Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, April 12, 2012

Makanan yang bantu tingkatkan daya ingatan

Sape yang kurang daya ingatan terutama lepas bersalin, sila baca kihkih..

Baca paper Berita Harian dan ada rencana pasal Makan ikan sekali seminggu bantu tingkatkan daya ingatan. Wah menarik kan, sebab sekarang aku agak pelupa. Meh kita tengok sikit fakta dalam rencana tu;

1. Memori atau daya ingatan yang teruk boleh diibaratkan sebagai kecacatan yang serius kepada seseorang.
~ errr rasanye tak teruk sangat daya ingatan aku kihkih.. takut dikategorikan cacat serius tu hihiih

2. Menunjukkan otak anda berfungsi secara perlahan.
~ errrr.. ihhihi..

3. Faktor usia, tekanan, tempoh tidur san sama ada ia berkualiti atau tidak, pengambilan ubat-ubatan dan paling penting aspek pemakanan boleh mempengaruhi sejauh mana kemampuan daya ingatan seseorang itu
~ takde lak tulis ibu yang bersalin sebab putus urat ke apa kan hahaaha

4. Dari segi psikologi, daya ingatan yang baik bergantung kepada bilangan sel otak atau neuron, kelancaran 'komunikasi' antara sel ini serta tahap kesihatan sel berkenaan
~ no komen kihkih..

5. Makanan bagi minda menurut kajian
- ikan (kaya asid lemak omega-3) contohnye spesis ikan seperti herring, salmon, tuna, tenggiri, halibut, ikan bilis & sardin.
~errr ada tak kawan2 yang tak makan ikan, ingatan korang ok tak??

- buah beri (kaya dengan anthocyanin, phytochemical) contoh buah, blueberry, raspberry, epal & anggur yang berwarna gelap bagus diambil sebagai diet harian

- sayur-sayuran hijau (asid folik) contoh sayur, bunis bunga, brokoli, kubis, tauge, daun slah, bayam

- kacang (ada vitamin E dan B6, omega-3, asik lemak omega-6)
~katanya untuk kekuatan mental, sape rase mental tak stabil, leh la makan banyak2 haahaha
 
6. Tukar tabiat apa yang anda makan
- Jika anda mengambil makanan segera, makanan diproses, maka peluang untuk menjadi pelupa atau mengurangkan daya memori (macam tak abis je ayat penulis ni)
- Tidak sahaja kepada orang yang berusia yang kerap berhadapan dengan masalah oti, malah kini turut dialami remaja.

Ermnnnn tu hasil penyelidik America  Syarikat, Australia & Britain la... Tapi bagi aku dari kecik lagi yang aku tau, makan kismis paling bagus untuk kuatkan memori so, tiapkali nak exam, musti beli kismis haahahaha.. Tapi, boleh jugak amalkan makanan yang diorang syorkan tuk kembalikan daya ingatan aku cam muda2 dulu kan.. korang lak camne? Ada yang dah kuat pelupa cam aku ni??? Hahaahha..

2 comments:

eima said...

skrg dah ok dah ...ari tu je pelupa teruk sbb aku rasa aku ni masih lagi bercuti goyang kaki kat rumah tak perlu nk pikir2 mcm hal ..

bunga_rose said...

haahaah.. aku still lupe2 weh, tak tau nape.. laki aku tu bising gak klu baru je sat letak barang, pastu lupe mana letaknye ahhahaha