Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, February 21, 2012

PAP SMEAR

Yup! I did it!!!! At last... hahahhah...

Sejak anak dah masuk 2 ni baru ada kesedaran untuk buat ujian Pap Smear.. Sebelum ni takut-takut, malu pun ada, geli pun ada. Tapi masa nak bersalinkan Haiqal, setiap doktor yang datang buat pemeriksaan pada aku akan tanya soalan yang sama, Puan pernah buat ujian pap smear?? Aku mampu senyum dan cakap belum. Pastu kena la nasihat free haahaha.. siap doktor cina tu gelakkan aku bila aku cakap aku takut dan segan. Ampes.. udahla doktor lelaki, muda lak tu.

So tadi beranikan diri buat ujian tu.. Yela kalau tak buat, then tentiba aku berisiko untuk dapat kanser pangkal rahim tu.. takke yang tanggung kelak aku jugak.. bukan hubby or bukan anak aku.. tapi aku sendiri.. but of course turut terima tempias diorang dan kuarga aku jugak.. so better buat langkah pencegahan kan...

Aku buat kat LPPKN.. bayar RM20 je pun dan tak perlu la nak tunggu lama sangat kalau macam kat klinik kerajaan kan kena buat appointment dan itu ini.. Kat LPPKN ni just walk in je... janji ko dah abis period... 2 minggu lepas period kata nurse tadi, tapi seingat aku hari ke 10 dah boleh buat.. cam aku tadi aku hari ke 12 aku buat ujian tu tadi. Ermnn biasa klinik swasta harga untuk buat ujian ni RM40 kan.. kalau tak silap aku la.. so LPPKN murah skit la kot.. Eh tentiba promote LPPKN pulak hahahah... Selesa, sebab tak ramai orang pun tadi, 2,3 orang je camtu. Owh, aku buat kat seksyen 16 Shah Alam.

Ermnnn aku dah, korang dah ker?? Kalau belum, buat la yer kawan-kawan.. Untuk kesihatan kita juga.. Alaa... nurse pempuan yang buat so malu tu kurang la skit.. dan rasa dia errr takde la sakit sangat pun.. ada la sikit cam kena gigit semut hihihih.. katanya sakit skit sebab aku kan operate.. klu normal, sakit tu kurang la.. sebabnya?? Fikir la sendiri haahahaha..

15 comments:

deelira@deeliraz said...

nnt aku pon nak buat la

Imaan09 said...

saya pun blum buat..

Lida Rahim said...

ouchh tankutssss... ada rupa dokte nak pecahkan air ketuban x proses dia??

ejaMaria said...

hehehe... klu dah ada kad 'member' dgn lppkn... pap smear tu dah jadi rutin tiap tahun... klu kita lewat je mesti diorg remindkan... ;p

LiErOSe~QiEmi said...

deelira:
buat, jgn tak buat hihihih

imaan:
buat la.. langkah pencegahan awal ;)

lidarahim:
hhaahaha... takde la.. kangkang aje, pastu rileks.. pecah ketuban sakit, yang ni cam rase smut gigit je...

ejaMaria:
yeke.. hihihi.. tapi bagus gak remind takde la kita lupe kan..

tiefazatie said...

macam ngeri je nie..

Tukang Karut said...

nak buat jugak la... hohoho....

Anonymous said...

masa buat pap smear apa pakaian awak pakai?

eima said...

aku yg tak period lagi ni kena tgu period ke ??

LiErOSe~QiEmi said...

tiefazatie:
mula2 mmg cam ngeri.. tapi biasa je.. 50 kali ganda bersalin lagi sakit kot..

tk:
buat la klu leh buat hahaahahh

anon:
pakaian keje ler.. kan keje...baju kurung..

eima:
ko lum period ek.. aku masa qimie dulu qimie 8 bulan baru aku period..yg ni datang period awal sebab cucuk cegah hamil tu... sob..sob..

eh lupe jawab.. haah kena tnggu period dulu

aTy _faRed~ said...

macam ngeri..tapi rase nak buat jugak..biler agaknyer boleh buat..ni dah nak beranak boleh buat tak..?? atau tunggu jer lepas beranak..?? kot2 nanti jadi mimpi ngeri...

LiErOSe~QiEmi said...

aty:
eh tunggu la bersalin dulu.. dia kena buat lepas period habis.. masa preggy mana kuar period hihhih...

tak rase malu sangat dah kot sebab masa tgu masa nak bersalin asiknya kena seluk sbb doc nak check jalan...

Cute Mum said...

tak pernah buat..
tapi risau gak kalo tak buat kan..
tunggu lepas habis berpantanglah nampaknya..

LiErOSe~QiEmi said...

buat la, untuk kita2 jugak kan tapi kalau lepas pantang tak period kena tunggu sampai period la baru boleh buat hihihi...

ummie fariemiee said...

saya da anak dua pun still tak wat2 g ngeri kot...sakit ker??