Jom klik

kENgkaWAn

Monday, March 26, 2012

Pecah rumah

Sekarang gempar kat taman aku kes pecah rumah. Last week, hari Jumaat, taman perumahan pengasuh aku kena pecah rumah, time solat Jumaat. Tu seberang jalan taman aku je tu..

Sabtu tu pulak, kecoh jiran sebelah rumah aku, rumah dia hampir dimasuk pencuri. Tingkap dapur dia dah nganga, dicabutnya satu2 cermin. Dalam pukul 2 pagi camtu, jiran aku bangun nak buang air, dia nampak lembaga kat cermin dapur rumah..

Katanya, cermin dapur dia lupe nak rapatkan.. Orang tu tengah berusaha nak buat pintu dapur.. Seram ok.. Jiran aku slow2, pegi jirus air panas kat badan orang tu.. Ramai yang cakap, kenapa tak keluar rumah jerit pada geng2 lelaki yang lepak kat depan jalan.. Ish, klu jadik kat aku pun (mintak sisih) aku tak tau nak buat apa.. Ada yang cakap lain kali amik pisau, potong terus tangan orang tu.. Eh, takut gak, klu lepas potong terus dapat tangkap takpe, ni terlepas, pastu orang tu berdendam dengan kita, lagi menakutkan.

Lepas kejadian tu, ahli taman buat mesyuarat tergempar.. Cadangan untuk buat pagar keliling taman dibangkitkan balik.. Harap2 kali ni jadi la buat.. Takpe la kuar duit banyak sikit pun, janji keselamatan terjamin sikit.. bukan ape... belakang perumahan kitorang tu, ada asrama untuk bangla, indon pun ramai.. mana kita nak tau kan..

So, korang pun berjaga2 la ye.. Jenayah sekarang tak kira siang or malam.. Jangan kita leka, sebab diorang ni pantang kita leka, memang terus ambil kesempatan.. Hubby pun lepas insiden tu, pergi kelas dia mangga habis grill dengan pintu pagar.. sebab dia tau isteri dia lambat bangun, takut gak kan, kalau ada yang berniat jahat.. Seram.. ni dah kes ke 3 sejak aku duduk perumahan ni..

8 comments:

MRS. K said...

kan? kat area umah aku beli tu pon macam2 kes jadi..

nuyui a.k.a miss YUI said...

mcm2 kes kan.. bahaya sungguh!

mamyharraz said...

kes mcm ni mmg ngeri nak hadapi kan..apapun semoga family bunga sentiasa di lindungi..dan kita semua dijauhkan perkara2 tak diingini :)

LiErOSe~QiEmi said...

Mrs.K:
kawasan rumah ko beli pun jadi camtu ke? bahaya kan..

nuyui:
tu la.. klu dia masuk time kita takde kat rumah takpe lagi.. time ada kat rumah tu yg takut tu...

mamyharraz:
ngeri kak, udah la sebelah rumah aje yg nak kena masuk tu... kes sebelum tu dia cuba masuk ikut atas atap tu.. takutnyeee

lurun namzar said...

seramnya, kak.
moga dijauhkn segala bencana.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

K.atie doakn semoga lierose sekluarga selamat & dijauhkn dr segala bahaya...Aminnnnn
Pasni kena lbh berhati2..

ejaMaria said...

rumah akak sendiri kena pecah masuk 2 kali dlm masa tak sampai 6 bulan... sudahnya labur duit pasang alarm system... terpaksa... future planning nak pasang cctv... tp yg ni mmg kena kumpul duit dulu... mahal lorrrr... :(

trauma tak hilang bila rumah dah kena masuk - itu nilai yg 'hilang' lagi mahal dan tak terbayar... :(

Imaan09 said...

takutnya..! tp bab sempat jirus air panas tu mmg puas hati betul kan..padan muka si pencurik!