Jom klik

kENgkaWAn

Friday, March 16, 2012

Amah buat satu kerja gaji RM700.. wow!!!

Yup! Wow!!! Satu keje je RM700.. gile!! Tak relevan langsung!!!

Ok, aku bace paper BH pagi ni, kat hot fm pagi ni pun buka topik yang sama. Aku taip skit la berita tu

JAKARTA: Indonesia mula melatih pembantu rumah untuk dihantar ke Malaysia yang hanya akan melakukan satu tugas khusus samada tukang masak, pengasuh bayi, penjaga orang tua atau pengemas rumah dengan gaji MINIMUM RM700 sebulan.

Berdasarkan peraturan itu, jika seorang pembantu rumah di ambil untuk menjadi tukang masak, dia akan hanya menjalankan tugas memasak serta tugas berkaitan sebagai tukang masak dan tidak melakukan tugas lain seperti mengasuh bayi.

Ok, so klu nak bibik jaga anak dengan kemas rumah kena la amik 2 bibik.. RM1400. Wah diorang ingat semua rakyat kat Malaysia ni banyak duit ke nak bayar. Klu dapat bibik yang bagus takpe.. ni kang tentiba dapat bibik yang rajin time kita kat rumah je, layan anak dengan baik time kita kat rumah je, belakang abis di kejekan anak kita, kat rumah pulak asyiknye guna telefon sampai bil melambung tu belum lagi masuk bab mandrem dan goda-menggoda.

Ehhh aku pelik la nape kerajaan kita ni baik sangat ikot je cakap orang Indonesia ni.. Agak2 la kot ye pun nak letak harga tu.. 1 keje je kot.. Gaji punya mahal.. Padahal makan minum, tempat tinggal dia majikan yang tanggung.. klu boleh cas makan minum dengan tempat tinggal dia aku setuju sangat la.. Hahahaah..

Owh, ada lagi 1, diorang diberi 1hari cuti setiap minggu & passport diorang pegang sendiri.. Memang senang sangat la berlaku risiko untuk bibik tu lari kan.. Aku tak rase la majikan ni jahat2 belaka, kebanyakan majikan aku rase baik je dengan bibik, segelintir je yang betul2 dera bibik tu buat keje dari A to Z kot.. Biasanya majikan masak sendiri untuk bagi suami & anak2 makan, bibik tolong je kan..

Aku rase kalau dah jadi kes camni, lagi la majikan guna betul2 bibik tu, biar berpadanan dengan gaji RM700 tu.. aku rase basic kerajaan untuk Pembantu Am Pejabat pun sekitar 700 je sebulan.. Tu pun dah macam kuli kena buat itu ini.

Kesimpulannya aku tak setuju la dengan peraturan baru ni. Tapi jap2.. aku mana penah amik bibik, nape aku lak meroyan ni?? Hahahaha.. takde la, aku cuma concern.. Kesian dengan orang kita yang betul2 perlu guna bibik ni.. Lagi bertambah la beban kan.. Padahal tujuan amik bibik ni untuk kurangkan beban.. Ok, tu just pendapat aku la kan.. Orang banyak duit tak kisah kot hhihhii...

16 comments:

eima said...

klu kerajaan kite setuju itu nama nye bodoh ..sekat je kemasukkan bangsa diorg tu ke negara kite je... byk lagi negara lain yg boleh provide maid yg berkualiti cth cambodia ... filipina ..

sbb kemasukkan yg tak terkawal skrg ni byk sgt kes jenayah sampai melibatkan kes bunuh ...

Tukang Karut said...

ini tidak adil tidak adil tidak adil bagiku... eh... terperasan Yuna lak...

Gapedio nak amik bibik indon ni... Baik bagi gaji dekat orang malaysia... ramai janda yang tak ada kerja dan mengharapkan belas ehsan baitumal...

ummie fariemiee said...

sungguh2 tak setuju...giler ke hape satu keja jer kot da dapat 700..cam tuh saya pun nak :)

LiErOSe~QiEmi said...

eima, masalahnya katanya tu la persetujuan yg dicapai Malaysia-Indonesia..

kann macam takde negara lain leh provide maid kat Malaysia ni.. nak jugak orang Indonesia tu..

LiErOSe~QiEmi said...

Tukang Karut; aiii nyanyi lagu yuna ni, petanda baby gurl ke?? hihhihi..

masalahnya, janda2 kat malaysia nak ke keje sbg maid?? kalau diorang nak mmg settle la masalah kot..

LiErOSe~QiEmi said...

ummie; kan... buat 1 keje je gaji RM700.. kemain demand diorang ni kan

.:Mama Dhia:. said...

kalo camtu cam kite plak yg jd bibik kalo amek die keje ngan kite..mane taknyer kalo keje die jage baby jer pastu kite masak, kemas umah..die duk senang lenang sambil makan makanan yg kite masak, tak ke macam die yg jd tuan kan??
memang malaysia ni baik ati sangat... cukup la tu...baik tak payah amek dieorg lg.. memang melampau sungguh dieorg ni..

ejaMaria said...

pd akak la... kalau bibik masuk nak kerja jd tukang masak... akak ok gak... tapi dia kena betul-betul pro-memasak la... sbb akak nak menu makanan hari ni western, esok nak thai food... lusa nak seafood... tulat nak arabic food... pastu indian food... next selera pantai timur... lagi masakan belah selatan pulak... dia mesti bole serve sarapan, minum pagi, lunch, tea, dinner dan supper... masa bila akak makan... ikut suke hati akak la... janji anak2 ok - kalau lapar je pegi dapur selak tudung saji - ada makanan...

hahaha... kejam tak keinginan?... masa tu klu adik-beradik, sedara mara nak tumpang duduk rumah akak pun akak tak kisah - tukang masak ada... 24hr/7days... ;p

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpyh nak bw masuk sgt warga asing..buat semak aje.. dah tu, mcm bndar ni bndar mereka lak..ceh

Myra Jay said...

Tak setuju gak dengan bayaran ni untuk 1 kerja, kalau buat banyak kerja (mengemas, membasuh, jaga anak, jaga rumah) it's ok memang relevan dengan bayaran tu

adianiez AIDA said...

memang kerajaan kena fight balik utk rakyat. kesian pd rakyat yg bebetul perlukan maid...

LiErOSe~QiEmi said...

mama dhia:
haah laa ada betulnya gak.. kita lak jd bibik sbb kena masak utk dia, dia jg anak je, kalau untuk yg jg anak la..

ini sudah lebihh niii.. tak terfikir ke diorang yg buat peraturan tu kesan2 yg timbul? ermnn.. baik sangat kan..yg ditindas rakyat yg susah laa

LiErOSe~QiEmi said...

ejaMaria;
eh sape kata kejam kak.. betul la tu.. dah gaji 700 kenala hebat masak cam master chef kan. takkan nak masak sup kosong je, ayam goreng je.. harus la tau masakan antarabangsa gitu hihihihihi

LiErOSe~QiEmi said...

nuyui;
kan... kadang2 kuar gi jalan2 kat taman pun dah rase tak selamat, sebab penuh dengan bangsa diorang je kat situ..paling ketara kat KLCC la.. tengok la situ, ramai warga tempatan ke warga asing

LiErOSe~QiEmi said...

myrajay;
itu la, kalau bayaran katanya minimum 700 tu utk bayaran overall, masak, kemas, jg anak etc, ok la boleh la terima.. ini.... aduyaiiiii

orang kaya boleh la nak amik 2,3 orang bibik, orang kebanyakan???

LiErOSe~QiEmi said...

adieaniz AIDA;
ermnn.. harap2 luahan hati rakyat kita didengar la.. kerajaan Malaysia ni kan terlebih baik dengan negara Indonesia tu.. ape ntah yg takut sangat ntah..