Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, May 29, 2012

Biar lambat asal selamat?

Hai, lambat pulak bersiaran hari ni. Settlekan keje-keje penting dulu tadi.

Semalam on the way balik rumah follow kereta viva ni. Bawak around 60-70 speed dia. Jarak dia dengan kete depan tu ada la 1 tiang lampu or lebih, tapi asiknye dia terbrek-brek. Sakit jiwe aku. Aku yang dok tekan minyak kat belakang pun naik takut.

Mulanya ingatkan dia brek sebab kereta depan brek-brek, rupanya tak. Asal ada kete cam besar je sebelah dia (kitorang kat lane laju) asiknye tekan brek. Asal kete depan tekan brek pun sebok dia nak tekan brek. Aku intai kat depan, jarak kete punye jauh dan kete depan dia takdenye pun asik brek2. Aku nak pintas pun susah sebab kereta lane tengah banyak.

Tunggu depan sikit masa nak naik flyover ke highway LKSA tu, aku potong kiri, masuk lane kanan balik. Macam agak kurang ajar, tapi dah ko tak nak tukar lane kan... Pandang dalam kete tu, lorrr ingatkan driver nye pompuan. Lelaki rupanya.. Adeiii...

So moral of the story, kaum lelaki sila jangan salahkan kaum wanita aje yer yang slow or tak beretika bawak kete, sebab aku dah jumpa ramai jugak pemandu lelaki yang macam hampagas bawak kete kat jalanraya ni.

Kalu rase-rase tak confident nak bawak laluan laju, sila tukar ke lane kiri, kalau rase kete belakang dah rapat, sila juga tukar lane ke kiri. Sila kedo ke diri okies huhuu...

Owh, se lagi... Kalau kat simpang or bulatan, punye lama amik masa dok kat simpang tu. Gamaknye nak tunggu kete takde baru nak jalan. Kalau pagi-pagi, aku dah lambat nak masuk keje, cam cacing kepanasan aku dalam kete sebab sakit jiwe, mulut bebel dah suh orang depan cepat. Patut kena la pandai-pandai cari peluang nak jalan, sebab biasanya kereta memang akan slow dekat jalan yang ada simpang empat ni or bulatan. Owh, dalam kes ni aku tak nafikan la, biasa pempuan la selalu lambat haahaha... kutuk kaum sendiri pulak kan..

Moral lagi satu, memang la biar lambat, asal selamat, tapi kalau lambat sampai menyusahkan pemandu lain, releven ke slogan tu untuk semua situasi? Bak kata nabil, lu pk la sendiri.. Assalamuaikum...

P/s:
Ops!! Sori, terbebel lak hari ni, maklumlah, pendengar setia setiap bebelan isteri takde kat rumah, terpaksa bebel kat blog kihkhikih...

8 comments:

pena rozie said...

memang betul ramai pemandu lelaki mcm tu

Kesuma Angsana said...

bunga: hati2 di jalan raya skang ni mcm2 boleh jadi... take care ye!

♥cikmOt♥ said...

panas telinga mak ni kena bebel...hehehe

bunga_rose said...

kannnn...hihi

deelira@deeliraz said...

dulu bunga sll bebel kat aku..
zue ni suka bebel la masa bawak kereta.. igt x? igt x? sila ingat ok..

gaya tulisan ko ni.. cam ko mmg pro dah nge.kat bulatan ko la heronya.. kat jalan raya ko la KING nyer hiks2

bunga_rose said...

kesuma;
hiihi.. insyaallah mmg selalu hati-hati, cuma bila nak cepat tu yg lupe perkataan hati2 haahah

cikmot;
sila rela hati tadah telinga ye hahaah

bunga_rose said...

deelira;
yer, dunia ni bulat, sekarang kena kat aku plak, hahaahh

idok la hero mana, tp hebat la jugak ahahahaahahah.. naik lif tekan sndri naik atas hahaha

Myra Jay said...

Hheeee, kalau myra tensi kete depan asyik terbrek je padahal jarak depan kereta dia berbatu..

Maybe tuan bawak keta tu baru dapat lesen kot..hehee ;)