Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, April 26, 2012

Cerita rumahtangga

Semalam balik rumah, tengok rumah, wahhh bersih, kain kotor dalam bakul pun dah kosong, tinggal baju baby je sebab nak basuh asing. Periuk, blender yang aku rendam sebab buat bubur untuk Eqal pun dah dicuci, sampah dah buang. Kain yang dah kering, terletak elok je dalam bakul. Lantai nampak berkilat, bilik pun kemas. Wahhhh!!! Terus cakap kat hubby thanks, dia sengeh pastu cakap, ermnnn harap kat Ida... Caittt!!!! Kutuk nampakkk!!! Hihih...

Sebenarnya malam semalam, hubby basuh baju, then mintak aku jemurkan, tapi sebab dah penat, time tidurkan Haiqal dengan aku-aku sekali tertidur. Tu yang hubby perli baikkkk punye tu. Kihkih... Tapi terus terang memang rumah aku hari2 biasa adalah tidak kemas.. nak kata bersepah tu cam teruk sangat kan hihihi.. Sebab tu aku tak suka kalau orang datang tiba2.. bukan tak suka akan kedatangan orang tu, cuma malu sebab rumah agak tidak tersusun ihiihihi...

Tapi, kadang-kadang suka gak kalau orang call cakap esok nak datang, memang zap zap je dah kemas rumah. Cam magic gitu, cuba kalau pagi dia call cakap nak datang lunch time, haaa ko boleh tengok kat bilik hujung aku, memang kat situ la aku campak sume barang kalau last minute bagitau ni hikhik.. Sebbaik kalau mak mertua nak datang bagitau sehari sebelum, idok la nampak sangat menantu dia ni pemalas khikihkih..

Terus terang la aku bagitau, aku mop lantai memang time hujung minggu, kalau kotor sangat je baru mop time hari keje. Baba kain, memang hujung minggu gak la proses basuh, jemur dan lipatnya. Sekali basuh 3 bakul, sekali lipat pun 3  bakul, tapi mesti tak habis sebab sambil-sambil lipat layan kerenah anak-anak. Belum bab masak lagi tu, sebab hujung minggu memang aku akan  masak, kecuali kitorang nak keluar, eh tapi kalau kuar pagi, petang tu tetap aku masak untuk makan malam dan kalau keluar tengahari, pagi tu aku akan masakkan sarapan pagi dulu.

So memang terkejar-kejar. Kadang-kadang rase macam tak cukup pulak 2 hari rehat hujung minggu, sebab bukan rehat, tapi habiskan kerja-kerja rumah yang tertunggak hiihi.. Pendek kata, celik je mata, buat keje tak berhenti sampai la tutup mata, tu pendek kata la kan. Panjang lak kata, eh, dah tutup mata pun still kena bangun wat eja, ops!!! Haip!! Haiipp!! jangan fikir lain, bangun untuk buat susu anak & menyusukan anak laa bukan nyusukan apak eh, eh!!! Kihkihkih..

Maybe la ramai yang sempat je kemas-kemas rumah, basuh kain bagai, tapi tak bagi aku. Masa anak 1 dulu memang ye, agak tersusun jadual waktu aku, tapi sejak beranak 2 ni, memang tak cukup masa aku rase untuk sehari di rumah. Tunggu Haiqal besar sikit kot, baru boleh manage masa balik.

Sebab tu kalau ada yang tanya, bila nak menambah, dapatkan anak pempuan pulak. Owh, aku dengan hubby awal-awal surrender. Bukan menolak rezeki, cuma kalau boleh nak jarakkan banyak tahun sikit sebab trauma bersalin secara operate masih aku dan hubby rase sampai sekarang.. sakit kat tempat operate tu kadang-kadang pun terase lagi ngilunya, nak tambah lagi??? Owh, tunggu la 4 tahun lagi, kalau ada rezeki, insyaallah..

6 comments:

.:Mama Dhia:. said...

untung la bunga dpt suami rajin.. x ramai suami cam ni tau.. jelesnyer saye..

basuh baju paling kurang pun 2 hari sekali sebab tak de tempat nak sidai..tu pun kat tingkap la jd tempat penyidai..umah saye tak de beranda..

eima said...

ko sama cam aku .. mmg panik klu org ckp nk dtg .. terus jd rajin ...hahaha

betui mmg rasa penat ckit la....anak2 tido awal pun aku ttp tido kul 12pm

bunga_rose said...

Mama Dhia:
alhamdulillah, suami setakat ni rajin membantu, tp time dia malas, tak payah la suruh, sakit ati je haahah...

bunga biasa jemur kat pintu pagar & pagar rumah, tak beli ampaian pun, laman tak rumah tak luas

bunga_rose said...

eima:
hahaahah.. tau takpe.. malas2 pun terus jadi rajin, penat2 pun terus jadi cergas kan..

ok la anak2 ko tido awal, anak2 aku tido lambat, pastu nak aku ada sekali dengan diorang atas katil, tu yang kadang2 jadi anak tak tido lagi, maknye dah hanyut dibuat mimpi tu haahahah

Fai Shaklee said...

kalau bekerja mmg mcm tu lah. fai yg xde anak ni pn rumah bersepah. hehe... kain baju mmg x basuh tiap2 hari... seminggu 2-3x basuh... tapi weekend mmg bekerja keras la nk menghabiskan longgokan kain2 tu... hehe ;)

nazianamir said...

Cam aku gak anak dah 6 org ni kemas umah mana yg sempat aje. Baduh baju tiap2 hati le klu x, x kering le kain. Nasib naim hubby rajin lipat kain