Jom klik

kENgkaWAn

Monday, May 21, 2012

Small excident at homesweethome.. +_+

Selamat pagi Malaysia. Sudah makan? Sudah minum? Owh belum, sila pergi sekarang sebelum perut berbunyi hihihhi..

Nak share cerita sedih di pagi senin ni boleh? Boleh la ye, kasik la can ihhihi..

Sabtu lepas keluarga MIL datang. BIL nak pindah ke Simpang Pulai Perak sana sebab dapat keje best kat sana, so datang untuk tolong pindah rumah la. So anak BIL tumpangkan kat rumah aku, kasik main dengan dak Kimi tu.

Kecian tengok diorang main dalam rumah aje, aku ajak la SIL aku kuarkan kereta. Anak-anak pulak sebok nak ngikut sama keluar, daripada bahayakan diorang dok kat luar, dikhuatiri tengah-tengah aku mengundur kete, tak sedar terlanggar diorang baik aku suh diorang naik keta. Aku terus dukung Eqal masukkan dia dalam keta and agah-agah, terus undur keta.

Sekali... 'PRAKKK!!!" Kuat, aku dah risau, ape lak aku langgar ni. Maju ke depan sikit, pandang sisi. Arrrgghhhhhh!!! Pintu belakang tak tutup, so terkipap ke belakang, langgar tiang. Rumah aku ni tak sistematik. Apsal tah pemaju mesti letak tiang tu kat tengah2 rumah, muatkan masuk sebiji kete aje. So, gigil2 aku tutup keta and undur je keluar kereta.

Dah park kat luar rumah tu aku periksa. Alamak, alignment dah lari. Pintu belakang dah tak boleh tutup, dah lari ke depan so pintu depan pun jadi tak boleh tutup la. Call hubby bagitau kat dia isteri dia telah buat kesalahan besar. Aku tau bagitau pada masa yang salah, sebab dia tengah sibuk angkat barang nak pindah rumah kan. Dia cakap, pegi settle sendiri, sebab dia tengah kemas barang. Nada dia tak tinggi sangat, tapi aku tau dia marah haahahah..

Siap SIL aku cakap dia bising kat sana cakap bini dia ni cuai kihkihkih.. Hello bang, baru kali ni ai cuai tau, after almost 10 years dapat lesen memandu.. before this orang yang langgar belakang kete tau, ai tak salah. *kelip-kelip mata sambil buat muka tak bersalah* hahahah..

So, terus susukan Haiqal nak kasik dia tido, tapi anak teruna tu banyak songeh that day, tutup mata jap, aku lepas susu, dia merengek. Ish, tak boleh jadik, kejap lagi nak pegi Ipoh dah, camne kalau hujan, mesti air masuk kete. Call abang aku tanya kalau ketuk berapa orang cas bagai.

Terus mandi, bersiap. Tanpa secalit mekap, kuar gi cari mana-mana bengkel. Bengkel ke 3 baru boleh buat ketuk2 ni. Fuuhhh lega ok.
Nampak tak lekuk di situ? *abaikan kete yg kotor ok ihhih*

Pintu belakang naik ke atas, tak boleh tutup

Dia ketuk, dia angkat, dia tarik, dia kakikan kete aku tu.. cian kete aku .. sob..sob..
 Hasilnya setelah 1 jam aku kat bengkel.. Dan juga melayang RM150..
Merah sudah akibat disimen
Katanya tak boleh ratakan sangat sebab tempat kemik tu ada besi. Tak boleh nak ketuk sangat, so dia suggest simenkan aje.. Yolah, janji kete boleh pakai aje.

Cat katanya tambah another RM120.. adeiii hujung bulan ni, mana nak cekau, udahla nak pegi perak lepas tu. So cat next time aje lerr.. Lagipun kena tinggal kereta tu untuk seharian. Pasrah ajela dengan pandangan mata orang terhadap simen tersebut.

Hubby balik dok wat muka garang.. pujuk2 baru sengeh, tu pun sengeh siniss tau.. Sebbaik dia bayar balik duit aku guna tu, klu tak takde duit mak nak belanje sementara gaji tau huhuhuh...

13 comments:

deelira@deeliraz said...

mak aii... terhiris di kalbu..
hm nk wat gane nge.. nak jadi.. cuai x cuai.. lepas ni kena lebih hati2 k

bunga_rose said...

"lepas ni kena lebih berhati-hati" sama la zue, sebijik ayat azli... haahah...korang ni sokmo la ada persamaan..

eima said...

klu aku kompom cuak gile .. tatot.....

Me said...

ish ish ish.. dah jadik..nak wat lagumana dak?? pasni memang kena lebih beringat lagi la nih..tengah terbayang2 duit tu melayang kan..kan!!..

Fida Ghazi said...

mana nk jangka kan..
duit tiba2 melayang tanpa disangka2. macam kak pidah la.. nak masuk kete orang tetiba pemegang pintu tepelanting. power giler akuu!
pastu rasa besalah.. pastu ckp kak pidah akan ganti.
kang ganti nak ngecat lagi..upah pasang lagi.. tapi salah ai ke??? kannnnnnnnnnn??

bunga_rose said...

eima:
mmg la takot, cuak.. tapi selambe jela drive slow2 cari bengkel.. lgpun, rase bersalah lagi tebal dari rase takut tu yg jadik tak takut tu haahahah

bunga_rose said...

me;
hahaahah.. nampak kan duit tu melayang-layang.. ada sayap pari2 lagi kat duit tu khikih

bunga_rose said...

fida;
ermnnn... kes akak ni, akak telah berada ditempat dan masa yang salah.. patut bagi orang lain buka itu pintu dulu, baru la tak kena..

lain kali suh tuan kete bukakan pintu ok, ckp kat dia ai alergik dgnn pemegang pintu keje hahaahah

Riny said...

lepas ni orang xmasuk lagi akk da tutup pintu kot..hihihi..bejage2 punye pasal...asben pon baru accident sabtu hr tu..dah la patah kaki..x de kete nak merayap...jimat duit..tp melayang gak la nak byr kete tu nnt..hihihi

nuyui a.k.a miss YUI said...

pasni hti2 yer =)

bunga_rose said...

Riny;
hahahah.. tu la pasal kan.. biasa anak akak tutup sendri pintu, tapi time tu ada kawan, dia lupe nak tutup pintu tu..

excident ke, lagi teruk sampai patah kakinya, sabar ye, ada hikmat disebaliknye tu

nuyui;
yer dik.. lepas ni mmg beringat la jawabnye

mrs.ecam said...

haish sye plak x tau la pe slh sye ni...salu kete prob bile sye yg bwk...pnah kne sondol ngan org...kne seret ngan org...kne sagat ngan kete org...tu sume hubby settlekn ...bebel mmg kena la kn...diam jela sbb rs berslh kn...tp xdekla smpi kne crik bengkel sndri...bengkel kete pong x tau ktne...so tahniah sbb awk bleh settlekn psl kes kete ni...heeeee

Myra Jay said...

Alamakk!! tercalar suda..
Takpe nanti ada rezeki leh cat bagi comel balik ;)