Jom klik

kENgkaWAn

Friday, June 29, 2012

Abang Kimi

Ni pulak budak yang dah pun masuk umur 3 tahun pada 2 Jun lepas.. Mama tak buat sambutan apa-apa pun sebab tak berkesempatan lagi.. Kecian anak mama ni..

Tapi bila mama tanya kimi nak hadiah ape, katanya nak jagung aje haahhah.. comel kan.. Jagung je dia mintak..

Budak abang sekarang sangat pandai amik hati mama. Kalau mama sakit kaki, tolong picitkan kaki mama, kalau kepala pictkan kepala, kalau luka, cepat-cepat amik minyak then sapukan... Comelkan..

Kalau nak sesuatu, contohnya nak main hp mama, sanggup buat apa saje yang mama suruh, asalkan dapat main hp mama. Kalau mama cakap tolong buangkan pamper adik dalam tong, cepat-cepat buangkan, amikkan remote, cepat2 amikkan.
Tapi, kalau kita marahkan dia, rajuknya haihhhh!!! Pandang mama or papa penuh dendam, lepas tu jeling . Tak cukup tu, tak mau dipujuk, larikan diri.. Tapi kejap je, buat tak layan, dia datang balik kat kita then buat cam tade apa-apa berlaku.

Kalau dah buat salah, then suruh dia salam & mintak maaf, ayat dia seterusnya ialah 'MAMA JANGAN BUAT LAGI YE OR PAPA JANGAN BUAT LAGI YE... CIAN TIMI' hahahaha... bukan kita yang  nasihatkan dia jangan buat lagi, tapi kita pulak dinasihatkan, adeiii..

Susah nak amik gambar dia, kalau nak bergambar dia akan tutup muka dia. Tapi kalau ada mood nak bergambar, jari musti tunjuk PEACE hiihihi...

Dah free diaper. Untuk tido malam pernah try 2 malam, selamat, tapi malam ke 3 dia terkencing atas tilam.. Sejuk econ bangkali, tapi aku tak marah just suh dia tido toto sorang-sorang sebab sendiri punya salah kan.. Dia akur.. Lain kali aku cakap jangan buat lagi..  Tapi lepas malam tu tak berani dah free diaper time malam, tak larat kot nak basuh tilam hari2...
Owh, buang air besar masih dalam pampers.. kat rumah pengasuh je dia pandai buang dalam tandas... Dengan mama banyak alasan.. haihhhh...

Selalu sangat buli adik, tak bagi adik buku dia, tak bagi adik tengok dia main game... Tapi sekarang kerap pulak kena buli dengan adik, terutama pagi2 time tido adik tarik rambut, cakar muka.. Haihhh adik punnn...

Suka gelak besar-besar, kadang aku tak faham ape yang lawak sangat..

Suka buat bising bila tengok adik tido... nak jugak kejutkan adik.. sajeeee jeee, dah la adik telinga  pantang dengar suara abang, celikk je matanya...
Tak suka pakai baju.. asal peluh or panas je "MAMA BUKA BAJU TIMI MAMA, TIMI PELUH-PELUH DAH NI" adeiiiii  malu kalau dia kuar rumah tak pakai baju huuhuhuh...

Sangat pantang tengok berus gigi, mesti nak gosok gigi.. aku pulak naik rimas... tapi memang gigi dia sangat cantik..

Banyak sangat mulut.. kadang-kadang tak terlayan mama dgn papa...

Jeles sangat kalau tengok mama dengan papa baring sebelah2... mesti nak duduk tengah.. potong betul tau hahaahahah...

Hantu durian.. tak boleh jumpa, mesti mintak papa belikan.. "emnnnnn sedapnye durian mama...."

Ape lagi erk.. dah panjang dah ni, nak balik dah nanti update lain..

Yang paling penting, abang Kimi dah pandai jadi seorang abang yang baik pada adik, dah boleh diharap untuk suruh buat apa-apa.



Apepun sayang Abang Kimi ketat2 banyak2.. Muah..muahhhh!!!! Tibe-tiba rase abang Kimi dah besar... sob..sob... lepas ni mesti dah tak mo manja-manja dengan mama dah kan.. dah beso, mesti malu kalau mama manjakan..  Cepat je masa berlalu...

1 comment:

Kesuma Angsana said...

macam sekejap je anak2 dah membesar didepan mata kan!