah serba salah kat ofis ni hah.. Pengasuh dia aka biras aku dah macam nak angkat bendera putih dengan karenah si baby Eqal.. Yela, dia pun ada baby kecit nak jaga.. ok la tak kecit daa 1tahun setengah tapi masih perlukan perhatian dia kan.. Tapi bila Eqal buat perangan ape pun pengasuh tak leh buat, asik nak pangku dia je..

Then, bila aku balik semalam, amik si abang, awal2 abang dia dah tanya mana papa, pastu mana baby.. Sayang sangat kat baby, tapi klu bab buli adik buli semacam..

Dah amik Eqal, buh dalam bakul dia ok lagi, baru 100meter aku gerak, aku tegur "Eqalll" huwaaaaaaaaa!!!!! Melalakk macam ape ntah!! Marah gamaknye aku tinggalkan dia dengan orang len. Yela 3 bulan dok bau aku je, tentiba bau orang len. Qimie dulu dengan aku 43 hari je. Hari ke 44 aku masuk keje dah sebab amik cuti awal tapi babynyer kuar lambat..

Balik pasal tadi, si Eqal ni, melalak bukan nangis tau, melalak kuat gila sampai kami masuk rumah. Dah masuk tu aku letak lak dia atas sofa sebab nak tutup pagar.. Melalak balik marah sebab kena letak. Sudahnye aku pujuk dengan susu badan dia minum skit, pastu merajuk, bebel-bebel pastu marah melalak lagi.. Ada dekat 30 minit gak aku nak pujuk dia semalam.. Yela baru je nak lelap mata, si Abang Qimie lak pasal notebook anggry bird dia.. "now u know ur abc, come and sing with me..".. sambung melalak la adik, tidor terganggu.

Sudahnye 6.30 petang adik dia tido, si abang dekat kol 7 gak la lena lepas minum susu.

Tengok la si adik ni ha... Kat rumah pengasuh tido 1 jam je, mye perubahan suasana kot...
Tido peluk tilam sendiri.. rindu bau tilam dia kot ahaahah...

Si abang ni pun, sedar tak sedar dalam kol 10, tu pun sebab buas sangat sampai jatuh katil.. Sebbaik jatuh atas tikar kayu, idok la sakit sangat..

Gambo zoom out bua buah ati pengarang jantung papa & mama.. Terbongkang tidonyeee..

Makanya.. hari ni aku rase tak bermaya sebab semalam kes yang sama masa hanto Qimie jadik balik... Eh aku dah cite ke blom ek?? Kes ape?? Tak nak dihanto ke rumah pengasuh.

Tau ape dia cakap kat aku pagi tadi
Mama nak gi keje?
Ye mama keje sayang
Ala.. mama tinggal Qimie la ni, macamana ni.. kenapa mama tinggal Qimie..
Mama keje Qimie dok dengan mama Lina yer, sana ada abang K..
Taknak la, Qimie dok umah, qimie dok umah je...

Adeiiii.. susah orang dah pandai cakap ni. Tadi dia cakap tak nak gi rumah pengasuh dia, nak dok rumah paklong dengan adik. Pastu dah sampai tak nak gak, dia dah kuar, masuk balik kete.. Then aku maju ke depan stop depan rumah pengasuh dia. Berkeras tak nak kuar. Aku umpan ajak gi taman, baru nak kuar. Tapiii bila aku melencong nak masuk rumah pengasuh dia, terus dia melalak siap duduk atas tar tak nak masuk. Sampaikan aku kena dukung dia..

Korang bayangkan aku yang operate ni angkat budak 13kg.. Aduiii rase macam ngilu kat tempat jahit... Tu yang buat aku sakit2 badan, ngantuk2 gak ni.. Aduiii la... Sebbaik esok dapat cuti, tq bos sebab luluskan...

2 putera tercinta mama papa @ MAH
Muhammad Airel Hakimi & Muhammad Arief Haiqal...

p/s: Bos cakap ai kurus.. hikhik.. bos tak tau, klu pegi ofis lama ni kena kutuk cakap gemuk tau bos.. dulu masuk sini time mengandung.. memang la nampak kurus bila da takde perut di depan tapi depa tak tau dulu ai cutting model*mode perasan tak sudah* hahaahha

Tuesday, December 27, 2011

Baby meragam skit

Nak kena balik jap lagi.. tunggu masa je ni.. kol 12.30 blah terus... cian kat biras, tak jadik keje la dia sbb haiqal tak mo tido.. ermnnn nak tak nak harus kuar gak ni.. mmg la bos takde tp court pun kuar gak ni, takde sape kat ofis.. kena gak tunggu kol 12.30 baru leh kuar ni..

Ermnnn.. kata biras dah 4 botol eh ker 3 botol ek.. susu dia minum asik merengek je.. bertukar tangan kot tu yang dia len macam skit.. Yela 3 bulan dengan mama dia je takde orang len.. Aduiiii susah ati aku bila fikir...

Nak balik sekarang je rase, boleh ker tak erk.. balik je la kan huhuhhu...

1st day keje

Bersiaran dari tempat orderly...

Stressss!!!! Pehal ofis aku nih dah kedek banyak nih.. Nak buka blog pun da tak bley ni..blocked plak dah... da tu acane aku nak aupdate blog cengginih.. takkan asik nak pinjam pc orderly ni plak.. adeiii..

Bos adalah tiada sampai hujung tahun.. adeii acane leh lupe dia takde erk.. klu tak aku sambung je cuti sampai hujung tahun ni gak... Owh.. lupe nak bagitau... well ari ni first day keje after 3 month cuti bersalin.. Jap gile weh rase 3 bulan tu..

Pengalaman anto anak ari ni??? Seksa... yang si kecik, aku angkat je terus celik mata.. letak dalam bakul dalam kete pastu dia melalak.. Sampai rumah biras, owh si adik aku asingkan anto pada biras.. Tak leh letak sekali takut tak terlarat pengasuh Qimie nak melayan bila si abang buat hal pada si adik.

Si abang, suh naik moto dengan papanye tak nak.. nak ikut mama... Aku jugak kena hantar.. tapi aku mintak hubby ikot sekali pasal nak angkut barang2 anak2 gi rumah babysitter masing-masing. Well si abang aku turun kete nak anto si adik dah nanges2... melalak berlari ikut aku masuk rumah maklong dia. Sebab dari dalam kete aku cakap pada si abang aku nak keje so kena hantar pegi rumah pengasuh tak nak nak ikot mama jugak. Sampai rumah pengasuh nanges2 tak nak kuar kete, sampaikan hubby kena angkat dia bawak masuk rumah pengasuh.. Sabo jela kan...

Alamak orderly da sampai la plak.. ermnn terpaksa la stop sini dulu.. Tadi dah kol dua2 pengasuh, and dua2 anak pun tak buat hal.. si abang nanges kejap je lepas bagi susu diam sabooo jela..

Ok jumpa lagi...

Sunday, December 18, 2011

Kemunculan semula..

Eceh, tajuk tak menahan kan... Ekekeek... Rindunyeeee pada blog, pada kengkawan blog, pada alam maya pada err apa lagi erk...

3 bulan woh aku amik cuti bersalin.. rehat cukup?? Erk, aku tak rase la cukup sangat sebab kena melayan kerenah si abang yang suka sangat buli adik dia... tunggu la adik beso skit abiss la abang..

Weh, banyak sangat story nak citer tp tak tau nak start dari yang mana ahahaha.. boleh?? Aku ada kat kampung hubby sebenarnya sekarang ni, so pinjam lappy adik ipo la lepas rindu pada blog... patutnya balik petang tadi tapi sebab aku rase tak berapa nak sihat, aku suh hubby EL je esok, boleh?? Ekekek... yela salah dia la.. Boleh lak tibe2 ajak kami balik kampung dia kul 9 malam tadi... Aku memang la membantah sebab jalan nak balik kampung hubby sedikit seram or boleh kata keras la.. hubby sendiri pun penah kena sampai demam 3 hari ekeek... Tapi dia pujuk katanya kuar ikut Sungkai bukan Slim, ermmm dah tau dah dia tu ngidam nak makan doyan mertua so ikutkan jela.. Ermm sebbaik baby & Qimie bagi kejesama yang baik masa dalam kete, takde la aku risau sangat.

So, kalau dah kat kampung hubby memang kenduri durian, rambutan, langsat la jawabnya.. Tu manggis ada gak, tapi mertua cakap next week baru masak.. meleleh air liur aku tengok hikhik.. Gambo??? Alaaa takmo la letak, takut ada lak yang terliur tengok kang ekeek...

Eh, ok la nak tengok mertua buat karipap.. nak belajar.. Yer.. tengok jer bukan tolong ahahahaah.. dasar menantu hantu kan.. Dah la request mertua masak inti lebih sebab aku nak bawak balik rumah, nak buat kat rumah lak kuih2 eeekekkeek.. Mertua aku baik lagi sporting, mana nak cari ekekeek...

Ok,aku janji balik keje nanti aku update.. Owh, aku masuk keje 27 Dec... sempat lagi la kan nak sign pasal SBPA kan.. ape ntah, aku baru nak google pasal tu jap2 lagi hikhik... Adios kengkawan da nak magrib daa...