Jom klik

kENgkaWAn

Wednesday, February 1, 2012

Perkembangan Anak-anakku

Wordless wednesday erk biasanya orang cakap.. So nak tiru la... Tentiba... Post gambo buah hati pengarang jantung
Baru lepas nangis sebab aku tak bagi main hp... Bukan main game je, asiknya buka menda lain, itu hari sampai RM30 lesap sebab dia buka 3G.. Klu guna takpe ni bio terpasang.. adeiiii...
Sekarang amat la susah nak ajak bergambo bersama aku.. Asiknya ngelak.. ngade tau... Tu, marah aku amik gambo dia la tu.. Sebab tengah minta papa dia pasang Mickey Mouse, aku kacau hihihi...


Tapiii, pantang tengok aku amik gambar adik... Mesti nak menyelit

Buat aksi manje kengkonon, ops!! Adik Eqal sekci la pulok, nampak pusat hhihi
Alamak, pusat lagi haahahah...

Sekarang Qimie sangat rajin disuruh bila mana dia nak sesuatu. Misalnya klu dia buat benda yang aku suruh, dia dapat main hp aku, dapat makan aiskrim. Ish, tak suka dia camtu, nak tolong bio ikhlas kan, takpela kecik lagi.. Nanti dah beso pun mintak balasan memang kena piat la haahahah...

Usaha free dypers adalah gagal. Sebabnya aku tak tahan nak kutip 'uuk dia. Dah buang baru, mama.. Qimie nak iyak.. Arrrghhh penat aku lari rupenya buk dah jatuh bedebuk seketul dua... Adeiiiiii kotorkan.. Aku dah la jenis geli weh... Sebab anak je aku tahan, kengkadang kuar gak weeekkkkk... Hahaah..

Kencing dah boleh atur, dia masuk toilet, even kadang2 kantoi gak, tapi at least boleh dah tak tahan bab buang tu la.. Kena kuat semangat baru aku train balik hihhii...

Suka pakai baju sendiri, dan success. Tapi paling bengang bila aku dah amik baju tu, dia cakap bukan la mama.. baju nii.. ni... hasilnya, aku kena lipat balik baju2 yang dah dia tunggang langgang kan...

Sukaaaa sangat makan aiskrim, kacang, cicah biskut dengan air milo, mee.. tak kisah mee ape, tapi paling suka mee ala2 bentuk megi. Makan sayur or lauk ikot mood dia so selalu aku tipu dia cakap aku suap nasi kosong padahal aku dah gaul siap2 dengan lauk dan sayur... Camne dia tertipu?? Sebab aku gaul dengan kicap haahahah...

Owh, sangat hantu kicap, ngikot selera apak dia.

Suka bebel.. ish mama ni kannn... Tu ayat peberet... Ikot sape ntah kuat bebel tu hahaahahah..

Lagi.. errrr.. next time la tambah..



Eqal... pulak.. Ermnnn ok tengok gambar dulu erk...
Camwhore jugak la budak kecik ni, pantang nampak aku pegang hp.. Laju je noleh...
Cita2 nak jadi pilot haaahah... Ngenggg... ngenggg.. Eh gitu ke bunyi bawak kapal terbang??? Hahaahah
Bertepuk2 tangan... bertepuk jangan segan... mengikut rentak gendang hidup menjadi senangg... ewahhhh


Hahaha.. ok perkembangan Eqal

1. Dah pandai meniarap.. good boy, lagi cepat dari abang sebab dia start ngiringkan badan masa umur 2 bulan. Sekarang dah nak masuk 4 dah pandai dah.

2. Tapi bila dah meniarap, penat je marah.. Bising mulut jerit2 panggil aku hahahahh...

3. Mulut dia.. aduiii cam bertih jagung versi baby.. Abang dia dulu pendiam.. umur 5 bulan kot baru nak banyak mulut.. yang Eqal ni pantang tegur.. Kadang-kadang tak tegur pun dia cakap sorang2 hahaaha...

4. Gelak kuat sungguh.. Mentang-mentang badan beso, gelak pun kuat.. Suka dengar & selalu rakam.. Tapi dia paling suka klu papa dia agah, agah simple2 je pun gelak macamkan tengok raja lawak hahaah..

5. Dah tak berapa nak kuat tido malam secara awal.. Ape ayat dahh... Dulu kol 6 je terus tido sampai pagi. Sekarang kol 6 tido jap dalam 15 minit, pastu bangun sebab abang dia bising sampai la kol 9 ke 10 malam, baru tido balik...

6. Kusss semangat, dah 8.1kg masa timbang last week. Cucuk tuk 3 bulan pun tak demam. Kata nurse klu masa cucuk 2 bulan tak demam memang takkan demam la.. Alhamdulillah...

7. Kulit dia sangat sensitif.. asik ada ruam je kt belakang badan.. Pakai cream habis menggelupas... Tapi kering la.. tak pakai cream dulu tu, abis merah2.. Cian tengok. Maybe aku tak kuat makan ubat & susu masa pregnant dulu.. Tak macam Qimie, aku makan ubat takde tinggal & susu anmum berapa kotak aku telan..

8. Aduyaiiii suka sangat laaa gigit jari.. Takat jari je takpe gak, ni siap satu buku lima tangan tu dia masukkan. Kadang2 aku dengar dah uwekkkk.. dia nak termuntah.. Abang Qimie dia selalu la marah adik dia.. Adikkk jangan gigit tangan laa.. Pastu tarik2 tangan adik dia. Klu adik dia buat tak tau, dia merengek ngadu kat aku haahahah.. Comel budak berdua ni.

9. Suka sangat membebel masa aku tengah susukan dia. sangat comel ok.. hahaahah.. sebijik perangai Qimie masa menyusu badan dengan aku dulu.

10. Alhamdulillah, perkembangan kepala dia pun normal dah sekarang, takde kuar2 graf dah.. Hope masa jumpa doktor nanti semua baik.

Ok cukup la tu dulu update perkembangan anak2... Diakhiri dengan gambo mama budak2 comel ni la.. Ahahaah... boleh tak up anak sendiri ekekek.. Sape lagi nak puji anak kita comel klu bukan mak bapak dia kan hihihi...
Gambar bertiga, sumer tak pakai tudung.. Masa pakai tudung ni Qimie da bosan, tak mo bergambo dah.. Adeiii berdua jela dengan adik Eqal gambo ni.. Hubby?? Takmo dia bergambo dah sekarang... Paksa baru nak bergambo..

Nota: eh bukan aku kata wordless wednesday ker??? Ni bukan wordless, wordlost hahahahah

6 comments:

Tukang Karut said...

muka cam ayahnya...

LiErOSe~QiEmi said...

yang mana satu cam ayah dia?? takkan dua2 kot... cakap la yg kedua ni mirip aku... cakap laaaa hahahaa...

~aSHa~ said...

big boy dah si adik....8 kg tuk 3 bulan tu...beso tu...

cikpuanhady said...

comel dua2..suka je tengok..adiknya sgt bambam, geram tgk..

LiErOSe~QiEmi said...

kak asha, kuar pun dah beso maunye tak membeso dengan baik seterusnya haahaha... itu yang mama dia naik muscle abis tang tangan, kaki, perut tu hahahah...

LiErOSe~QiEmi said...

cikpuanhady, thanks hihihih... Kalau nak tau, abang dia masa kecik lagiiii bambam.. sebab dia bulat tp pendek... yang si adik ni bulat tapi panjang..