Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, April 5, 2012

Aku ada saka kah??

Pagi tadi, lepas je punch kad nak ke bilik la, tentiba dari jauh lawyer singh ni tersengeh2.. sengehan dia tu cam dah lama kenal aku. Aku pun buat muka pelik la kan, tapi still senyum dah orang senyum kat kita kan. Tapi oleh kerana senyuman aku tu sambil muka pelik, lawyer tu terus cakap, "oh, no think I've just met you just now there"  Aku pun tanya la, kat mana kan dia tunjuk hujung bangunan tu kat toilet.. Aku cam..aik... Aku baru sampai, camne leh nampak aku lak.. Aku cakap, bukan then dia cakap "Owh, sorry maybe that person just look like you"

Aduuui, terus tak sedap hati. Bila cerita kat member kat ofis, katanya lawyer tu nak ngayat, ngayat ape nye.. dia bangsa singh pastu dah tua lak tu.. koser dia nak ngayat2 nih. Ermnn udah lah kat sini khabarnya kalau balik lambat skit musti ada dengar itu ini.. Ok...finee.. huhuhu..

Benda ni mengingatkan aku pada kes yang hampir sama masa aku kat rumah bujang kat Pantai Dalam dulu...

Kes pertama:
Aku balik kerja, tentiba member aku tegur;
Aik, bila masa ko tukar baju? Pagi tadi ko pakai baju warna lain kan?
Mana ada, aku pakai baju ni la
Tapi, aku nampak ko bersiap pagi tadi depan cermin, pakai baju lain
Ish, mandai je ko ni tau... salah pandang kot..
Ermn.. mungkin la..

Ok, kes ni aku biarkan je sebab maybe betul member aku tu salah pandang warna baju aku..cuma, aku tak tau masa dia nampak aku tu, aku ada kat rumah lagi or dah pergi keje huhuhu..

Kes kedua:
Member aku, orang yang sama tengah layan megi depan tv. Sekali bunyi salam, member bilik sebelah aku balik rumah & ditawrkan makan megi & dia menjawab soalan tu, katanya nak mandi dulu. Tak sampai 5 minit bunyi salam lagi..(eh jap ke takde salam, aku lupe) then 'aku' masuk. Member aku tawar megi, 'aku' tak menjawab then terus masuk bilik..

Lepas siap mandi member bilik sebelah aku ni lepak2 la kat depan sambil makan2 megi berdua. Diorang siap tertanya-tanya, nape 'aku' tak kuar join makan sebab biasa aku lepas balik letak beg, cabut tudung musti terus lepak kat ruang tamu.

Elok je pukul 6 lebih aku yang sebenarnya bagi salam & masuk. Muka member2 aku pucat, terutama yang offer megi tu la.. tengah aku cabut kasut, dia tanya;
Nge.. serius ko baru balik?
Ko pehal? Aku baru balik la ni..
Bukan ko dah balik ke tadi?
Balik apenye weh, aku main pingpong kat ofis tadi, tu yang lambat sampai ni..
Abis la ko.. sape yang ko tengok tadi weh...

Pucat muka dia, pucat gak la muka aku hahaahah..Dia pun cita la yang dia nampak aku dah balik.. Aku gabra la weh, nak masuk bilik pun berdebar huhuh.. sebbaik takde ape2 pun jadi lepas tu..Tapi agak menakutkan kat situ.. sebab dia mati-matian cakap dia memang nampak aku, bukan orang lain, even dia pandang dengan ekor mata je pun.. mata pandang tv anak mata tengok aku..camtu la lebih kurang..

Kes ketiga:
Aku dengan member aku yang sama jugak.. (wei K~ko tau ko sape klu ko baca haahah~ asik2 misteri kat rumah tu jadik time aku dengan ko je erk haahah) kitorang tengah tengok tv.. Masa tu senja, nak masuk maghrib..

Tengah2 lepak tu, tentiba kawan aku ni terpaku pandang sesuatu.. aku pun pandang tempat yang sama. Menjerit aku, dengar aku jerit je terus member aku ni cam tersedar, jerit sama. Kitorang nampak ekor ular panjang, warna hitam, tengah cuba menyusup masuk dalam aircond. Terkejut member2 kitorang yang lagi 2 orang tu terus kuar bilik masing2... 2 orang turun panggil tuan rumah & 2 lagi tunggu depan pintu, tengok2 kot2 ular tu pegi ke tempat lain.

Tapi aneh ye kawan2.. ular tu tak dijumpai... Abis ekon tu kena bukan, cek sana sini, tapi takde.. Aku la paling risau bila jadi cmtu.. sebab bilik aku betul2 sebelah ruang tamu.. Lepas kes tu, aku tak berani dah buka tingkap bilik.. walaupun rumah kami tingkat 13, mana nak tau kot2 dia terbang naik ...eeee serammm

Tapi tu semua kisah masa anak dara.. Dah kawin ni aku cam dah lupe kisah dulu, cuma bila singh tu cakap ada yang namapk serupa cma aku.. terus aku teringat balik.. Member aku tu siap cakap, aku ada saka ke? Aku jawab, saka takde, sakai ada hahaah..

Tapi serius la... cam takut lak aku.. betul ke menda tu saka? Klu saka, baik aku gi berubat,buang kan... kuarga aku takde saka weh.. Ke mainan perasaan je tu weh.. ke?? Arrgghhhh misteri sungguh!!!

13 comments:

Myra Jay said...

Bahaya gak nie, tapi better p chek perubatan Islam, kadang benda ni kita tak tau..

Tp kalau takdak pape benda pelik berlaku okla..

bunga_rose said...

kan... berdebar gak bila menda ni jadi balik.. tengok la nanti balik kampung cuba2 cari ustaz

deelira@deeliraz said...

uih td pendek je cerita kat aku.. ni banyak plak kesnya..

hrm... do something. berbalik pada Al-Quran. aku doakan ko xde apa2 ye nge

SYANI said...

Pernah jugak jadi benda ni masa kat opis lama. Tapi bila buat dek je takde la dia menyerupai lagi..heheheh

bunga_rose said...

deelira:
dah ko byk keje.. malas la kaco hihihi

aku dah call mak aku mintak dia cari ustaz yg boleh tgkkan dari jauh.. klu tak leh gak, mak aku suh balik ktn.. takut gak kan..

SYANI:
penah jd gak ek.. tu la, takut kan..

mrs.ecam said...

heh..br lps tngk tb ape ek...tv9 kot ade sowang tu intebiu sowang ustaz ni tnya psl saka...ustaz tu ckp saka ade bnyk jenis...ade yg d turnkn dr nenek moyang or yg kt dpt dlm mimpi tnpa kt sedari...yg jadik bnyk kes bile saka tu ade tp kt x tau...ha yg tu mmg kne berubat la...bkn nk tkotkn tau ni...tp lbh baik mencegah dr merawat kn...so x slh kot nk g tnya2 or berubat kt ustaz kn....peace...hee

bunga_rose said...

alorrrr ni yg takut ni.. tapi td dah kol mak kat kg, mintak tanya ustaz yg ubatkan ayah.. sbb ayah kena buatan orang ari tu, demam & sakit badan berpanjangan.. kot2 leh tengok dari jauh kan, tapi klu tak lhe, mmg kena balik kg sendri la tengok jugak kan

.:Mama Dhia:. said...

seramnyer..naik bulu roma bace entry bunge ni.. pasal ular tu lg la seram..cam ne leh naik sampai tingkat 13..tak logik...ish..ish..

Riny said...

takut gak laaa..lagi2 time yg nmpak ular tu..kalau ternmpak2 haiwan2 yg cmtu lg bahya kot..ye laaa...kdg2 tnda ade bnda2 tu..nmpak haiwan mcm tu la..ular..atau haiwan buas2 kan..better g la berubat..kalau x de pape alhmdlh...:)

kayyana said...

menakutkan jugak ek.. erm... salam perkenalan.. saya DSK dr poli PD.. hehehehe.. sme sme PA la ni eyh.. hehehe. semoga takde pape yang merunsingkan yerk.

Zana Adieyza said...

seram baca entry ni.. x salah kalau nak pergi "bertanya"/"berubat" dgn cara islam... demi kebaikan kan..

...mommy jue... said...

seb baik kat hostel tak jadi apa2 kan? ke ada>???

eima said...

seram plak aku baca ... ape perkembangan kes ni weh cite la