Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, February 22, 2012

Mood masak suda mali....

Semalam dok sembang dengan Zue, dok citep asal menu2 nak masak tuk petang semalam.. Pastu dok buka blog Abang Mat Gebu.. owh, tak leh tengok lama2... sebab aku dok telan-telan air liur.. tak tahan tengok menu2 dia yang sedap gegila ahhah..

Lama gila kot aku tak masak.. rasanya dah 1 bulan kot dapur tak berasap.. Menu2 ringan tu aku buat la, takat cekodok, pisang goreng, kopok goreng, megi wahhh semua yang segera erk.. Tapi nasi dan lauk memang dah lama tak masak.. so rindu air tangan sendiri... boleh??? Hahhah...

Menu pilihan tu harusla yang senang dan mudah. So aku buat nasi paprik je.. Semua ada kat situ, sayur dan ayam kan.. Pastu main campak2 je.. mudahhhh... Satu2nya tips yang aku dapat dari blog Abang Mat Gebu tu, dia guna sos thai dengan sos ikan.. tapi aku takde sos ikan, tak letak la.. Biasa aku masak paprik guna sos biasa je, semalam dua2 sos aku bubuh aahhaha.. Petang sebelum balik keje tu aku call hubby tanya siap2 dia nak dinner tak.. bukan ape, klu dia tak mo makan aku masak untuk aku dengan Qimie je..

Dah lama kot tak makan masakan aku so terus dia cakap masak la.. ihihhihi... Lepas bersilat kat dapur terhasillah sekuali paprik..
Ni untuk aku dengan Qimie makan..haahaha.. (takde hiasan tepi atau taburan ape, sebab takde bahan dalam esbok hihihi)... mula2 bajet2 nak makan sikit, sekali ahahahah nasi pun aku tambah, lauk pun aku tambah.. tak cukup.. Qimie pun berselera je makan.. Rindu masakan mama erk nak??? Haahaahah...

Hubby balik dalam, kol 8.30 aku tengah sebok nak tidurkan budak ni...Si Eqal ni, jap kan mata dia pejam.. pastu dengar abang dia dok tanya mama kenapa... mana itu ape.. mama.. jom la main.. mama.. arrgghhhh.. Penat suh abang dia dia, tapi tetap... pantang tengok mata adik terbuka... adikk!!! Tak ke tergelak si adik bila dengar abang dia panggil..

Hubby balik terus hidang kat dia.. Buka2 pintu bilik tanya, masak ape sayang? Lapo beno sebab dok simpan perut bila dengar isteri nak masak haahahah... Papa pun rindu masakan mama erk??? Hahahaha... Hubby makan bertambah2.. Ok tu la reason dia tak bagi aku masak.. sebab dia akan makan bertambah.. ala aku masak bukan la sedap sangat tapi maybe kena kat tekak dia kot.. Hihihi.. so puas hati sebab sekuali paprik abis.. Balance kuah dia tu aku recycle buat nasi goreng.. yey!! Ada bekal tuk hari ni.. jimat duit aku RM8 hihhihihi.. Yela sini harga untuk breakfast dengan lunch sangat la mahal.. Boleh la jimat di situ..

Ok balik ni nak masak ayam goreng bersalut madu.. eh ape ntah nama masakan dia, tapi aku tengok kat blog mat gebu.. Yummy okeh.. Hahahah... kegilaan masak sudah kembali... marilah kita gemuk bersama sebab asiknya makan malam lepas ni ahahaha..

14 comments:

~aYu~ said...

sesekali masak mmg meletupp sedap kan... sy pun seminggu sekali baru masak. takat ayam goreng kicap pun hubby dah tambah².. hehe..

LiErOSe~QiEmi said...

seronok kan bila suami kita makan masakan kita bertambah2.. hihihi

iizla said...

idea datang ni.. nak masak paprik jugak la malam ni.

p/s: rajin betol wat mangkuk nasi tu.. macam kat kedai pulak.hehe

Lida Rahim said...

fuh paprik tu mcm kedai punya jer.. marbeles! nak godek resipi jugak lar hehe

aTy _faRed~ said...

mase awal2 pegnan aritu-saye lame giler tak masak...rase nak 3-4 bulan gak ar...tapi biler masuk 5 bulan..tetibe mud masak datang balik..hari2 nak masak-walaupon asben kate tak payah..heheh...sekarang dan nak dekat2 beranak ni..mud memasak slow balik..tapi kesian kat asben lak..n jemu makan luar jugak..:)

LiErOSe~QiEmi said...

iizla:
haaa masak, jgn tak masak hihih..

owh mangkuk tu? saje nak tarik perhatian anak.. lgpun boleh bajet makan byk mana hahaah.. tapi last2 tambah jugak

Lida Rahim:
uishhh macam kedai ke kak.. hihihi.. malu ai.. gogek cepat kak, jgn tak godek...

aty:
sama la.. masa mula mengandung takde mood, pertengahan kemain semangat masak.. dah dekat.. makan kedai aje haahaah...

deelira@deeliraz said...

kejam!!

nmpk sungguh sedap paprik mu itew...
++ ngade2 bila mu siap tekup2 nasi dalam pinggan... :)

LiErOSe~QiEmi said...

terkejut ai!! ada pulak kejam dia tulih aduh!

ekekek... saje buat special.. tarik minat qimie weh.. tp tuk azli pun aku buat gitu.. baru ada mood nak makan haahahah..

mamyharraz said...

ok,kita sama sbb mood nak masak mmg dah sampai ;)

lazattnya paprik nak try buat jugak lah :")

LiErOSe~QiEmi said...

hiiihih.. pempuan ni bleh lak mood masak on off kan... time malas aduyai... time rajin abis selak sume buku resepi kan..

NM02 said...

huh.... dh lama dapur kat rumah tak berasab... mak jemah malas dik nun... hehehehe

.:Mama Dhia:. said...

dah 3 tahun kawen..tak penah masak paprik..mase bujang dulu penah try tp tersalah resepi..terus tak jadi..skrg kalo nak makan paprik gi kedai jer...hehehe.. (dasar pemalas)..

bawak bekal memang jimat..

amiey lee said...

wahhh sedapppnye ..suka paprik

eima said...

mood masak dah lama hilang sejak branak kecik ni ...mkn luar je hari2 ...
qimie dah pandai mkn paprik hebat ...fahim tu asal merah semua tak mo