Jom klik

kENgkaWAn

Friday, January 6, 2012

Kesan Operate

Korang, ada tak kalangan korang yang kena operate time bersalin???? Korang lepas 3 bulan ada tak rase ngilu2.. Errr tu aku memang selalu rase tapi start semalam bila tekan kat perut rase cam sakit skit.. Dia tak la rase sakit gila tapi ada rase sakit tu.. Apa ayat aku ni tapi camtulaa rase dia. Nape ek???

Dekat tempat jahitan tak sakit pun, dok elok je aku tengok. Kalau tekan pun tak rase. Aku takot jahitan bahagian dalam bengkak je.. Risaunyee.. nak kena makan ubat gamat balik ke erk?? Ke ada solution lain debooo doh ni wehhh!!

Aku rase sebab semalam aku pakai kain kat pinggang ketat sangat kot.. almaklum body size lari berteraburrrr dari 26-27 jadik 30-32... gile lari wehhh.. Ari tu kan lepas bersalin tak leh pakai bengkung.. aduyaiiii acane wehh acanee... Ada effect ke bila pakai kain or seluar ketat2?? Aduiii...

Sape tau sila2 bagi pendapat... Time kaseh.

10 comments:

MRS. K said...

aku czer!

sakit tu biasa la kot!

amik masa lama nak elok thats why kena pantang makan betul2.. kang menanah dalam tu??

mau????

...mommy jue... said...

memang la ko.. aku nie anak nak masuk 2tahun pun terasa ngilu lagi kat situ.. tang pinggang pun sakit.. dktr kata tu normal untuk orang yang bersalin operate sebab tang situ deria rasa dah kurang.....

~aSHa~ said...

akak tak pernah operate..tapi pengalaman kawan2 kata..kalo cepat baik sgt sembuh luka tu..pun tak bape elok..mean luar nampak cepat baik..dlm belum tentu..

sbb ada kes...dia cepat sgt baik, dia makan gamat la, ikan haruan dan sebagainya...tapi rupanye efek sebaliknya bila terlalu cepat sgt baik luka...

cikpuanhady said...

err..takde pengalaman..hrp2 nothing serius..

LiErOSe~QiEmi said...

Mrs. K:
Aku tak tau nak pantang ape weh.. orang kata dah 3 bulan leh makan je tp kena pantang air tebu dgn kelapa je.. ape lg mendalah len kena pantang weh??

mommy jue:
2 tahun pun rase lagi... aduyaiiiiii ni buat aku gerun ni weh... mmg kena jarak gile laa utk 3rd baby weh.. takuttt

LiErOSe~QiEmi said...

asha:
ape effect sebaliknye kak klu cepat sgt baik luke?? aduiii takutnyeee dengar..

cikpuanhady:
takde pengalaman ek.. bagus la hope jgn laa ada pengalaman operate... best masa bersalin je.. time pantang aduiiiii

~aSHa~ said...

efek nye takut di luar jer baik sempurna luka, di dalam tak sempurna...

...mommy jue... said...

dktr kata, actually luka dalaman paling cepat sembuh. sebab tu lepas je bsalin, kene gerak banyak sebab nak bagi luka sembuh cepat.. part makan, memang aku tak pantang. Alhamdulillah.. ko makan banyak buah limau sunkist, its gud untuk czer... memang cepat sembuh luka...

LiErOSe~QiEmi said...

oooo... btl la cakap mak aku, kena gerak banyak nak suh luka cepat sembuh... sebbaik rumah kat kampung mak aku tu luas... mmg banyak la aku geraknya huhuhu

eima said...

tatau la gi klinik la ke spital ke tanya doc ek ...