Jom klik

kENgkaWAn

Thursday, November 22, 2012

Bila anak mula persoalkan kasih sayang kita

Hai semua, kabare? Warasss??? Harus la waras kan, klu tak waras, takkan boleh buka internet ni kan..

Ermnn... hari nak minta pendapat, nasihat or pandangan ibu-ibu semua. Masalah aku ni adalah anak teruna yang sekarang sangat kerap merajuk. Merajuk bukan tahap biasa sebab dia akan keluarkan perkataan-perkataan macam:-

Mama dah tak sayang kimi?
Kenapa mama marah kimi? Mama tak sayang kimi?
Huh!!!! Mama niiii, selalu marah kimi.
Alaaa mama tak sayang kimi la tu..
Jangan la marah kimi, mama selalu tak sayang kimi.

Biasanya ayat-ayat macam ni jadik sebab dia suka kacau adik dia nak tido. So kena marah dengan aku or aku kunci pintu bilik tak bagi dia masuk sampai adik tido baru aku buka atau dia tak nak dengar cakap, sepahkan barang, tak simpan balik, atau buli adik dia tahap cam orang wrestling tu.

Kalau aku tegur cara lembut, tak jalan.. Tegur cara marah pun tak jalan.. Semuanya akan buatkan dia cakap aku tak sayang dia.

Ada tak apa-apa nasihat or petua cara nak didik anak? Aku rasa kadang-kadang loser sebab anak selalu cakap yang aku ni, mak yang lahirkan dia, tatang dia cam minyak penuh ni dikatanya tak sayangkan dia. Memang la bukan setiap kali aku marah dia akan cakap camtu, tapi selalunya itu ayat yang keluar.. merajuk, pastu cakap aku tak sayang dia...

Yer aku tau memang dia kecil lagi.. baru 3  tahun setengah tapi..aku tau semua ni ganggu tumbesan dia. Well memang nampak benda ni isu kecik, tapi kalau setiap hari itu ayat yang dipersoalkan pada aku, aku tertanya. Tak bagi makan aiskrim hari2 pun cakap tak sayang, tak bagi kacau adik pun cakap tak sayang, lambat buat susu pun cakap tak sayang, marah pun cakap tak sayang, apa lagi kalau aku cubit dia.

Tapi tak tau ke anak-anak yang kita marah ni tanda sayang? Kita nasihat tu tanda sayang? Sukarnya aku rasa dalam mendidik anak zaman sekarang.. Makin maju sesebuah negara, makin sulit aku rasa untuk mendidik anak.Kalau dulu dengar ayah berdehem pun masing-masing dah kelu, membisu, sekarang siap melawan cakap ayah adalah..

Moga anak-anak kira semua terdidik sempurna dengan ilmu agama dan ilmu dunia. Amin... Well, ada sesiapa yang ceritanya sama cam aku, come, share.. sharing is caring right? Hihi...

7 comments:

ummie fariemiee said...

dulu pun anak saya cam tuh gak selalu sebuat gitu kalu kita marah2 dia pun sebab yg sama suka nyakat adik tapi takpe bila dia da meningkat dewasa explain balik kat dia..dia paham...skang nih pun kalu sorang mgacau dua2 kena so balance..takde sap eyg akan terasa hihi

Tukang Karut said...

tu tandanya dah tak boleh nak berlembut, kena tegas dah... huhu...

bunga_rose said...

ummie fariemiee:
ooo.. nanti dah beso dia faham la maknanye kan..

memang pun nanti dah beso mmg dua2 kena tangan hahaah..

bunga_rose said...

tk:
bagai cara dah aku guna weh.. tak makannnnn.. tunggu la dua2 beso sat gi, gadoh je terus aku libas dgn rotan hahaahah..

Mrs. K said...

pengaruh rakan sebaya kot.. hehe

eima said...

hmm aku belum alaminye
sbb fahim tu adek die pompuan kot lain jantina tak de jeles2

azievee said...

Mengalami masalah yg sama tp yg best kalu gadoh sape nangis dua2 kena ligan...hehehe cam mak tiri