Jom klik

kENgkaWAn

Monday, June 18, 2012

Angkat peranakan bagi yang bersalin operate

Nak update pasal lain tadi, tapi sebab tak boleh nak upload gambar tadi, terus ilang mood.

Ok, nak share cerita & mintak pendapat kawan-kawan.

Sabtu lepas, aku pergi berurut. Kakak tu angkat peranakan aku, katanya rahim dah kecut molek, alhamdulillah, berkat menyusukan anak, walau tak sepenuhnya. Tapi, lepas berurut tu aku rase sakit kat tempat dia cengkan dan tolak tu.

Macam yang korang tau la, aku kan operate. Dan tempoh operate baru 8 bulan. Tapi jirna2 aku yang mana pun pernah dioperate katanya 6 bulan dah boleh urut & angkat peranakan. Aku takde pun urut sentuh perut, cuma akak tu angkat peranakan je la.

Dan, Jumaat malam tu, dah ada kuar darah period, pagi tu pun aku perasan dah ada darah merah, sebelum ni, period darah coklat je, cam darah penyakit, lepas 3 bulan baru betul-betul keluar darah merah pekat. Tapi lepas je urut dengan kakak ni, terus darah kuar banyak.

Mula-mula aku cam wah bagus la, lancar period aku. Tapi sekarang aku cam musykil pulak, sebab hari ni dah masuk hari ke 4 period, darah still banyak. Kalau sabtu dengan ahad tu, aku kena tukar pad sampai 5,6 kali sehari dan semuanya adalah penuh.. Pad overnight ok. Untuk hari ni pulak, aku dah nak kena tukar untuk kali ke2.. Dua2 aku pakai overnight juga.

Errr.. normal ke darah banyak camtu ek? Ke sebab dia tekan kat tempat operate aku maka, ada jahitan yang terbuka yang aku tak tau kat dalam dan menyebabkan pendarahan ek? Naik seram aku fikir. Tapi kesan operate kat luar ni ok je.

Sabtu dengan Ahad memang aku tak boleh banyak renyah, sebab rase sakit kat kawasan rahim tu, tapi hari ni dah ok. Ermn... ada sape-sape ada pengalaman operate? Takpe ke angkat peranakan masa dah 8 bulan operate berlalu.. Takut pulak aku...

16 comments:

Myra Jay said...

Uihh, banyaknya darah period.. Adik Myra operate gak, tapi betulla memang kawasan peranakan tu kena p angkat semula..

mamyharraz said...

akk bab nak ngankat peranakkan sampai skrg tak berani sbb tau sakit T__T

sbb tu susah nak lekat kot kan..hmm

MRS. K said...

ermmm... aku 3-4 bulan lepas baru betulkan peranakan.. huhu.. sebelum ni urut kat perut pon tak penah. takat pegang2 kaki tangan jer.. huhuhu..

Anonymous said...

baik pegi cek kat dokter..kita tak tau apa yang jadi kat dalam tu..
saya pun penah c-zer tapi 3 tahun lps tu baru brani urut peranakan..tu pun still rase ngilu..

bunga_rose said...

Anony;
3 tahun lepas tu? Alamak.. acane ni??? Klu tanya doktor dia marah tak erk??

bunga_rose said...

Myra Jay:
Adik MJ dah angkat ker peranakan dia? Memang tau kena angkat sbb masa mengandungkan berat so peranakan mmg jatuh...

bunga_rose said...

Mamyharraz:
Harraz dah besar kan kak, dah ok kot klu nak angkat peranakan tu hihiih...
Kakak tu cakap bahaya klu tak angkat sbb ada kes peranakan jatuh sebab banyak renyah sangat.. tu takut dengar tu..

bunga_rose said...

Mrs.k:
Ko operate gak erk time Hadif? Aku sblm ni pun tak bagi sentuh perut, ari tu dia just tekan kat ulu hati kasik kuar angin, tentiba dia terus tolak naik peranakan aku.. dia kata dah boleh, tak terkata aku.. risau aku weh.. sumer komen pun takde yg jawab dah angkat ni aduiii

Sakiinah Mustapha said...

uit..cepatnya urut peranakan tu..saya dulu pon c-zer.. 1st time wat sengkak masa adik bersalin last year..join skali..tu pun anak saya dah 4 tahun..woooo..sakit tu..2 hari demam...sakit pon lama gak..berani eh buat awal..ngeri lak baca pasal period awak..

eima said...

aku tatau la dear .. mmg zero ... tanya mak ko wei ....

pi la cek ...klu selepas 7 hari darah still byk lagi .. tu mmg ade sesuatu tu .... risau aku ....

lagi pun aku xde pengalamn czer ...

bunga_rose said...

Sakinah:
pegi ari tu niat nak urut je, dan dah bagitau tukang urut tu sya baru 8 bulan operate.

Tibe2 time urut tu dia dah buat sangkak, takde tanya-tanya pun.. tak boleh cakap ape la.. dia kata dah boleh.. ermnn risaunya bace komen2 ni..

bunga_rose said...

eima:
mak aku takde pengalaman klu c-zer.. anak beranak aku mana ada yg c-zer aku je pecah rekod keluarga hahaah...

aku tanya jiran aku yg dah sangkak masa dia 6 bulan czer semalam. Dia kata memang darah kuar banyak sebab ada darah yg tak kuar abis masa lepas bersalin ari tu.. lepas tu ok la.. aku tawakal je dah ni weh

Anonymous said...

Macaman pekermbangan selepas pendarahan tu? Boleh kongsi?

nurul said...

Macamana perkembangan sekarang. Pendarahan tu habis setelah berapa lama.

Anonymous said...

Berapa lama pendarahan u stop ye.... Coz sy pun tgh berkira kira nak sengkak jugak ni... Bersalin caeser jugak...

bunga_rose said...

Alamak.. maaf pada yang bertanya.. serius tak ingat berapa lama darah merah banyak tu keluar.. tapi rasanya takde la sampai sebulan.. mungkin 1 minggu je kot.. then dah kurang.. agaknye la..