Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, March 13, 2012

Ragam

Situasi 1

Azan berkumandang di tv, si anak sulung terpisat2 baru bangun dari tidur petang. Si ibu terus masuk bilik nak siapkan air untuk mandikan baby. Tiba-tiba si sulung tepuk-tepuk belakang si ibu.

"Tepi la mama.." Suara perlahan, si ibu pulak,
"Kenapa mi? Nak apa?"
"Tepi la mama, qimie nak amik semayang ni" Suara dikuatkan sikit.

Si ibu keluar dari bilik air memerhati perilaku sang anak. Dicelup tangan dalam baldi & basuh muka juga tangan. Siap tu kuar bilik air, terus capai sejadah kecil khas untuk dia.

Terus angkat takbir, rukuk, sujud, bangun balik dan ulang. Berair mata aku, dalam terharu dan gelak. Terharu sebab tak sangka dengar je azan terus otomatik dia nak sembahyang, biasa tengok mama & papa nak sembahyang baru sama sebok nak sembahyang sama. Gelak sebab dia buat cam dalam mamai ahaahah.. comel sangat... terus teringat nak candid gambar dia..

Belum sempat candid, dia dah merajuk.. gantung balik sejadah, kuar bilik, dok depan tv, tengok sponge bob... Ekekek... dah pandai no camera pleaseee!!!


Situasi 2


Qimie, mama nak mandi ni, tolong tengokkan adik ye. "Ok" Sepatah jawabnye.. Lepas gosok gigi, buka pintu, jengok, ok dia tak kacau adik dia.

Cuci muka, jengok balik, dia dah sedia dengan aksi dia, sebab dia tau aku akan jengok banyak kali; "Mamaa, Qimie nak pijak adik..."

Ok masa tu sebelah kaki dia memang dah atas adik dia, tunggu masa je nak pijak.. Maunya aku tak meroyan. Sebab tu kalau nak mandi, aku rela bagi hp aku pada dia, biar dia asyik dengan game dalam hp tu daripada dia usik nak buat apa2 pada adik dia. Belum lagi dia nak angkat adik dia la, cucuk mata adik dia la, klu ada makanan kat tangan dia, nak suap adik dia la.. Adeiiiii

Suka tau buat mama takut si Qimie ni.. Aku akan mandi puas2 bila ada hubby kat rumah je, biasa selasa & khamis hubby main badminton, lepas Isyak baru sampai rumah.. so memang mandi kebau laa aku setiap Selasa & Khamis.. sobb..sobb
Ni la contoh2 pembulian terhadap adik.. kadang2 slow je dia cium adik dia tu.. kadang2 dia tekan skit, so adik dia gelak2.. tapi selalunye, dia tekan kuat.. so adik akan nangis, mama lak akan menyinga huhuhu...

Buli2 gak.. tapi, pernah dia menangis tak mau masuk kereta selagi adik dia tak balik sama2 dengan dia.. Kejadian di rumah pengasuh.. Katanya, "kecian adik mama... adik nak balik jugak.. mama... ambik la adik.. mamaaa..." nanges2 hahahah.. sayang, tapi buli sama naik dengan sayang dia tu..

11 comments:

♥cikmOt♥ said...

ganas2 pun saper tak sayang adik kan...hehehe

eima said...

bahya tul abg qimie ... huhu
seb baik fahim tak de buat gitu ke adek die ... mmg fahim leh harap bab menjaga adek ... so klu mandi 5-10 minit tak dak hal lah .. nk masak(klu rajin)..sidai kain ....

Qimie belum bersedia utk ade adek kot .... die kan kecik lagi kan beza ngnan fahim dekat setahun kan...

cam aku mmg fahim yg mintak adek ... so mama bagi la ..set date bebetul utk bg baby girl ... kekeke

LiErOSe~QiEmi said...

cik mot:
tu la.. dia je leh buli adik dia, orang lain sentih adik dia, dia marah..
pssttt!! cian calon pakwe iris kan, kena buli dgn abang dia hihihhi...

LiErOSe~QiEmi said...

eima:
manje weh, dia ni ikot mood dia, klu dia rase cam ok je mood dia, dia tlg la tengokkan, main2 dengan adik dia, klu adik nangis dia tepukkan... tapi datang hyper active dia tu.. mmg aku pun jd temper... adik tido pun kacau, adik dok diam pun dia kendang la, cubit la..

ermnn... aku rase bukan dia tak sedia, cuma dia nak amik perhatian aku... dia suka kalau aku main dgn adik sama2 dgn dia.. tapi biasanya aku sibuk nak masak, mandi bagai so cam takde masa sgt tuk dia.. cian kan... aku kena pandai bahagi masa la lps ni uhuhu

lieynanilaz said...

tembam si adik....

abang tu buli2 manja jer..ahakss..

Tukang Karut said...

patut la bau macam kerbau je...

deelira@deeliraz said...

situasi pertama;
anak soleh. bakal ustaz =)

situasi kedua;
biasa la tu.. aku igt aku sorang je mandi kubau. tp ni kes adik buli kakak hahahaa....

.:Mama Dhia:. said...

qimie nak bergurau ngan adik die la tu..
excited jugak nak tunggu baby baru..nak tengok camne kakak dhia layan adik die nanti..hhehehe...

LiErOSe~QiEmi said...

dhia ok kot.. anak pempuan ni biasanya takde la buli sangat adik, lagi sayang adik ada la..

anak laki ni, sayang tu syg, tpi buli wajib jugak bagi dia ihihih

Cik Lyn said...

ehehehee...comelnye la kisah c abg ngn adik ni..rindu...xsabar nk jmpa Qimie ngn Hiaqal..=P

LiErOSe~QiEmi said...

comellaaa sangat ina.. time elok mmg suke tengok, time dia nak perhatian akak, mmg abis dibulinya adik dia, sebab bila buli adik dia akak marah dia, so dia puas ati la..