Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, February 15, 2012

BBQ time!!!

Time cuti Maulidurasul hari tu famili aku ada buat BBQ. Mula-mula plan nak buat kat pantai, tapi bila fikir aku ada anak kecik so macam remeh lak nak cari port yang selesa untuk baby, then takut angin pantai bawak 'sesuatu' then ikut or berkenan dengan anak aku.. So tukar la bakar kat rumah je.

So beli barang perapan dan perap ayam untuk 1 malam.. Makan-makan ni kitorang tong-tong adik beradik so boleh la perbanyakkan menu. Antara menu yang sempat aku snap kat bawah ni.. tu pun tinggal saki baki sebab habis dikerjakan anak2 sedara aku & gak abang aku.. Kuat meratah betul masing2...

Sosej, beli 5 bungkus... sekelip mata, lesap!!


Ikan kerisi.. sedap erk bakar... terasa manisnya sebab baru naik dari laut...

Kopok lekor Kelate tajaan ayah (baru balik dari OT Klate) tak sangka kopok lekor sana sedap gak erk!! Siap hubby yang tak penah makan yang lom goreng, leh makan kopok yang rebus je cenggini..

Ayam.. wajib.. Yang ni dan amik gambo seketul ni je.. Abis dah... best seller haahahh..

Jagung, pun dari Kelate.. eh ke Ganu erk?? Lupe plak.. Paksa ayah beli hihihhi.. Manis, sedap sungguh jagung ni.. Qimie tak dan2... nak makan yang rebus siap nangis2 sebab lambat masak.. Puas mak ngah dia pujuk siap angkat dia tunjuk jagung dalam periuk.


Ok, lupe, ada sotong gak.. Tapi sotong memang tak dan nak snap gambo sebab tak sempat letak dalam pinggan dah abis.. Hahahah... Ada beli ui keledek, konon nak bakar, tiba2 lupe hikhik...

Thanks banyak2 pada hubby sebab dia sorang je yang setia bakar semuanya sampai selesai.. Aku tolong gak, tolong teman dia je haahahah.. Anak-anak sedara, jap2 lari, jap2 lari.. bertuah betul.. Kena sound dengan aku, datang la kejap, pastu naik atas rumah balik, tengok tv.. cubit baru tau!! Makan lajuuuu je..

Hubby makan kol 11 malam.. lepas dah mandi.. Puas aku nak suapkan dia masa dia dok bakar2 tu.. tapi dia kata takde selera.. Yela, biasa tukang bakar memang ilang selera nak makan sebab penat & dah hidu bau sampai rase kenyang. Tu yang ayah aku pun tolong jap je.. katanya takut takde selera nak makan.. Hahahaha..

Ok, next bakar2 time raya nanti.. Semua adik beradik balik lagipun.. Yey!!!! Kali ni kuar bajet lebih skit.. Leh variasikan makanan.. Oh, nanti nak mintak pakcik aku yang turun ke laut tu simpankan ikan, udang, sotong & ketam la... Special tuk bakar.. Sedap woh makan seafood yang baru naik dari laut.. Fresh dia tu, manisnya dia... aduiiii sedap gila ok.. Hubby yang pantang dengan seafood pun selalunya... belasah sebab tak tahan dengan rase sedap dia hihih...

5 comments:

Amy Syaquena said...

wah bestnya , tiba2 pulak rasa lapar..

ejaMaria said...

Yang, kopok lekor rebus ni bukan Ganu punya ke?... yg akak tau Ganu yg buat kopok rebus ni... akak mmg febret klu jumpa - lagi sedap dari yg goreng kan...

Rtp Farra Arisha said...

hehe bbq-ing is so much fun :) memanglah, namanya pun sudah bbq and it's a great time untuk meratah, right!

Nadiah Sidek said...

kalau kat sini aktiviti BBQ tu dah jadi macam aktiviti wajib (kecuali masa musim sejuk) :)

LiErOSe~QiEmi said...

amy:
lapar ke??? dah makan lum hiihi..

ejaMaria:
Kelantan pun ada buat gak kak.. sedap jugak, boleh tahan laa.. yang rebus ni sedap makan time panas je, dah sejuk kureng kan kak..

farra:
yup!!! meratah bbq la moment paling best dan di tunggu hihihi

nadiah:
yeke... bestnyeee, ni mesti klu tengok orang bbq sampai dah tak heran kan hihihih...