Jom klik

kENgkaWAn

Monday, January 30, 2012

KFC dan staff

Semalam kan... Pergi la ke TESCO, hajat dari rumah nak beli pampers Huggies, tapi bila sampai TESCO tengok2 drypers pun ada buat jualan, beralihla ke Drypers sebab last week dah beli stok huggies kat Giant.

Ok, balik dari shopping tu kelaparan la plak, so ajak hubby minum2 kat KFC, tapi Eqal lak tentiba majuk2 tak nak stop, cam bagi syarat nak suh dok dalam stroller boleh, tapi sila bergerak, no stop2.. Huhuhu..

Jadinya nak tapau jela, sekali kaunter just buka 1, orang lak beratur panjang. So ajak hubby drive thru je kat kemuning. So kat Kemuning order la Dinner Plate dengan cheezy wedges.. (abis diet hubby haahahah) Sebabkan Eqal tido atas aku takde la aku nak check bagai kan dia bagi menu yang betul ker tak.

Sampai rumah terus buka periuk nasi, nak makan dengan ayam la sebab lapo giler kan. Masak malas sebab ntah, roh memasak tak datang. Sekali buka, ayam ada 2 ketul je. Aku panggil la hubby tanya dia order dinner plate ke snack plate. Dia suh check resit. Semangat aku amik dalam kete resit tu dan ternyata memang order dinner plate.

Kat resit tu ada nombor KFC tu kan, so aku yang tengah angin kan, terus dial la nombor tu. Lama gila kot baru manager dia pick up phone. Aku tanya dia dengan penuh emosi, marah wehhhh beli lain, dapat lain, lebih buat aku marah sebab aku lapar dan aku memang nak kedarah ayam tu.

Aku tanya la sekarang dinner plate ayam dapat 3 ke 2 je. Katanya 3, dah tu nape saya dapat 2 je? Dia tanya elok2 dengan aku, akak drive thru kol berapa tadi dan dok mana. Aku baca la pada ketas tu 18:58:47 tak silap aku, masanya. Katanya takpe la, akak datang sini, kami ganti dengan dinner plate baru. Owh boleh plak macam tu aku tanya, boleh la kak, sebab memang salah staff kami kan.

Mula2 aku macam nak gi amik la sebab kebulor kot aku masa tu, pastu fikir, set yang dia bagi tadi dah licin aku dengan hubby bedal, camne nak tukar. Aku tak nak la aku dah balun set yang dia bagi tadi pastu dia bagi set lain, aku makan lak dengan takde rase bersalah .. Cam tak patut lak.. Klu aku belum sentuh set tu memang aku nak gi tukar.. Tapi sebab dah makan kan.. Dan banyak lagi sebab2 lain aku tak jadi pegi.

Sebab dah masuk maghrib, Eqal ngamuk nak tido, malam tu ada AJL, tak nak terlepas hahaahah..., jauh pun dah satu hal & tepaling malas sebab hubby cakap nak gi, pergi sama2 abang malas nak buat kecoh, tau kan abang jenis camne.. Yerr tau awok tu bukan jenis panas baran, bini awok ni yang jenis baran.. Tapinya sebab manager dia ok cakap dengan aku so aku maafkan la kesilapan dia.. Lagipun bukan dia yang buat silap.Budak2 yang jaga kaunter tu, keje sambil sembang2 mula la tak fokus buat keje.. Sakit ati tu memang sakit, tapi nak buat cmne dah tu je rezeki kitorang untuk malam tu.

So bagi korang yang nak drive thru kfc, sila la berhati2 sebab ayam tu dia boh dalam kotak kan, so kita tak perasan dia letak berapa ketul klu tak check terus. Aku meroyan sangat petang semalam sebab aku teringat balik aku pernah terkena gak masa kat tesco aku beli dinner dapat snack plate gak. Tapi sebbaik masa tu makan kat situ, bukan take away. So boleh dapat balik lagi seketul ayam aku tu.. Fine memang la hanya seketul ayam, tapi ayam KFC kot, peberet aku & hubby, seketul pun dah lebih dari RM3 kan...

Fine, setiap manusia penah buat silap, tapi at least korang yang jaga bahagian macam tu sila la berhati2 kesian kat customer tau.. Sebbaik Qimie takde semalam, kalau tak memang tak cukup laa... Ok sekian bebelan dari mocik ekekeke...

Boleh tak aku buat peribahasa baru, "kerna setitik staff abis rosak KFC sebelanga" haahah.. Tapi, ini takkan buat aku stop dari makan KFC, sebab aku love KFC huhhu...

8 comments:

eima said...

fahim hari2 mkn kfc.... muntah aku... skrg ni tgk ayam pun dah tak lalu tau ...

smlm tghari mkn kfc ...fahim ngan abah je ...aku dok diam sambil cak cak ngan alisha ...balik rumah fahim sutruh aku masak ayam upin ipin...lagi...hantu ayam

♥cikmOt♥ said...

hehehe...awok pun baran jugak...lalala

aanie said...

mmg bengang gak la kan...dah la tengah lapar.....

Fida Ghazi said...

hihihik.. pon baru terkena. Incik jamil beli tapau dinner plate..sekali dpt dua ketul je..nak tuko dah malas..jaohhhh... ke mmg saje je kepsi ni buat modus operandi camtu??

LiErOSe~QiEmi said...

eima:
weh, ayam upin ipin tu ayam ape???

aku klu kfc, tak penah jemu kot hahahah... sebab aku pun mmg antu ayam.. fahim jom geng!!

cikmot:
agaknya sume PA ni baran kot hahaah...

aanie:
haahah.. bengang... tapi sebab malas nak gi kfc balik, redho jelaa... redho2 pun cite pung pang gak kat blog hahahah...

fida:
erk...kena gak?? wahhh musykil di situ kan kak.. hahahaah..

staff dia tu kak, biasakan orang amik snack plate so otak dia dah set snack plate je... lupe ada gak yg suke dinner plate..

.::Lynn::. said...

brupp.. kenyang sudah.. hihihi

einn ayie said...

wahh..marah sungguh cik bunga nie..erm kalau nak tukar tp dah makan mana lah boleh..tp kalau nak tukar gorenglah ayam baru....hhehhe...

LiErOSe~QiEmi said...

lynn:
makan ape tu sampai kuat bona sendawanye hihihih...

einn ayie:
aduii klu la dapat rahsia ayam kfc tu sedap masak sendri je kt rumah, tak beli dah ayam kfc tu hihihi